آریا جوان

آخرين مطالب

ابعاد حقوقی یک قانون غیرظریف! نگاه سیاسی

ابعاد حقوقی یک قانون غیرظریف!
  بزرگنمايي:

آریا جوان - انتخاب / در تابعیت مفهوم اراده در تحصیل یا اکتسابی بودن آن نهفته است. به عبارت دیگر تابعیت قهری به دلیل تولد و غیر ارادی بودن نمی‌تواند مبنای تابعیت مضاعف و یا حتی تابعیت دوگانه قرار گیرد.
سال 1403 را باید سال شگفتی‌ها در داخل، منطقه و نظام بین الملل نام گذاری کرد. این سال در سطح داخلی با حادثه دلخراش سقوط چرخ بال رئیس جمهور و همراهان از جمله وزیر امورخارجه همراه شد که دگرگونی‌های غیرقابل پیش بینی و شگفت انگیز و عمیقی در روند تاریخی جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرد. این شگفتی‌ها با انتخابات زودهنگام دو مرحله‌ای ریاست جمهوری و روی کارآمدن دولت پزشکیان تکمیل شد. 
روند انتخابات زودهنگام 1403 که در نهایت منجر به گفتمان جدید پزشکیان شد؛ روایتی است که سال‌ها در رابطه با آن خواهند نوشت. البته نتیجه انتخابات ریاست جمهوری 1403 فقط مایه شگفتنی نبود. بلکه حضور محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه سابق که نام وی با توافق هسته‌ای و برجام گره خورده بود؛ اما این بار در قامت کنشگر در حوزه سیاست داخلی مطرح شد. نقش کلیدی وی در پیروزی دولت پزشکیان و در فرآینده شکل گیری دولت چهاردهم و انتخاب وزرا از طریق ریاست شورای راهبری بی بدیل بود.
اما نام ظریف بعد انتخابات همانطور که پیش بینی می‌شد بیشتر از قبل به گوش می‌رسد به گونه‌ای که امروز بحث اصلی در راهرو‌ها و صحن علنی مجلس در رابطه با قانونی بودن یا نبودن انتصاب وی به معاون راهبردی رئیس جمهور با حاشیه‌های متعدد روبرو شده است. ریشه این جنجال‌ها به «قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» مصوب 1401/7/10 مجلس شورای اسلامی بر می‌گردد که در ماده 2 انتصاب اشخاص در مشاغل و پست‌های حساس که خود، فرزندان یا همسر ایشان تابعیت مضاعف دارند را ممنوع می‌کند. 
براساس توضیحات شخص محمدجواد ظریف، دو فرزند وی هنگامی که ایشان در آمریکا مشغول به تحصیل بوده است به دنیا آماده اند و براساس قانون ایالات متحده مبتنی بر اصل سرزمین در کسب تابعیت، تابعیت قهری ایالات متحده را دارا می‌باشند. اما در این گزارش تلاش شده است که این موضوع را فارغ از هیاهو‌های سیاسی در بوته ارزیابی حقوقی بر اساس قانون اساسی و سایر قوانین بالادستی و عادی کشور مورد بررسی قرار گیرد.

قوانین در رابطه با موضوع تابعیت و تصدی مشاغل
1- موضوع تابعیت در «قانون اساسی» کشور به عنوان بالاترین رکن قانونی در کشور در اصول 41 و 42 قانون اساسی به صراحت بیان شده است. با این حال مسئله تابعیت و موضوع مشاغل حساس فقط در اصل 115 و در رابطه با رئیس جمهور بیان می‌کند که یکی از ویژگی‌های رئیس جمهور «ایرانی‌‏الاصل- تابع ایران» بودن می‌باشد. (لازم به ذکر است قانونگذار عادی و اساسی تاکنون تعریفی از واژه «ایرانی الاصل» ارائه نداده‌اند و شورای نگهبان نیز تاکنون تفسیری رسمی از این مفهوم منتشر نکرده است.) همچنین داشتن تابعیت ایران برای هیچ مقام دیگری در جمهوری اسلامی ایران طبق قانون اساسی شرط نمی‌باشد. 
2- موضوع تابعیت و مشاغل در قوانین عادی پیش از قانون سال 1401 نیز در اصول «982» و «989» قانون مدنی و همچنین اصل «98» قانون خدمات کشوری پرداخته شده است. طبق منطوق اصل 982 قانون مدنی کسانی که بعدا تابعیت ایران را تحصیل می‌کنند (غیر ایرانی ها) نمی‌توانند برخی از سمت‌ها از روسای قوا و نماینده مجلس تا عضو شورای شهر را تصدی کنند. در اصل 98 خدمات کشوری نیز خروج از تابعیت ایران و یا قبول تابعیت کشور بیگانه به شرط گواهی وزارت امور خارجه موجب انفصال از خدمات دولت خواهد بود.
بررسی حقوقی قانون مصوب 1401:
«قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» مشتمل بر پنج ماده و یازده تبصره در تاریخ 1401/7/20 به تأیید شورای نگهبان رسید. آئین نامه اجرایی این قانون نیز در 12 ماده در تاریخ 16/2/1403 بعد از بیش از 16 ماه به تصویب رسیده است. درحالی که براساس ماده 5 قانون مذکور می‌بایستی حداکثر ظرف سه‌ماه از تاریخ ابلاغ، آیین‌نامه اجرائی تهیه و به تصویب هیأت وزیران می‌رسید! تمرکز این گزارش بر ماده 2 بند الف قانون مذکور می‌باشد.
«انتصاب اشخاص ذیل در مشاغل و پست‌های حساس ممنوع است:الف ـ کسانی که خود، فرزندان یا همسر ایشان تابعیت مضاعف دارند.»
در این خصوص موارد ذیل قابل بررسی است:
1- لزوم انطباق و عدم مغایرت مصوبات مجلس با قانون اساسی در ادبیات حقوقی موجود بحث‌های فراوانی مطرح شده است. تفسیر پذیرفته شده در این باره مبتنی است که قانون اساسی در سلسله مراتب قواعد لازم الاجرا، در جایگاه نخست قرار دارد. حال سئوال اساسی این است که درحالی که قانون اساسی فقط برای جایگاه ریاست جمهوری تابعیت ایرانی و ایرانی الاصل را مطرح کرده است؛ آیا نیازی به تعمیم این پیش شرط به سایر مشاغل تا سطح بخش دار و شهردار وجود دارد؟
2- مفهوم تابعیت، روشن است و عبارت از یک رابطه معنوی (علقه)، سیاسی و حقوقی است که یک شخص را به یک دولت معین مرتبط می‌سازد. اثبات آن با ادله قانونی صورت می‌گیرد که شناسنامه در سطح ملی و گذرنامه در سطح بین المللی نشان دهنده تابعیت فرد است. در حقوق بین الملل مفهوم دیگری با عنوان «تابعیت مضاعف» و «تابعیت دوم» نیز وجود دارد. قوانین جمهوری اسلامی ایران تابعیت مضاعف را مورد شناسایی قرار نداده است. تابعیت مضاعف به این معنی است که فرد، دارای پاسپورت دو کشور است و هر دو کشور حقوق و تعهدات فرد را در رابطه با هر کشور در سطح رسمی به رسمیت می‌شناسند. به طور کلی، تابعیت مضاعف بر اساس توافقات دوجانبه بین دولت‌ها است. اما تابعیت دوم به این معنی است که شخص دارای پاسپورت کشور‌های مختلف است، اما فقط شهروند یک کشور محسوب می‌شود. احتمالاً مراد قانون گذار از به کارگیری واژه تابعیت مضاعف مفهوم تابعیت دوم بوده است؛ بنابراین در اینجا سه نکته محل تامل است:
الف) بکارگیری تابعیت مضاعف در این قانون به معنای پذیرش این مفهوم به لحاظ حقوقی است؟ 
ب) با توجه به اینکه در آئین نامه اجرایی نیز هیچ اشاره‌ای به مفهوم تابعیت نشده است. سئوال این است که مراد قانون گذار از تابعیت مضاعف چیست؟ چرا که جمهوری اسلامی ایران تاکنون به هیچ وجه مفهوم تابعیت مضاعف را نپذیرفته است و در رابطه با پرونده‌های ایرانیان دو تابعیتی نیز آن را اعمال کرده است.
ج) در تابعیت مفهوم اراده در تحصیل یا اکتسابی بودن آن نهفته است. به عبارت دیگر تابعیت قهری به دلیل تولد و غیر ارادی بودن نمی‌تواند مبنای تابعیت مضاعف و یا حتی تابعیت دوگانه قرار گیرد.
3- همانگونه که پیش از این بیان شد در قوانین عادی پیشین در رابطه با موضوع تابعیت و انتصاب به مشاغل فقط محدودیت‌ها منحصر به غیر ایرانی‌ها بود. اما در قانون جدید به مفهوم تابعیت مضاعف و تعمیم به فرزندان و همسر نیز شده است. این در حالی است که در برخی از کشورها، تابعیت اکتسابی به صورت قهری به اشخاصی که در خاک آنها متولد شده‌اند، اعطا می‌شود و حتی ممکن است این تابعیت قابل اِعراض و لغو نباشد. از سوی دیگر چگونه عمل فرزند و یا همسر مستقل که تحت قیمومت قرار ندارد؛ می‌تواند سبب محرومیت فرد از تصدی مشاغل حساس شود؟
3- در تبصره ماده 2 بند الف این قانون به صراحت بیان می‌شود که این قانون نافی اعمال ماده (989) قانون مدنی و اصلاحات بعدی آن و ماده (98) قانون مدیریت خدمات کشوری نمی‌باشد. این درحالی است که مثلا براساس تبصره ماده 989 قانون مدنیف هیات وزیران میتواند بنا به مصالحی به پیشنهاد وزارت امور خارجه تابعیت خارجی مشمولین این ماده را به رسمیت بشناسند. این بند به این معنا است که کشور می‌تواند تابعیت مضاعف برای اتباع ایرانی را بپذیرد و می‌تواند تبعات حقوقی خطرناکی برای کشور داشته باشد.
4- در ماده 4 قانون مدنی آمده است که «اثر قانون نسبت به آینده است و قانون نسبت به ماقبل خود اثر ندارد» بنابراین قانون تنها نسبت به کسانی اعمال می‌شود که از تاریخ لازم الاجرا شدن قانون مرتکب آن شده اند که به آن «عطف به ماسبق نشدن قوانین مدنی» می‌گویند. حال چگونه می‌توان آثار عملی در گذشته که غیرقانونی نبوده و یا حتی ارادی نبوده است را مبنای محرومیت فرد بعد از قانون جدید کرد. این در حالی است که می‌توان بیان داشت که شرط انتصاب به شغل خاص احراز «تک تابعیت ایرانی» است که در صورت انتصاب به شغل‌های حساس امکان لغو تابعیت اکتسابی مضاعف یا دوگانه را داشته باشد.
احتمالاً به همین دلایل ابهامات است که دولت چهاردهم تقاضای یک فوریت اصلاح لایحه قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس را مطرح کرد. اگرچه بررسی لایحه اصلاحیه نیز نشان می‌دهد که این موارد ابهام به غیر از حذف تابعیت مضاعف فرزند و همسر نپرداخته است. حال که یک فوریت اصلاح این لایحه به تصویب نرسیده است شاید زمان لازم برای اصلاح سایر بند‌ها نیز فراهم باشد. 
در همین راستا حتی می‌توان برای حل برخی چالش‌های قانونی فعلی از ظرفیت خود قانون 1401 استفاده کرد. برای نمونه براساس ماده یک، تبصره 3 قانون فعلی مصوب 1401 ذکر شده است که در موارد اختلافی، چنانچه فرد مورد استعلام حائز امتیازاتی است که برای تصدی سمت موردنظر جایگزین ندارد و یا یافتن جایگزین، متعذّر است، بالاترین مقام دستگاه مربوط ظرف پنج روز درخواست خود را با ذکر ملاحظات خاص خود برای «کارگروه (کمیته) تعیین صلاحیت بین دستگاهی» ارسال می‌کند؛ بنابراین مکاتبات احتمالی رئیس جمهور در رابطه با انتصاب آقای ظریف در معاون راهبردی بر اساس همین بند قابل تجدید نظر است.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1418052/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مارک زاکربرگ با دونالد ترامپ دیدار کرد

گوگل مپ با مسیریابی اشتباه 3 شهروند هندی را به کام مرگ کشاند

این گوشی 85 دلاری نمایشگر 90 هرتز و دوربین 50 مگاپیکسلی دارد

کلاهبرداری به بهانه مسدود شدن اپل آی‌دی

مهار کپسول گاز آتش گرفته در لحظه آخر

جابجایی کپسول اکسیژن حادثه آفرید!

برخورد صاعقه به نفتکش در بندر بصره

گوناگون/ حیواناتی که الهام‌بخش اختراعات مهم شدند

دلفین شجاع دم تمساح را گاز گرفت

کسب نشان زرین نوآوری توسط بیمه دی

بیمه دی در جایگاه نخست اعتماد مشتریان

داغ عشق رو به دلش گذاشت

تغییر چهره ترنج سریال «گمشدگان» بعد از 7 سال

بازپخش مینی سریال «گیله وا» از شبکه دو

طرح 2 روز نیم‌بهای بلیت سینما در سکوت خبری لغو شد!

25 بازیکن برتر رئال مادرید در قرن 21

کارت به خاطر قسم جان مادر!

عجیب ترین گل به خودی تاریخ فوتبال!

پدیده رئال مربی اسپانیا را سورپرایز کرد

دو خبر خوب به فلیک در تمرین بارسا

دالیچ گزینه سرمربیگری تیم ملی قطر

رئیس فدراسیون والیبال: می‌خواهیم جزو 4 تیم برتر جهان باشیم

گل‌ های برتر هفته دوازدهم لیگ برتر انگلیس

کابوس رئال تمامی ندارد؛ کاماوینگا عضله دو سر پاره کرد

صعود ایران به رده هجدهم در تازه‌ ترین رده‌بندی فیفا

6 دلیل مهم برای خداحافظی با تابه‌های نچسب

سردار پورهاشمی در سوریه به شهادت رسید

سرباز انگلیسی به اتهام «جاسوسی» برای ایران مجرم شناخته شد

هواوی در بازار گوشی‌های تاشو پشت سر سامسونگ قرار دارد

عجیب‌ترین حقایق درباره بدن انسان!

معدنی خاص در همدان که همه را شگفت زده کرد!

خرس گریزلی بهترین حس بویایی روی زمین را دارد

تلاش دیدنی پلنگ برای نجات از سیلاب!

بارش باران پاییزی در حرم رضوی

یک‌ روز عادی در استرالیا؛ حضور یهویی کوالا در منزل مسکونی!

مهارت زندگی/ تست شخصیت شناسی؛ چگونه بفهمیم نمره اعصاب ما چند است؟

حکمت/ عاقبت اصرار بر گناه در بیان امام علی(ع)

داستانک/ آنچه خودت داری را به بهترین حالتش برسان

کشف اسکلت یک دختر 16 ساله با جمجه‌ای عجیب در روستای 6 هزار ساله

گوناگون/ بازسازی دیجیتالی چهره ملکه تی مادربزرگ توت عنخ آمون پس از 3,400 سال

ویدئویی بی‌نظیر از عقاب طلایی ایران و شکارش

احسان علیخانی: مسئولیت نعیمه نظام‌دوست در جوکر رو قبول نمیکنم!

«دشت می‌خواند» موفق به کسب جایزه از جشنواره یوکی شد

آموزش زبان فرانسوی توسط گلوریا به نعیمه نظام دوست و بهنوش بختیاری

لحظه پیج خوردن پای خاله شادونه وسط ضبط برنامه باغ شادونه‎

«خانه عروسک: قسمت دوم» 2 اجرایی شد

حضور امیرمحمد متقیان در برنامه عموپورنگ مربوط به 18 سال پیش

انتقادات تند تهیه کننده با سابقه صداوسیما از تیغ تیز ممیزی این سازمان

نعیمه داره حرفهای گلوریا رو ترجمه میکنه برای بقیه

دویدن نظام دوست دنبال احسان علیخانی