آریا جوان - خراسان / عضو هیئتمدیره انجمن علمی راینولوژی ایران گفته که عمل زیبایی برای سنین زیر 18 سال، غیرعلمی و غیراخلاقی است؛در این زمینه چند توصیه به والدین داریم .
بشر همواره درپی برطرف ساختن نیاز فطری و روحی و اجتماعی خود به زیبایی بوده است. با پیشرفت علم پزشکی در زمینه جراحیهای زیبایی در عصر کنونی سالانه افراد بسیاری به ویژه زنان برای به دست آوردن زیبایی دلخواه به دخل و تصرف در بدن خود روی میآورند. بهتازگی عضو هیئت مدیره انجمن علمی راینولوژی ایران گفته: «عمل زیبایی برای سنین زیر 18 سال، غیرعلمی و غیراخلاقی است و در کوتاه مدت عوارض جبران ناپذیری برای فرد دارد»(منبع: خبرگزاری صداوسیما). حالا سوال این است که اگر یک نوجوان درخواست و تمایل به عمل زیبایی داشته باشد، پدر و مادرش باید چه واکنشی داشته باشند؟
واکنش اصولی یک خانواده آگاه
بر اساس آمار منتشرشده توسط انجمن جراحان پلاستیک در ایران در سال 2023 بیش از 45هزار جراحی بینی انجام شده است. اما نگرانی ها از جایی شروع میشود که نرخ تمایل به جراحی های زیبایی، در بین نوجوانان زیر 18 سال، زمانی که هنوز رشد صورت و بدن کامل نشده، رو به افزایش است که میتواند عوارض بسیار جبران ناپذیری را برای فرد به وجود آورد. اما یک خانواده آگاه چه واکنشی به خواسته نوجوانشان در چنین شرایطی دارند؟ رفتار والدین چگونه باشد که منجر به پافشاری بیشتر نوجوان نشود؟
برای مداخله باید ویژگی نوجوان خود را بشناسیم
در حقیقت برای این که بدانیم چگونه در برابر خواستههای غیرمنطقی نوجوان خود، رفتار کنیم باید بیش از همه با ویژگیهای بارز این دوره آشنا باشیم. نوجوانان در این دوره به صورت طبیعی و روانشناختی تند و تحریکپذیر، دمدمی و آشفته هستند؛ بسیار استدلالی عمل میکنند و به طرز عجیبی به دنبال استقلال و آزادی هرچه بیشترند. نوجوانان تصور میکنند در کانون توجه دیگران قرار دارند و به انتقاد و عیبجویی دیگران بسیار حساساند. بنابراین برای بهتر نشاندادن ظاهر و زیبایی خود تلاش زیادی میکنند که این میتواند یکی از علتهای روی آوردن به جراحیهای زیبایی باشد. همچنین در این دوره با والدین خود آرمانزدایی میکنند و والدین خود را افرادی عادی تلقی میکنند و به راحتی تسلیم اقتدار والدین نمیشوند. اما چنین شرایطی به معنای این نیست که والدین نباید مداخله کنند چرا که اغلب تصمیمگیریهای نوجوانان برخاسته از هیجانات این دوره است. بهویژه در این مورد خاص یعنی تصمیم به عمل زیبایی در سن پایین، عدم مداخله موثر میتواند به قیمت از دستدادن سلامت نوجوان باشد.
بهترین مداخله پیشگیری با تقویت عزتنفس است
تحقیقات به وضوح نشان میدهد که تمایل بیش از حد افراد برای انجام عملهای زیبایی ارتباط مستقیمی با عزت نفس پایین دارد؛ بنابراین بهترین مداخله والدین، پیشگیری از طریق تقویت عزتنفس نوجوان است. احترام گذاشتن به نوجوان، اعتماد کردن به او و استقلال و آزادی دادن در زمینههایی که برای او مخاطرهآمیز نیست، آگاهیدادن در زمینههای مختلف و داشتن ارتباط صمیمانه، دوستانه و محبتآمیز و متمرکزکردن نوجوان بر مهارتی در زمینه تواناییها و استعدادهایش و همراهی و حمایت از او میتواند عزتنفس نوجوان را تقویت کند و درهای ذهن نوجوان را به روی والدین باز کند. درنتیجه جلوگیری از چنین تصمیمی در نوجوان بستگی به روش تربیتی والدین در گذشته دارد؛ اما ذکر این نکته خالی از لطف نیست که تبلیغات گسترده صنعت زیبایی در رسانهها، تب عملهای زیبایی را در جامعه افزایش داده بنابراین تصمیم نوجوان ما برای انجام این گونه عملها چندان هم دور از انتظار نیست.
راهکارهای مداخله موثر چیست؟
1 صبور باشید و آرامش خود را حفظ کنید| صبور باشید و آرامش خود را حفظ کنید. احساسات خود مثل خشم و ناامیدی را کنترل کنید. رفتار اشتباه والدین میتواند عزت نفس نوجوان را خدشهدار کند. اجازه دهید که فرزندتان متوجه عشق بی قید و شرط شما نسبت به خودش شود. توجه کنید که عشق بیقید و شرط به معنای پذیرش بی قید و شرط نیست.
2نصیحت نکنید| روشن است که نصیحت و کنترلگری والدین نه تنها نمیتواند در مداخله موثر راهگشا باشد، بلکه ممکن است اصرار و پافشاری نوجوان را به همراه داشته باشد. بنابراین آموزش به نوجوانان درباره راهکارهای تصمیمگیری درست و منطقی، افزایش آگاهی نوجوان در مورد عوارض و خطرات عملهای زیبایی زودهنگام و مشورت با پزشک متخصص و مشاور کمککننده است.
3 احساس مالکیت نوجوان را نداشته باشید| توجه کنید زندگی افراد متعلق به شما نیست حتی اگر فرزند شما باشد! دلایل و استدلال های فرزندتان را بشنوید و به آن ها پاسخ منطقی بدهید. سعی کنید که خود نوجوان با استدلالهای خودش تصمیم بگیرد و از این طریق مهارت حل مسئله را در فرزندتان تقویت کنید.
نویسنده: عطیه دلاور | روانشناس