آریا جوان

آخرين مطالب

چرا برخی کودکان به والدین‌شان می‌چسبند؟ دخترونه پسرونه

چرا برخی کودکان به والدین‌شان می‌چسبند؟
  بزرگنمايي:

آریا جوان - ایسنا / یک روانشناس می‌گوید: اختلافات والدین و دعواهایی که کودک در خانه بین پدر و مادر می‌بینند، می‌تواند وابستگی کودک را نسبت به یکی از والدین بیشتر کند، چون در این تنش‌ها کودک دچار اضطراب می‌شود.
هر چند وابستگی به والدین در برخی از سنین عادی است، اما در برخی مواقع شاهد وابستگی بسیار زیاد در برخی از کودکان هستیم. وابستگی‌هایی که می‌تواند دردسرهایی را هم برای کودک و هم برای والدین‌شان ایجاد کند.
آریا پسر بچه چهار ساله‌ای است که به شدت به والدین خود به ویژه مادرش وابسته است. به حدی این وابستگی زیاد است که تقریبا مادرش را در انجام بسیاری از امور روزانه‌اش ناتوان کرده است. او می خواهد مادرش، فقط در کنار او باشد و هیچ کار دیگری به جز بازی با او نداشته باشد. وقتی مهمانی به خانه‌شان می‌رود به مادرش می‌چسبد و اضطراب در چهره او به شدت نمایان می‌شود. حاضر نیست حتی یک دقیقه بدون والدین‌اش در جایی بماند. امروزه در اکثر خانواده‌ها، کودکان معمولا به دلیل تک فرزندی و زندگی آپارتمان‌نشینی وقتی همسالان خود را می‌بینند دوست دارند با آن‌ها بازی کنند اما آریا به هیچ وجهه حاضر نیست بدون مادر یا پدرش در کنار کودکان دیگر بازی کند اگر هم زمانی این کار را کند، والدینش باید کنار او باشند. به نظر می‌رسد رفتارهای مادرش نیز در این امر دخیل باشد!
این که چه عواملی باعث وابستگی زیاد برخی از کودکان به والدین‌شان می‌شود یا این که رفتار والدین تا چه اندازه می‌تواند بر این امر تاثیرگذار باشد موضوعی است که به بهانه آن با دکتر « مهسا ساداتی» روانشناس کودک و نوجوان به گفتگو نشستیم که در ادامه می‌خوانید:
چه عواملی باعث وابستگی بیش از اندازه کودکان به والدین شان می‌شود؟
وابستگی کودک به والدین یا همان اضطراب جدایی از جمله مواردی است که در برخی از کودکان دیده می‌شود. ممکن است اضطراب جدایی به صورت جدا شدن خودش را نشان ندهد و کودک از والد جدا شود اما از نظر روانی به والد بسیار وابسته باشد.
خیلی از مواقع روانشناسان این موضوع را مطرح می‌کنند که وابستگی از سمت کودک به سمت والد نیست . جان لاک اعتقادش بر این است که کودکان وقتی که به دنیا می‌آیند. ضمیرشان مثل یک روح سفید می‌ماند، والدین هستند که بر آن نقش می‌زنند. پس وابستگی می‌تواند از سمت کودک به والد نباشد. این وابستگی می‌تواند از سمت والد به سمت کودک باشد، که باعث ایجاد اضطراب و وابستگی در کودک‌ می‌شود.

آریا جوان


اولین عامل می‌تواند سن والدین باشد . خیلی از مادرها ممکن است به سختی باردار شده باشند. سال‌های زیادی بچه‌دار نشده یا با استفاده از روش‌های دیگری به سختی باردار شدند. این والدین چون فرزند خود را با سختی زیادی به دنیا آوردند، بیش از حد نگران او هستند.
آن‌ها نمی‌توانند اضطراب خودشان را نسبت به کودک خود مدیریت کنند. به زبانی نمی‌توانند بگذارند روند رشد کودک به درستی طی شود. مثلا یک بچه چهار ساله که در نمودار رشد، قد و وزن طبیعی دارد و می‌تواند قاشق دست‌اش بگیرد و غذا بخورد. والد به دلیل وابستگی خیلی زیادی که به کودک‌اش دارد اجازه جدا شدن کودک و اجازه مستقل شدن به او را نمی‌دهد.
گاهی اوقات سن پایین والدین هم باعث این قضیه می‌شود. یعنی والدینی که مهارت‌های مدیریت اضطراب خودشان را ندارند و سن‌شان پایین بوده و درکی نسبت به حمایت و وابستگی ندارند، آن‌ها هم می‌توانند به کودک‌شان به لحاظ وابستگی و اضطراب جدایی آسیب بزنند.
مورد دوم دوران بارداری است که مادر سپری می‌کند. گاهی اوقات مادر دوران بارداری پر تنش و پر استرسی را به دلایل مختلف سپری می‌کنند. ممکن است مادر در دوران بارداری یک سوگ برایش اتفاق افتاده باشد. دعوا یا تنش شدید خانوادگی را تجربه کرده باشد. سابقه سقط داشته و بچه‌هایی را سقط کرده باشد. همه این موارد می‌تواند بعد از به دنیا آمدن کودک، وابستگی‌ را در والد و کودک تشدید کرده و باعث اضطراب بین مادر و کودک شود.
والدینی که خود دچار اضطراب شدید هستند، اجازه استقلال را به فرزندشان نمی‌دهند. ترس از دست دادن کودک را دارند و بیش از حدی که باید، کودک را حمایت کرده و به کودک خدمات می‌دهند مورد سوم زایمان‌های سخت است. مادرانی که زایمان‌های بسیار سختی را تجربه می‌کنند، ممکن است، پس از زایمان دچار اختلالاتی مثل افسردگی‌های پس از زایمان، شوند. خیلی از مادرها افسردگی‌های پس از زایمان را تجربه می‌کنند. این موضوع یک تغییر هورمونی و طبیعی است و برای بسیاری از افراد اتفاق می‌افتد، اما گاهی اوقات به دلیل این که مادر حمایت‌های کافی را از خانواده دریافت نمی‌کند یا به طور ژنتیکی در خانواده سابقه افسردگی دارند، این دوران افسردگی طولانی‌تر از حد معمول شده، مشکل اضطرابی در مادر ایجاد کرده و وابستگی بین مادر و کودک را مختل کند. به این شکل که ممکن است، مادر حتی حوصله بغل کردن کودک را نداشته باشد و این عاملی برای اضطراب در کودک شود.

آریا جوان


مورد چهارم تنش‌های داخل خانه است که به عنوان عاملی مهم در ایجاد وابستگی‌ها است. اختلافات والدین و دعواهایی که کودک در خانه بین پدر و مادر می‌بینند، می‌تواند وابستگی کودک را نسبت به یکی از والدین بیشتر کند، چون در این تنش‌ها کودک دچار اضطراب می‌شود.

گاهی اوقات در این تنش‌ها یکی از والدین خانه را ترک می‌کند، همین موضوع سطح اضطراب را در کودک بالا می‌برد. در این تنش‌ها ممکن است والد به کودک پناه بیاورد یا با کودک درد و دل کند که همین عاملی برای افزایش اضطراب در کودک می‌شود. همچنین وجود تنش بین والدین باعث می‌شود والدین حوصله کافی برای توجه به کودک را نداشته باشند و خود همین می‌تواند اضطراب کودک را بالا ببرد و وابستگی کودک را به والد تشدید کند.
مورد پنجم اضطراب والدین است . بسیاری از افراد به صورت ژنتیکی دچار اضطراب‌ شدید هستند که باید حتما قبل از این که صاحب فرزند شوند، این اضطراب‌ را چک کرده و درمان کنند.
گاهی اوقات اضطراب‌ به شکل وسواس خود را نشان می‌دهند. گاهی اوقات به شکل اختلالی به نام «اختلال اضطراب فراگیر» خود را نشان می‌دهد یعنی فرد در مورد هر موضوعی که در زندگی‌اش پیش می‌آید دچار اضطراب شدید می‌شود و آن اضطراب را نمی‌تواند مدیریت کند. اگر والدین خودشان چنین مشکلات اضطرابی داشته باشند، طبیعتا در مورد فرزندشان هم دچار اضطراب می‌شوند.
والدینی که خود دچار اضطراب شدید هستند، اجازه استقلال را به فرزندشان نمی‌دهند. ترس از دست دادن کودک را دارند و بیش از حدی که باید، حمایت کرده و به او خدمات می‌دهند. این رفتارها برای کودک وابستگی متقابل نسبت به والدین ایجاد می‌کند. پس اگر هر کدام از این موارد در خانواده‌ وجود دارد. خانواده بهتر است آن‌هایی را که قابل کنترل هستند، را کنترل کند، ولی مواردی که به صورت ژنتیکی در افراد وجود دارند و قابل کنترل نیستد حتما به یک روانشناس مراجعه کنند. خانواده‌ها اگر نشانه‌ای از وابستگی بیش از حد در کودکان‌شان دیدند حتما این موضوع را پیگیری کنند که درمان شود و مشکلات اضطرابی که خودشان در بزرگسالی تجربه کردند را بچه‌هایشان تجربه نکنند.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1409734/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترفند جالب اپل برای فروش محصولاتش

لنوو با انتشار تیزر تینک‌بوک 14 پلاس 2025 حضور پردازنده 14 هسته‌ای اینتل را تأیید کرد

استوری/ داروی درد من شهادت است

سیل در خیابن های مکه!

مایکل مور، حامی نماینده فلسطین در اسکار شد

خاطره شنیده نشده رضا ایرانمنش از حاج قاسم در فرودگاه

معرفی نامزدهای پانزدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم عمار

دوبلور کارتون «فوتبالیست‌ها» :دوست نداشتم جای سوباسا حرف بزنم!‎

موسیمانه بعد بازی با سپاهان در نشست خبری حاضر نشد و استادیوم شهر قدس را ترک کرد

کودک استقلالی طرفدار سیدحسین حسینی که خواستار دستکش کاپیتان بود

قلعه‌نویی: استقلال خانه من است

توپ قرمز نداشتیم، نداده بودند!

خوشحال ترین استقلالی در آخرین شب نیم فصل

اسکو و تارتار به دنبال شکستن رکورد فرهاد مجیدی

یحیی تا دم استعفا رفت و پشیمان شد!

مربی استقلال: عملکرد ما امروز خوب بود، می‌شد برنده شویم

کارترون: روی یک اشتباه گل خوردیم ولی بابت واکنش‌ مان خوشحالیم

صالح حردانی، بازیکن سپاهان: از استقلال پیشنهاد دارم

جدول لیگ برتر در پایان نیم‌ فصل اول؛ تراکتور از سپاهان جلو زد

سه عارضه اصلی در زندگی وجود دارد که بودنش باعث مختل شدن زندگی است

زینب سلیمانی: میزان علاقه مردم به شهید سلیمانی وصف ناشدنی است

پزشکیان: قدم اول برای موفقیت و پیروزی وحدت در اطاعت از سیاست‌گذاری های مقام معظم رهبری است

پزشکیان: سردار سلیمانی در دل همه انسان های آزاده دنیا نفوذ کرد

مسیر مشترک؛ روایتی از دیدار و سخنرانی رهبر انقلاب در پنجمین سالگرد شهادت سپهبد حاج قاسم سلیمانی

پزشکیان: پوزه دشمنانمان را به خاک خواهیم زد

مقاوم‌ترین و ضعیف‌ترین گوشی سال 2024 معرفی شد

لیله‌الرغائب در ایران؛ از بخت‌گشایی تا حلواپزون برای اموات!

اعمال مهم ماه رجب از زبان استاد رفیعی

عظمت ماه رجب از زبان آیت الله بهجت(ره)

روایتی از زنان و مادران سرزمین

باز هم ماجراهای عشق نعیمه و احسان

سمی‌ترین خواستگاری در تاریخ صداوسیما از بدو تاسیس!

محبی توپ رضاییان را در آستانه ورود به دروازه راهی کرنر کرد

عکس‌العمل تماشایی نیازمند روی شوت زیبای کوشکی

به کمک VAR؛ گل اول سپاهان به استقلال توسط مهدی لیموچی

اعتراض و خطا؛ اخراج و محرومیت کاپیتان سپاهان

الهامی: من و ربیعی فقط خداراشکر کردیم!

کارشناسی داوری پنالتی مهدی شیری

خلاصه بازی استقلال 1 - 1 سپاهان

ال‌کلاسیکو برنده نداشت؛ زور موسیمانه و کارترون به هم نرسید

قلعه نویی: از باشگاه استقلال تشکر میکنم این تیم خانه دوم من است

وضعیت همه مادرها در طول روز!

توضیحاتی درباره ملاقات سفیر ایران با دبیرکل وزارت خارجه ایتالیا

نیکزاد: سردار سلیمانی خود را سرباز اسلام، انسانیت و حرم می‌دانست

مخبر: شهید سلیمانی با رویکرد فراجناحی بر جامعه اثرگذار بود

حضور سردار قاآنی و سلامی در مراسم پنجمین سالگرد شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی

قالیباف: پذیرفتن قطعنامه 598 سخت بود، اما این فراز و نشیب‌ها طبیعی است

برنامه Good Lock سامسونگ سرانجام با One UI 7 به‌صورت جهانی ارائه می‌شود

این هاب USB-C جمع‌وجور 10 درگاه، 5 دکمه برای سفارشی‌سازی و شارژ 100 وات دراختیارتان می‌گذارد

مهمترین عمل ماه رجب به بیان استاد مسعود عالی