آریا جوان - خراسان / همانطور که میدانیم خواب برای سلامتی جسم و روان فواید زیادی دارد. اکنون یک مطالعه جدید نشان میدهد که ممکن است به پاک کردن خاطرات بد هم کمک کند. به گزارش فاکس، محققان دانشگاه هنگکنگ از روشی به نام «فعالسازی هدفمند حافظه» استفاده کردند تا خاطرات مثبت را هنگام خواب تقویت و خاطرات دردناک را تضعیف کنند.
نحوه انجام این پژوهش
پژوهشگران درباره یافتههایشان که در مجله «پیانایاس» منتشر شد، نوشتند: «بازخوانی تجربیات دردناک یا آسیبزا میتواند بهشدت ناراحتکننده باشد. خواب ممکن است فرصتی برای تقلیل چنین رنجهایی فراهم کند. ما روشی ابداع کردیم که با فعالسازی مجدد خاطرات مثبت جدیدتر هنگام خواب، خاطرات ناخوشایند قدیمیتر را کمرنگ میکند». در این مطالعه، درمجموع 37 شرکتکننده قبل از خواب شبانه 48 «کلمه بیمعنی» را مشاهده کردند که هر کدام با یک تصویر ناخوشایند متفاوت جفت شده بودند. شب بعد، نیمی از این کلمات را همراه با تصاویر مثبت از چهار دسته شامل حیوانات، نوزادان، افراد و مناظر به آنها نشان دادند. سپس پژوهشگران در طول مرحله خواب «بدون حرکت سریع چشم» از اشارات شنیداری حافظه استفاده کردند. پس از بیدار شدن، شرکتکنندگان از تصاویر منفی خاطره کمتری داشتند و خاطرات آنها از تصاویر مثبت قویتر بود.
روش جدید برای کاهش تاثیر احساس خاطرات ناخوشایند
دکتر ارنست لی موری، متخصص مغزواعصاب از تنسی، میگوید که فعالسازی هدفمند حافظه، روشی برای درمان اختلال اضطراب پس از سانحه (PTSD) و سایر خاطرات ناخوشایند و بد است. این کار با ترکیب نشانههای حسی(مثل صدا، بو، یا نور) با مداخلات درمانی انجام میشود و سپس، این نشانهها در فازهای خاصی از خواب (مثل خواب عمیق یا حرکت سریع چشم) مجدد به فرد ارائه میشوند تا خاطرات ناخوشایند یا استرسزا کاهش یابند. به گفته موری، روش جدید میتواند تاثیر احساسی خاطرات ناخوشایند را کاهش میدهد.