آریا جوان

آخرين مطالب

ولنگاری در بازار موبایل؛ واردات گوشی با ارز مبادله‌ای، قیمت‌گذاری با نرخ آزاد! نگاه سیاسی

ولنگاری در بازار موبایل؛ واردات گوشی با ارز مبادله‌ای، قیمت‌گذاری با نرخ آزاد!
  بزرگنمايي:

آریا جوان - گجت نیوز / ولنگاری در بازار موبایل به سطح جدیدی رسیده است؛ واردکنندگان گوشی را با ارز مبادله‌ای وارد می‌کنند، اما قیمت گذاری با نرخ ارز آزاد انجام می‌شود.
 قیمت گذاری در بازار موبایل، داستان عجیب خودش را دارد و به‌نظر می‌رسد نبود نظارت صحیح باعث شده برخی سوءاستفاده‌ها و سودجویی‌ها را در این بازار شاهد باشیم. گفته می‌شود واردکنندگان موبایل می‌توانند ارز مبادله‌ای دریافت کنند، اما این در حالی است که قیمت گذاری گوشی های موبایل با نرخ ارز آزاد انجام می‌شود.
سیدطه‌حسین مدنی، رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند در این رابطه اظهار کرد دولت سیاست تک‌نرخی کردن ارز را در پیش گرفته و بانک مرکزی نیز در همین راستا، مرکز مبادله را راه‌اندازی کرده و ارز نقدی را به رسمیت نمی‌شناسد و بالای هزار دلار اسکناس را قاچاق محسوب می‌کند.
بازار



 ارز مرکز مبادله، ارزی است که از صادرات به‌دست می‌آید و واردکنندگان نیز از آن برای واردات کالاهای مشخص استفاده می‌کنند. از جمله کالاهایی که با ارز مبادله‌ای وارد کشور می‌شوند، گوشی های تلفن همراه هستند و واردکنندگان می‌توانند ارز با نرخ مبادله‌ای را از دولت دریافت کنند.
افزایش 30 تا 40 درصدی قیمت‌ها در بازار موبایل
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند با اشاره به آشفتگی و ولنگاری در بازار کالاهای دیجیتال، از نبود نظارت صحیح از سوی دستگاه‌های متولی انتقاد کرد و گفت نرخ ارز آزاد در یک ماه اخیر با افزایش چشمگیری مواجه شد، اما نرخ ارز مبادله‌ای در این مدت، کمتر از سه درصد افزایش داشت. اما با وجود ثباتی که در نرخ ارز مبادله‌ای وجود داشته، کالاهای دیجیتال مانند گوشی های موبایل که با این ارز وارد کشور می‌شوند، در پانزده روز اخیر با افزایش قیمت 30 تا 40 درصدی مواجه شده‌اند.
مدنی افزود گوشی های موبایل که در حال حاضر با دلار حدود 70 هزار تومانی وارد کشور می‌شوند، تقریبا با قیمت دلار 100 هزار تومانی به بازار عرضه می‌شوند که این اتفاق در تضاد با فلسفه راه‌اندازی مرکز مبادله است. در واقع، دولت ارز حاصل زحمت صادرکنندگان را به واردکنندگان می‌دهد تا در بازار ثبات ایجاد کند، اما باز هم کالاهای وارداتی با نرخ ارز آزاد به دست مصرف‌کنندگان می‌رسد. دلیلی ندارد وقتی منشا ارز کالا فقط حدود سه درصد افزایش داشته، قیمت کالای وارداتی با این ارز بین 30 تا 40 درصد افزایش پیدا کند.
وی در ادامه اضافه کرد متولیان رصد بازار از جمله وزارت صمت، اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی، سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی باید در قبال این وضعیت، پاسخگو باشند و نمی‌دانیم چرا نهادهای نظارتی در این خصوص، سکوت می‌کنند و با این تخلفات، برخورد نمی‌کنند.

آریا جوان

مدنی تاکید کرد این نهادها نباید منتظر شکایت خصوصی از سوی افراد باشند؛ چرا که بسیاری از ممصرف‌کنندگان نسبت به کالاهای مشمول ارز مبادله‌ای و نرخ ارز مبادله، بی‌اطلاع هستند و برخی فروشندگان نیز از این وضعیت سوءاستفاده می‌کنند و می‌گویند چون دلار آزاد گران شده، قیمت‌ها هم افزایش پیدا کرده است. این گرانفروشی در سکوهای بزرگ و معروف فروش آنلاین هم کاملا محسوس و قابل رصد است. همچنین برخی فروشگاه‌های اینترنتی علاوه بر گرانفروشی، کالاهای خود را با هدف بیشتر شدن قیمت‌ها، ایجاد اضطراب در خریداران، بازارسازی و در نهایت گرانفروشی بیشتر، ناموجود و احتکار می‌کنند.
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند از رواج پدیده قاچاق معکوس نیز خبر داده است. به‌گفته او، به‌خاطر اختلاف قیمت دلاری برخی گوشی‌ها که تا 200 دلار نیز می‌رسد، برخی از سودجویان اقدام به جمع‌آوری کالاهای دیجیتال از بازار کرده و آنها را در سلیمانیه عراق به فروش می‌رسانند. در واقع این افراد، گوشی‌هایی که با ارز 70 هزار تومانی وارد کشور شده‌اند را از کشور خارج می‌کنند و با فروش در عراق، سود زیادی به‌دست می‌آورند. این اتفاق باعث می‌شود ارزی که با زحمت صادرکنندگان به‌دست آمده، با بی‌تدبیری و نبود نظارت، به‌صورت قاچاق معکوس از کشور خارج شود و پول آن به جیب برخی افراد خاص و سودجویان برود.
مدنی به این نکته اشاره کرد که بازار موبایل برای حاکمیت، اصلا غیر قابل رصد نیست و سامانه همتا و بحث رجیستری موبایل نیز می‌توانند همه چیز را به‌صورت شفاف، مشخص کنند. سامانه همتا می‌تواند خیلی ساده یک فاصله زمانی بین اختصاص کد رجیستری به گوشی در زمان ورود به کشور تا قرار دادن سیم کارت و فعال شدن گوشی، لحاظ کند. مثلا اگر یک واردکننده، گوشی‌هایی را وارد کشور کرد، اما با گذشت مثلا 8 ماه 20 درصد این گوشی‌ها همچنان فعال نشده‌اند، سامانه همتا باید فعال نشدن این گوشی‌ها را گزارش کند تا علت آن مشخص شود. این اقدامات می‌تواند باعث کشف شدن موارد احتکار، قاچاق معکوس و بسیاری از رفتارهای متخلفانه شود؛ اما متاسفانه تاکنون چنین طرح‌هایی اجرا نشده است.
او در انتهای صحبت‌های خود خاطرنشان کرد که تعداد تخلفات و گرانفروشی‌ها در بازار موبایل، بسیار زیاد شده و هیچ نظارتی، حتی روی سکوهای بزرگ فروش اینترنتی، شاهد نیستیم و یک ولنگاری در این بازار به‌وجود آمده است. نهادهای نظارتی هم هیچ واکنشی نشان نمی‌دهند و تنها در صورت شکایت خصوصی افراد و بعد از طی شدن مراحل شکایت، وارد عمل می‌شوند که در این صورت هم مشخص نیست این شکایات به نتیجه برسد یا خیر.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1474824/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گل اول لیورپول به اورتون توسط ژوتا

گل اول اینتر به آث میلان توسط چالهان اوغلو

بهت لیورپولی‌ها؛ این خطا قرمز نداشت!

درها باز شد، چه پاسی از لامین یامال!

دنیا درباره حمله مورینیو به بوروک صحبت می‌کند!‏

سیتی 2-0 لستر؛ پیروزی آسان در شب خلوت اتحاد!

روایت پورموسوی از استعفا و بازگشت به مس

اتلتیکو نزدیک به ده نفره شدن!

حذف جنجالی مورینیو در شب پرآشوب استانبول!

گلزن غافلگیرکننده دوباره علیه استقلال

تصویری از دیدار سردار زاهدی با رهبر انقلاب به‌مناسبت سالگرد حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق

زیباترین گربه جهان انتخاب شد

بالاخره بهتاش پیداش شد

بالاخره بهتاش رو گیر آوردن

حمله آزمون و عزت‌اللهی به سومین قهرمانی!

گل اول بارسلونا به اتلتیکو توسط فران تورس

بخشی از برند "کیش" اعتبار گرفته از حوزه سلامت است

این تلویزیون 163 اینچی، بیش از 10 میلیارد تومان قیمت دارد

رهایی لاکپشت در حال انقراض توسط صیادان درگهان

زلزله تایلند از زاویه بالای برج

چند لحظه آرامش در روستاهای بکر شمال

چهره ها/ سحر دولتشاهی در لباسی کلاسیک

اون رحمتو لولو برد!

نقی خودشو استراتژی کرد

ای مرگ بر اسرائیل ، مرگ بر آمریکا__اوس موسی قضیه پهباد رو لو داد

نقی با دشمن خیالی زندس

نارضایتی مدیر میلان؛ در 2025 خوب نبوده‌ایم!

خشم طرفداران سانتوس از نیمار؛ فوتبال اولویتت نیست!

واکنش نماینده ترامپ به توییت عراقچی: عالیه!

واکنش‌ گسترده رسانه‌های عبری به سخنان لاریجانی

روایت وزارت امور خارجه روسیه از دیدار تخت‌روانچی و ریابکوف

ویتکاف پُست خود خطاب به عراقچی را پاک کرد!

دنباله‌ «روزی روزگاری در هالیوود» با فیلمنامه تارانتینو و به کارگردانی فینچر با بازی برد پیت

زیباترین گربه جهان انتخاب شد/ عکس

تسلیت در پی درگذشت پدر بزرگوار همکار حوزه ریاست

تاریخ رونمایی رسمی از گلکسی S25 اج مشخص شد؛ منتظر پرچم‌دار جدید سامسونگ باشید

هوش مصنوعی متا روی کامپیوتری با ویندوز 98 و تنها 128 مگابایت رم اجرا شد

ماهی های آبپاش گونه ای خاصی از آبزیان

دانش‌آموزی که برای نخستین بار جهان را با تمام رنگ‌هایش می‌بیند!

رنگ آمیزی باورنکردنی و جذاب طاووس

لحظاتی از بارش باران در حرم امیرالمومنین(ع) در نجف اشرف

لحظە رعد و برق وحشتناک در پاوە

ماجرای تست بامزه بازیگری رایان سرلک

چهره ها/ مرجانه گلچین و ژست متفاوتش

خوانندگی الیکا عبدالرزاقی وسط برنامه صداتو

چهره ها/ سیزده بدر شبنم قلی خانی در دل طبیعت

سر میمون دعواشون شد

در آستانه فاجعه؛ سقوط شیاطین سرخ به قعر تاریخ!

ازدواج مجدد با کسی که بچه داره؛ چطور با چالش‌هاش کنار بیایم؟

پزشکیان: ملت‌های اسلامی با وحدت جنایات علیه فلسطین را متوقف کنند