آریا جوان

آخرين مطالب

موسوی: مسئولان باید درباره تحولات نقش‌آفرین باشند نه تماشاچی گفتگو

موسوی: مسئولان باید درباره تحولات نقش‌آفرین باشند نه تماشاچی
  بزرگنمايي:

آریا جوان - khamenei.ir / سفیر اسبق ایران در تاجیکستان با اشاره به تاکید رهبر انقلاب برای برخورد فعال با تحولات جهانی و منطقه‌ای گفت: سیاستمداران، تصمیم‌سازان، تصمیم‌گیران و مدیران کشور باید نه تنها از تحولات جهان و منطقه مطلع باشند بلکه خود باید به‌وجود‌آورنده یا شکل‌دهنده به اخبار این تحولات باشند.
تقویت روابط با همسایگان و اتخاذ یک دیپلماسی فعال منطقه‌ای از جمله‌ محورهای اساسی است که رهبر معظم انقلاب در دیدارهای مسئولین سیاست خارجی بر آن تأکید دارند.
این موضوع در مراسم تنفیذ چهاردهم نیز مجدداً مورد اشاره قرار گرفت و از محورهای مربوط به عرصه سیاست خارجی بود که به عنوان اولویت کاری رئیس‌جمهور و دولت جدید نیز مطرح شد.
رسانه KHAMENEI.IR بر همین اساس در گفت‌وگو با سید رسول موسوی، دیپلمات ارشد و سفیر اسبق ایران در تاجیکستان به بررسی اهمیت اتخاذ یک دیپلماسی فعال و اولویت‌های سیاست‌ خارجی دولت جدید پرداخته است.
رهبر معظم انقلاب در مراسم تنفیذ چهاردهم در حوزه سیاست خارجی تصریح کردند در برابر امواج و حوادث جهانی و بخصوص منطقه‌ای برخورد کشور فعال باشد و اثرگذار. تبیین شما از این فعال و اثرگذار بودن چیست و چرا ایشان حوزه منطقه‌ای را در اینجا مورد تاکید قرار دادند؟

موسوی: امروزه تحولات جهانی سرعت بسیار زیادی دارد خبری را که الان درباره موضوعی می‌شنویم در فاصله کوتاهی ارزش خبری خود را ازدست می‌دهد و به خبری کهنه و سوخته تبدیل شده که باید در آرشیوها به دنبال آن‌ها گشت. در چنین وضعیتی اگر کسی از اخبار تحولات جهانی مطلع نباشد، نخواهد توانست جایگاه خود را در این جهان تعریف کند. حال اگر این شخص فردی عادی نباشد و جایگاهی در نظام سیاسی - اداری کشور خود داشته باشد، ناآگاهی آن شخص از اخبار تحولات پیرامون خود موجب وارد آمدن خسارت بر ساختاری می‌شود که آن شخص مسئولیتی در آن ساختار دارد.
اطلاع از اخبار تحولات برای هر شخص آگاه امری ضروری در زندگی فردی اوست و اگر این شخص دارای مسئولیتی در نهاد یا ساختاری باشد، این ضرورت آگاهی از تحولات مضاعف شده تا حدی که بی‌اطلاعی یا کم‌اطلاعی او از تحولات پیرامونی موجب از دست رفتن اعتبار او در محیط کاری و اجتماعی او می‌شو
آگاهی از اخبار و تحولات که امری ضروری و الزامی برای هر شخصیت اجتماعی است می‌تواند در دو شکل فعال و غیر فعال خود را نشان دهد در شکل فعال شخص فقط شنونده یا نقل‌کننده اخبار تحولات نیست بلکه در شکل‌گیری تحولات نقش‌آفرین است و اخبار تحولات با توجه به نقش‌آفرینی او در فرایند تحولات شکل می‌گیرد. این موضوع شبیه نقش بازیکنان یک مسابقه ورزشی با نقش تماشاچیان آن مسابقه است. در یک مسابقه ورزشی ممکن است اطلاعات مشابهی بین بازیکنان و تماشگران وجود داشته باشد ولی مسلماً نقش بازیگران در شکل دادن به تحولات تفاوت ماهوی با نقش تماشگران دارد. در عرصه سیاست هم تفاوت ایفای نقش فعال در تحولات با ناظر تحولات بودن شبیه نقش آفرینی بازیگران یک مسابقه ورزشی و تماشاچی بودن آن مسابقه است.
بنابراین وقتی رهبر انقلاب صحبت از برخورد فعال با تحولات جهانی و منطقه‌ای دارند بر این موضوع تأکید دارند که در جهان امروز باید نقش آفرین بود نه تماشاچی و نظاره‌گر؛ لذا سیاستمداران، تصمیم‌سازان، تصمیم‌گیران و مدیران کشور لازم است نه تنها از تحولات جهان و منطقه مطلع باشند بلکه خود باید به‌وجود‌آورنده یا شکل‌دهنده به اخبار این تحولات باشند تا بتوانند برای آینده کشور مفید فایده باشند.
ایشان به اتفاقات علمی و پیشرفت‌های حوزه هوش مصنوعی و... در جهان نیز اشاره کردند و برخورد فعالانه سیاست خارجی در این حوزه را خواستار شدند. نسبت این موارد با هم چیست؟
موسوی: اگر به سوابق و تاریخچه فرمایشات رهبر انقلاب دقت کنید ملاحظه خواهید فرمود که معظم‌له سی سال پیش بر سه عرصه دانش هسته‌ای، نانوتکنولوژی و سلول‌های بنیادی تأکید فراوانی داشتند و آنچه امروز داریم به برکت جهت‌گیری دقیق ایشان در سی سال پیش است. امروز در هر سه عرصه کشور ما حرف های اساسی برای طرح کردن دارد. جهت‌گیر شدن کشور در فن‌آوری‌های پیشرفته مانند هوا – فضا مورد دیگری از توجه ایشان به عرصه دانش‌های جدید است و امروز وقتی می‌بینیم که ایشان موضوع هوش مصنوعی را مطرح می‌کنند باید اعتراف کنیم که به موضوع بسیار مهمی اشاره فرموده‌اند و کشور ما نیاز اساسی برای ورود به این عرصه را دارد. 
اگر سی سال پیش رهبر انقلاب دانش هسته‌ای، نانو‌تکنولوژی و سلول‌های بنیادی را مطرح نمی‌کردند و الان می‌خواستیم شروع کنیم نه فقط سی سال عقب بودیم بلکه سرعت پیشرفت دانش به گونه‌ای است که بسیار بیشتر از آن عقب افتاده بودیم. عرصه هوش مصنوعی هم همین‌گونه است حتی امروز هم اگر با تمام ظرفیت‌های خود شروع کنیم باز هم عقب هستیم. امیدواریم که اشاره راهبردی رهبر انقلاب به این عرصه موجب تحرک جدی سازمان‌ها و نهادهای مسئول باشد.
اینکه هر حادثه‌ای پیش می‌آید ما باید با صراحت و روشنی و قوت و متانت به بیان موضع‌مان بپردازیم آیا مثال نقض آن در دوره‌های گذشته رخ داده است؟
موسوی: بیان صریح و شفاف مواضع رسمی کشور توسط مقام‌ها و نهادهای مسئول، نشان‌دهنده قدرت و نفوذ کشور است. 
 معمولاً مواضع بینابینی و غیرشفاف یا توسط کشورهایی اتخاذ می‌شود که به قدرت و نفوذ خود اعتماد ندارند یا اطلاعات دقیق از عرصه تحولات ندارند که برای کشور‌ها هر دو مورد نشان از ضعف خواهد بود. 
البته باید توجه کنیم که ایشان در ادامه ویژگی‌های صراحت و شفافیت و قوت برای بیان مواضع ویژگی متانت را هم بیان می‌کنند که این ویژگی عنصر بسیار مهمی در بیان مواضع محسوب می‌شود. 
باید قبول کنیم که در مواقعی بعضاً در موضوعات راهبردی مانند حقوق هسته‌ای، مسائل منطقه‌ای مانند نقش جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با داعش در سوریه یا مقابله صریح با سیاست‌های خصمانه آمریکا بعضاً مواضع غیرشفاهی اتخاذ می‌شده که با مواضع حکیمانه رهبر انقلاب آن مواضع بینابینی اصلاح می‌شد.
اولویت همسایگان و ارتباطات خارجی با آن‌ها برای چندمین‌بار و این‌بار توسط رهبر معظم انقلاب در مراسم تنفیذ مورد تاکید قرار گرفت. ابعاد و اثرات و راهکارهای تقویت این موضوع را برای ما تبیین کنید.
موسوی: سیاست همسایگی از جمله راهبردهای اساسی کشور نه فقط در سیاست خارجی بلکه جهت‌گیری کلان کشور است؛ به‌عنوان مثال اتصال خطوط راه، راه آهن، خطوط انتقال نفت و گاز و برق، مدیریت آب، مسائل زیست محیطی و بسیاری عرصه دیگر موضوعات حیاتی هستند که باید در میدان و عرصه عمل با همسایگان پیش رود و نمی‌شود فقط به بیان سیاسی اهمیت سیاست همسایگی قناعت نمود.
امروز این بحث که توسعه امری منطقه‌ای است و یک کشور نمی‌تواند در یک منطقه عقب افتاده به تنهایی مسیر توسعه را طی کند بحثی جا افتاده و مسجعل محسوب می‌شود.
تأکید مکرر رهبر انقلاب به اهمیت سیاست همسایگی و کار با همسایگان صرفاً یک بیان و گزاره سیاسی نیست بلکه تأکید بر پیوند زدن راهبردها و سیاست‌های کلان کشور در عرصه توسعه و رشد کشور با همسایگان است. به بیانی دیگر پیگیری سیاست همسایگی و کار با همسایگان فقط موضوع سیاست خارجی نیست بلکه موضوع راهبردی و کلان تمامی دستگاه‌های کشور است.
تقویت ارتباط با کشورهایی که می‌توانند میدان دیپلماسی را برای ما گسترش دهند مثل آفریقایی‌ها را در صورت امکان به صورت عینی و مصداقی توضیح دهید.
موسوی: ژئوپلیتیک کشور ما به گونه‌ای است که ایران را در طول تاریخ کشور جهانی ساخته است. هیچ تحول بزرگی در جهان رخ نداده مگر آن‌که به گونه‌ای کشور ما درگیر آن شده است.
چه در تاریخ پیش از اسلام و چه در تاریخ پس از اسلام کشور ما در مسیر تغییر تحولات بزرگ بوده است و کشوری با این خصوصیات نمی‌تواند کشوری منزوی و محدود به منطقه خود باشد و ضمناً کشوری خواهد بود با سیاست خارجی فرامنطقه‌ای و بین‌المللی و وقتی کشوری مانند جمهوری اسلامی ایران به حکم جبر تاریخ و ژئوپلتیک کشوری بین‌المللی باشد. لازم است سیاست خارجی چند لایه و بین‌المللی داشته باشد و ضمناً با محیط فراتر از منطقه خود تعامل جدی داشته باشد و اگر چنین سیاستی نداشته باشد با مشکل امنیتی مواجه می‌گردد.
داشتن روابط خوب با فرامنطقه و سیاست بین‌المللی تأثیرگذار بر معادلات قدرت در جهان می‌تواند هم توان امنیت ملّی کشور را ارتقاء بخشد و هم ظرفیت‌های جدیدی را برای توسعه ملّی کشور فراهم کند.
رهبر انقلاب در مراسم تنفیذ از زاویه جدیدی موضوع تقویت ارتباط با اروپایی‌ها را ترسیم کردند: این‌جور نیست که ما بگوییم یک انگیزه‌ی مخالفت و دشمنی‌ای با بعضی از کشورها، مثلاً کشورهای اروپایی ــ که حالا من جزو اولویّتها آنها را ذکر نکردم ــ داریم؛ نه. علّت اینکه کشورهای اروپایی را بنده به عنوان اولویّت ذکر نمیکنم، این است که اینها با ما این چندساله خوب رفتار نکردند؛ با ما خوب برخورد نکردند. در قضیّه‌ی تحریمها، در قضیّه‌ی نفت، در قضایای گوناگون… پیرامون این فراز و مساله ارتباط با کشورهای اروپایی برای ما توضیح دهید.
موسوی: در پاسخ به این سؤال اجازه دهید به تاریخ کشور خودمان مراجعه کنیم و رابطه با اروپا را صرفاً به دوره جمهوری اسلامی ایران و یا تحولات سال‌های اخیر محدود کنیم و تصور نکنیم که آنچه امروز در روابط کشور ما با اروپا می‌گذرد به چند اتفاق ساده یا مهم در روابط محدود می‌شود.
متأسفانه با مروری ساده بر تاریخ کشور خود متوجه نقش منفی قدرت‌های بزرگ اروپایی در مداخله علیه منافع ملّی خود بوده‌ایم و بارها مردم کشور ما علیه مداخلات آنان در امور کشور قیام کرده‌اند.
مردم ما همواره با بزرگ منشی از کنار موضوع مداخلات آن‌ها گذشته ولی همچنان سیاست‌های اشتباه آنان ادامه یافته است. 
این سیاست‌های اشتباه است که باعث می‌شود تا بحث عدم اولویت رابطه با آنان مطرح شود. 
بدیهی است چنانچه همین کشورهای اروپایی صادقانه تاریخ روابط کشور خود با ما را مورد مطالعه کنند خودشان متوجه سیاست‌های اشتباه خود خواهند شد و در صورت تصحیح این سیاست‌ها حتماً روابط خوبی بین ایران و این کشورها برقرار خواهد بود.
مطالعه تاریخ فراز و فرود روابط ما با کشورهای اروپایی به خوبی مؤید این موضوع است که هر زمان این کشورها منافع مردم ما را در نظر گرفته‌اند حتماً ما رابطه خوبی با آنان داشتیم و هر زمان که اقداماتی علیه منافع مردم ما داشته‌اند حتماً با آن سیاست‌ها مقابله شده است.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1368660/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بزرگترین پیست اسکی سرپوشیده جهان در شانگهای

گوناگون/ پیشگویی عجیب هوش مصنوعی برای سال 2025؛ چه بر سر ترامپ و پوتین خواهد آمد؟

مشاهده پلنگ ایرانی در جنگل‌ هیرکانی

یک زرافه ده‌ها اسب آبی را فراری داد

رازهای ناگفته آیدین آغداشلو از ازدواج و جدایی با شهره آغداشلو

خیبر به جزیره کیش مهاجرت می‌کند!

حسرت کاظمیان در یک قدمی علیپور و لیموچی

انوشیروانی: وزنه‌برداری ایران پتانسیل بالایی دارد

داوودی: عنوان قوی‌ترین مرد جهان را پس می‌گیریم

جو فوق‌العاده از ورزشگاه یادگار امام تبریز (ره)

نوری: گل‌گهر در بحث فوتبال پایه بسیار حرفه‌ای است

کی‌روش در آستانه بازگشت به فوتبال آفریقا!

مطالبات خارجی‌های استقلال پرداخت شد

استقرار چندین تیپ نیروی زمینی ارتش در مرزهای غربی و شرقی کشور

کوچک‌زاده: شایسته است همتی را استیضاح کنیم

سامسونگ از اولین مانیتور هوشمند خود با نمایشگر OLED رونمایی کرد

هزینه های سنگین لیتوگرافی TSMC، آیفون 17 پرو را از فناوری آینده‌نگر محروم کرد!

نحوه عملکرد زبان آفتاب پرست را دیده اید؟

حال و هوای برفی در منطقه حفاظت شده اشترانکوه

نصب کتیبه ویژه شهادت امام هادی (ع) در حرم مطهر رضوی

ویدئویی کم‌نظیر از چهار پلنگ در زمستان در پارک ملی سمنان

بازیگر و تهیه‌کننده جوان تئاتر درگذشت

پدیده‌ای که پس از رامبد، برگ برنده عادل شد

نشست خبری انریکه در ارتفاع 10 کیلومتری زمین!

یوسفی از علاقه‌اش به رانندگی تریلی می‌گوید

برنامه فصل جدید رالی قهرمانی جهان

دلخوری علی داوودی از کمیته ملی المپیک

ماجرای ذکر یا پدر از زبان یوسفی

تعویض مدال‌های بنجل المپیک پاریس

قهرمانان سابر ایران؛ همان همیشگی

وضعیت نا‌به‌سامان آکادمی استقلال از زبان نوری

ثابتی: آقای همتی! نمی‌توانی قیمت ارز را کنترل کنی، برو کنار!

بازخوانی جالب از سابقه اقدامات ضدایرانی در فرودگاه بیروت

تکذیب ادعای رسانه‌های سعودی درباره هواپیمای ایرانی در فرودگاه بیروت

جنگ اهرم‌های فشار میان ایران و اروپا/ خیز بروکسل و تهران برای مذاکره

HMD Key رسماً رونمایی شد؛ مشخصات ساده اما قیمتی شگفت‌انگیز!

آتاری هفته آینده کنسول دستی معرفی می‌کند

تصاویری از داخل آشیانه عقاب در ارتفاعات زاگرس

لحظاتی جذاب از اسکی سواری بر روی برف

انتقاد تلویزیون از دستمزد بالای بازیگران در نمایش خانگی!

ورود بزرگسالان به قهرمانی آسیا ممنوع!

مشکلات هم‌ نامی محمد نوری پرسپولیس و استقلال

ماموریت سخت پیوس با نیروی زمینی

پایان نیم‌ فصل اول لیگ برتر و رونمایی از مثلث قهرمانی

دستمزد مسی در بارسلونا به اندازه 11 بازیکن رئال!

محرومیت ژیمناستیک آذربایجان به دلیل رفتارهای خشونت‌آمیز

هفت سال خداحافظ، هفت سال سلام/ روایت دختر یک شهید

انتشار برای اولین بار؛ دیدار سردار حاج قاسم و خانواده‌‌اش با رهبر انقلاب

تسنیم: مداح وحدت‌شکن تحت پیگرد قضایی قرار گرفت

ادعای نتانیاهو: حمله به سوریه برای مقابله با ایران مهم است!