12 فیلم دیوید فینچر از بدترین تا بهترین
اجتماعی فرهنگی
بزرگنمايي:
آریا جوان - مجله مایکت/ در طول 31 سال گذشته، دیوید فینچر 12 فیلم ساخته است و در این مطلب ما آنها را از بدترین تا بهترین نام بردیم. فینچر، کارگردان آمریکاییتبار سابقهای طولانی و پربار در صنعت سینما دارد. او در دهه 1980 قبل از اینکه شرکت پروپاگاندا فیلمز را بنیانگذاری کند و موزیک ویدیوها و تبلیغات تجاری بسازد، روی فیلمهایی مثل بازگشت جدای (Return of the Jedi) و معبد مرگ (Temple of Doom) کار کرد؛ درست در سال 1992 بود که فینچر فرصتی برای کارگردانی و اکران فیلم بلند بیگانه (3 Ali) پیدا کرد.
فینچر که به خاطر توجه بالای خود به جزییات در سبک بصری و بازیها در فیلمهایش شناخته شده است، با کارگردانانی مانند استنلی کوبریک مقایسه میشود. او به خاطر اجرای دهها پروژه با صحنههای خاص مشهور است و مصمم است که بازیگرانش را به واقعی و باورپذیر بودن ترغیب کند. این میل به کمال در فیلمبرداری آثارش هم مشهود است. بیشتر فیلمهای فینچر انگیزههای تاریک بشریت را بررسی میکنند. خصایلی مانند حسادت، شهوت، انحراف و اجبار. این مضامین را میتوان در پالایشنشدهترین و همچنین صیقلیترین فیلمهای او مشاهده کرد، که بازتابی از بینش دائما آشفته و بدبینانه از طبیعت انسانی است.
12. بیگانه 3 (Alien 3)
بازیگران: سیگورنی ویور، چارلز اس داتون، چارلز دنس
محصول: 1990
امتیاز راتن تومیتوز: 48 از 100
امتیاز IMDb به فیلم: 6.4 از 10
در حقیقت، «بیگانه 3» تماما کار فینچر نیست. پس از پشت سر گذاشتن چندین نسخه مختلف فیلمنامه، «بیگانه 3» به دست کارگردانی رسید که تا پیش از این تنها موزیک ویدیو میساخت و این قرار بود اولین پروژه بلند او باشد. فاکس قرن بیستم علیرغم سبک متمایزش و نگاه به جلوههای بصری، خود را تا جایی که ممکن بود وارد فرآیند فیلمبرداری کرد و نتیجه آن یک نسخه ترکیبی از فیلمی شد که فینچر در نهایت آن را رد کرد.
فیلمنامه «بیگانه 3» کاملا خام بود و با خلاقیت کمی به DNA فیلم اصلی چسبیده بود و حتی با جلوههای بصری و طراحیهای جدید زنومورف (که توسط خود اچ آر گیگر انجام شده است)، فیلم هرگز واقعا آن ترس یا هیجان واقعی دو فیلم اول را در خود نداشت. با این حال، سبک نهیلیستی معروف فینچر گاهی اوقات در جای جای فیلم میدرخشد، و اجرای چارلز دنس به عنوان پزشک و سیگورنی ویور در نقش ریپلی خسته از نبرد، آن را برای طرفداران این فرنچایز ارزشمند میکند.
11. بازی (The Game)
بازیگران: مایکل داگلاس، شان پن، جیمز ربهورن
محصول: 1997
امتیاز راتن تومیتوز: 77 از 100
امتیاز IMDb به فیلم: 7.7 از 10
«بازی» سومین فیلم به کارگردانی دیوید فینچر، در سال 1997 اکران شد و به عنوان یک فیلمنامه با مشخصاتی شروع شد که در مدار پروپاگاندا فیلمز قرار گرفت؛ شرکت تولیدی که متعلق به فینچر است. فینچر در نهایت موافقت کرد که این پروژه را کارگردانی کند، زیرا مجذوب شیوهای بود که فیلمنامه با درک مخاطب از دانش و اطلاعات خطی بازی میکرد. مایکل داگلاس به خاطر بازی در این فیلم در نقش نیکلاس، مدیر شرکت سرمایهگذاری، مورد تحسین قرار گرفت. او نقش شخصیتی را بازی میکرد که نسبت به درگیر شدن زندگیاش در توطئهای گسترده وسواس پیدا کرده است. ایدههای توطئه و تجاوز به حریم خصوصی موضوعاتی هستند که در این فیلم مطرح میشوند؛ موضوعاتی که در پروژههای بعدی فینچر باز هم به چشم میخورند. تعداد بیشماری از طرحهای داستانی، مخاطبان را درگیر میکند، اما متاسفانه، فیلم زیر بار روایت پیچیدهی خود در پرده سوم فرو میرود.
10. اتاق امن (Panic Room)
بازیگران: جودی فاستر، کریستین استوارت، فارست ویتاکر
محصول: 2002
امتیاز راتن تومیتوز: 76 از 100
امتیاز IMDb به فیلم: 6.8 از 10
«اتاق امن» یکی از اولین فیلمهایی بود که رویکرد بصری منحصربهفرد فینچر را پرورش داد. این فیلم درباره زنی از طبقه بالای جامعه به نام مگ آلتمن (با بازی جودی فاستر) به تازگی طلاق گرفته و دخترش سارا (با بازی کریستن استوارت) است که به یک عمارت گرانقیمت در نیویورک نقل مکان میکنند. اما چند سارق به دنبال یک گاوصندوق حاوی 3 میلیون دلار به خانه آنها وارد میشوند. این فیلم از جلوههای بصری کامپیوتری استفاده میکند تا به دوربین حسی نامنسجم و نظارتمانند بدهد.
نتیجه یک فیلم جذاب و پرتنش است که به همان اندازه که درباره بقا است، درباره اختلاف طبقاتی و ظهور فناوری نیز است. بازیگران همگی از نامهای معروف هستند، از جمله فارست ویتاکر در نقش برنهام سارق دلسوز و جرد لتو در نقش جونیور مرفه، نوه صاحب ثروتمند اصلی خانه. فینچر از مفهوم اتاق امن و دوربینهای امنیتی فیلمبرداری در داخل استفاده میکند تا دائما با انتظارات مخاطب از آزادی در مقابل امنیت بازی کند و حضور سارقان را از جولان دادن در اطراف خانه با محدودیتهای کلاستروفوبیک مگ و سارا تقویت کند. در حالی که فیلم «اتاق امن» بسیار سرگرمکننده است و به خوبی اجرا شده، همچنین یک پیشفرض و فیلمنامه بسیار ساده دارد و از پیچیدگیهای روایت و شخصیتهایی که در فیلمهای دیگر فینچر میبینیم خبری نیست.
9. مورد عجیب بنجامین باتن (The Curious Case of Benjamin Button)
بازیگران: برد پیت، کیت بلانشت، تراجی پی هنسون
محصول: 2009
امتیاز راتن تومیتوز: 71 از 100
امتیاز IMDb به فیلم: 7.8 از 10
فیلم «مورد عجیب بنجامین باتن» که بر اساس داستان کوتاهی نوشته اف اسکات فیتزجرالد در سال 1922 ساخته شد، اولین (و تنها) تلاش فینچر در دنیای فیلمهای عاشقانه و به همان اندازه عجیب است که انتظار میرود. داستان حول محور بنجامین باتن (با بازی برد پیت) میچرخد، مردی که با اختلال عجیب پیری به دنیا آمده است. قلب واقعی فیلم رابطه عاشقانهای است که او با دیزی فولر (با بازی کیت بلانشت) به اشتراک میگذارد؛ یک رابطه عاشقانه که از دهه 1900 و حتی اوایل دهه 2000 را در بر میگیرد.
جلوههای بصری پیشگامانه به تبدیل برد پیت از یک نوزاد مسن به یک پیرمرد شیرخوار کمک میکند و گروهی از بازیگران بااستعداد و فوقالعاده این داستان افسانهای درباره انسانیت را با اصالت احساسی به پیش میبرند. اگرچه ممکن است زمان پخش تقریبا سه ساعته فیلم با وجود برخی از احساسات پیشپاافتاده کمی خستهکننده به نظر برسد، اما مطمئنا یکی از جسورانهترین فیلمهای کارگردانی فینچر است که 13 نامزدی جایزه اسکار برایش به ارمغان آورد.
8. آدمکش (The Killer)
بازیگران: مایکل فاسبندر، آرلیس هاوارد، چارلز پارنل
محصول: 2023
امتیاز راتن تومیتوز: 86 از 100
امتیاز IMDb به فیلم: 7.2 از 10
فیلم «آدمکش» محصول سال 2023 جدیدترین اثر دیوید فینچر و یکی دیگر از موفقیتهای بزرگ این کارگردان محبوب است. «آدمکش» قاتل ناشناسی با بازی مایکل فاسبندر را دنبال میکند که پس از یک ناکامی در قتل یک نفر به دنبال پیدا کردن انسانیت میرود. اگرچه داستان ممکن است کمی ابتدایی به نظر برسد، کارگردانی فینچر، اجرای فاسبندر، و انتخاب سبکی که یادآور آثار دیگر فینچر مانند «باشگاه مبارزه» است، «آدمکش» را به فیلمی فوقالعاده سرگرمکننده تبدیل کرده است. از آنجایی که این فیلم با اقتباس از رمانهای گرافیکی فرانسوی به همین نام ساخته شده است، این امکان وجود دارد که جهان قاتل فینچر به چیزی حتی بزرگتر تبدیل شود.
7. منک (Mank)
بازیگران: گری اولدمن، آماندا سایفرد، لیلی کالینز
محصول: 2020
امتیاز راتن تومیتوز: 83 از 100
امتیاز IMDb به فیلم: 6.8 از 10
«منک» یکی از کارهای متمایز دیوید فینچر است، و اگرچه انجام چنین پروژهای بسیار پرریسک بود، اما موفق از آب درآمد. در حالی که سایر فیلمهای فینچر بر قتل، جنایت و تباهی بشریت تمرکز دارند، «منک» فیلمی درباره یک فیلمنامهنویس الکلی است که در دوران طلایی هالیوود روی فیلمنامه «همشهری کین» (Citizen Kane) کار میکند. گری اولدمن در نقش هرمان جی مانکیویچ میدرخشد، و اگرچه ممکن است این فیلم به اندازه برخی دیگر از آثار دیوید فینچر به خاطر آورده نشود، اما این پروژه شخصی کارگردان واقعا گوهری پنهان در میان دیگر آثار اوست.
6. دختری با خالکوبی اژدها (The Girl with the Dragon Tattoo)
بازیگران: دنیل کریگ، رونی مارا، کریستوفر پلامر
محصول: 2012
امتیاز راتن تومیتوز: 86 از 100
امتیاز IMDb به فیلم: 7.8 از 10
اقتباس فینچر از رمان جنایی تحسین شده استیگ لارسون ممکن است بهترین لایو اکشنی باشد که از هکر باهوش لیزبث سالاندر ساخته شده. این فیلم با بازی رونی مارا، که به طور کامل در نقش خود به عنوان هکر فرو رفته، و دنیل کریگ در نقش روزنامهنگار بیاعتبار میکائیل بلومکویست یک تجربهی سینمایی منحصربهفرد است. معمای اصلی جذاب و با سرعتی استثنایی است. موسیقی متن ترنت رزنور و آتیکوس راس، کهنهکارهای ناین اینچ نایلز، در انتقال حس پانک شخصیت اصلی نقش اساسی دارد.
5. زودیاک (Zodiac)
بازیگران: جیک جیلنهال، مارک رافلو، رابرت داونی جونیور
محصول: 2007
امتیاز راتن تومیتوز: 90 از 100
امتیاز IMDb به فیلم: 7.7 از 10
در کنار «هفت»، «زودیاک» آزاردهندهترین فیلم فینچر است. «زودیاک» که از اواخر دهه 60 تا اوایل دهه 80 را در بر میگیرد، دههها جستجوی هویت قاتل بدنام زودیاک را دنبال و بر روی سه شخصیت خاص در تحقیقات تمرکز میکند؛ روزنامهنگار پل اوری، بازرس پلیس دیو توشی، و رابرت گریسمیت کاریکاتوریست و رماننویس، که فیلم بر اساس رمان جنایی واقعی او در سال 1986 ساخته شده است. با نگاه دقیق، تعهد فینچر به جزئیات و اصالت در هر فریم فیلم قابل مشاهده است.
سبک فیلمبرداری «زودیاک» ما را در کنار شخصیتها و روند تحقیق نگه میدارد و به عنوان مخاطب مجبور میکند تا به راحتی تماشا کنیم که هر یک از شخصیتهای اصلی بیشتر و بیشتر در گردابی از افسردگی و وسواس فرو میروند. آنها میگویند که حقیقت عجیبتر از تخیل است، و در مورد «زودیاک»، این جمله درست است. فینچر در تمام جزئیات عجیب و غریب تحقیق، تصویری از وقایع را به تصویر میکشد که تماشاگران را وحشتزده و کنجکاوی نگه میدارد.
4. دختر گمشده (Gone Girl)
بازیگران: بن افلک، رزمند پایک، نیل پاتریک هریس
محصول: 2014
امتیاز راتن تومیتوز: 88 از 100
امتیاز IMDb به فیلم: 8.1 از 10
«دختر گمشده» نقطه اوج سبک فینچر در فیلمسازی است؛ حرکات نامنسجم دوربین، بازیهای طبیعی و فیلمنامهای که ظاهرا شوم و در باطن تکاندهنده است. «دختر گمشده» بر اساس رمان گیلین فلین در سال 2012 (که فیلمنامه را هم نوشته است)، داستان شوهری است که متهم به قتل همسرش شده؛ پروندهای که اصلا آنطور که در نگاه اول به نظر میرسد نیست. بن افلک و روزاموند پایک انتخابهای کاملا درستی برای بازیگری هستند و تصویری از زندگی زناشویی را ترسیم میکنند که ظاهرا در یک آشفتگی از ارتباطات نادرست و فریبکاری فرو میرود.
«دختر گمشده»، درست مثل ازدواج شخصیتهای اصلی، بسیاری از محتوای موضوعی خود را در پس رازی که در 20 دقیقه ابتدایی ارائه شده، پنهان میکند. همانطور که فیلم ادامه مییابد،همه چیز روی سیاه خود را نشان میدهد؛ فیلم به بررسی نقش بیرحمانه رسانههای خبری، سیاستهای جنسیتی در داخل و خارج از ازدواج، و در نهایت، پیش پا افتاده بودن مطلق تلاش برای کشف نیات و حقایقی که در ذهن افراد دیگر وجود دارد میپردازد. با «دختر گمشده» فینچر از مخاطبانش میخواهد که اسرار پنهان شده توسط برادر، دختر و همسرشان را در نظر بگیرند. کارگردان هیچ پاسخ آسانی به هیچ یک از این فرضیههای فیلم ارائه نمیدهد و از تماشاگران میخواهد که همان کاری را که نیک انجام میدهد، انجام داده و به سادگی با آن زندگی کنند.
3. هفت (seven)
بازیگران: برد پیت، مورگان فریمن، گویینت پالترو
محصول: 1996
امتیاز راتن تومیتوز: 83 از 100
امتیاز IMDb به فیلم: 8.6 از 10
«هفت» دومین فیلم کارنامهی فینچر و احتمالا فیلمی که او را به عنوان یک نام مطرح معرفی کرد، اوج کاوش بدبینانه فینچر در ذات کوچک انسان است. این فیلم که وظیفه دارد قاتل زنجیرهای را که قربانیانش را به سبک هفت گناه کبیره قصابی میکند، شکار کند، قاتل خود را یک قدم جلوتر از تماشاگران و کارآگاهان و تا پایان وحشتناک و تکاندهندهاش نگه میدارد. اتفاقی که آنقدر غیرمنتظره بود، به سرعت وارد فرهنگ عامه شد و در همه جا میتوان نشانهای از آن را پیدا کرد. با این حال، حتی خارج از پایان پیچیده «هفت»، این فقط نوعی فیلم مهیج است که به سبک هیپنوتیزمکنندهای وحشت را به دل مخاطب وارد میکند.
2. شبکه اجتماعی (The Social Network)
بازیگران: جسی آیزنبرگ، اندرو گارفیلد، جاستین تیمبرلیک
محصول: 2010
امتیاز راتن تومیتوز: 96 از 100
امتیاز IMDb به فیلم: 7.8 از 10
فیلمی که ارتباط اجتماعی آن با هر رسوایی جدید فیس بوک اهمیت بیشتری پیدا میکند، شاهکار دیوید فینچر و فیلمنامهی آرون سورکین در سال 2010، معیار فیلمهای زندگینامهای بر اساس موضوعات بحثبرانگیز است. «شبکه اجتماعی» بر اساس کتاب میلیاردرهای تصادفی در سال 2009 ساخته شده است و توسعه اولیه و ظهور پلتفرم رسانههای اجتماعی فیس بوک، و همچنین پروندههای قضایی و درامی را که بین سازندگان این رسانه بوجود آمد دنبال میکند.
در حالی که «شبکه اجتماعی» ممکن است فقط یک فیلم در مورد یک وب سایت به نظر برسد، فیلمنامه، کارگردانی و اجرای بازیگران جسی آیزنبرگ در نقش مارک زاکربرگ و اندرو گارفیلد در نقش ادواردو ساورین ثابت میکند که در مورد چیزهای بیشتری است. یعنی چگونه مفاهیم اولیه انسانی مانند طمع، موفقیت و حسادت میتوانند ارتباطات انسانی و روابط بین فردی را از بین ببرند. این فیلم همچنین اولین همکاری فینچر و ترنت رزنور و آتیکوس راس را شکل داد. موسیقی غمانگیز آنها به خاطر دربرگرفتن کامل تنهایی خودخواسته زاکربرگ برنده جایزه اسکار شد.
1. باشگاه مبارزه (Fight Club)
بازیگران: برد پیت، ادوارد نورتون، هلنا بونهام کارتر
محصول: 1999
امتیاز راتن تومیتوز: 79 از 100
امتیاز IMDb به فیلم: 8.8 از 10
«باشگاه مبارزه» در اواخر دهه 1990 و به دنبال تحقیر پستمدرنیستی نسل ایکس نسبت به فرهنگی که به طور فزایندهای مبتنی بر مصرفگرایی بود منتشر شد. فیلم مجموعهای از داستانهای رادیکال بود که ممکن است توسط یک نسل کامل از مردم سو تعبیر شده باشد. با بازی ادوارد نورتون در نقش راوی، «باشگاه مبارزه» درباره مردی است که آنقدر نسبت به فرهنگ ماتریالیستی مدرن خنثی شده که با کمک دوست تازهیافتهاش تایلر دوردن، یک باشگاه مبارزه منحصرا برای مردان ترتیب میدهد تا خشم خود را آنجا تخلیه کنند. این تصمیم به زودی به یک جنبش آنارشیستی تبدیل میشود، جنبشی که به سرعت از دست راوی خارج میشود و نمیتواند آن را کنترل کند. «باشگاه مبارزه» با محتوای چندوجهی موضوعی و فیلمنامه پیچیده و هوشمندانه خود به یکی از تقلیدشدهترین و بحثبرانگیزترین آثار کلاسیک کالت دهه 1990 تبدیل شد و به شکلگیری حرفه بازیگری چندین ستاره خود کمک کرد. بدون شک «باشگاه مبارزه» بهترین فیلم دیوید فینچر است.
-
چهارشنبه ۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۸:۰۳
-
۸ بازديد
-
-
آریا جوان
لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1379161/