آریا جوان - خراسان / ابراز علاقه خاص یک دختر نوجوان به «محمدرضا گلزار» در فضای مجازی پربازدید شدهاست؛ از چگونگی واکنش والدین در عشق یکطرفه به سلبریتیها گفتیم.
اگر فرزند نوجوانی در خانه دارید، حتما با روحیات و خصلتهای نوجوانان امروز آشنا هستید. دوران نوجوانی و ابتدای جوانی، برههای از زندگی است که با چالشها و آسیبهای خاصی همراه است که اگر به درستی از سوی خانوادهها مدیریت نشود، به آسیبهای جبران ناپذیری تبدیل میشود. به تازگی ویدئویی از ابراز علاقه خاص یک دختر نوجوان به «محمدرضا گلزار» که اخیرا در تلویزیون با مسابقه پانتومیم، بیش از گذشته او را میبینیم، پربازدید شده است. ویدئوی این دختر نوجوان که تصاویر «گلزار» را به در و دیوار اتاقش چسبانده و بارها خودش را برای دیدن او به جاهای مختلفی رسانده تا گلزار از کنارش عبور کند، در فضای مجازی پربازدید شده است. به بهانه این ویدئو از یک دختر نوجوان که عشق و علاقه افراطی به یک سلبریتی معروف ایرانی دارد به شکلی که تمام زندگیاش را تحتالشعاع قرار داده، از واکنش والدین در برابر فوران چنین عشقهایی در فرزند موجوان میگوییم.
رویاپردازی مدام با سلبریتی خاص
عشق و علاقه افراطی به بازیگر یا سلبریتی خاصی، معمولا با رویاپردازیهای مدام در نوجوان همراه است به شکلی که تمام زندگی دختر یا پسر نوجوان را تحتتاثیر قرار میدهد. این نوجوان تمام لحظاتش را با فیلم، عکس، پوسترهای او سپری میکند. اما اگر در نوجوانمان چنین رفتاری را دیدیم باید چه کار کنیم و چنین رفتاری را چطور مدیریت و با آن برخور کنیم؟
از همراهی تا راهنمایی
در دوران نوجوانی که فرد هویت خود را میسازد و در حال تلاش برای ایجاد شخصیت مستقل برای خود است، علاقه و دوستداشتن یک سلبریتی و شخص خاص و ساخت قهرمان خیالی در ذهن برای نوجوان تاثیر زیادی در خودشناسی و ساخت شخصیت وی دارد. واکنش والدین آگاه در این مواقع، همراهی و همدلی در قدم اول و سپس هدایت و راهنمایی است. بنابراین بهترین رفتار در این موقعیت این است که به جای برخورد و مقابله و تحریم و جلوگیری، کمی مرزها را باز کنیم و اجازه دهیم با فرزندمان همراه شویم و حرفهایش را بشنویم و به علایقش احترام بگذاریم.
کشف علت چنین علاقهای
اگر نوع این علاقه به شکل افراطی است سعی کنیم علت چنین علاقهای را کشف کنیم و اگر ریشه آن را در خودکمبینی یا احساس ضعف یا کمبود اعتمادبهنفس است که خودش را در پشت چنین علاقه ای پنهان میکند با یک مشاور و روان شناس برای حل این مشکل مشورت کنیم.
مبتلایان به بیماریروانی «پارانویا»
عشق یک طرفه عشقی است که میل به معشوق به خصوص چهرههای معروف و سرشناس مانند سلبریتیها در آن امری ذهنی است یعنی عاشق در افکار و پیش فرضهایش باور دارد که معشوقش به او علاقهمند است یا اگر او را ببیند، عاشق او خواهد شد! روانشناسان این حالت را بیش از آنکه نوعی عشق بنامند، آن را نوعی بیماری روانی به نام «پارانویا» میدانند. ممکن است این عشقهای یک طرفه و تخیلی برای همه پیش بیاید و جای نگرانی ندارد. نگران شدن زمانی است که فرد غرق این عشق شده و منزوی شود.
چرا تجربه چنین عشقهایی آسیبزاست؟
برخی افراد به امید این که روزی بتوانند به فرد مورد علاقهشان که از این علاقه بیخبر است برسند، روزگار میگذرانند اما این امیدهای واهی هیچوقت به واقعیت بدل نمیشوند و تنها برای آنان چشمانی گریان و دلی پردرد به جا خواهد گذاشت. بنابراین عشقی که سرچشمه و منشأ آن احساسات و هیجانات پرشور است، آسیبزاست و نباید آن را بیخطر دید. از افسردگی تا اضطراب فردی که فقط به فرد مورد علاقهاش فکر میکند و میداند که تقریبا هیچ راهی برای وصال وجود ندارد تا مشکلاتی از قبیل کاهش عزتنفس، افسردگی و نوسانات سریع خلقوخو و حتی ممکن است عاقبتی چون بیتمایلی به ازدواج را در پی داشته باشد.
تزریق احساس قهرمانبودن به فرزند
سعی کنیم علایق فرزندمان را در سنین پایین شناسایی و او را با اهداف کوچک و دستیافتنی و کسب موفقیتها و احساس مثبت بودن مشغول کنیم تا به جای این که به دنبال قهرمانهای خیالی و الگو کردن آن ها در زندگی باشد، خود را قهرمانی ببیند که الگوی دیگران است.
توجه به بیعیب نبودن سلبریتیها
به فرزندمان توضیح دهیم علاقه داشتن و جذب نقش و رفتار یک سلبریتی شدن با الگوگیری از او و پیروی از مدل سبکزندگی و همه رفتار او متفاوت است چراکه هیچ انسانی کامل نیست و این افراد هم ضعفهایی دارند که شما از آن بیاطلاعی هستید. به او بگوییم: «تو میتوانی علاقهات را به فلان بازیگر داشته باشی و در کنار آن سبکزندگی خودت را بسازی و با روش خودت زندگی کنی». واقعیت این است آنچه از سلبریتیها دیده میشود، یک شخصیت کامل و بیعیب و نقص است چه از لحاظ رفتاری و چه از لحاظ ظاهری؛ و این برای عدهای از افراد به خصوص نوجوانان بسیار جذاب و رویایی است.
نویسنده: سیدهزهرا جلیلیهاشمی | روانشناس