آریا جوان

آخرين مطالب

حضرت فاطمه(س)؛ نخستین معلم جهاد تبیین نگاه سیاسی

حضرت فاطمه(س)؛ نخستین معلم جهاد تبیین
  بزرگنمايي:

آریا جوان - جام جم / حضرت زهرا (س) دارای مقامات معنوی و فتوحات غیبی بلند و بسیار ویژه‌ای است.
مباحث پیرامونی انسان‌شناسی، عرفان و کنش‌گری اجتماعی و سیاسی یگانه یادگار پیامبر (ص)، چنان وسیع است که در نوشتار نمی‌گنجد. شخصیت عرفانی ایشان چنان بارز و متجلی است که لقب‌های زیادی در دوران زندگی همانند زهرا (س) گرفت؛ ویژگی این نورانیت مادرهستی، انسان را به یاد این سخن شیخ اکبر می‌اندازد که در کتاب «الاسری الی مقام الاسری» یا جهان در پناه دوازده اسم اعظم آورده است: هیچ عارفی به‌جایی نرسیده، مگر با نور فاطمه زهرا (س) و هرکس به‌جایی رسیده با فیض نورانی و دستگیری ایشان بوده.
باحجت‌الاسلام دکترمحمدجواد رودگر، استادتمام وعضوگروه عرفان ومعنویت پژوهشگاه فرهنگ واندیشه اسلامی که پژوهش‌های گران‌سنگی در این حوزه به انجام رسانده، به مناسبت ایام فاطمیه، همین سخن محی‌الدین عربی را درمیان نهاده، به گفتگو پرداختیم. استاد رودگر کتاب‌ها و مقاله‌های پرشماری نوشته که از برجسته‌ترین و تاثیرگذارترین آنها می‌توان به عرفان زهرایی، مبانی عرفان اهل بیتی، زهره آسمان و زهرای زمین، عرفان اجتماعی؛ ماهیت و مبانی و کارکرد‌ها و عرفان اجتماعی در نهضت حسینی اشاره کرد.

پیامبر اعظم (ص) بر معرفت حضرت فاطمه (س) تاکید فراوانی داشته‌اند؛ این‌که ایشان به پیروان‌شان سفارش می‌کنند که بکوشند به شخصیت و ویژگی‌های فاطمه (س)، دخترشان معرفت بیابند، به چه معناست؟
معرفت فاطمه (س) یعنی معرفتی که از معارف حضرت زهرا (س) به دست می‌آوریم؛ معارفی که آن انسان کاملِ قدسی و نوری درچارچوب احادیث و روایت‌ها، ادعیه ونیایش‌ها، خطبه‌ها و... ازخودشان برجای گذاشتند. ما منبعی به نام «مُسندِ فاطمه» در اختیار داریم که این منبع الهی و وحیانی، در‌های معرفتی فراوانی را به روی ما می‌گشاید. مثلا معارف توحیدی فاطمی، معارف اخلاقی فاطمی، معارف سلوکی و عرفانی فاطمی یا معارف اجتماعی و سیاسی فاطمی. همچنین در ابعاد و ساحت‌های مختلف از معارف حضرت فاطمه (س) می‌توانیم توشه معرفتی برگرفته، استفاده کنیم.
مجموعه معارف فاطمی را چکیده‌وار معرفی می‌فرمایید؟
حکمت‌ها، احکام و آنچه که در حوزه فقه اکبر است؛ یعنی اعتقادات، آنچه در حوزه فقه اوسط است؛ یعنی اخلاقیات و آنچه که در حوزه فقه اصغر است؛ یعنی احکامیات. به این مجموعه، معارف فاطمی گفته می‌شود. پس معارف فاطمی از متونی به دست می‌آید که از حضرت ایشان در قالب‌ها و چارچوب‌هایی برجامانده که عرض شد؛ مانند قالب خطبه مشهور فدکیه که خودش یک اسلام‌شناسی تمام‌عیار و جامع است. همچنین مجموعه ادعیه و نیایش‌های ایشان. به دیگرعبارت، یعنی معرفت ما ماهیت زهرایی و فاطمی دارد. رنگ و رایحه‌اش فاطمی است.
آیا می‌توانیم به حضرت زهرا (س) معرفت تمام‌عیار پیدا کنیم؛ یعنی حقیقت وجودی حضرت زهرا (س) برای ما آیا مکشوف و معلوم می‌شود؟
پاسخ این پرسش واقعامنفی است. یعنی ما نمی‌توانیم به همه ساحت ها، ابعاد ولایه‌های وجودی حضرت زهرا (س) شناخت پیدا کنیم. ما در اندازه متعارف ومعمول یا به عبارتی در حد وسع، ظرفیت، توان وجودی و طاقت بشری خودمان می‌توانیم او را بشناسیم.
این‌گونه هم نیست که حضرت زهرا (س) شناخته‌شدنی نباشد!
درست است؛ ایشان شناخته‌شدنی است، اما لایه‌هایی از شخصیت ایشان برای ما قابل دستیابی، ادراک و دریافت است که عمدتا ناظر به شخصیت حقوقی ایشان و البته برخی از زوایای شخصیت حقیقی‌شان است. ما می‌توانیم مسائل، رفتاروکردار‌هایی را شناسایی کنیم و درباره‌شان محققانه به آگاهی برسیم که مربوط می‌شود به سبک و شیوه زندگانی‌شان در خانه و کنشگری‌های‌شان در فعالیت‌های مختلف اجتماعی‌سیاسی در بیرون از منزل، به‌ویژه زمانی که لازم بود به مسائل این‌چنینی رسیدگی فرمایند.
این ابعاد و اضلاع شخصیتی ایشان بسیار مهم است. این‌که حضرت‌شان در همسرداری، تربیت و پرورش فرزندان، انجام امور خانه و غیره، چگونه تعامل و رفتاری داشتند. همچنین ورودشان به مسائل اجتماعی و سیاسی با آن بصیرت نافذی که داشتند، حضور و ظهور فعال وبالفعل از خودشان نشان دادند؛ چه زمان پیامبر اکرم (ص) مانند غزوه‌ای که حامی و پرستار پیامبر (ص) بودند، چه دوره پس از پیامبر اکرم (ص) که بسیار دشوار و سخت بود که امامت غدیری را در برابر خلافت سقیفه‌ای روشنگرانه جا انداختند و با تبیینگری‌شان درواقع نخستین آموزگار جهاد تبیین هستند و بسیار مهم است، توجه کنیم که ایشان معلم اول «جهاد تبیین» هستند که پس از رحلت پیامبر (ص) در برابر توطئه‌های نهان و آشکار جریان‌های نفوذی و آنهایی که در برابر امامت امام علی (ع) ایستادند، ایستاد. ایشان در این‌باره به جهاد تبیین پرداخت و روشنگری کرد. به‌ویژه با آن سخنرانی در مسجد و سپس حضورشان در خانه‌های مهاجر و انصار، در راستای روشنگری و تبیین اجتماعی‌سیاسی، به‌راستی جهادگرانه هدایت و راهنمایی روشنگرانه‌می‌کرد.
 آن خطبه بلند و مشهورشان؛ یعنی فدکیه را بیان فرمودند یا زمانی که آسیب‌دیدند و بیمار شدند، از همان فرصت عیادت‌ها نیز استفاده می‌کردند، زمان را از دست نمی‌دادند و حقایق را برای زنان روشن می‌کردند. اینهاست که می‌تواند چونان اسوه و الگوی ما باشد. مثلا نماز، دعا و راز و نیاز‌های ایشان و مجموعه آنچه که به سبک و شیوه زندگی ایشان در چهار رویکرد انسانی؛ رابطه انسان با خدا، رابطه انسان با خود، رابطه انسان با خلق خدا و رابطه انسان با خلقت وجود دارد و ازاین چهار رابطه و رویکرد، می‌توانیم درک و دریافتی اززندگی حضرت زهرا (س) داشته باشیم. از این جهت است که می‌توانیم فاطمه زهرا (س) را بشناسیم وگرنه یک معرفت عمیق، دقیق، کامل و همه‌جانبه به همه ابعاد و زوایای شخصیتی و روحانی ایشان واقعا در حیطه ما نیست. تنها از وجه وجودی ایشان و شیوه زندگانی‌شان می‌توانیم برداشت و الگوبرداری کنیم و این مهم البته بسیار برای ما لازم‌است.
در توصیف معصومان؛ چون حضرت زهرا (س) که خود معصوم، همسر معصوم، مادر معصوم و فرزند معصوم بودند، از اصطلاح «انسان کامل» زیاد استفاده می‌شود، این اصطلاح را کمی برای مخاطبان ما تشریح کنید.
حضرت زهرا (س) دارای مقامات معنوی و فتوحات غیبی بلند و بسیار ویژه‌ای است به گونه‌ای که شهیدمطهری درباره ایشان گفته حضرت زهرا (س) اسفار اربعه عرفانی را پشت‌سر گذاشت و ایشان از تمام انبیا و ائمه علیهماسلام برتر است الا از پیامبر (ص) و امیرالمومنین (ع) و آن هم به دلیل سیر معنوی‌شان که از آن طریق به مقام ولایت الهیه دست یافتند؛ مقامی که باطن نبوت و امامت است.
چرا ما انسان‌های عادی برای شناخت خدا نیازمند انسان کامل هستیم و چگونه می‌توانیم برای راه یافتن به قرب الهی از ابعاد والای انسان کامل بهره‌مند شویم؟
علاوه‌بر آن، اشاره‌ها به اوج کمالات معنوی و عرفانی‌شان، یادآوری کنم که ایشان به عنوان اسلام‌شناس یگانه، به‌راستی نقش نبی، رسول، امام و ولی مسلمین را در این عرصه ایفاکرد. از خودسازی و خویشکاری تا رهبری و آموزگاری جامعه تا مقام خلیفه‌اللهی‌شان که عصمت‌ا... الکبری و حجت‌ا... بود، که آنی از خودسازی و مراقبه و خدامحوری غفلت نداشت. در رابطه با خلق خدا حتی قاعده و رسم به جا نهاد مثلا قاعده «الجار ثم الدار» به نظرم قاعده‌ای در حوزه معنویت اجتماعی، سلوک و تعامل و به‌ویژه عرفان اجتماعی است. آیاتی که درشأن و ستایش ایشان به‌خاطر دستگیری‌ها و کمک‌کاری‌هاشان به نیازمندان، یتیمان، اسیران و گرفتاران نازل شد. این الگو رامی‌توان مانند منظومه‌ای معرفتی و هندسه‌ای همه‌سویه در ابعاد مختلف اجتماعی، سیاسی، معرفتی و... همه زمینه‌های انسانی دید، سنجید و ارزیابی‌کرد تا الگویی همه‌جانبه برای همه ابعاد زندگی‌مان باشد؛ زیرا از این مسیر و شناخت است که می‌توانیم به حیات طیبه و زندگانی پسندیده دست‌بیابیم.
الگوی جاودانه برای بندگی خدا
 به تعبیر حدیث امام عسکری (ع) که دراین‌باره فرمودند: فاطمه (س) حجت خدا بر حجت‌هایش است (حجت‌ا... علی الحُجَجِه) که این اشاره‌ای به اوج مقامات معرفتی و سلوکی و عرفانی حضرت فاطمه (س) است. البته می‌توان افزود که از منظری دیگر می‌توان به جایگاه ایشان نگریست و از این منظر به الگوبرداری از ایشان پرداخت. در حوزه عبدیت و عبودیت برای ما الگو هستند و در رابطه خود و خلق خدا دارای مقاماتی‌اند که از آن زاویه (مثلا در پاسخ به پرسش‌های بانویی که از بسیاری پرسش شرمنده شد، فرمود: ماموریت من همین پاسخگویی است.) یعنی روشنگری در معارف دین اسلام و کوشایی در جهاد تبیین که عرض شد معلم اول این جهاد تمام‌عیار دقیقا ایشان است که به مسائل وزمینه‌های زمان، اجتماع و سیاست با تحلیل درست و دقت نظر، بسیار چیره و صاحب‌نظر بود و با ایفای نقش کلیدی‌شان در غصب جایگاه امامت غدیری در آن بازه و بزنگاه تاریخی به‌راستی رهبر فکری و سیاسی‌اجتماعی شد و بهنگام، آن جامعه را آگاه کرد و با روشی حساس و هوشمندانه، گونه‌ای جهادگری را بنا گذاشت و به انجام رساند که روشنگر هرحقیقت‌بین وحقیت‌خواهی در طول تاریخ است. ایشان نقش کلیدی، کلان و بسیار تاثیرگذار تاریخی‌شان را جامع ومانع به انجام رساندند. همان متن وصیتنامه‌شان برای همیشه تاریخ انسان‌ها، روشنگر و راهنمای راستین و جاودانه است.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1414789/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیفون 17 پرو دارای فریم تیتانیومی خواهد بود

اینتل کارت‌های گرافیک جدید Arc B580 و Arc B570 را با قیمت ارزان معرفی کرد

گلکسی زد فولد 7 از نمایشگر زد فولد SE بهره می‌برد و نمایشگر فلیپ 7 هم بزرگ‌تر می‌شود

آنر X9c اسمارت با دوربین اصلی 108 مگاپیکسلی و تراشه مدیاتک معرفی شد

ادعای شرکت برزیلی: ما پیش از اپل تلفنی به‌ نام «آیفون» داشتیم

ریلمی نئو 7 در بنچمارک Geekbench دیده شد

فناوری XeSS2 اینتل برای بهبود عملکرد بازی‌ها معرفی شد

سخن بزرگان/ مزار حضرت زهرا علیهاالسلام کجاست؟

مداحی قدیمی حسن خلج برای حضرت زهرا(س)

نوحه‌ خوانی میثم مطیعی در مراسم عزاداری ایام فاطمیه‌

روضه‌خوانی میثم مطیعی در ایام فاطمیه‌

ویدئویی که نشان میدهد چرا مردم «رضا عطاران» را دوست دارند؟

لحظه‌ای از «قهوه پدری» که خود مهران مدیری از خنده ترکید!

7 فیلم سازمان اوج در جشنواره حقیقت کدامند؟

«بابک کریمی» بر سر دوراهی انتخاب بهترین بازیگر زن

تساوی پاختاکور ازبکستان و العین امارات

خداحافظی سپاهان از آسیا با وجود برد برابر استقلال تاجیکستان

محمد کریمی: جای تاسف دارد که صعود نکردیم

چشمی: داور می‌خواست الاهلی بازنده نباشد

سید حسین حسینی: داور برای اعلام پنالتی شک داشت

نوجوانان برخی اوقات همه چیز را به خودشان ربط می‌دهند و مقصر می‌دانند

آمریکا، 35 شرکت و کشتی را به بهانه انتقال نفت ایران تحریم کرد

گفت‌وگو با خانواده شهید موسوی️ به مناسبت انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «بیست سال و سه روز»

اعضای هیات رئیسه هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها تعیین شد

عینک هوشمند سامسونگ ژانویه از راه می‌رسد

عرضه جهانی پاوربانک 20 هزار میلی‌آمپرساعتی شیائومی با کابل یکپارچه آغاز شد

متا به اشتباه بزرگش در حذف محتواهای اینستاگرام اعتراف کرد

علت نامگذاری حضرت زهرا سلام الله علیها به «فاطمه» و «منصوره»

"انگشتر بی‌نظیر" اثری ماندگار از استاد علی

تصاویر دیدنی از جزیره میلیاردی محمد بن سلمان

تنور جشنواره 43 با حامد بهداد و هانیه توسلی داغ می‌شود

انتشار قسمت دوم برنامه «سروش صحت» پس از حواشی فراوان

جای خالی تلویزیون و ماجرای پول‌پاشی‌ها برای گیشه!

مهرانه مهین ترابی: از اینکه مادر نیستم خوشحالم!

گل اول سپاهان توسط محمد کریمی از روی نقطه پنالتی

واکنش تماشایی ادسون ماردن مانع از گلزنی تراکتور شد

دفع ناقص دروازه‌بان؛ گل اول پاختاکور به العین توسط جوروکوزیف

گل مساوی العین به پاختاکور توسط سوفیان رحیمی

تصاویری که برای اولین بار منتشر می‌شود؛ پشت صحنه‌ی آماده سازی تیم ملی

صحنه هایی از رونالدو در بازی کال اف دیوتی

جشن جالب هواداران استقلال خوزستان پس از گل زدن به هوادار

مقاومتی ستودنی برابر اوسیمن و دوستان؛ عملکرد بی‌نظیر دروازه‌بان ایوپ‌اسپور در دیدار برابر گالا

پس‌گردنی زدن مورینیو به یکی از اعضای تیم فنرباغچه!

گل دوم سپاهان به استقلال تاجیکستان توسط کامارا

آقایان با خانم‌هایتان صحبت کنید

پزشکیان: بعضی از شما گفتید من را نمی‌توانید ببینید، من الان خودم هم نمی‌توانم ببینم

تماس سرلشکر باقری با مقامات ارشد نظامی روسیه، عراق و سوریه درباره تحولات سوریه

مذاکرات دوجانبه عراقچی با 4 وزیر خارجه در حاشیه اجلاس اکو

دومین شب مراسم عزاداری شهادت حضرت زهرا(س) با حضور رهبر انقلاب

تاکید مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش بر افزایش تولید آب و برق