کشف گورستان 3 هزارساله با قبرهایی به شکل «چاه» در امارات
دانش
بزرگنمايي:
آریا جوان - یک کشف باستانشناسی شگفتانگیز در منطقه العین امارات متحده عربی انجام شده که گورستانی به قدمت 3000 سال است.
به گزارش فرادید، این مکان نخستین گورستان عمده مربوط به عصر آهن است که تاکنون در این کشور کشف شده است. این خبر روز دوشنبه توسط اداره فرهنگ و گردشگری ابوظبی (DCT Abu Dhabi) اعلام شد.
این گورستان باستانی که برآورد شده بیش از 100 گور را در خود جای داده باشد، دادههای ارزشمندی در مورد فصل مبهمی از تاریخ امارات ارائه میدهد. هرچند بسیاری از این گورها قرنها پیش غارت شدهاند، باستانشناسان توانستهاند بقایای انسانی و مجموعهای از گورنهادهها شامل جواهرات، سفال، سلاح و اقلام شخصی را بازیابی کنند. این یافتهها دریچهای منحصربهفرد به زندگی، باورها و مهارتهای مردم این منطقه در هزاران سال پیش میگشایند.
گورها به این شکل ساخته میشدند که ابتدا چاهی به عمق حدود دو متر حفر میشد و سپس حفاری جانبی برای ایجاد اتاقک تدفینی بیضی انجام میشد. پس از قرار دادن پیکر متوفی و گورنهادهها همراه او، ورودی با خشت خام یا سنگ بسته میشد و چاه دوباره پر میشد، طوری که گور از سطح زمین قابلتشخیص نبود. همین نبود نشانههای قابلمشاهده، دلیل ناشناخته ماندن این گورهای عصر آهن تا به امروز است.
آنالیزهای آزمایشگاهی به روشن کردن سن، جنسیت و وضعیت سلامت متوفیان کمک خواهد کرد، در حالی که آزمایشهای DNA میتواند ارتباطهای خانوادگی و الگوهای مهاجرتی را روشن کند.

با وجود غارتهای انجامشده، برخی بخشهای کوچک از جواهرات طلایی باقی ماندهاند که نشاندهنده ثروت و اهمیت اشیایی هستند که زمانی گورها را زینت میدادند. بهشکل شگفتانگیزی، باستانشناسان اشیاء هنرمندانهای شامل سفالهای زینتشده، ظروفی از جنس سنگ نرم و سلاحهایی از آلیاژ مس را کشف کردهاند. وسایل شخصی همچون گردنبندهای مهرهای، انگشترها، تیغها و ظروف آرایشی صدفی نیز یافت شدهاند، برخی سلاحها حتی آثار باقیماندهای از دستههای چوبی و تیردانهای خود را حفظ کردهاند.
جابر صالح المرّی، مدیر اداره محیط تاریخی در DCT Abu Dhabi، بر اهمیت این کشف در درک بهتر تاریخ باستانی امارات تأکید کرد. او گفت: «سالها بود سنتهای تدفینی عصر آهن برای ما یک معما بودند، اما اکنون مدارک ملموسی داریم که ما را به مردمی که 3000 سال پیش اینجا میزیستند نزدیکتر میکند.»

دوره عصر آهن، مرحلهی مهمی برای العین محسوب میشود که با اختراع سامانه آبیاری زیرزمینی افلاج مشخص میشود. این نوآوری رشد کشاورزی در واحهها را امکانپذیر کرد و نقش مهمی در شکلگیری چشمانداز فعلی منطقه داشت. باستانشناسان در طول 65 سال گذشته، روستاها، دژها، معابد و باغهای باستانی مربوط به عصر آهن را در العین کشف کردهاند، با این حال آداب تدفینی آن دوران تا همین اواخر ناشناخته مانده بود.
تاتیانا والنتی، باستانشناس میدانی خاطرنشان کرد: «ما میدانستیم مردم در عصر برنز و دوره پایانی پیش از اسلام چگونه مردگانشان را دفن میکردند، اما عصر آهن همواره بخش گمشدهی این پازل بود. اکنون در موقعیتی هستیم که میتوانیم تحول آیینهای تدفینی را در طول زمان درک کنیم و بفهمیم این تغییرات چه چیزی درباره باورها و سنتهای مردم آن زمان به ما میگویند.»

این کشف برجسته، بخشی از پروژه «چشماندازهای تدفینی العین» است که سال 2024 برای بررسی شمار رو به افزایش آرامگاههای ماقبلتاریخی کشفشده در جریان دیدهبانیهای باستانشناسی پیش از ساختوسازها آغاز شد. این پروژه در راستای مأموریت DCT Abu Dhabi برای مطالعه و حفاظت از العین است که سال 2011 بهعنوان میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
مکانهای فرهنگی العین که به دلیل ارزش جهانی برجستهشان شناخته شدهاند، زمینهای غنی برای درک توسعه فرهنگهای ماقبلتاریخی منطقه و مدیریت منابع آبی در چشماندازی متشکل از واحهها، بیابانها و کوهها فراهم میآورند. گورستان تازه کشفشده نهتنها درک ما از عصر آهن را گسترش میدهد، بلکه اهمیت تحقیقات باستانشناسی مداوم برای کشف و حفظ میراث غنی امارات را نیز پررنگتر میسازد.

-
پنجشنبه ۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۹:۵۴
-
۵ بازديد
-

-
آریا جوان
لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1488518/