فعال اصلاحطلب: برخی تصمیمگیران کشور هنوز اولویتها را نمیشناسند
نگاه سیاسی
بزرگنمايي:
آریا جوان - ایلنا / یک فعال سیاسی اصلاح طلب با اشاره به قانون عفاف و حجاب گفت: متاسفانه در کشورمان با این ذهنیت مواجه هستیم که برخی از مجموعه تصمیمگیران کشور اولویتها را نمیشناسند و تشخیص نمیدهند. در حال حاضر ما شاهد شکاف عمیق بین مردم، جامعه و ملت با ارکان تصمیمساز و یا تصمیمگیر کشور هستیم و مجموعه گستردهای از ناترازیها متاسفانه حوزههای مختلف زندگی مردم را فراگرفته است. دولت منتخب با وعدهای که به مردم داده بود که مسائل کشور را از مردم مخفی نکرده و با مردم درمیان خواهد گذاشت الان خیلی شفاف و واضح مسائل و ناترازیهایی که با آن مواجه است را با مردم درمیان گذاشته است اما در مقابل این نگاه با نگاهی مواجه هستیم که اساسا برای مردم جامعه و افکار عمومی اهمیتی قائل نیست و اعتقاد و باور دارند که در پستوها میشود هر نوع تصمیمی را گرفت حتی تصمیمی که معطوف به باورهای مذهبی مردم است و بن مایههای فرهنگی و اجتماعی دارد و میتوان از بالا به پایین این تصمیمات را به صورت تحکمی ابلاغ کرد.
محمد سالاری در گفتوگو با ایلنا، درباره ابلاغ قانون عفاف و حجاب و اصرار نمایندگان مجلس به ویژه آقای قالیباف برای ابلاغ این قانون عنوان کرد: متاسفانه قانونی که تحت عنوان عفاف و حجاب به تصویب رسیده به رغم اینکه برای مردم ایران و جامعه ایران نوشته شده است اما فرآیند تصمیمسازی و تصمیم گیری در این ارتباط کاملا غیرشفاف و غیر کارشناسی و در پستوهایی صورت گرفته و نشانگر این است که حتی تدوینکنندگان این قانون هم از اینکه محتوای این قانون منتشر شود و در منظر عموم قرار بگیرد، نگران بودند.
نویسندگان قانون عفاف و حجاب چه ابایی داشتند که بندهای آن در سطح جامعه مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد؟
وی با بیان اینکه به نظر میرسد به هر حال قانون قابلیت پذیرش عمومی در جامعه را ندارد، ادامه داد: قانونی که نوشته میشود آن هم قوانینی که رویکردهای فرهنگی و اجتماعی دارد و مبتنی بر مبانی عقیدتی و باور است اساسا باید جنبههای اقناعکنندگی و جنبههای استدلالیاش قویتر از سایر قوانین باشد. به هر حال تنظیم کنندگان این قانون اعلام میکنند که این قانون برای تقویت باورهای مذهبی و فرهنگی و اجتماعی جامعه ایرانی نوشته شده است، اما چه ابایی داشتند از اینکه این قانون در فرآیند تصمیمسازی و تصمیمگیری در سطح و فضای جامعه مدنی توسط متخصصان، کارشناسان، احزاب و گروههای سیاسی، مذهبی و مرجع مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد؟
برخی باور دارند که در پستوها میشود هر نوع تصمیمی را گرفت
این فعال سیاسی اصلاحطلب تصریح کرد: به نظر میرسد که متاسفانه در کشورمان با این ذهنیت مواجه هستیم که برخی از مجموعه تصمیمگیران کشور اولویتها را نمیشناسند و تشخیص نمیدهند. در حال حاضر ما شاهد شکاف عمیق بین مردم، جامعه و ملت با ارکان تصمیمساز و یا تصمیمگیر کشور هستیم و مجموعه گستردهای از ناترازیها متاسفانه حوزههای مختلف زندگی مردم را فراگرفته است. دولت منتخب با وعدهای که به مردم داده بود که مسائل کشور را از مردم مخفی نکرده و با مردم درمیان خواهد گذاشت الان خیلی شفاف و واضح مسائل و ناترازیهایی که با آن مواجه است را با مردم درمیان گذاشته است اما در مقابل این نگاه با نگاهی مواجه هستیم که اساسا برای مردم جامعه و افکار عمومی اهمیتی قائل نیست و اعتقاد و باور دارند که در پستوها میشود هر نوع تصمیمی را گرفت حتی تصمیمی که معطوف به باورهای مذهبی مردم است و بن مایههای فرهنگی و اجتماعی دارد و میتوان از بالا به پایین این تصمیمات را به صورت تحکمی ابلاغ کرد.
حتی زنان باحجاب هم از نگاه صرفا سلبی استقبال نمیکنند
سالاری ادامه داد: از این منظر مجموعه واکنشهایی که ما در سطح جامعه با آن مواجه هستیم چه در سطح نخبگانی و چه در سطح جریانات سیاسی و چه در سطح نهادهای مرجع مذهبی، فرهنگی و اجتماع، همگی مبنی بر نگرانی عمومی از ابلاغ چنین قانونی است که اساسا رویکرد آن معطوف به رویکردهای سلبی بوده و نه ایجابی و فکر کرده است که با مجموعهای از بستههای تنبیهی و تعیین جرائم مختلف میتوان این قانون را به نتیجه رساند. فارغ از اینکه به این فکر کنند که به احتمال خیلی زیاد قوانینی که به این صورت نوشته و تصمیم گیری میشود به ضد خودش تبدیل شود. مردم، افکار عمومی و جامعه ایرانی و زنان که مخاطب این قانون هستند حتی زنانی که حجاب را رعایت میکنند هم از این نگاه صرفا سلبی استقبال نمیکنند.
سالاری در بخش دیگری از صحبت های خود درباره ارزیابیاش از ارسال قانون عفاف و حجاب به شورای عالی امنیت ملی و تعویق این قانون گفت: به هر حال، یکی از محورهای صحبت آقای پزشکیان در فرآیند انتخابات و مناظرات با مردم، موضوع قانون عفاف و حجاب بود که متأسفانه، برخی از نهادهای حاکمیتی با رویکرد سلبی این مسئله را پیادهسازی کردهاند که تبعات منفی زیادی در بستر عمومی جامعه داشته است. تجارب نشان میدهد که رویکردهای سلبی در خصوص باورها و اعتقادات مردم، به ویژه در زمینه دین و مذهب، قابلیت عملیاتی ندارد و نتایج کاملاً منفی به دنبال دارند. می بینیم که طی این دههها میزان علاقهمندی نسل جدید و حتی نسل قدیم به حجاب کمتر هم شده است. انتظار میرود آقای رئیسجمهور در این خصوص جدیتر از آنچه که تاکنون عمل کردهاند، اقدام کند. رییسجمهور موضوع وفاق را مطرح کردهاست تا از منظر خودش با همفکری، هماندیشی و همکاری همه ارکان تصمیمگیری و جناحهای مختلف، در ارتباط با مسائل و موضوعات اصلی کشور تصمیمگیری کنند.
قرار نیست شوراهای مختلف اختیارات قوای سهگانه را در خود تجمیع کنند
سالاری تاکید کرد: واقعیت این است که اکنون آقای رئیسجمهور باید متوجه شده باشد که افرادی که وی تصور میکرد میتوانند در چهارچوب وفاق دور هم بنشینند و در راستای منافع ملی و حل مسائل مردم با آنها به توافق برسند، آنطور که فکر میکرده نبودند و تاکنون این کار انجام نشده است و به نظر نمیرسد که این امر محقق شود. اساساً این طیف به وفاق اعتقادی ندارند و معتقدند که مردم باید صرفاً منویات آنها را عملیاتی کنند. این مشکل از آنجا ناشی میشود که آقای رئیسجمهور امید داشتند با طرح موضوع وفاق، نظر این افراد را همسو کنند. به همین دلیل، انتظار میرود که ایشان به عنوان رئیسجمهور، عالیترین مقام اجرایی کشور، در این خصوص سریعتر و قاطعتر تصمیمگیری کنند.
وی ادامه داد: شوراهایی به نام شوراهای عالی مجازی یا شورای عالی انقلاب فرهنگی و نظایر آن داریم اما واقعیت این است که جایگاه محکمی در قانون ندارند و قرار نیست که این شوراها اختیارات قوای سهگانه را در خود تجمیع کنند. بنابراین رییس جمهور مسئول نظارت بر قانون اساسی باید خودش در راستای منافع ملی و منافع مردم عمل و اقدام نماید. تعلل بیشتر در این زمینه قطعاً بازخورد مثبتی در میان مردم نخواهد داشت. حالا که آقای رئیسجمهور میخواهد از طریق شورای عالی امنیت ملی اقدام کند و این موضوع از وعدهای که آقای قالیباف داده بود مبنی بر اعلام آن در تاریخ بیست و سوم آذرماه آن را ابلاغ کند به تعویق افتاده است باید این را به فال نیک گرفت.
این فعال سیاسی اصلاح طلب تصریح کرد: با این حال این موضوع از منظر مردم و حامیان رئیسجمهور و کسانی که به ایشان رأی دادهاند، چندان پذیرفته شده نیست و رییس جمهور باید قاطعتر از این عمل کند. مشخص بود که از همان ابتدا آقای پزشکیان در خصوص موضوعات اساسی کشور، ناترازیها و مسائلی که موجبات شکاف عمیق بین ملت و دولت و حاکمیت را ایجاد کرده، با ارکان نظام صحبت کرده است. آنها هم میدانستند که وی یک چنین نگاهی دارد و او را تأیید کرده و در فرآیند رقابت انتخاباتی شرکت کرد و انتخاب شد، لذا انتظار میرود که در این زمینهها قاطعانهتر و سریعتر تصمیمگیری کنند.
اعلام ضربالاجل برای ابلاغ قانون عفاف نشان از یک رویکرد لجوجانه در مقابل رییس جمهور داشت
وی همچنین در پاسخ به این سوال که زمانی که دولت وقت مذاکرات را جلو برده بود دیدیم که آقای قالیباف با ابلاغ قانون راهبردی مانع از پیشبرد مذاکرات شد در حال حاضر هم بعد از پایان انتصابات در دولت این نگرانی وجود دارد که بعد از این تعویق ها درخصوص ابلاغ قانون از سوی دولت، رئیس مجلس شخصا این کار را انجام دهد، گفت: نوع برخورد رییس جمهور و رییس مجلس تجلی عینی دو نگاه است. این قانون به رغم اینکه ماهها پیش تصویب شده است اما دچار کش و قوسهای فراوانی شد و بین شورای نگهبان، مجلس و مجمع تشخیص رد و بدل شد و نهایتا عمده مفاد آن بدون اطلاع جامعه و بدون اطلاع جامعه مدنی، کارشناسان و صاحبنظران به تصویب رسید.
این فعال سیاسی اصلاح طلب تصریح کرد: البته نیازی به اعلام اینکه آقای قالیباف بگوید من این قانون را ابلاغ میکنم نیست چراکه رییس مجلس شورای اسلامی به لحاظ قانونی و آیین نامه مصوب مجلس میتواند این قانون را در ظرف یک مدت زمانی مشخص ابلاغ کند. اما اعلام ایشان آن هم با آن ادبیات که در مصاحبه خبری مطرح کرد نشان از یک رویکرد لجوجانه در مقابل رویکرد اعلامی رییس جمهور دارد و از این منظر جای انتقاد وارد است چراکه آقای قالیباف وقتی آقای رییس جمهور انتخاب شدند در فرآیندهای مختلف سعی کرد به جامعه نشان دهد که در کنار رییس جمهور منتخب است و همراهی دارد البته همراهیهایی هم در زمینههای مختلف داشت اما آنجایی که رییس جمهور مبتنی بر یک سری استدلالها و منطق قابل دفاع اعلام میکند که امکان اجرای این قانون را ندارد باید همراهی از سوی رییس مجلس هم صورت میگرفت.
این روزها وفاق صرفا به انتصابات تقلیل داده شده است
سالاری ادامه داد: این روزها وفاق هم صرفا به انتصابات تقلیل داده شده در حالی که وفاق واقعی وفاق بین ملت و دولت و ملت و حاکمیت است که ما در اینجا نشانهای جدی از این وفاق از سوی برخی مسئولان نمیبینیم در حالی که در این مقطع که ما شاهد ناترازیهای بسیاری هستیم به ویژه ناترازی بین مردم و حاکمیت، بیش از هر زمانی نیاز است قوانینی که تصویب و ابلاغ میشود موجبات افزایش این وفاق را فراهم کرده و در راستای حل مسائل کشور و منافع ملی صورت باشد اما متاسفانه شاهد این موضوع نیستیم.
وی تصریح کرد: مشخص است که ما همچنان با دو نگاه در نحوه اداره امور کشور و در ارتباط و تعامل با مردم و در راستای تامین منافع ملی مواجه هستیم؛ یک نگاه این است که اعتقاد دارد باید هر تصمیمی که میگیریم مبتنی بر مشارکت و پذیرش جامعه باشد و اراده مردم و باور مردم، مصالح مردم و جامعه، تمامیت ایران و اسلام برای آنها مهم است. یک نگاه هم این است که اعتقادی به این رویکرد ندارد و فکر میکند که حالا که در قدرت است هر آنچه که به نظر خودش خوب به نظر میرسد میتواند ابلاغ کند بدون اینکه فضای افکار عمومی را در نظر بگیرد.
یک نگاه از ناکارآمدیهایی که ما با مواجه هستیم، عبرت نمیگیرند و این خطرناک است
این فعال سیاسی اصلاح طلب گفت: به نظر میرسد بعد از چندین دهه حکمرانی که این دوستان داشتهاند، حالا که ما با این حجم از ناترازیها مواجه هستیم الان به این باور رسیدهاند که بدون مشارکت جمعی تصمیمی نگیرند اما ما همچنان ما مواجه با همچین نگاهی هستیم علیرغم اینکه بیش از 50 درصد مردم در همین انتخابات اخیر مشارکت نداشتهاند و بجای اینکه با اتخاذ مجموعهای از سیاستها و رویکردها به میزان مشارکت کنندگان و افرادی که امید به تغییر و اصلاح امور دارند بیافزایند اما همچنان با رویکردهای گذشته کار خود را پیش میبرند و از ناکارآمدیهایی که ما الان با آن مواجه هستیم، عبرت نمیگیرند و این بسیار خطرناک است. آقای پزشکیان فراتر از آن چیزی که میبایست در حوزه اختیارات خود سعی کرد این دوستان را مشارکت دهد و آنها را ببیند اما میبینیم که آن نگاه مقابل همچنان تمامیتخواه است و همه چیز را برای خود میخواهد و افکار عمومی برایش اهمیتی ندارد و این نگاه قطع به یقین نه تنها به نفع منافع ملی کشور نیست و منجر به رفع ناترازیها نمیشود بلکه به لحاظ باور و اعتقاد مردم شاهد اتفاقات خوبی نیستیم و به لحاظ مذهبی هم همین نگاه باعث شده که شاهد فاصلهگذاری بین مردم و جوانان با دین و مذهب باشیم و اینها باید به لحاظ دینی و مذهبی و مسئولیتپذیری سیاسی پاسخگوی رفتار و رویکردهای خودشان باشند.
-
دوشنبه ۳ دي ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۵:۱۴
-
۷ بازديد
-
-
آریا جوان
لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1429617/