آریا جوان

آخرين مطالب

فلوراید تراپی؛ گمشده بهداشت دندان نگاه سیاسی

فلوراید تراپی؛ گمشده بهداشت دندان
  بزرگنمايي:

آریا جوان - پوسیدگی دندان، بزرگ‌ترین و وسیع‌ترین بیماری غیر واگیر بین بیماری‌ها در کل دنیا است. با توجه به بالا بودن هزینه‌های درمان، طبق گفته متخصصین حوزه دهان و دندان پیشگیری برای مردم و دولت بهتر و ارزان‌تر است. همچنین، استفاده از «وارنیش فلورایدتراپی» اقدامی است که 25 تا 75 درصد پوسیدگی دندان‌ها را کاهش می‌دهد.

سال‌ها است که ایمپلنت‌های دندانی، کامپوزیت ولمینیت جایگزین دندان‌های مصنوعی متحرک و روکش‌های دندانی سابق شده‌اند. همین پیشرفت‌های علم دندان‌پزشکی باعث شده تا در پس ذهنی بسیاری از افراد جامعه راه‌های درمان این عضو بدن آسان جلو کند. اما غافل از آنکه عضو جایگزین هیچ زمانی نمی‌تواند کارایی عضو و اندام واقعی بدن را داشته باشد. طبق آخرین پژوهش‌های حوزه دندان‌پزشکی که در سال 95 انجام‌شده، مشخص‌شده است، شاخص پوسیدگی دندان ایرانی‌ها 1.84 است. این درحالی‌که طبق گفته علی تاجرنیا، دندان‌پزشک و رئیس هیئت‌مدیره جامعه دندانپزشکی ایران: «الان کشور‌های اسکاندیناوی، شاخص پوسیدگی دهان و دندان به صفر رسیده است.» موضوعی که شرایط کنونی کشور بسیار از آن دور است. در همین راستا رضا یزدانی دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصص وزارت بهداشت گفت: «دوازده‌ساله‌ها حداقل دو دندان پوسیده یا پرشده دارند. همچنین، کودکان پنج‌ساله این تعداد، بیشتر از پنج عدد است.»
جایگاه بهداشت دهان و دندان در ایران
«DMFT» شاخصی است که تعداد دندان‌های پوسیده، کشیده و یا پرشده را نشان می‌دهد. طبق آخرین پژوهش‌های حوزه دندان‌پزشکی که در سال 95 انجام‌شده، مشخص‌شده است، شاخص پوسیدگی دندان ایرانی‌ها 1.84 است. در همین راستا، رضا یزدانی دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصص وزارت بهداشت خرداد ماه در مصاحبه‌ای گفت: «بیش از سه میلیارد نفر دندان پوسیده در دنیا دارند که درمان نشده است. کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. پوسیدگی دندان در میان افراد بزرگ‌سال بالای پانزده سال مشاهده می‌شود که با توجه به رده سنی درصد آن متفاوت است. شاخص پوسیدگی دندان در دوازده‌ساله‌ها عدد دو را نشان می‌دهد. یعنی حداقل دو دندان آنها پرشده یا پوسیده است. در بین کودکان پنج‌ساله که دندان‌های شیری دارند، عدد این شاخص بیشتر از پنج است. البته باید توجه کرد که افراد اگر بهداشت دهان و دندان را رعایت کنند، مشکلی برای آنها پیش نمی‌آید.»
گزارش «خدمات بهداشتی و درمانی دهان و دندان در ایران؛ چالش‌ها و راهکارها» مرکز پژوهش‌های مجلس تأکید دارد که درمان‌های دندان‌پزشکی همیشه جزو گران‌ترین درمان‌ها میان تمام بیماری‌های مزمن هستند و بار اقتصادی زیادی هم بر افراد و هم بر سیستم‌های مراقبت بهداشتی تحمیل می‌کنند. پس برای ارتقای سلامت دهان و دندان سه بُعد بهداشت و پیشگیری، درمان و آموزش را باید در نظر گرفت. در جای دیگر این گزارش آمده است، یکی از چالش‌های حوزه بهداشت و پیشگیری، ناکافی بودن منابع انسانی مربوط به حوزه بهداشت و پیشگیری در مدارس است. موضوعی که می‌تواند به‌سادگی بخش عمده پوسیدگی دندان در کشور را کنترل کند. به همین منظور برای کنترل و کاهش پوسیدگی تعداد دندان‌های پوسیده دانش‌آموزان زیر چهارده سال و در راستای اجرای برنامه «تحول نظام سلامت» وزارت آموزش‌وپرورش در سال 93 با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اولین مرحله «وارنیش‌فلورایدتراپی» را در مدارس ابتدایی کشور آغاز کرد. این اقدام باهدف کاهش شاخص پوسیدگی دندان در این محدوده سنی از 2.9 به شاخص عدد یک بود.
وارنیش فلورایدتراپی چیست و چه کارایی دارد؟
دو شیوه «سامان‌مند» یا «سیستمیک» و «موضعی» برای انجام فلورایدتراپی وجود دارد. در شیوه سامان‌مند، فلوراید به آب آشامیدن، نمک یا شیر اضافه می‌شود. شیوه‌ای که متدوال نیست و کارایی زیادی ندارد. اما شیوه موضعی رواج بیشتری دارد. در این روش فلوراید در خمیردندان، به صورت دهان‌شویه و به صورت «وارنیش» در دسترس افراد قرار می‌گیرد. باید توجه کرد که تصوری در بین مردم وجود دارد که با بالا رفتن سن، باید پوسیدگی دندان اتفاق بیفتد. تحقیقات حوزه دندان‌پزشکی ثابت کرده است، با انجام وارنیش فلورایدتراپی حدود 25 تا 45 درصد از پوسیدگی دندان کنترل می‌شود. چون فلوراید در استخوان‌ها و دندان‌های در حال رشد کودکان جمع می‌شود و مینای دندان آنهای را قبل از پیدایش مقاوم می‌کند. به بیان جزئی، فلوراید‌تراپی مواد معدنی مینای دندان را با فلوراید ترکیب می‌کند و مقاومت دندان‌ها را در مقابل اسید تولیدشده توسط میکروارگانیسم‌های پلاک میکروبی دهان را بالا می‌برد.
بنابر توضیحاتی گفته‌شده و با توجه به اهمیت حفظ دندان افراد می‌توان نتیجه گرفت، پیشگیری همواره از اهمیت بالاتری به نسبت درمان برخوردار است. به همین منظور، باید برای حفظ دندان از کودکی اقدام کرد. رحمانعلی طاهری رئیس گروه سلامت دهان و دندان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، پیش‌تر اظهار کرده بود: «شاید بزرگ‌ترین کمک به بهبود سلامت دندانی کودکان در سرتاسر دنیا، کشف و کاربرد فلوراید به‌عنوان یک اقدام پیشگیری از پوسیدگی باشد. در طرح ارتقای سلامت دهان و دندان دانش‌آموزان تا سال 98 حدود هفت میلیون دانش‌آموز تحت پوشش خود قرار داده است. باید توجه کرد که اجرای متوالی این طرح، در دو نوبت در سال و به‌طور متوسط هر شش ماه یک‌بار برای دانش‌آموزان مؤثر است. همچنین، 35 تا 70 درصد از پوسیدگی دندان پیشگیری می‌کند.» همچنین، سید محمود واعظ پور سرپرست مرکز بهداشت شهرستان یزد به ایرنا گفت: «این روش به‌ویژه برای کودکان مفید است، زیرا دندان‌های آنها را به‌طور مؤثری محافظت می‌کند و احتمال بروز پوسیدگی در آنها کاهش می‌یابد.»

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1436029/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نسخه جدید ربات توپی Ballie سامسونگ معرفی شد

تفال/ یوسف گمگشته باز آید به کنعان غم مخور

گزارش رسانه عبری درباره یکی از پهپادهای ایرانی

ربات انسان‌نمای چینی با توانایی‌های شگفت‌انگیز؛ چرخش 360 درجه پا و اسکات‌زدن

خطرناکترین ساعات روز؛ خیلی مراقب این این 3 ساعت باشید/ ویدئو

داستان عجیب میثاقی از یک بازیکن با سابقه تیم ملی

کارشناسی داوری بازی فولاد - ملوان

عجیب ترین هدیه کریسمس تاریخ توسط باشگاه ذوب آهن به بازیکنان خارجی شان داده شد!

طرفدار پر و پاقرص مس رفسنجان در دیدار برابر خیبر

واکنش یحیی‌ به شایعه شبانه!

علی علیپور پس از بازی با هوادار: فحاشی با انتقاد فرق دارد

افشین پیروانی: کریم باقری قبول کند، بهترین گزینه است

جزئیات مذاکره پرسپولیس با یحیی گل محمدی از زبان میثاقی

وضعیت استادیوم های فوتبال از زبان داوود رفعتی

درخواست ایران برای میزبانی جام ملت های آسیا 2034 ؟

اوایل بهمن بررسی بازگشت میزبانی به ایران در AFC

یحیی به اردوی فولاد نرفته است؛ حضور در پرسپولیس؟

کارشناسی داوری دیدار هوادار - پرسپولیس

2 ویتامینی که سبب کاهش وزن می‌شوند

کنایه میثاقی به سن بالای نامزدهای انتخابات فدراسیون

قانون پایستگی رؤسای هیئت فوتبال

استقلال - شمس آذر؛ اولین بازی در استادیوم آزادی

محمد مهدی زارع: تمام خانواده من استقلالی هستند؛ خانواده مادری، پرسپولیسی هستند

خوشحالی خاص کونسیسائو و بازیکنان میلان در رختکن پس از شکست اینتر در فینال سوپر‌جام

کارشناسی داوری بازی استقلال - سپاهان

کارشناسی داوری بازی گل گهر - چادرملو

تمجید میثاقی از رضاوند؛ آنالیز آرش مقابل سپاهان

وضعیت نابسامان استقلال از زبان میثاقی

کارشناسی داوری بازی آلومینیوم - شمس آذر

واکنش نصیرزاده به شایعه یحیی و پرسپولیس

بازگشت دیوانه‌وار میلان گل طارمی‌ را خراب کرد!

اهدای مدال به طارمی و بازیکنان اینتر پس از شکست در فینال سوپر‌جام

جشن قهرمانی میلان، قهرمان سوپرجام ایتالیا

مهدی لیموچی: مطمئن بودم که گلی که به استقلال زدم، آفساید نبود

تشکر مهدی لیموچی از مجتبی حسینی بابت حمایت کامل از او

مهدی لیموچی: مورایس برای سپاهان زحمات زیادی کشیده است

مهم‌ترین خبر سال در باشگاه پرسپولیس!

گل سوم آث میلان به اینتر توسط آبراهام

محمدامین کاظمیان: با سردار آزمون در مس کرمان همبازی بودم

خوشحالی کونسیسائو و ناراحتی طارمی پس از شکست در داربی میلان

10 گل برتر نیم فصل اول لیگ برتر فوتبال ایران

محمدامین کاظمیان: بیست سال بازیکن مس کرمان بودم

تیم منتخب نیم فصل اول لیگ برتر

محمد مهدی زارع: آرش برهانی خیلی تلاش کرد که بازیکنان امید به بزرگسالان بروند

گل دوم آث میلان به اینتر توسط پولیشیچ

معرفی ربات 30 هزار دلاری Mi-Mo؛ میز متحرکی که شبیه لامپ لوگوی پیکسار است

گل پنجم رئال مادرید به مینرا توسط گولر

کنایه محمدحسین میثاقی به گاریدو و برخی از پیشکسوتان پرسپولیس

ماجرای جدایی دفاع موفق این‌ روزهای لیگ برتر از آکادمی استقلال

گفت و گو با امیرحسین حسین‌زاده ستاره تراکتور در لیگ برتر