آریا جوان
خاطرات فوتبالی با فرانسیس لی؛ ماشین گلزنی منچستر سیتی با لقب لی وان پن
دوشنبه 10 دي 1403 - 02:01:34
آریا جوان - طرفداری /فرانسیس لی، یکی از اسطوره‌های باشگاه منچستر سیتی بود که حتی گلزنی با پیراهن تیمی دیگر در برابر سیتی نیز مانع محبوبیت او در میان هواداران این باشگاه نشد. لقب او در دوران حضورش در سیتی، لی وان پن (Lee One Pen) بود و این لقب به دلیل 15 گلش در یک فصل از روی نقطه پنالتی، به او داده شده بود.
فرانسیس لی (Francis Lee) زاده 19 آوریل 1944 در شهر وستافتون در نزدیکی‌های شهر بولتون در انگلستان است. او در پست‌های مهاجم نوک و وینگر راست بازی می‌کرد. لی در کودکی به هر دو ورزش کریکت و فوتبال علاقه داشت. با این حال، او در نوجوانی به کارهای تجاری علاقمند شد و توانست در کالج خود، میان معلمانش به دلیل ایده‌ها و پیشنهادهایش محبوب شود. او سپس به تیم جوانان بولتون رفت و پس از چند جلسه تمرین، توجه این باشگاه را به خود جلب کرد.

لی در سال 1960، به تیم بزرگسالان بولتون فراخوانده شد و در هفته شانزدهم 61-1960، نخستین بازی خود برای بولتون را در بازی برابر منچستر سیتی به ثبت رساند. لی در این مسابقه یکی از گل‌های تیمش را زد تا سهمی قابل توجه در پیروزی 1-3 بولتون برابر منچستر سیتی داشته باشد. فصل 62-1961، با درخشش بیشتر لی همراه بود و او آمار 28 بازی، 12 گل را به ثبت رساند. بریس برابر ولوز، آرسنال و منچستر سیتی و هت‌تریک برابر وست برومویچ، از جمله لحظات به یاد ماندنی لی در این فصل بود. آمار فصل بعدی این بازیکن نیز با همین تعداد گل به ثبت رسید و او در 34 بازی، 12 گل زد. بولتون در این فصل با وجود حضور موفق لی، به دسته پایین‌تر سقوط کرد.
فرانسیس لی در منچستر سیتی
او با وجود سقوط بولتون به سطح پایین‌تر فوتبال انگلیس، تا سال 1967 در این باشگاه باقی ماند و در این میان، در چند مقطع درخواست جدایی از تیمش داشت و حتی مدتی اعتصاب کرد اما باشگاه بولتون، تمایلی به از دست دادن بازیکن مستعد خود نداشت. 182 بازی، 92 گل در کارنامه لی برای بولتون به ثبت رسید و او در سال 1967، سرانجام موفق شد تا از این باشگاه جدا شود. منچستر سیتی برای جذب او، 1.4 میلیون پوند به بولتون پرداخت. جو مرسر، سرمربی وقت سیتی، او را تکه گمشده پازل تاکتیکی خود نامیده بود. او در هفته دوازدهم لیگ برتر، برای نخستین بار پیراهن سیتی را پوشید. لی در هفته سیزدهم و مسابقه برابر ولوز، به نخستین گلش در پیراهن سیتی رسید و در نهایت، آمار 31 بازی، 16 گل و سه پاس گل را به ثبت رساند. او یکی از مهره‌های مهم منچستر سیتی در قهرمانی این فصل لیگ برتر انگلستان بود. در فصل 69-1968، آمار 44 بازی، 12 گل و سه پاس گل و قهرمانی در جام حذفی انگلستان برای لی و سیتی به ثبت رسید. سیتی در فصل 70-1969، در جام برندگان اروپا شرکت کرد و به قهرمانی این مسابقات رسید. لی در این تورنمنت با ثبت دو بریس در دو بازی رفت و برگشت یک‌هشتم نهایی برابر لیرس بلژیک، گلزنی در نیمه نهایی برابر شالکه و زدن گل پیروزی‌بخش تیمش در فینال برابر گورنیک زابرز لهستان، سهم قابل توجهی در قهرمانی تیمش داشت. او در سایر رقابت‌ها، آمار 41 بازی، 14 گل را ثبت کرده بود.
درخشش لی در ترکیب سیتی، در فصل 71-1970 ادامه داشت و این بازیکن در 48 بازی، 18 گل را برای تیمش به ثبت رساند. او به یکی از بازیکنان محبوب سیتی در میان هواداران این باشگاه معروف شده بود و بسیاری از هواداران سیتی، پیش‌بینی اتفاقات فصل بعدی این بازیکن را داشتند. او در فصل 72-1971، با ثبت آمار 42 بازی، 33 گل و هفت پاس گل، آقای گل این فصل فوتبال انگلستان شد. 15 گل لی در این فصل، از روی نقطه پنالتی به ثمر رسید و این بازیکن را به یکی از بهترین پنالتی‌زنان تاریخ فوتبال انگلیس تبدیل کرد. لقب لی در این دوران، «لی وان پن» یا «Lee One Pen»، به کنایه از حداقل یک پنالتی گل‌شده از او در هر بازی بود. او دو فصل دیگر در سیتی حضور داشت و آمارهای 42 بازی، 16 گل و 34 بازی، 12 گل را به ثبت رساند. لی به همراه سیتی به یک قهرمانی لیگ برتر، یک جام حذفی، یک لیگ کاپ، دو سوپرکاپ و یک جام برندگان اروپا، دست یافته بود. او در بازی‌های رودرروی تیمش برابر منچستر یونایتد، 10 گل به ثمر رسانده بود.
فرانسیس لی
در سال 1974، دربی کانتی با پیشنهادی 110 هزار پوندی، لی را از منچستر سیتی خریداری کرد. او تمایلی به جدایی از سیتی نداشت و دوست داشت به ادامه ماجراجویی‌هایش با پیراهن آبی آسمانی بپردازد اما دستمزد خواسته‌شده او در کنار بالا رفتن سنش، سیتی را مجاب به پذیرش پیشنهاد دربی کرد. لی با عصبانیت، پیشنهاد دربی را قبول کرد و راهی این باشگاه شد. او در هفته دوم و بازی با کاونتری، گل نخستش را برای این باشگاه به ثمر رساند. بازگشت به استادیوم مِین رود در هفته بیست و پنجم و جدال برابر سیتی، از لحظات مهم لی در این فصل با پیراهن دربی بود. او در دقیقه 65، گل دوم دربی را به ثمر می‌رساند و با همین گل، تیمش موفق به پیروزی در زمین سیتی می‌شود. نکته جالب این بود که هواداران سیتی، بی توجه به گلزنی لی در تیم رقیب و شکست تیمشان، او را به شدت تشویق می‌کردند؛ گویی لی بار دیگر به سیتی بازگشته و برای آن‌ها گلزنی کرده است. سرانجام پایان این فصل، با قهرمانی دربی در لیگ برتر انگلستان همراه بود تا لی به دومین قهرمانی خود در این رقابت‌ها، دست یابد. او آمار 42 بازی، 14 گل را در این فصل به ثبت رسانده بود. لی، یک فصل دیگر در دربی حضور داشت و آمار 35 بازی، 14 گل و پنج پاس گل در تمامی رقابت‌ها را به ثبت رساند. او موفق به بازی در لیگ قهرمانان اروپا به همراه دربی شد و یک بریس برابر اسلوان براتیسلاوا و یک پاس گل برابر رئال مادرید را ثبت کرد. قهرمانی در سوپرکاپ انگلستان، در این فصل به افتخارات این بازیکن اضافه شد. او در بازی هفته پانزدهم برابر لیدز، با نورمن هانتر، مدافع این باشگاه وارد یک درگیری شد و این دو نفر، زمین فوتبال را به یک رینگ بوکس تبدیل کردند و هر دو اخراج شدند. او پس از این بازی، دچار جراحاتی در لبش شد و چهار هفته نیز محروم شد. او در سال 1974، از دنیای فوتبال خداحافظی کرد و به حرفه مورد علاقه خود یعنی تجارت روی آورد.
فرانسیس لی در دربی کانتی
در رده ملی، این بازیکن در سال 1968 و دیدار انگلستان و بلغارستان، به نخستین بازی ملی خود رسید. او یکی از بازیکنان منتخب تیم ملی انگلستان در جام جهانی 1970 بود و در سه مسابقه این تورنمنت به میدان رفت. جام جهانی 1970، تنها تورنمنت ملی مهم این بازیکن بود و او در سال 1972 و دیدار برابر آلمان، آخرین بازی ملی خود را با یک گل، تجربه کرد. او با آمار 27 بازی ملی و 10 گل، به کارش در رده ملی پایان داد. او پس از پایان فوتبالش، به کارهای تجاری روی آورد؛ استعدادی که از دوران مدرسه و دانشگاه، مورد توجه معلمانش قرار گرفته بود. او یک کارخانه تولید دستمال رولی را شروع کرده بود و در دوران فوتبالش نیز، با گلزنی‌های خود، هواداران تیمش را ترغیب به خرید از برند خود می‌کرد. او به عنوان یک مربی اسب نیز شهرت قابل توجهی داشت و اسب‌های برنده زیادی را تربیت کرد. لی در سال 1994، رئیس منچستر سیتی شد و بخشی از سهام این باشگاه را خریداری کرد و به هواداران وعده روزهای پر از خوشحالی و شادمانی داد اما دیری نپایید که منچستر سیتی به دسته پایین‌تر سقوط کرد و پس از نتایج بسیار بد در سال 1998، خطر سقوط به سطح سوم فوتبال انگلستان را احساس می‌کرد. اتفاقاتی که باعث شد تا لی، از سمت خود کنار رود. او سهامش را در سال 2007، به یک تاجر ژاپنی فروخت. لی پس از مدت‌ها مبارزه با بیماری سرطان، در دوم اکتبر 1973، در شهر منچستر درگذشت.

http://www.javanannews.ir/fa/News/1432705/خاطرات-فوتبالی-با-فرانسیس-لی؛-ماشین-گلزنی-منچستر-سیتی-با-لقب-لی-وان-پن
بستن   چاپ