آریا جوان

آخرين مطالب

معنی «برج زهرمار» چیست؟ اندیشه

معنی «برج زهرمار» چیست؟
  بزرگنمايي:

آریا جوان - در زبان فارسی آدم بداخلاق و عصبانی را «برج زهرمار» می‌گویند اما این برج زهرمار از کجا آمده است؟

گروه واژه‌گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بازنشر ویدئویی از سعید بیابانکی و روایت‌هایی که درباره «برج زهرمار» می‌گوید، درباره این اصطلاح توضیح می‌دهد.
بیابانکی درباره این روایت‌ها می‌گوید: چند نقل در خصوص این ضرب‌المثل وجود دارد؛ دو تا عامیانه و یکی عالمانه. من دو تا عامیانه را عرض می‌کنم و عالمانه را ارجاع می‌دهم عزیزان بروند تحقیق کنند. این برمی‌گردد به روزگار پیش. درخصوص کسانی که از مار زهر می‌گرفتند و آن را به پزشکان و عطارها می‌فروختند و آن‌ها به پادزهر تبدیل می‌کردند.
قدیم وقتی مارهای سمی را در صحرا می‌گرفتند، آن‌ها را درون جایی شبیه برج می‌گذاشتند تا از آن خارج نشده و به کسی آسیب نزنند. نزدیک شدن به این برج خطرناک بود و معروف بود به برج زهرمار. رفته رفته به فرهنگ کوچه تبدیل شد. فرد بداخلاق و عصبانی به برج زهرمار تشبیه شده که نزدیک شدن به آن خطرناک است.
نقل دوم هم این است که ماری که آماده نیش زدن است از دور مانند یک برج می‌ماند و نزدیک شدن به آن خطرناک است. نقل سوم به بروج فلکی برمی‌گردد مثل برج اسد، میزان سرطان و… . برجی به نام برج زهرمار نداریم اما عزیزان بروند تحقیق کنند، توضیحش دشوار است.
حالا گروه واژه‌گزینی فرهنگستان با عنوان «برج زهرمار یعنی چه؟» نوشته است: دربارۀ «برج زهرمار» حکایت‌هایی مانند آنچه در فیلم می‌بینید نقل شده‌است. اما مرحوم حسن حسن‌زادۀ آملی دلیل نجومی برایش قائل شده نه دلیل تاریخی و این اصطلاح را کاملاً بی‌ربط به سم مار دانسته بود.
آن دلیل، به‌طور خلاصه، به این شرح است: در علم نجوم نقطه‌ای را که کوکب از جنوب منطقهالبروج به شمال آید، «رأس» (سر) و نقطه‌ای را که کوکب از شمال منطقهالبروج به جنوب آن رَوَد «ذَنَب» (دُم) گویند. این دو نقطه را «جَوزَهرَتَین»، که معرب و مثنای «گُوزَهر» است هم می‌نامند. برخی «گُو» را مخفف گودال دانسته‌اند (یعنی گودال زهر) و برخی معرب گُوزگِرِه (گره سخت‌بسته).
با اصطلاح برج زهرمار، صورت نخست متناسب‌تر به‌نظر می‌رسد. آن سر و دُم بخشی از شکل اژدها یا مار بزرگ تخیلی است. رأس را، که کوکب شمالی می‌شود، اشرف و سعد دانسته‌اند و ذَنَب را، که مقابل آن است، نحس. چون ذَنَب در برجی باشد، احکام نجومی را در آن برج نحس دانسته‌اند؛ به همین دلیل، به کسی که از ناسازگاری روزگار روی ترش کرده‌است می‌گویند برج زهرمار.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1475546/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معدنی که اندازه یک شهر عمق دارد

تاثیر بازیکن ایرانی در صدرنشینی تیم کویتی

پنکه هوشمند و کم مصرف شیائومی با کنترل از طریق اپلیکیشن در راه است

واعظی: شمخانی در زمان مذاکرات هسته‌ای ناگهان غیب می‌شد

ماد جدید Bloodborne بازی را اول شخص می‌کند

شبی که خبر شهادت به ما رسید

شب عید فطر دعا به اجابت می رسد

هرگز نرسیدن بهتر از دیر رسیدن است!

میخواستن نقی رو به جای مالکی ترور کنن

عین بوقلمون مست غبغبش باد کرده بود

این برق فشار قوی آدمو اقیم میکنه

دریغ از یه پشگل تو کل مسیری که ما رفتیم!

پیروانی: حرف‌های زیادی در مورد خداداد داشتم!

ستاره اینتر فقط 55 دقیقه نفس داشت!

دقیقی: شمس آذر من را فلج کردند!

خلاصه بازی شمس‌آذر قزوین 3 - پرسپولیس 2

اسلامی‌خواه: به بازیکن مس عذرخواهی بدهکارم

واکنش ایران به تهدیدات ترامپ؛ پایگاه‌های آمریکا از جنگ فراگیر در امان نیست

اعتراف جامعه اطلاعاتی آمریکا به صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران

خاطره هاشمی از رمضان سال 73؛ میرسلیم تا ارتفاع 35 هزار پایی با هواپیما رفته هلال ماه را ببیند

قدردانی عراقچی از اقدام امارات در انتقال پیام آمریکا به ایران

نامه پزشکیان به معاون اجرایی درباره تجمعات مقابل مجلس تکذیب شد

برای افرادی که زیاد از چت جی‌پی‌تی استفاده می‌کنند، اتفاق عجیبی می‌افتد

اچ‌پی لپ‌تاپ‌های ZBook Ultra 14 را معرفی کرد

مدح دلربای امیرالمومنین (ع)

8 برادر حافظ قرآن

بازخوانی قطعه ای از محمد اصفهانی

نماهنگ زیبای «طلب»

بی مزه ترین جوکها در ویژه برنامه نوروز

پاسخ میر سعید مولویان به سوالی راجع به انتخاب بازیگران در مهمونی ها

سکانسی از قسمت اول مافیای الکلاسیکو

قدرت تکلم ارسطو در شرایط خاص

خواب عجیب فهیمه برای نقی

قسمت بیست و نهم زندگی پس از زندگی: چشم های بسته

پروژه حذف نقی با حمله پهپادی!

کارتال: شمس آذر بیشتر از ما به پیروزی علاقه داشت

رحمتی: پرسپولیس را خوب آنالیز کرده بودیم

فخریان: ویترین‌ گل‌هایم جلوی پرسپولیس تکمیل شد

فاضلی: حرکت رحمتی در مورد کارتال غریزی بود!

آقایی‌پور: سال جدید 10 از 10 خواهم بود!

حامد لک تهدید به افشاگری کرد

کارترون: تمام صحبت‌ها در مورد جادوگری مزخرف است

پپ: در این فصل روح و قلب‌مان را از دست دادیم

گزارش وال‌استریت ژورنال از پهپاد ایرانی؛ سلاحی ارزان اما مرگبار!

انتقاد رسایی از قالیباف: اگر کسی غیر از دوستان نزدیکش تذکر بدهد، میکروفونش قطع می‌شود

علی مطهری: اگر روزنه‌ای باز شود، باید حتما مذاکره کنیم

تغییرات به سبک مایکروسافت؛ صفحه آبی مرگ (BSOD) ویندوز 11 سیاه شد!

دانشمندان با الهام از مغز انسان، هوش مصنوعی کم‌مصرف می‌سازند

هشدار؛ مراقب کلاهبرداری با عنوان «واریز فطریه» باشید

تلاوت احمد ابوالقاسمی در برنامه محفل