آریا جوان
بایدها و نبایدهای کار کردن در دوران ‌دانشجویی
چهارشنبه 14 آذر 1403 - 10:19:49
آریا جوان - خراسان / در آستانه روز دانشجو به این سوال رایج‌شان پاسخ دادیم که اگر بخواهند در کنار درس‌خواندن وارد بازار کار شوند، باید به چه نکاتی دقت ویژه داشته باشند؟ ​​​
 درس‌خواندن به تنهایی زمان و انرژی بسیاری از دانشجو می‌گیرد و باید به این موضوع فکر کند که آیا با انتخاب شغل، از عهده خواندن دروس که وظیفه اصلی‌اش است، بر می‌آید یا نه؟ به‌طور کلی دانشجو باید هدف اصلی خود را از پیدا کردن کار دانشجویی مشخص کند. معمولا دانشجویان به دلایلی از جمله رفع نیاز مالی و داشتن درآمد، یادگیری حرفه‌ای برای آینده، آشنایی با مهارت‌های پول‌ساز و داشتن کار دانشجویی در زمینه تحصیلی با هدف یادگیری بهتر دروس، وارد حوزه شغلی می‌شوند. نکته مهم این جاست که دانشجو قبل از انتخاب شغل دانشجویی ابتدا باید هدف و انگیزه خود را بشناسد و سپس با در نظر داشتن معیارهای مختلف و شخصی به دنبال کار بگردد. در آستانه روز دانشجو، درباره مزایا و معایب کارکردن در دوران دانشجویی که یکی از دغدغه‌های رایج این قشر است، خواهیم گفت.
مزایای کارکردن در دوران دانشجویی
1 کسب درآمد| بی‌شک کسب درآمد رتبه اول را در بین مزایای کار دانشجویی به دست می‌آورد. کار دانشجویی فرصتی است تا فرد در کنار درس خواندن طعم داشتن حقوق را بچشد و در صورت نیاز هزینه‌های تحصیلی خود را تامین کند. این فرایند کمک می‌کند دانشجو قدر پول را درک کند و نگاه جدیدی به آن پیدا کند.
2 زندگی هدفمندتر| زمانی که کار و تحصیل هر دو با هم در چرخه زندگی دانشجو قرار بگیرد، زمان عنصری ارزشمند برای فرد می‌شود. دانشجو از اندک اوقات فراغت خود بهتر استفاده و سعی می‌کند نظم و برنامه‌ریزی دقیق‌تری برای روزهای زندگی‌اش داشته باشد، بنابراین هدفمندتر عمل می‌کند.
3 حس خوب استقلال| مستقل‌شدن از اولین دغدغه‌هایی است که در دوران بلوغ و نوجوانی سراغ هر شخصی می‌آید. بعد از قبولی در دانشگاه، پیدا کردن شغل و کسب درآمد این اجازه را به دانشجو می‌دهد تا حداقل از نظر مالی اندکی مستقل شود و به آهستگی استقلال فردی را تجربه کند با این که کار دانشجویی درآمدی بالا و ثابت ندارد اما تجربه خوبی برای شروع مستقل شدن است.

معایب کارکردن در دوران دانشجویی
1 تداخل زمانی کار با دانشگاه| ساعت کاری یک دانشجو ممکن است با کلاس‌های دانشگاه تداخل داشته باشد. به همین علت است که بسیاری از دانشجویان نمی‌توانند در شرکت ها و کارهای تمام‌وقت مشغول کار شوند.
2 کاهش تمرکز و افت تحصیلی| کار انرژی ذهنی و جسمی قابل توجهی از دانشجو می‌گیرد و این مسئله ممکن است روی عملکرد تحصیلی دانشجو اثر منفی بگذارد. نداشتن تمرکز و خسته شدن ذهن، درس خواندن را برای فرد سخت می‌کند و با گذشت زمان باعث افت تحصیلی می‌شود، بنابراین خوب است که کار دانشجویی با توجه به توانایی و فشردگی دروس در هر ترم انتخاب شود. 
3 درآمد پایین کارهای دانشجویی| میانگین کلی میزان درآمد کارهای دانشجویی عدد بالایی نیست و حدس این موضوع ساده است. بیشتر این مشاغل پاره‌وقت و غیرتخصصی و حتی بدون مزایا هستند و کارفرما به دنبال نیروی کم دردسر و با حداقل توقع است، بنابراین یکی از معضلات شغل دانشجویی درآمد یا دستمزد پایین است. البته بدون شک افرادی که در یک زمینه مهارت و تخصص خاص دارند با انجام ساعت کاری کم یا پاره‌وقت می‌توانند تا حدودی درآمد خوبی داشته باشند.
این اشتباهات را مرتکب نشوید
دانشجویان انگیزه‌های متفاوتی برای پیدا کردن شغل دارند که هرکدام اهمیت خاص خود را دارد و نباید نادیده گرفته شود اما به عنوان یک مشاور که سال‌ها در دانشگاه مشغول کار است، می‌خواهم در مسیر پیدا کردن کار دانشجویی به چند نکته مهم ولی کاربردی اشاره کنم.
1 نیاز مالی برای انجام کار در دوران دانشجویی قابل درک است اما فقط صرفا به پول فکر نکنید تا زمان درس و دانشگاه قربانی کسب درآمد شما نشود.
2 با این که کار دانشجویی قرار نیست کار دایمی در شغل آینده شما باشد اما بد نیست اندک علاقه و شور و انگیزه‌ای برای آن داشته باشید. به هر حال چند ساعت در هفته را باید به آن کار مشغول باشید و قابل تحمل بودن اولین معیار است.
3 مهارت. بله دنیای امروز دنیای مهارت‌یابی است. سعی کنید کار دانشجویی شما در حوزه یک مهارت خاص و پرکاربرد باشد، حتی اگر درآمد کمتری داشته باشید ارزش دارد که مهارتی را یاد بگیرید یا رزومه‌تان را غنی‌تر کنید.
4 فشار کاری متعادل و اهمیت به فراغت را فراموش نکنید. کار دانشجویی باید در کنار زندگی روزمره شما باشد، نه همه زندگی شما. درس بخوانید، کار کنید و درآمد داشته باشید و در کنار آن به فراغت و تفریحات مورد علاقه خود برسید.
حواس‌تان به درس‌تان باشد
اگر نیاز به کسب درآمد در دوران دانشجویی ندارید، از کارهای تمام‌وقت و کار‌هایی ‌که استرس فکری زیادی به شما وارد می‌کنند، به‌‌طور جدی پرهیز کنید. این نوع کارها ممکن است درآمدی برای شما ایجاد کنند ولی قطعا مزاحم درس و مطالعات شما می‌شوند و نمی‌گذارند به درستی به امور دانشجویی خود رسیدگی کنید.
نویسنده: بنفشه دولت‌آبادی | روان‌درمانگر و مشاور خانواده

http://www.javanannews.ir/fa/News/1420637/بایدها-و-نبایدهای-کار-کردن-در-دوران-‌دانشجویی
بستن   چاپ