آریا جوان

آخرين مطالب

فیلم ژاپنی «دروازه جهنم»؛ از داستان جنگی خشونت‌آمیز تا درام شکسپیری نگاه سیاسی

فیلم ژاپنی «دروازه جهنم»؛ از داستان جنگی خشونت‌آمیز تا درام شکسپیری
  بزرگنمايي:

آریا جوان - روزیاتو | فیلم‌های کمی در تاریخ سینمای رنگی هستند که به اندازه فیلم دروازه جهنم اهمیت دارند. این فیلم در سال 1953 انتشار یافت و یکی از نخستین فیلم‌های ژاپنی بود که فیلمبرداری آن به صورت رنگی صورت گرفت. کارگردان این فیلم، تینوسوکه کینوگاسا، با بهره‌برداری درست از فناوری جدید آن زمان، صفحه نمایش را با تصاویر خیره‌کننده‌ای پر کرد. اما اهمیت فیلم دروازه جهنم تنها به جنبه فنی آن محدود نمی‌شود و دلایل دیگری نیز وجود دارد که این فیلم را به یک اثر کلاسیک ماندگار تبدیل کرده است.
این فیلم که جوایز اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی و بهترین طراحی لباس را دریافت کرده، ابتدا به عنوان یک داستان حماسی سامورایی آغاز شده و سپس به تدریج به یک درام شکسپیری تبدیل می‌شود. نتیجه آن نیز یک مطالعه بصری خیره‌کننده است که نشان می‌دهد، چگونه عشق می‌تواند به وسواس تبدیل شود و این وسواس چگونه می‌تواند به دیوانگی منتهی گردد.

آریا جوان

بررسی کلاسیک مضامین حسادت و جنون در فیلم
این فیلم در دوران شورش هیجی (جنگ داخلی کوتاهی که در قرن 12 ژاپن رخ داد و این کشور را ویران کرد) رخ می‌دهد. در جریان محاصره کاخ دایمیو، خدمتکار ملکه کسا (ماچیکو کیو) خود را به شکل خواهر شاهزاده‌ درمی‌آورد تا خانواده سلطنتی بتوانند به طور مخفیانه فرار کنند. سامورایی جنگجو، اندو موری‌تو (کازوئو هاسگاوا) کسا را از خطر نجات داده و سپس عاشق او می‌شود. زمانی که موری‌تو از نقشه برادرش برای شورش مطلع‌ می‌گردد، مسئله را با لرد کیوموری (کوره‌یا سندا) در جریان گذاشته و شورش را خنثی می‌کند. کیوموری برای قدردانی از وفاداری موری‌تو، به او می‌گوید که برای جبران حاضر است تا یکی از خواسته‌های او را برآورده کند و موری‌تو نیز بلافاصله درخواست ازدواج با کسا را مطرح می‌کند. اما کسا قبلاً با نگهبان سلطنتی، واتارو واتانابه (ایسائو یاماگاتا)، ازدواج کرده و همین موضوع، موری‌تو را درگیر حسادت می‌کند که سرانجام به فاجعه‌ای ختم می‌شود.
اگرچه بیشتر فیلم‌های کینواگاسا به فراموشی سپرده شده‌اند، اما او یکی از پرکارترین کارگردان‌های ژاپنی بود که حرفه‌اش را از دوران سینمای صامت آغاز کرد و تا اواسط دهه 1960 ادامه داد. دروازه جهنم، اوج کارنامه حرفه‌ای‌ این کارگردان بود؛ موفقیتی بین‌المللی که در زمانی رخ داد که فیلم‌های آسیایی و اروپایی به تدریج در حال پیدا کردن مخاطب آمریکایی بودند.
بخشی از موفقیت این فیلم را می‌توان به علاقه‌ آمریکایی‌ها به فیلم‌های سامورایی نسبت داد ـ در همان زمان، از فیلم‌های راشومون و هفت سامورایی ساخته آکیرا کوروساوا نیز استقبال زیادی شده بود ـ اما دروازه جهنم از سادگی داستان خود بهره می‌برد؛ داستانی برگرفته از مفاهیم کلاسیک و جهانی.

آریا جوان

داستان دروازه جهنم ریشه‌هایی از آثار شکسپیر بویژه مکبث و اوتلو را در دل خودش دارد. موری‌تو قهرمان تراژیک کلاسیک است؛ مردی که وسواس و خودشیفتگی بی‌پایانش در نهایت به سقوط او منجر می‌شود. نیت‌های موری‌تو ابتدا بلندپروازانه است: او می‌خواهد از لرد کیوموری محافظت کند، جان خانم کسا را حفظ کند و او را به ازدواج خود درآورد.
موری‌تو که در خودشیفتگی غرق شده، بعد از نجات خانم کسا و خدمت به دایمیو، احساس می‌کند که شایسته عشق اوست. عشقش به کسا از همین احساس سرچشمه می‌گیرد که فکر می‌کند حق دارد به او علاقه‌مند باشد. حسادت موری‌تو به واتارو زمانی بیشتر می‌شود که تلاش می‌کند او را در موقعیت‌های مختلف مانند یک مسابقه اسب‌سواری و یک شام رسمی که به خشونت کشیده می‌شود، تحقیر کند. اما نمی‌تواند دل خانم کسا را به دست آورد، چون آن دل متعلق به فرد دیگری است و به زودی تلاش می‌کند او را مجبور به عشق ورزیدن به خود بر خلاف میلش کند.

آریا جوان

فیلم دروازه جهنم آغازگر دوران طلایی سینمای رنگی ژاپن بود
فیلم دروازه جهنم با استفاده از تکنیک فیلم‌برداری Eastmancolor ساخته شد که یک جایگزین ارزان‌تر به جای تکنیک تکنی‌کالر (Technicolor) در آن زمان بود. در حالی که تکنی‌کالر تصویری زنده‌تر و پررنگ‌تر ارائه می‌داد، Eastmancolor تصویری کم‌رنگ‌تر ایجاد می‌کرد که به نفع فیلم بود. این انتخاب باعث شده تا بازسازی ژاپن قرن دوازدهم حس واقعیت روزمره را بهتر به نمایش بگذارد، در حالی که رنگ‌های شاداب به زیبایی طبیعت، ظرافت طبقه حاکم و فقر شورشیان تاکید می‌کنند. در عین حال، استفاده از رنگ، فیلم را در دنیای ملودرام غوطه‌ور می‌کند و آن را در ردیف آثار کلاسیک داگلاس سیرک مانند فیلم هر چه خدا می‌خواهد و بر باد نوشته قرار می‌دهد. شاید رویکرد آن طبیعی باشد، اما در عین حال درام آن بیشتر است.
بیش از هر چیز، دروازه جهنم نقطه عطفی بود برای خروج سینمای ژاپن از دنیای سیاه‌و‌سفید و ورود به دنیای رنگ. فیلم‌های ترسناکی مانند کوایدن و خانه، از رنگ به شیوه‌ اکسپرسیونیسم (هنری و پر از احساس) استفاده کردند؛ یاسوجیرو اوزو در فیلم‌های علف‌های شناور و صبح بخیر، از رنگ به‌منظور ایجاد حس واقعیت بیشتر بهره برد؛ و آکیرا کوروساوا در شاهکارهای سامورایی دوران پایانی‌اش یعنی کاگه‌موشا (شبح جنگجو) و آشوب، از رنگ برای ترکیب اکسپرسیونیسم و واقعیت استفاده کرد. واقعاً نمی‌توان تصور کرد که سینمای ژاپن بدون دروازه جهنم، چگونه می‌توانست باشد.

آریا جوان

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1475684/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نماهنگ «عید جهانی» مبارک

دو اثر ماندگار در کارنامه هنری داریوش ارجمند

میرسعید مولویان: در سریال خاتون رضا فخار دُخترکُش نبود

بازتاب نخستین شکست کارتال با پرسپولیس در لیگ برتر در رسانه های ترکیه

سقوط یک پله‌ای تیم ملی شمشیربازی ایران در رنکینگ جهانی

شکست ناباورانه جوکوویچ مقابل تنیسور 19 ساله

معصومی ستاره نوظهور کشتی ایران

خبر ناامید کننده اینزاگی درباره طارمی

حفظ انوار ماه مبارک رمضان

در بشاگرد با یک پیغمبر آشنا شدم!

درگذشت خواننده مشهور در حین اجرای کنسرت

اقامه نماز عید فطر در سریال «ولایت عشق»

خودم رو هر روز صبح به کلانتری معرفی میکنم !

وقتی پژمان جمشیدی «دایناسور» می‌شود

مهدوی: نشان دادیم شخصیت قهرمانی را شانسی به دست نیاورده‌ایم

اعتراض سپاهان به داوری دیدار با فولاد

استایل بهاری و کژوال خانم‌ها؛ راحت، شاد و پر طراوت

تقویم تاریخ/ عید سعید فطر

حکمت/ روز عید فطر در کلام امام علی(ع)

تلاوت ماندگار حامد شاکرنژاد

چیستان؛ کدام پستاندار است که آب نمی نوشد؟!

فهیمه ورژن معمولی و پرومکس!

تصاویر جذاب و دیده نشده از پشت صحنه سریال «متهم گریخت»

امام رضا(ع) و اقامه نماز عید فطر

وقتی عصبانی شدی، قبل از واکنش این کارا رو بکن

رهبر انقلاب: مواضع ما همانی است که بود؛ دشمنان بدانند اگر شرارتی صورت بگیرد قطعا ضربه متقابل محکم خواهند خورد

نماز عید فطر در جزیره کیش اقامه شد

تفال/ بی تو ای سرو روان با گل و گلشن چه کنم

نماز عید سعید فطر به امامت رهبر انقلاب اقامه شد

ساخت ربات حلقه‌ای شگفت‌انگیز بدون چرخ در همه جهات!

فال حافظ امروز دوشنبه 11 فروردین 1404

نماز عید سعید فطر به امامت رهبر انقلاب آغاز شد

فال روزانه دوشنبه 11 فروردین 1404

پزشکیان: تقارن عید فطر و روز «جمهوری اسلامی» نوید دهنده فردای بهتر برای ایران است

دوست نداشتن خود: چرا خودم را دوست ندارم؟

عروس پلاستیکی؛ زن پولدارترین مرد جهان / لورن سانچز کیست؟

معدنی که اندازه یک شهر عمق دارد

تاثیر بازیکن ایرانی در صدرنشینی تیم کویتی

پنکه هوشمند و کم مصرف شیائومی با کنترل از طریق اپلیکیشن در راه است

واعظی: شمخانی در زمان مذاکرات هسته‌ای ناگهان غیب می‌شد

ماد جدید Bloodborne بازی را اول شخص می‌کند

شبی که خبر شهادت به ما رسید

شب عید فطر دعا به اجابت می رسد

هرگز نرسیدن بهتر از دیر رسیدن است!

میخواستن نقی رو به جای مالکی ترور کنن

عین بوقلمون مست غبغبش باد کرده بود

این برق فشار قوی آدمو اقیم میکنه

دریغ از یه پشگل تو کل مسیری که ما رفتیم!

پیروانی: حرف‌های زیادی در مورد خداداد داشتم!

ستاره اینتر فقط 55 دقیقه نفس داشت!