آریا جوان

آخرين مطالب

گردشگری/ شهری با 6000 خانه تاریخی دخترونه پسرونه

گردشگری/ شهری با 6000 خانه تاریخی
  بزرگنمايي:

آریا جوان - ایسنا/ تبریز که به تعبیر عارف جان سوخته، شهر آفتاب پر حرارتی چون شمس است و اگر از حرارت بسوزد هم جای تعجبی ندارد، مکانی مناسب و دنج، به دور از شلوغی‌های عید برای کسانی است که می‌خواهند به تاریخ از زاویه‌ای دیگر نگاه کنند.
در میان ساختمان‌های پر افاده مدرن و رومی که در بافت تاریخی هم سبز شده‌اند، هنوز هم می‌توان به تاریخ این شهر نگریست و جای تعجبی ندارد که شما بلافاصله بعد از کلی شلوغی و مغازه و آپارتمان‌های چند طبقه به بافتی تاریخی برسید مثل حیدرتکیه‌سی در سرخاب تبریز و یا خانه شربت اوغلو و هزار و یک خانه دیگر که هویت تاریخی این شهر را نمایان می‌کنند.
تبریز به دلیل موقعیت جغرافیایی و اقتصادی ویژه خود از زمان مادها تا سلجوقیان، آل مظفر، ایلخانیان و قاجار همواره مورد توجه، پایتخت یا ولیعهد نشین بوده است و هر چند 19 زمین لرزه و 16 حمله قوم های متعدد از مغولان تا عثمانی‌ها بسیاری از آثار تاریخی این شهر را از بین برده است؛ اما آثار مشهوری مانند مسجد کبود و جامع، بازار سرپوشیده، ارک تبریز و خانه‌های تاریخی آن روایت‌های بسیاری از سرگذشت تاریخی این شهر به دل دارند.
بازار تبریز
مجموعه بازار سنتی و مسقف تبریز که قدمت آن به قرن چهارم هجری قمری می‌رسد یکی از بزرگترین بازارهای به هم پیوسته و بزرگترین مجموعه سرپوشیده جهان بوده که گواهی زنده از اصالت تجارت در مشرق زمین و همواره در گذر تاریخ یکی از کانون‌های مهم تجارت بازرگانی بوده که در امتداد جاده ابریشم قرار داشته و از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. آرایش مغازه‌ها، تیمچه‌ها، کاروانسراها، دالان‌ها و راسته‌ها، انواع مشاغل و وجود تعدادی مدرسه و مسجد که پیشینه تاریخی دارند، بازار تبریز را به نمونه‌ای عالی از یک محیط تجاری و معماری اسلامی و شرقی تبدیل کرده است و این مجموعه در طول تاریخ، همواره مورد توجه جهانگردان معروفی همچون ابن بطوطه، حمد اله مستوفی و مارکوپولو بوده است. 
مسجد کبود
ساخت این مجموعه که به فیروزه جهان اسلام معروف است به همت همسر بلند همت و خیر جهانشاه و یا به روایت مورخان با مساعدت صالحه خاتون، دختر جهانشاه (قره قویونلوها) در سال 872 هجری قمری، شروع شده و در سال 878 به پایان رسید. این مسجد در خیابان امام خمینی تبریز قرار دارد و در ساخت آن از انواع کاشی‌های لاجوردی و فیروزه‌ای با اجرای دقیق و هنرمندانه استفاده شده است.
ارک علیشاه
این ارگ عظیم و باشکوه متعلق به سده 8 هجری قمری و باقیمانده مسجدی است که توسط تاج‌الدین علیشاه تبریزی، وزیر وقت ایلخانان مغول، غازان خان، بین سال‌های 716 تا 724 ساخته شده و در خیابان امام خمینی واقع است. این مجموعه به نوعی دروازه ورود به تبریز و نماد این شهر بوده است.
ساختمان شهرداری
این مجموعه هر چند جزو آثار تاریخی به شمار نمی‌آید، اما بنایی پرشکوه و محبوب است که هر مسافری، یک عکس یادگاری در مقابل آن دارد. این بنا در سال 1314 بر روی گورستان متروکه نوبر تبریز در فضای 6500 متری ساخته شده است و ساعت‌های منصوب به چهار طرف بنا، این برج را به ساختمان ساعت مشهور کرده است. ارتفاع این برج 30.4 متر مربع بوده و داخل آن موزه‌ای از فرش و اشیای قدیمی در معرض دید عموم به نمایش گذاشته شده است.
خانه مشروطه
این بنا یادگاری از معماری دوران قاجار بوده که تاریخ ساخت آن به ساا 1274 ه.ش بازمی ‌گردد. خانه مشروطه که در خیابان شهید مطهری تبریز واقع است، متعلق به میرزا مهدی کوزه کنانی و میعادگاه سران و مبارزان نهضت مشروطه بوده و در سال 1375 به موزه تبدیل شده است.
مقبره‌الشعرا
خیابان ثقه‌الاسلام تبریز یا محله سرخاب، نمودی از ارزش والا و تعدد شعرا در این شهر بوده و مقبره‌الشعرای این محله، مدفن 400 تن از شاعران برجسته و عرفا و شعرای معاصری همچون سید محمد حسین بهجت تبریزی (شهریار) است.
پارک ائل گلی
این مجموعه که به نوعی بزرگ‌ترین و محبوب‌ترین و تنها مجموعه دارای فضای سبز بسیار وسیع تبریز است، در سال 800 ه.ق با استخری به مساحت 54675 متر مربع در عصر آق قویونلوها احداث شده و عمارت کلاه فرهنگی آن در دوره پسر هشتم عباس میرزای قاجار، بازسازی و در سال 1349 تجدید بنا گردیده است‌. 
خانه‌های تاریخی دانشگاه هنر اسلامی تبریز
این دانشگاه، سه خانه تاریخی قدکی، بهنام و گنجه‌ای متعلق به اواخر دوران زندیه و اویل دوران قاجاریه را در محله مقصودیه تبریز در خود جا داده و مجموعه‌ای بی‌نظیر از انواع طرح‌های آجرکاری، گچ‌بری، آیینه‌کاری، کاربندی‌های آجری، تزیینی، حوض و باغچه را گرد هم آورده است.
خانه حریری
خانه حریری متعلق به تاجر و بازرگان مشروطه خواه تبریزی است که برای نشان دادن ثروت خود، تصمیم گرفت این خانه را با معماری خاص و نقش و نگارهای داستانی و با مفهوم بسازد و به نمایش مردم درآورد. خانه‌ای که در کوچه پس کوچه‌های سنگفرش تربیت تبریز با دنیایی از رنگ و نقاشی‌های شگفت‌انگیز، منتظر علاقه‌مندان به تاریخ و هنر در کنار هم است. از عمارت ساعت تا این خانه تاریخی و سایر آثار معرفی شده، راه چندانی نبوده و بافت تاریخی تبریز گویی صمیمانه به هم مرتبط است.
لازم به ذکر است که تنها تعداد بسیار کمی از خانه‌های تاریخی تبریز که متعلق به ولیعهدان و تجار و افراد سرشناس بوده‌اند، مرمت شده و قابل بازدید هستند. 
تبریز با وسعت 1942/81 کیلومتر مربع در ارتفاع 1361 متری از سطح دریا در 17 و 46 طول شرقی و 5 و 38 عرض شمالی از نصف النهار گرینویچ قرار دارد. این شهر با قدمت 4000 ساله خود مانند ستاره تابناکی بر آسمان تاریخ و فرهنگ ایران درخشیده و مهد آزادی، مدنیت، علم و هنر، شعر و شاعری و شهر اولین‌ها، خاستگاه اولین دانشگاه بین‌المللی، تراموای شهری، شهرداری، مدرسه به سبک نوین، چاپخانه، روزنامه محلی و ده‌ها اولین دیگر است. مجال معرفی تمام آثار تاریخی این شهر در گزارشی اجمالی از تاریخ این شهر، فراهم نبوده و سفر به تبریز، خود راهنمای گردشگران روشن بین خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1476502/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ال‌جی از نسخه جدید لپ‌تاپ «گرم 15» با تراشه کراکن پوینت AMD رونمایی کرد

پرچمدار جمع‌وجور وان‌پلاس 13T با باتری پرظرفیت ماه آوریل رونمایی می‌شود

سلام بسیار دوستانه عید در کنیا

جزیره هرمز، سرزمین رنگ‌ها و جادو

روزی که نباید در آن خیلی از حرف‌ها را باور کرد؛ دروغ اول آوریل از کجا آمده است؟

بغض حمید لولایی با شنیدن صدای خانواده اش در برنامه 1001 شکست

افشاگری مریم کاویانی: بزرگترین اشتباه زندگیم ازدواج بود

سوارز: به‌خاطر جدایی کینه‌ای از بارسلونا ندارم

امیدواری قهرمان المپیک از سرشاخ دوباره با تانک روس

داور لیگ پرو در زمین فوتبال تکواندوکار شد!

رامین رضاییان: عاشق پست دفاع راست هستم

رامین رضاییان: من با هیچکدام از هم‌تیمی‌ها و هیچ فوتبالیستی رفاقت ندارم

نظر کاظمی و حیدری درمورد پیشرفت داوری در سال 1403

دراگان اسکوچیچ، برترین سرمربی سال 1403

پیام تسلیت وزیر ورزش و جوانان در پی درگذشت پیشکسوت استقلال

حیدری: قبل هر بازی با مادر و همسرم تلفنی صحبت میکنم

خرید میلیون دلاری تراکتور برای قهرمانی!

هشدار روسیه نسبت به ماجراجویی نظامی علیه ایران

بیشترین تنوع غذایی در دنیا

تلاوت حامد شاکرنژاد

صبحانه با زرافه ها!

مدیریت بحران کراشِ رحمت در پایتخت پربازدید شد

درباره قسمت چهاردهم سریال «جان‌سخت» که با غافلگیری‌ هایش مخاطبان را شوکه کرد

ستاره‌های جهان روی فرش‌های قرمز؛ از اروپا و آسیا تا شب‌نشینی اسکار

دیالوگ ماندگار در سریال قهوه تلخ

فوت و فن روانشناسی؛ فرزندان خانواده‌های ناسالم این 8 مهارت شگفت‌انگیز را به دست می آورند!

محرومیت بادیگارد مسی؛ پایان محافظت ویژه در MLS

آموزش یک سایه چشم جذاب

خنثی‌شدن تفرقه‌افکنی میان دو ملت ایران و عراق

پزشکیان: بدنبال تقویت روابط ایران و ازبکستان هستیم

زیدآبادی: بحران‌ها بسیار رشد کرده و به نقطه خطرناکی رسیده است

امن‌ترین برنامه‌های پیام‌رسان کدامند؟

ویدیویی وایرال شده از مراقبت 2 پرستار چینی از نوزادان در زمان زلزله

بهترین زمینه های لاله در هلند

روضه سوزناک مداح عراقی

دلتنگ دیدار دوباره حرم هستیم

ریما رامین فر: زندگی با امیر جعفری هیجان انگیزه

ماجرای جالب ترک سیگار شجاعی‌مهر از زبان خودش

بخش کوتاهی از برنامه باضیا با حضور میر طاهر مظلومی

تعجب مودریچ از پنالتی جنجالی رئال: این خطا بود!

جاودانگی لواندوفسکی؛ درخشش در 36 سالگی

صعود 68 پله‌ای هدایی در رنکینگ جهانی

پینگ پنگ بازان کره ای، حریف ملی پوشان ایران در فیدر اسلوونی

کابوس قدیمی بر سر سرمربی پرسپولیس!

اکبر زبردست مدیر فنی مس رفسنجان شد

بخش دوم قانون بودجه 1404 به سازمان برنامه ابلاغ شد

پزشکیان در گفت‌وگوی تلفنی با نخست‌ وزیر عراق: ایران مصمم است همه توافقات خود با عراق را عملیاتی کند

واکنش وزیر ارشاد به لغو کنسرت حامد همایون در کرمان

کمک 5.4 میلیارد دلاری ژاپن به یک استارتاپ تراشه

هجوم کاربران به ChatGPT؛ یک میلیون کاربر جدید در ساعت