آریا جوان

آخرين مطالب

ناگفته‌های رئیس قوه قضاییه از استجازه رهبری در مورد دادگاه‌های مبارزه با مفاسد اقتصادی نگاه سیاسی

ناگفته‌های رئیس قوه قضاییه از استجازه رهبری در مورد دادگاه‌های مبارزه با مفاسد اقتصادی
  بزرگنمايي:

آریا جوان - میزان / رئیس قوه قضاییه توضیحات مبسوطی را درخصوص «استجازه برگزاری دادگاه‌های ویژه رسیدگی به جرائم اخلال‌گران نظام اقتصادی» مطرح کرد.
رئیس دستگاه قضا در نشست شورای‌عالی قوه قضاییه گفت: در مردادماه سال 1397، آیت‌الله آملی لاریجانی رئیس وقت قوه قضاییه با عنایت به جنگ اقتصادی تحمیل‌شده به کشور و انجام برخی جرائم از سوی عده‌ای از اخلال‌گران و مفسدان اقتصادی همسو با اهداف دشمنان، طی نامه‌ای از محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی درخواست کردند تا دادگاه‌های ویژه رسیدگی به جرائم اخلال‌گران نظام اقتصادی با شرایط و ضوابطی خاص برپا شود. در این نامه درخواست شده بود تا اقدامات ویژه‌ای در برخورد قاطع و سریع با مفسدان در چارچوب قانون مجازات اخلال‌گران در نظام اقتصادی کشور مصوب سال 1369 با اصلاحات و الحاقات بعدی و ماده 286 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 صورت گیرد.
رئیس عدلیه افزود: یکی از مفاد نامه استجازه سال 1397 این بود که به تشخیص رئیس دادگاه، جلسات ویژه رسیدگی به جرائم اخلال‌گران نظام اقتصادی، علنی و قابل انتشار در رسانه‌ها باشد. همچنین در بند دیگری از این مرقومه، درخواست شده بود تا کلیه مواعد قانونی لازم‌الرعایه مندرج در آیین دادرسی از قبیل ابلاغ و اعتراض حداکثر 5 روز تعیین شود و ایضاً مفاد تبصره ماده 48 قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص وکیل، در دادگاه‌های ویژه نیز اجرا شود. از دیگر مفاد نامه استجازه سال 97، ممنوع بودن هرگونه تعلیق و تخفیف نسبت به مجازات اخلال‌گران و مفسدان اقتصادی بود؛ همچنین در نامه مزبور، درخواست شده بود تا آرای صادره از دادگاه‌های ویژه به جز اعدام، قطعی و لازم‌الاجرا باشند. مدت اعتبار این درخواست استجازه، تا مرداد سال 1399 تعین شده بود.
بازار
قاضی‌القضات در ادامه بیان داشت: در مرداد سال 1399، که مدت اعتبار استجازه نخست، منقضی شد؛ ریاست وقت قوه قضاییه، شهید رئیسی، طی مکتوباتی، از محضر رهبر معظم انقلاب درخواست کردند تا استجازه برگزاری دادگاه‌های ویژه رسیدگی به جرائم اخلال‌گران نظام اقتصادی را با تغییراتی تا شهریور 1400 تمدید کنند. در واقع در دوره ریاست شهید رئیسی در قوه قضاییه با توجه به جمع بندی و بازخوردی که گرفته شد با تغییراتی اساسی در مقوله‌ی برگزاری دادگاه‌های ویژه مواجه بودیم؛ از جمله آنکه، انحصار وکیل تبصره ماده 48 قانون آیین دادرسی کیفری در پرونده‌های دادگاه‌های ویژه اقتصادی برداشته شد. همچنین انتشار جزییات و اسامی متهمان در دادگاه‌های ویژه نیز تابع قانون آیین دادرسی کیفری شد. علاوه بر اینها، مواعد و زمان پیش‌بینی شده برای اعتراض به آراء محاکم ویژه نیز منطبق با قانون آیین دادرسی کیفری شد. تغییر دیگری که در زمان شهید رئیسی ایجاد شد، آن بود که مقرر شد کلیه‌ی جرائمی که تا قبل از تاریخ 21 مرداد 97 محقق شده و هنوز به شعب ویژه ارجاع نشده، در این شعب قابل رسیدگی نباشد؛ حال آنکه در زمان آیت‌الله آملی، زمان وقوع جرم مؤثر نبود و چنانچه 10 سال پیش هم جرمی واقع شده بود، قابلیت رسیدگی در دادگاه‌های ویژه را داشت.
حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای گفت: از سال 1397 که دادگاه‌های ویژه رسیدگی به جرائم اخلال‌گران نظام اقتصادی آغاز شد، معاون اول قوه قضاییه، در این زمینه مسئولیت‌های ویژه‌ای برعهده داشت و وفق بندی از استجازه و آیین نامه آن (چه استجازه نخست و چه استجازه تمدیدشده) کلیه‌ی پرونده‌های مرتبط، با نظر و نظارت معاون اول به شعب ویژه ارجاع می‌شد. همچنین طبق آیین نامه، دبیرخانه‌ای در معاونت اول قوه قضاییه برای پیگیری امور مربوط به دادگاه‌های مفاسد اقتصادی تشکیل شد.
رئیس قوه قضاییه افزود: باید توجه داشت که شرط اصلی برای برگزاری دادگاه‌های ویژه رسیدگی به جرائم اخلال‌گران نظام اقتصادی آن بود که مندرجات در نامه‌های استجازه که به موجب آنها، برگزاری دادگاه‌های ویژه مجاز می‌شدند، از طریق مجلس شورای اسلامی تبدیل به قانون شوند. با تمام تلاشی که در زمان آیت‌الله آملی و شهید رئیسی صورت گرفت، تبدیل مندرجات استجازه به قانون از طریق مجلس محقق نشد. 
رئیس دستگاه قضا بیان داشت: در تاریخ 30 شهریور 1400، من به عنوان رئیس قوه قضاییه نامه‌ای به محضر رهبر معظم انقلاب نوشتم و در آن درج کردم که اصلاح قانون «مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور» در دستور کار قوه قضاییه و مجلس شورای اسلامی قرار گرفته و در زمان ریاست آیت‌الله رئیسی در قوه قضاییه، طرحِ اصلاح قانون مذکور به طور مشترک تدوین شده و پس از طی فرایند تقنینی امیدوار بودیم طرح مزبور در اوایل سال 1400 در صحن مجلس مطرح و رأی‌گیری شود لکن برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و فرآیند رأی اعتماد به وزراء در سال 1400 موجب طولانی شدن روند اصلاح قانون مذکور شد. فلذا من نیز در نامه شهریور 1400 به محضر رهبر معظم انقلاب، درخواست تمدید استجازه را مطرح کردم. 
رئیس عدلیه بیان داشت: از همان شهریور 1400 که استجازه مجدداً تمدید شد، ما تلاش زیادی را برای اصلاح قانون «مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور» انجام دادیم، اما به هر ترتیب این مهم محقق نشده است و طرح مذکور با رفت و برگشت‌هایی مواجه بوده است؛ اخیراً به تازگی کلیات طرح اصلاح قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور در کمیسیون حقوقی قضایی مجلس تصویب شد. ما نیز در قوه قضاییه با اجماعی که حاصل شده و موافقت رهبر معظم انقلاب به این نظر رسیدیم تا زمان تصویب قانون مربوطه، به شرایط قبل از استجازه بازگردیم.

supports HTML5 video

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1490146/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سخن بزرگان/ عالم بی­ عمل

اکران فیلم کلاسیک «فاوست» در تهران

اولین تجربه حضور بازیگران «جان سخت» در سینما ​

عزت الله ضرغامی: جیرانی را از «هفت» کنار نگذاشتیم

دست از سر مهدی طارمی بردارید!

حذف دادزن‌های نیمکت از لیگ برتر فصل آینده!

مقصد بعدی داروین نونیز؛ غول مادریدی!

میزبانی تیم ملی در مشهد، نیازمند موافقت شورای تامین

بارسلونا با دو غایب قطعی مقابل اینتر

طرز تهیه خوشبوکننده طبیعی برای خانه

معاون راهبردی رئیس‌جمهور: شرق فرهنگی، ظرفیت درانداختن طرحی نو در عرصه حقوق بشر را دارد

عینک هوشمند اپل همچنان در دست ساخت قرار دارد

اقدام خطرناک سرنشین یک خودروی در حال حرکت!

عجیب ترین مرز تاریخ در ایران!

دانشکده معماری آمریکا به روایت تصویر

کشف نشانه‌های جالب از سوزاندن اجساد در عصر نوسنگی

گوناگون/ خالکوبی روی بدن موجود نیم میلی‌متری!

چندتا لوکیشن خاص در مازندران

معبد سنتی ژاپنی

یکی از مشهورترین fjords در نروژ

530میلیون سال فرگشت مرغ و خروس خانگی

حکمت/ از لغزش دیگران خوشحال نشو

بابک لطیفی درگذشت

قربان نجفی، بازیگر سریال ستایش خواننده شد

معرفی کاراکترهای عروسکی از زبان «محمد لقمانیان»

فستیوال کوچه با قصه‌خوانی «سروش صحت» به پایان رسید

خواستگاری پر تب و تاب از ستایش خانم!

بارسلونا باید به دسته سه سقوط کند!

انجام بازی ایران-کره‌شمالی در مشهد در انتظار نظر شورای تامین

با دو بازی عالی بارسلونا را حذف می‌کنیم

واکنش رسمی فدراسیون به 18 تیمی شدن لیگ برتر

چگونه نگرش والدین نسبت به مهارت آموزی فرزندانشان را تغییر دهیم

امضای 7 تفاهم‌نامه همکاری مشترک میان ایران و جمهوری آذربایجان؛ پزشکیان: وقتی در اینجا هستم حس می‌کنم در تبریزم

آیا می‌توان از شهرهای مرزی استان خراسان رضوی به کشورهای همسایه افغانستان و ترکمنستان سفر کرد؟

مدل جهانی گوشی نئو 10 رؤیت شد؛ عرضه نزدیک است

لحظه فروریختن سقف یک کارواش بر روی مردم

حادثه وحشتناک هنگام شکستن رکورد سرعت با قایق

زندگی پاپ فرانسیس به کمک هوش مصنوعی در 88 ثانیه

نظر جالب توریست ایتالیایی درمورد مشهد و بستنی مشهدی

مقام شفاعت حضرت فاطمه معصومه(س)

باز دلم راهی قم می‌شود...

پهپادها تصویر پاپ فرانسیس را در آسمان اسپانیا ترسیم کردند

چگونه ویار بارداری منجر به ابداع «شکلات دوبی» شد!

کنسرت محمد علیزاده لغو شد

چهره ها/ استایل خاص شهاب حسینی و همسرش جلب‌توجه کرد

معرفی بهترین‌ فیلم های سینما و تلویزیون جشنواره ایبروآمریکایی

تصاویر پربازدید از پشت صحنه «دیو و ماه‌پیشونی»

14سال از این گل انفرادی و خوشگل مسی در بازی مقابل رئال‌ گذشت

اخطار جدی غول والیبال ژاپن به عطایی

قطع ارتباط مسی با بارسلونا