آریا جوان

آخرين مطالب

صداوسیما فراتر از قانون/ چرا حق پخش تحقق پیدا نمی‌کند؟ نگاه سیاسی

صداوسیما فراتر از قانون/ چرا حق پخش تحقق پیدا نمی‌کند؟
  بزرگنمايي:

آریا جوان - ایسنا / با وجود گنجانده شدن حق پخش تلویزیونی در قانون برنامه هفتم، صداوسیما همچنان از همکاری با جامعه ورزش برای دادن حق پخش خودداری می‌کند. این سازمان تا ابتدای آبان‌ ماه فرصت داشت که آیین‌نامه حق پخش تلویزیونی را تدوین کند اما پیگیری‌های ایسنا نشان می‌دهد که پیشنهاد صداوسیما به وزارت ورزش و جوانان به هیچ عنوان از سوی این وزارتخانه قابل قبول نبوده است.
سال‌هاست که فوتبال ایران به صورت جسته و گریخته به دنبال رسیدن به مهم‌ترین درآمدش یعنی حق پخش تلویزیونی است اما هر بار به بهانه‌های گوناگون به بن‌بست برخورده است. با این حال تصویب برنامه هفتم توسعه و گنجانده شدن حق پخش تلویزیونی در این برنامه روزنه‌ امیدواری برای فوتبال ایران شد اما هنوز برنامه هفتم به سرانجام نرسیده است.

آریا جوان


بر اساس ماده 78 قانون برنامه هفتم توسعه، وظیفه تعیین تکلیف حق پخش تلویزیونی به صداوسیما واگذار شده تا این سازمان با هماهنگی وزارت ورزش و جوانان، آیین‌نامه نحوه تعیین میزان حق پخش تلوزیونی مسابقات ورزشی را تدوین کند. چگونگی تقسیم‌بندی حق پخش تلویزیونی مهم‌ترین شاخصه این آیین‌نامه است که قرار است بر مبنای کیفیت و کمیت مسابقات و تعداد مخاطبان تنظیم شود. البته همانطور که قابل پیش‌بینی بود، تنظیم این آیین‌نامه به بن‌بست برخورده است.
پایان مهلت قانونی صداوسیما برای تحقق حق پخش
هرچند قانون برنامه هفتم از سوم مرداد 1403 لازم‌الاجرا شده و مهلت سه ماهه صداوسیما برای تدوین آیین‌نامه حق پخش تلوزیونی به منظور تصویب هیات وزیران - بر مبنای ماده 78 قانون برنامه هفتم - در سوم آبان 1403 به پایان رسیده اما هنوز هیچ اتفاق مثبتی در این زمینه رخ نداده است. آخرین خبری که درباره تنظیم آیین‌نامه حق پخش تلوزیونی وجود دارد، جلسه 14 مهر بررسی و تدوین آئین‌نامه نحوه تعیین میزان حق پخش تلویزیونی در محل وزارت ورزش بود. آخرین اظهار نظر رسمی هم به بیست و هفتم شهریور و صحبت‌های احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان برمی‌گردد؛ جایی که دنیامالی گفت: "قرار است آیین‌نامه و تفاهم‌نامه با صداوسیما برای حق پخش تلویزیونی در دولت نهایی شود و به اجرا برسد."

آریا جوان


منابع آگاه به ایسنا می‌گویند که علی‌رغم برگزاری جلسات متعدد بین صداوسیما و وزارت ورزش برای تنظیم آیین‌نامه حق پخش، تا این لحظه آیین‌نامه پیشنهادی از سوی صداوسیما مورد تایید وزارت ورزش و جوانان نبوده است. پس با وجود تصویب قانون برنامه هفتم باز آش همان آش است و کاسه همان کاسه!
چرا حق پخش دائما به بن‌بست می‌رسد؟
دعوای اصلی بر سر نحوه تقسیم‌بندی سود حاصل از تبلیغات مسابقات فوتبال است. فوتبال ایران با وجود اینکه بخشی از مخاطبانش را از دست داده اما همچنان پربیننده‌ترین محتوای صداوسیما به حساب می‌آید. روزنامه فرهیختگان در گزارشی میزان درآمد تبلیغاتی صداوسیما قبل، حین و بعد از دو دیدار استقلال و پرسپولیس در لیگ نخبگان آسیا در تاریخ 14 آبان را مبلغی حدود 1800 میلیارد تومان تخمین زده بود؛ دقت کنید که این درآمد فقط برای دو بازی بوده است.
چنین درآمد هنگفتی از سمت فوتبال برای صداوسیما باعث شده که این سازمان رغبتی برای نهایی شدن حق پخش تلوزیونی نداشته باشد چرا که در حال حاضر پخش انحصاری و بی‌چون و چرای مسابقات را در اختیار دارد. صداوسیما طبق قول و قرار قبلی قرار بود از سال 1399 درآمدهای حاصل از پخش برنامه‌های ورزشی را به نسبت 30% برای وزارت ورزش و 70% برای صداوسیما تقسیم کند اما این دستورالعمل عجیب هم اجرایی نشد.
راستینه، نماینده شهر کرد و عضو فراکسیون ورزش در مجلس شورای اسلامی می‌گوید: "دستگاه‌ها تمایلی به شفافیت درباره میزان درآمدهایشان از محل قراردادهای تبلیغاتی ناشی از پخش تلویزیونی ندارند." این نکته مهم‌ترین دلیلی بود که باعث شد حتی همین دستورالعمل ترکمنچای‌گونه هم آورده‌ای برای فوتبال نداشته باشد و در سال‌های 1399، 1400 و 1401 تنها به ترتیب 15، 45 و 94.5 میلیارد تومان نصیب کل ورزش شود!
حرف صداوسیما چیست؟
"حرف ما این است که به همان شکل که حق پخش بازی‌های خارجی را ما پرداخت می‌کنیم و در بودجه دولت محترم و مجلس لحاظ می‌شود، به همان نحو باید حق پخشی که برای برنامه‌های ورزشی داخلی تعیین می‌شود، در ردیف‌های بودجه ما گذاشته شود تا بتوانیم با هماهنگی وزارت ورزش به فدراسیون‌ها اختصاص دهیم."
این صحبت‌های پیمان جبلی، رئیس سازمان صداوسیما در زمستان 1402 در بحبوحه تصویب قانون برنامه هفتم و تلاش باشگاه‌های فوتبال برای گرفتن حق پخش است. حرف صداوسیما این است که نمی‌خواهد به درآمدهایش از محل پخش تبلیغات خدشه‌ای وارد شود، بلکه می‌خواهد تمام و کمال حق پخش تلویزیونی را از بودجه عمومی کشور پرداخت کند.

آریا جوان


مطالبه پیمان جبلی از این منظر غیرمنطقی است که اگر قرار باشد حق پخش از بودجه عمومی یا بیت‌المال پرداخت شود، به این معناست که تک تک مردم پول حق پخش را پرداخت کرده‌اند و در نتیجه حق دارند که همانند یک مخاطب پریمیوم پلتفرم‌های SVOD یا (Subscription Video-On-Demand) مانند DAZN بازی‌ها را با کمترین اثری از تبلیغات ببیند ؛ آیا صداوسیما چنین کاری می‌کند؟ پاسخش قطعا خیر است. پس باید به سراغ راه منطقی یعنی تدوین آیین‌نامه‌ای منصفانه برای تقسیم حق پخش تلویزیونی براساس کمیت و کیفیت مخاطبان هر رشته برود تا فوتبال هم به حق واقعی‌اش برسد.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1415643/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انگلیس سلطه اپل و گوگل بر اکوسیستم موبایل را هدف گرفت

شیرین کاری خلبان هواپیما بالای سر موتور سواران به حادثه ختم شد!

یک صحنه دنده عقب جذاب و دیدنی!

چهره ها/ ملیکا شریفی‌نیا عروس شد

بازگشت امیر جدیدی با بازی در فیلم جدید ابراهیم حاتمی‌کیا

شروع فصل جدید «حسینیه معلی» از اول شعبان

ماجرای جالب بازیگر شدن ترانه علیدوستی از زبان خودش

کاپیتان بارسلونا پس از چهار ماه برگشت

یامال باعث دستگیری سه هوادار رئال شد

حواشی حضور سرزده رئیس جمهور در وزارت ورزش و جوانان

در دیدار رئیس جمهور با مسئولان ورزش کشور چه گذشت؟

خیال پرسپولیس در روزهای غیبت گندوز راحت است!

لائوتارو بازی با هلاس ورونا را از دست داد

هشدار آموریم: الکی ندوید، فوتبال را بفهمید!

گلر استقلالی با جام‌ حذفی استارت زد

با شوهری که برای همسر و فرزندانش وقت نمیگذارد چه کنیم؟

مطمئنم در کنکور سال آینده هم شکست خواهم خورد

پیام رئیس جمهور درپی درگذشت مادر سه شهید

پسر شاهرخ خان برای نتفلیکس سریال می‌سازد

کشف گودال 800 سالۀ پر از «جسد» در چندمتری یک کلیسای تاریخی

لحظه انفجار دو برج سیمانی در نیروگاهی در اسکاتلند

سفر به عصر قاجار؛ بازار رشت، خیابان فردوسی و یک عاشقانۀ زن و شوهری

فرزاد موتمن: سینمای اجتماعی ایران به سینمای ارگانی تبدیل شد

بشیر حسینی چگونه مجری برنامه کتابی شبکه سه شد؟

آدرین رابیو: از پوگبا خواستم به تیم ما بیاید!

میلاد محمدی جایگاهش را از امیری پس می‌گیرد

تمرین قهرمان جهان با تیم دسته سومی!

دعوت از کمیته‌های فوتسال و فنی به جلسه درباره تیم ملی فوتسال

جای خالی مهاجمان سرخابی در جدول گلزنان

چادرملو نماینده ایران در باشگاه‌های کاوا

رونمایی غیرمنتظره از نماینده والیبال ایران در آسیا

فاتحان یک شانزدهم یکدیگر را در آغوش کشیدند

سخنرانی طوفانی پرز در مجمع سالانه رئال

شکست گل‌گهر مقابل خیبر در دیداری دوستانه

هافبک استقلال بازی با پاختاکور را از دست داد

وقتی بچه چینی از مدرسه می آید

10 راهکار جلوگیری نفوذ آلودگی هوا به داخل منزل

سردار سلیمانی: جمهوری اسلامی در مرحله آغازین تکامل است

زنان در دولت چهاردهم چه مناصبی را عهده‌دار شدند؟

واکنش جبلی به برخی اظهارنظرها درخصوص انحصارطلبیِ صداوسیما

ذوق کردن خرس هنگام گرفتن عسل

سخن بزرگان/ بروید و مادرتان را خشنود کنید!

تصاویر هوایی بی‌نظیر از آتشفشان فوجی

ویدئویی از برنامه جدید «سروش صحت»

منتظر زوج جرج کلونی و برد پیت نباشید!

رونمایی از اسامی فیلم های بین‌المللی اسکار 2025

رفیعی: دوست دارم در بوندسلیگا دروازه‌بانی کنم

بارسلونا به دنبال شکستن طلسم بدون یامال

ارسلان، توپ‌رباترین بازیکن در آسیا

تبریک رئیس جمهور به تیم فوتبال هفت نفره کشورمان در جام جهانی 2024