آریا جوان

آخرين مطالب

زندگی مسالمت‌آمیز با قاضی درونی دختران

زندگی مسالمت‌آمیز با قاضی درونی
  بزرگنمايي:

آریا جوان - خراسان / در روز جهانی وجدان از تعریف آن از منظر روان شناسی گفتیم و این که چطور می‌تواند به زندگی ما معنا ببخشد؟ 
وجدان، همان قاضی درونی ماست که درست و غلط بودن چیزها را مشخص می‌کند و به زندگی ما معنا می‌بخشد. 5 آوریل از سوی سازمان ملل متحد، روز جهانی وجدان نام گذاری شده است. هدف از بزرگداشت این روز ترویج فرهنگ صلح بر اساس مجموعه‌ای از ارزش‌های جهان‌شمول، نگرش‌ها و رفتار‌های الهام گرفته از اصول آزادی، کرامت انسانی، خردورزی، توجه به ترازوی وجدان، عدالت، مردم‌سالاری، حقوق بشر، مدارا و همبستگی است. به همین بهانه و در ادامه به چند نکته مهم و کاربردی درباره وجدان اشاره خواهیم کرد تا آگاهی درباره آن‌ها، مسیر موفقیت و تجربه آرامش در زندگی‌تان را هموارتر کند.
 ​​​​​​​
وجدان چیست؟
وجدان، خصیصه و توانایی است که به افراد کمک می‌کند که همیشه و خصوصا در موقعیت‌های خاص به بهترین شکل ممکن عمل کنند. روز جهانی وجدان فرصتی است برای تأمل در زندگی فردی و جمعی خودمان و تلاش برای انجام کار‌های درست با رعایت خیر جمعی (منافع عمومی). گاهی اوقات وجدان تبدیل به یک هدف آرمانی می‌شود که ما برای رسیدن به آن تلاش می‌کنیم و گاهی تبدیل به صدایی درونی می‌شود که به ما می‌گوید فلان کار را نکنیم. وجدان ما را هدایت می‌کند تا اگر اعمالمان با ارزش‌هایمان هماهنگ بود آن ها را تایید و در غیر این صورت آن ها را رد کنیم. وقتی به کسی صدمه می‌زنیم احساس گناه می‌کنیم و سعی می‌کنیم آن صدمه را ترمیم و جبران کنیم.
بازار
نشانه‌های وجدان ناسالم
گاهی اوقات وجدان به جای این که ما را به سمت مسیر درست هدایت کند تبدیل به دیکتاتوری درونی می‌شود که قوانین بسیار سخت و تنبیه‌هایی سخت‌تر دارد. وجدان ناسالم باعث می‌شود ما به شکل غیرطبیعی احساس گناه را تجربه کنیم و خود را تنبیه کنیم و به خود آسیب بزنیم. تنبیه خود می‌تواند خفیف یا شدید باشد. مثلا جوانی که در کنکور پزشکی رد می‌شود به شدت احساس شرم می‌کند و بعد خودکشی می‌کند. وجدان ناسالم، بدون اجازه و آگاهی ما از طریق همانندسازی با والد سرزنشگر یا بی‌توجه وارد سیستم درونی ما می‌شود. وجدان ناسالم آن بالا می‌نشیند و همه چیز را زیر نظر دارد و مدام ما را سرزنش می‌کند: دیدی زیادی محبت کردی؟ دیدی درساتو نخوندی؟ دیدی چون گفتی نمی‌تونی بهش پول قرض بدی ناراحتش کردی؟ و ... . وجدان ناسالم بدون این که متوجه آن باشیم به ما می‌گوید تو مطلقا آدم بدی هستی. هرچقدر این همانندسازی بیشتر باشد وجدان ناسالم‌تر می‌شود و در نتیجه خودتخریبی ما بیشتر می‌شود.
تقسیم‌بندی افراد از نظر وجدان اخلاقی
افراد از نظر وجدان اخلاقی به سه گروه تقسیم می‌شوند:
1 دارای وجدان اخلاقی وسواسی| افرادی که دارای اختلال شخصیت وسواسی یا اختلال وسواس هستند در این دسته جای دارند. آن ها وجدان اخلاقی بسیار سختگیری دارند و بدون این که واقعاً گناهی کرده باشند احساس گناه می‌کنند.
2 بدون وجدان اخلاقی| ما به آن ها لقب بزهکاران جامعه یا ضد اجتماع می‌دهیم . بزهکارانی که مرتکب دزدی و قتل می‌شوند. حتی از ارتکاب به جرم‌ها احساس خرسندی و خوشنودی دارند و خود را در شمار افراد زرنگ می‌بینند.
3 دارای وجدان اخلاقی متعادل| افرادی متعادل که نه مثل اختلال وسواسی‌ها، وجدان اخلاقی بیمار و سختگیر دارند و نه مثل بزهکاران فاقد وجدان اخلاقی‌اند. آن ها اگر کار بدی را مرتکب شوند، احساس گناه می‌کنند و درصدد جبران برمی‌آیند. همچنین با انجام یک خطای کوچک، احساس گناه ویرانگر نمی‌کنند.
با عذاب وجدان مخرب چه کنیم؟
عذاب وجدان از کوتاهی کردن از کاری که باید انجام می‌دادیم یا احساس مسئولیت نشئت می‌گیرد و اگر تداوم داشته باشد به اضطراب و افسردگی می انجامد. گاهی باید بپذیریم که گذشته‌ها گذشته و خیلی چیزها را نمی‌توان تغییر داد یا اصلاح کرد، پس چطور با خودمان کنار بیاییم؟
کار را به عذاب کشیدن نکشانید| پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. باور کنید اگر کمی فقط کمی قبل از گفتن هر سخن یا انجام هر کاری فکر کنید و حرف‌هایتان را بسنجید، خیلی وقت‌ها از عذاب وجدان بعدی رها خواهید شد.
اصلاح خطا| به جای این که خودتان را آزار بدهید، دست به کار شوید و خطاهایتان را اصلاح کنید. شاید نتوانید به ایده‌آل‌های خود برسید اما لااقل می‌توانید کاری کنید که اوضاع کمی بهتر شود و کمی احساس مفید بودن بکنید. اگر موجب آزار کسی شدید، شاید یک عذرخواهی ساده، یک سلام و حتی خریدن یک جعبه شکلات هم دیگران را خوشحال کند و هم از عذاب وجدانتان بکاهد. بعضی‌ها عادت دارند زمانی که دچار عذاب وجدان می شوند به جای این که به موقعیت پیش آمده، کاری که کرده‌اند و حرفی که زده‌اند فکر کنند، کل هستی، شعورشان و موجودیت‌شان را انکار می کنند و به خود سخت‌ترین کلمات را که دشمنشان هم نمی‌گویند، می‌زنند به جای این کار تلاش کنید از بیرون به وضعیت موجود نگاه کنید.
به داشته‌هایتان ببالید| به آنچه دارید ببالید و بیشتر به آن ها توجه کنید. لازم نیست همیشه نداشته‌ها و خطاهایتان را ببینید. در ضمن، یکی از بزرگ ترین نعمت‌هایی که خدا به بشر داده و ما هر روز بابت آن باید شکرگزار باشیم نعمت فراموشی است. پس مطمئن باشید دیر یا زود این مشکل را هم فراموش خواهید کرد و شاید روزی به این روزها بخندید!

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1478627/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویر خیره کننده از جاده‌هایی در گوانگژو

ساخت طولانی ترین تونل بزرگراه زیر دریا در جهان

مریلا زارعی در نقش نیکی کریمی!

انگار این لحظه رو خواب دیدم

پدیده والیبال ایران در یک فینال اروپایی

واکنش سرمربی ذوب‌آهن به یک شعار مشکوک

استقلال با سه غایب به دیدار فولاد می‌رود

احتمال بازگشت حسن یزدانی به چرخه انتخابی از سال آینده

اثر جدید حمید سحری از پنالتی دیشب وینیسیوس مقابل والنسیا

بیفوما: به تیم بزرگ پرسپولیس احترام می‌گذارم

خودزنی رئال و خداحافظی با قهرمانی

برنامه مدعیان قهرمانی در 5 هفته پایانی لیگ برتر

فیفا پرونده شکایت بازیکن بوسنیایی استقلال را بست

پرایمر چیست؟ انواع و نحوه استفاده از آن

سراج: نفرات دیگری هم در دولت شامل قانون انتصاب افراد در مشاغل حساس می‌شوند

روایت مشاور وزیر خارجه از برکناری دبیری توسط پزشکیان

معاون اجرایی رییس‌جمهور: هیچکس در دولت مشکل ظریف را ندارد

کوچک‌زاده: زبان انگلیسی منحوس است/ قالیباف: من از طرف ایشان عذرخواهی می‌کنم

بلومبرگ: نتانیاهو با ترامپ درباره ایران صحبت خواهد کرد

تدوین برنامه های حمایت از طرح های تولیدی ایثارگران استان ایلام برای رونق اشتغال

امضای تفاهم‌نامه درمانی و خدمات توانبخشی میان بنیاد شهید و امور ایثارگران بوشهر و هلال احمر

مدیرعامل صندوق اشتغال و کار آفرینی ایثارگران بیان نمود تسهیلات قرض‌الحسنه اشتغالزایی پرداختی به جامعه هدف در سال 1403 بیش از 104 درصد رشد داشته است.

ضرورت ارائه خدمات به ایثارگران به صورت میدانی در مناطق روستایی

تمساح‌ها هیچوقت حتی اگه آب یخ بزنه نمیمیرند!

نمایی زیبا از طبیعت زمستانی در کوه‌های یاماگاتو ژاپن

شنا کردن یک آهو در سواحل کیش؛ تصویری شگفت‌انگیز از طبیعت جزیره

صحبت های کمند امیرسلیمانی با پسرش

چهره ها/ تصاویر جدید نوید محمدزاده از سفر به آمریکا

جوانی که نام ایران را در پرتغال مطرح کرد

چهره ها/ تغییر چهره نفیسه روشن در 42 سالگی جلب‌توجه کرد

از پشت به خودش خنجر زد!

وقتی بچه‌هات تو مهمونی، آبرو برات نمی‌ذارن

کونسیسائو: مرتکب اشتباهات فردی ساده‌ای شدیم

آمار ضعیف پرسپولیس با سرمربی ترکیه‌ای

رافینیا نزدیک بود داور را کتک بزند!

یاران اسماعیل‌نژاد به نیمه نهایی نرسیدند

اعتراض ستاره بارسا: باید با همه چیز بجنگیم

عمر مرموش: صلاح عالی است اما من داستان خودم را می‌نویسم!

صدای اعتراض هواداران پرسپولیس باز هم بلند شد

طعنه الخلیفی به امباپه و نیمار

ارزش لیگ خلیج فارس 1500 میلیارد تومان بالا کشید

سانداکاران ایران رقبای خود در جام جهانی را شناختند

خواب نوزاد تازه متولد شده

نسخه «من جدید» در سال جدید

اولین واکنش دبیری به عزل از دولت به دلیل سفر به قطب جنوب

گزارش ابطحی از دید و بازدیدهایش در روز اول کاری بعد تعطیلات

رئیس مجلس از مجتبی رحماندوست عیادت کرد

لایحه ارجاع اختلاف بین بانک مرکزی ایران و دولت کره به داوری تصویب شد

بازدید سرزده رئیس‌جمهور از وزارت دادگستری

«عزیزم» اد شیرن منتشر شد/ یک سورپرایز تمام‌فارسی هم در راه است