تازهترین خبرها از ماهوارههای در صف پرتاب
نگاه سیاسی
بزرگنمايي:
آریا جوان - تسنیم / رئیس سازمان فضایی ایران گفت: علاوه بر بهره برداری از مرحله نخست پایگاه فضایی چابهار در سال جاری، پرتاب ظفر 1، ماهوراه پایا و ناهید 2 در شش ماه نخست امسال انجام میشود.
رئیس سازمان فضایی ایران افزود: توسعه زیرساختهای فضایی با همان شدت و حدت سالهای گذشته امسال هم ادامه دارد؛ مرحله نخست پایگاه فضایی چابهار باید به پایان برسد و ساخت مرحله دوم آغاز شود.
حسن سالاریه گفت: در حوزه ماهواره هم چندین پرتاب خواهیم داشت و یکسری از پرتابها از سال گذشته به امسال موکول شد و پرتابهای بین المللی هم داریم و پرتاب ظفر |، ماهوراه پایا و ناهید 2 در شش ماه نخست امسال انجام میشود و زمان پرتاب برخی هم مشخص و قطعی شده است.
بازار ![]()
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: پرتابهایی از سیمرغ هم بهار امسال داریم که پرتابگر سوخت مایع ماست و به دنبال تثبیت این پرتابگر و تثبیت صنعت ساخت ماهواره هستیم و پرتاب ذوالجناح را هم در برنامه داریم که از پرتابگرهای ترکیبی یا هیبریدی (سوخت جامد و مایع) محسوب میشود که ان را دنبال میکنیم که به زودی پرتاب آزمایشی از این پرتابگر داشته باشیم.
سالاریه افزود: پیش بینی ما این است حداقل 5 تا 6 پرتاب داخلی در سال 1404 داشته باشیم و دو پرتاب خارجی هم خواهیم داشت.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: درباره دستیابی به مدار ژئو هم دو اتفاق مهم باید امسال بیفتد که یکی پرتاب نمونه دوم بلوک انتقال مداری سامان یک است که برای انتقال در مدار در ارتفاع بالا کاربرد دارد و دیگر پرتاب سیمرغ بهینه است.
سالاریه افزود: سامان یک کاری از پژوهشگاه فضایی و سیمرغ بهینه از سازمان صنایع هوافضای وزرات دفاع است و این دو پرتاب در واقع گام بزرگ عملی برای رسیدن به مدار بالا یا ژئو محسوب میشود و با پرتاب سیمرغ بهینه نقطه مداری 36 هزار کیلومتر را هم لمس خواهیم کرد البته با مدار بیضوی که جزئیات فنی ان اعلام خواهد شد.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: نمونه آزمایشی منظومه شهید سلیمانی و نمونههای اصلی منظومه در نیمه دوم امسال از پایگاه فضایی چابهار پرتاب میشود و پرتابهای خصوصی هم داریم که ماهواره نمونه دوم کوثر یک، نمونهای از آن است که گام بزرگ برای تثبیت فعالیتهای بخش خصوصی محسوب میشود و دیگر ماهوارههای خصوصی پژوهش یک، دو و چهار باید امسال به اتمام برسد و پرتاب هم امسال انجام شود که البته شاید به سال 1405 انتقال پیدا کند.
سالاریه گفت: در طراحی و ساخت نمونههای مهندسی ماهوارههای پارس سه و ناهید سه بایدامسال پیشرفتهای خوبی داشته باشیم و یکی از ماهوارههای راداری ما به نام راد یک امسال به افتتاح میرسد و ماهواره راداری دوم هم که در حال ساخت است باید فرانید طراحی اش به مرحله قابل قبولی برسد و نمونه دوم بلوک انتقال مداری سامان هم در پژوهشگاه فضایی ایران در حال طراحی است.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: تعدادی مناقصه و قرارداد طبق روال و مطابق برنامه ده ساله فضایی و برنامه پنج ساله هفتم باید منعقد شود که مناقصات آن از سال گذشته طراحی شده و برخی در حال برگزاری است که این مناقصهها هم برای ورود هر چه قویتر بخش خصوصی است که شامل منظومه سنجشی و ماهوارههای مخابراتی ارتفاع پایین است که قراردادش امسال منعقد و کار آغاز میشود.
رئیس سازمان فضایی ایران درباره تاکید برنامه هفتم پیشرفت در حوزه اقتصاد فضا افزود: یکی از اهداف مهم صنعت فضایی که سرانجام همه پیشرفتهای ما محسوب میشود بحث اقتصاد صنعت فضایی است و این حوزه شامل طیف وسیعی از فعالیت هاست که برخی مستقیم و برخی غیرمستقیم در حوزه اقتصادی اثرگذارند.
سالاریه گفت: مثلا حوزه پرتابگر ما باید به تثبیت و ارائه خدمات برسد و الان خدمات به صورت داخلی و بومی است که باید بین المللی شود و پایگاه فضایی چابهار که دروازهای برای ارائه خدمات بین المللی محسوب میشود از این حیث است، چون اگر پرتابگر خوبی داشته باشیم ولی نقطه مناسب برای پرتاب نداشته باشیم خدمت بین المللی نمیتوانیم ارائه کنیم.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: برخی پرتابگرهای ما امکان ارائه خدمت بین المللی دارند و اگر نقطه پرتاب مشخص شود میتوانیم مذاکرات خوبی را با کشورهای منطقه آغاز کنیم تا بر اساس آن خدمات پرتاب ارائه شود.
سالاریه درباره تاثیر توسعه ساخت ماهواره در اقتصاد کشور افزود: با توجه به اینکه برخی کلاس ماهوارههای ما به نوعی به تثبیت رسیده و عمر مناسبی پیدا کرده و قابلیت اعتماد خوبی پیدا کردهاند احتمال این که خود ماهواره و خدمات مربوطه اش در بازارهای بین المللی عرضه شود فراهم است و بخش خصوصی ما که در این فعالیت ورود کرده یکی از اهدافش همین است.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت:بسیاری از تجهیزات و زیرشبکههای ساخت بخش خصوصی در صنعت ماهواره به تثبیت رسیده و عملکرد ان کاملا مورد تایید است که میتواند عرضه شود و همکاری خوب میان ما و مجموعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری این موضوع را تسهیل میکند.
سالاریه افزود: در این باره مذاکرتی شده که نهایی هم شده است و امکان فروش وجود دارد و برخی کشورهای منطقه علاقمندند برایشان ماهواره بسازیم و خدمات فضایی ارائه دهیم.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: حوزه پایین دستی صنعت فضایی یعنی خدمات مبتنی بر داده و تصویر هم مستقیم و غیر مستقیم بر اقتصاد ما تاثیر دارد که شامل برآورد سطح زیرکشت محصولات کشاورزی، برآورد و پیش بینی میزان خسارات، بحث بیمه کشاورزی و جلوگیری از توسعه بیماریهای ناشی از مسائل بیولوژیکی در حوزه کشاورزی و محیط زیست و بحث مدیریت منابع آب از کاربردهای تصاویر ماهواره هاست که بهره وری این بخش را بالا برده است.
سالاریه افزود:استفاده از تصاویر ماهوارهای در بحث کاداستر و جی نف و طرح بزرگ کدپستی یکی از مصادیق بارز افزایش بهره وری است که تصاویر ماهوارهای میتواند به کشور کمک کند و خود فروش تصاویر هم میتواند به صورت ویژه موجب توسعه اقتصاد شود و در حوزه داده هم منظومههای ماهوارههای و استفاده از ماهوارههای مخابراتی بازار بزرگی را برای صنعت فضایی ایران باز میکند و هر یک ماهواره مخابراتی ما اگر در مدار ژئو قرار گیرد به لحاظ اقتصادی قابل قیاس با هیچ کدام از مواردی که عرض کردم نیست.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: سرمایه گذاری بخش خصوصی هم از دیگر برنامههای ماست و وقتی توجه بخش خصوصی به سرمایه گذاری در بخش فضایی جلب شود ارزش کار بالا میرود و بهره وری و سوددهی را افزایش میدهد و در این بخش هم برخی شرکتهای خصوصی در مناقصات ما شرکت کردهاند و با تداوم این روند شاهد رشد جهش گونه در حوزه اقتصاد فضا خواهیم بود.
سالاریه در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چه برنامهای برای حمایت مادی و معنوی و معیشتی از نخبگان صنعت فضایی دارید؟ افزود: رقابت در صحنه بین المللی در حوزه فضایی سنگین است و ما اگر به فکر نباشیم و برنامه جدی نداشته باشیم خیلی از متخصصان این صنعت جذب بازارهای دیگر داخلی و یا خارجی میشوند و چند اقدام مهم باید انجام داد که مهمترین اقدامی که حالت مسکنی نداشته باشد این است که اقتصاد بخش فضا رونق پیدا کند و یکی از دلایلی که اصرار به ورود بخش خصوصی داریم حمایت از نخبگان مان است و اگر بخش خصوصی ما در صنعت فضایی ورود نکند و فضا به صحنه رقابت شرکتهای بزرگ در بخش خصوصی تبدیل نشود هر کاری کنیم نمیتوانیم جذابیت زیادی ایجاد کنیم و این کار با جدیت در دولت و وزارت ارتباطات دنبال میشود و مناقصاتی هم برگزار شده است.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به دیگر سرفصلها برای حمایت از نخبگان و بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: در سال 1402 منظومه شهید سلیمانی را به مناقصه گذاشتیم که منظومه ماهوارهای باریک باند در حوزه اینترنت اشیاء است؛ خرید تصاویر از ماهوارههای بومی را به بخش خصوصی واگذار کردیم؛ در چند ماه گذشته ماهوارههای پژوهش یک، دو، چهار و سه را به مناقصه گذاشتیم و از بهمن سال گذشته مناقصههایی در حوزه منظومههای سنجشی و مخابراتی شروع کردیم که آن هم اصرار داریم بر ورود بخش خصوصی و اگر این اتفاقات بیافتد هم بخش خصوصی بهتر میتواند نیروی انسانی جذب کند و خدمات بدهد و افراد هم با آزادی عمل بهتری میتوانند کار کنند و بهتر از هر کسی میتوان نگهداشت این نیروها را انجام داد و سازمان فضایی ایران باید این گونه اقدامات را ادامه دهد.
سالاریه به اقدامات خوب معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حمایت از شرکتهای دانش بنیان فضایی در سال گذشته اشاره و بر تداوم این گونه اقدامات تاکید کرد تا از این طریق در جذب بیشتر نخبگان کمک شود.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: ما جدای از اینها اقدامات دیگری هم برای ارتقاء معیشت محققان و دانشمندان فضایی کردهایم، اما به هر حال هیچکدام به اندازه رونق بخش خصوصی و ایجاد رقابت در نگهداشت متخصص صنعت فضایی از طریق برون سپاری طرحها به بخش خصوصی نمیتواند این کار را به احسن وجه انجام دهد.
سالاریه گفت: مساله نگهداشت نیروی انسانی در مجموعه کلان کشور و دولت و در بنیاد ملی نخبگان، مجموعه معاونت علمی، سازمان اداری استخدامی و برنامه و بودجه پیگیری میشود و در دستور کار است و شورای حقوق و دستمزد و دیگر مجموعههای متولی پیگیر هستند و ما هم هر اقدامی میکنیم با هماهنگی این مجموعه هاست و مجموعه وزارت ارتباطات در سال گذشته، زحمات زیادی را برای ارتقاء وضع معیشتی و درآمدی این افراد کشید و انصافا هم تا حد خیلی خوبی موفق بود، اما باید تداوم پیدا کند.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: به هر حال رقابت در عرصه فضایی و هر حوزه پیشرفته دیگری که در دنیا وجود دارد بر سر جذب و نگهداشت نخبگان است و در واقع نیروی انسانی نخبه است که کار انجام میدهد نه تجهیزات و اگر نیروی انسانی نخبه نباشد بهترین تجهیزات و آزمایشگاه را هم فراهم کنیم این اتفاقات نمیافتد و اکنون رقابت میان شرکتهایی است که بتوانند نیروی انسانی نخبه را بیشتر جذب کنند.
-
يکشنبه ۲۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۷:۰۱
-
۶ بازديد
-

-
آریا جوان
لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1482086/