آریا جوان
نمایش اقتدار فضایی در روز فناوری فضایی؛ سه ماهواره جدید رونمایی شد
يکشنبه 14 بهمن 1403 - 11:44:10
آریا جوان - پایگاه اطلاع رسانی دولت / مراسم روز فناوری فضایی با حضور رئیس جمهوری و با اعلام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، از سه ماهواره جدید ناوک1، پارس2 و نمونه ارتقا یافته ماهواره پارس 1 رونمایی شد.
این مراسم که امروز دوشنبه با حضور مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری؛ سید ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و برخی از اعضای هیات دولت، مقامات و مسئولان کشوری و لشکری و متخصصان و فعالان حوزه فضایی در سالن شهید قندی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد، از ماهواره‌های ناوک‌1، پارس‌2 و نمونه ارتقاء‌یافته ماهواره پارس‌1 رونمایی و گزارشی از روند پیشرفت پروژه‌ها و برنامه‌های آتی فضایی ارائه شد.
جزئیات ماهواره‌های رونمایی‌شده پارس 1 و 2 و ناوک توسط وزیر ارتباطات اعلام شد
سید ستار هاشمی امروز در مراسم روز ملی فناوری فضایی به معرفی سه ماهواره جدید که امروز رونمایی شدند، پرداخت و گفت: نمونه ارتقاء یافته ماهواره «پارس 1» که نسبت به نمونه قبلی خود بهبودهای قابل‌توجهی داشته است. همچنین ماهواره «پارس 2» با دقت تصویربرداری بسیار بالاتر در طیف رنگی (8 متر) و سیاه و سفید (4 متر) رونمایی خواهد شد. این ماهواره دارای دقت تصویربرداری 2 متر است. ماهواره «پارس 3» که در دستور کار پژوهشگاه فضایی است، با دقت 2متر است. ماهواره مخابراتی «ناوک» نیز با هدف تقویت ارتباطات مخابراتی در ارتفاع بالا طراحی شده، این ماهواره با قابلیت تست ارتباطات در مدار بیضوی کشیده ساخته شده که برای اولین بار در چنین مداری قرار خواهد گرفت.

آریا جوان

جزئیات ماهواره‌های رونمایی‌شده پارس 1 و 2 و ناوک اعلام شد
1403/11/14 - 11:26
پزشکیان: دشمن منتظر این است که ما با هم دعوا کنیم؛ نباید در دامن آنها بیفتیم
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور نیز در مراسم بزرگداشت روز فناوری فضایی با بیان اینکه ما علم را بر سر بلندی کشورمان می‌خواهیم، گفت: برای عبور از بحران جاری کشور فقط کسانی که علم دارند و باور و اعتقاد دارند می‌توانند کشور را نجات دهد. کسانی که به مردم، تاریخ و مملکت‌شان عرق و علاقه دارند در ایران می‌مانند و با تمام تلاش‌شان بر سختی‌ها فائق می‌آیند. آنجاست که اجر اینان خیلی بالاتر از کسانی است که به ناحق برخی جاها و پست‌ها را می‌گیرند.
پزشکیان گفت: اگر بتوانیم در فرصت کوتاهی که در کشور به دست آمده بتوانیم خدمتی بکنیم و بستر رفع مشکلات و باز کردن گره‌ها را برای جوانان‌مان ایجاد کنیم به جایی خواهیم رسید که دشمنان جرات نگاه کردن به خاک و مردم‌مان را نخواهد داشت. باید دست به دست هم و به دور از حرف‌ها و درگیری‌ها و جنگ‌ها دست از گیر دادن به یکدیگر برداریم. ایران و کشور باید سربلند و استقلال و عزت داشته باشد. هر کس برای رسیدن به اهداف تلاش کند، میدان باید برایش باز شود. ارزش چنین انسان‌ها و جوانانی را باید قدر دانست.
وی ادامه داد: دشمن منتظر دعوای داخلی سر مسائل بی‌خودی است. هوشیاری ماست که نباید در دامی گرفتار شویم که آنها برای ما پهن کرده‌اند. از روندی که توسط عزیزان در هوافضا به دست آمده در دولت پشتیبانی خواهیم کرد.
رییس‌جمهور گفت: هر انسانی، قادر است و باید به جایگاه رفیعش برسد. برای این عزیزان سلامتی و عزت را طلب می‌کنم. ما به این جوانان دانشمند و خلاق افتخار می‌کنیم. از خدا می‌خواهم کمک کند تا ما شرمنده این مردم نشویم.



پزشکیان: دشمن منتظر این است که ما با هم دعوا کنیم؛ نباید در دامن آنها بیفتیم
1403/11/14 - 11:25
رئیس سازمان فضایی: ایران آماده پرتاب ماهواره‌های سنگین‌تر تا 500 کیلوگرم شد
حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی ایران نیز در این مراسم دستاوردهای اخیر صنعت فضایی کشور را تشریح کرد و گفت: در سال‌های گذشته، توانمندی کشور در تولید ماهواره‌هایی با جرم 200 تا 300 کیلوگرم به اثبات رسیده است. طی دو سال اخیر، تجهیزات جدیدی برای ساخت ماهواره‌های 500 کیلوگرمی به کار گرفته شده است.

آریا جوان

رئیس سازمان فضایی: ایران آماده پرتاب ماهواره‌های سنگین‌تر تا 500 کیلوگرم شد
1403/11/14 - 11:29
ویژگی‌های ماهواره ناوک
ماهواره ناوک ماهواره‌ای مخابراتی است که به کمک پلتفرم ماهواره‌های کلاس 20 تا 50 کیلوگرم پژوهشگاه فضایی توسعه یافته است.
هدف اصلی ماهواره ناوک آزمون عملکرد صحیح پرتابگر سیمرغ بهینه است که در آینده نزدیک پرتاب خواهد شد. پرتابگر سیمرغ بهینه، ماهواره ناوک را به مدار بیضوی کشیده تزریق خواهد کرد.
این ماهواره وزنی حدوداً 34 کیلوگرم و ابعاد 40 در 40 در 60 سانتیمتر دارد. ماهواره ناوک دارای محموله دوزیمتری برای اندازه‌گیری میزان تشعشعات فضایی است. ارتباط مخابراتی این ماهواره با ایستگاه‌های زمینی در باند فرکانسی S برقرار خواهد شد. ماهواره ناوک دارای سنسور مگنتومتر برای سنجش میدان مغناطیسی زمین و عملگرهای تورکر برای کنترل جهت‌گیری ماهواره در فضا است.
یکی از مأموریت‌های ماهواره ناوک سنجش تشعشعات فضا با عبور از کمربند «ون آلن» و صحت‌سنجی عملکرد ماژول‌های توسعه‌یافته در پژوهشگاه فضایی ایران است. بر این اساس، عملکرد زیرسیستم‌های مختلف این ماهواره مثل بردهای توان، پردازش، دوزیمتری، درایور تورکر و عملگر تورکر در مدار مورد آزمون قرار خواهد گرفت. همچنین آزمون عملکرد الگوریتم‌های کنترلی در فاز آرام‌سازی و آزمون برقراری لینک مخابراتی در ارتفاع بالا و کارکرد زیرسیستم موقعیت‌یابی GPS ارتقا یافته برای استفاده در ارتفاع بالای 1000 کیلومتر از مأموریت‌های دیگر این ماهواره است.
ویژگی‌های ماهواره پارس‌2
ماهواره پارس‌2 با وزن 150 کیلوگرم، مجهز به دو محموله تصویربرداری با دو نوع سنجنده متفاوت خطی با قدرت تفکیک 3 متر رنگی و سنجنده دو‌بعدی با قدرت تفکیک 4 متر تک‌رنگ و 8 متر چندطیفی است که با ترکیب تصاویر به‌دست‌آمده از محموله‌ها و تکنیک‌های نرم‌افزاری به قدرت تفکیک بهتر از 2٫5 متر خواهد رسید.
هر دو محموله به‌صورت کاملاً بومی در داخل کشور طراحی و ساخته شده‌اند. این ماهواره همچنین مجهز به پیشرانه بوده و امکان اصلاح مشخصه‌های مداری جهت حصول شرایط بهینه تصویربرداری را خواهد داشت. ماهواره پارس‌2 قادر به برآورده‌سازی طیف متنوعی از کاربردها در بخش‌های مختلف محیط‌زیست، جنگلداری، حوادث غیرمترقبه و مدیریت شهری خواهد بود.
ویژگی‌های نمونه ارتقا یافته ماهواره پارس‌1
نمونه ارتقا یافته ماهواره پارس‌1، یک ماهواره سنجشی تصویربرداری است که با استفاده از پلتفرم کلاس بین 100 تا 150 کیلوگرم ماهواره‌های سنجشی پژوهشگاه فضایی ایران توسعه یافته است.
نمونه اول این ماهواره در سال گذشته با موفقیت با پرتابگر سایوز پرتاب شد و مورد آزمون قرار گرفت. نتایج این پرتاب در بهبود نمونه دوم ماهواره پارس‌1 مورد استفاده قرار گرفت و اصلاحات لازم در نمونه دوم ماهواره نسبت به نمونه اول پارس‌1 انجام شده است.
نمونه دوم ماهواره پارس‌1 به ارتفاع حدود 500 کیلومتری و در مدار نزدیک به زمین پرتاب خواهد شد. وزن این ماهواره کمتر از 150 کیلوگرم است و دارای سه محموله تصویربرداری Multispectral (MS)، Short-wave infrared (SWIR)، Thermal infrared (TIR) است که هر کدام از آن‌ها طیف‌های نوری و حرارتی مختلف و به ترتیب با دقت 15 متر، 150 متر و 300 متر تصویربرداری می‌کنند. تصاویر اخذ شده از طریق باند ایکس مخابراتی به زمین ارسال می‌شود.
این ماهواره دارای سیستم تعیین موقعیت و کنترل وضعیت سه‌محوره با دقت بهتر از نیم درجه است. انرژی این ماهواره از طریق سلول‌های خورشیدی گالیم آرسناید تأمین می‌شود که بر روی پانل‌های بازشونده قرار دارند. ذخیره انرژی در باتری انجام می‌شود و از طریق مبدل‌های مختلف در بین اجزای ماهواره توزیع می‌شود.
این ماهواره از طریق سیستم پیشران گاز سرد امکان اصلاح مداری و تصحیح نقطه تزریق را دارد. این ماهواره همچنین دارای یک محموله ثانویه به‌نام دوزیمتر است که وظیفه اندازه‌گیری میزان یون تجمعی تشعشات را بر عهده دارد. سازه ماهواره به شکل مکعبی و از صفحات لانه‌زنبوری ساخته شده است که حداکثر مقاومت در برابر ارتعاشات لحظه پرتاب را دارا است. جهت افزایش قابلیت اطمینان ماهواره، بیشتر بخش‌های ماهواره دارای قطعات جایگزین بوده و در برابر رخداد خطا مقاوم است.
برگزاری نمایشگاه جانبی و نخستین جلسه شورای عالی فضایی
در حاشیه مراسم روز فناوری فضایی، نمایشگاه جانبی صنعت فضایی دایر شده و آخرین دستاوردها و پروژه‌های مهم فضایی در حوزه طراحی و ساخت ماهواره، توسعه پرتابگرهای بومی و سامانه‌های کاربرد داده‌های ماهواره‌ای در آن به نمایش درآمده است.
همچنین پس از این همایش و تا ساعاتی دیگر نخستین جلسه شورای عالی فضایی نیز با حضور رئیس‌جمهوری و اعضای شورا برگزار می‌شود.
پس از پرتاب موفق ماهواره امید، اولین ماهواره بومی ایران در 14 بهمن 1387، این روز با عنوان «روز فناوری فضایی» در تقویم ملی به ثبت رسید و همه‌ساله طی مراسمی در این روز از دستاوردهای صنعت فضایی رونمایی می‌شود.

http://www.javanannews.ir/fa/News/1450021/نمایش-اقتدار-فضایی-در-روز-فناوری-فضایی؛-سه-ماهواره-جدید-رونمایی-شد
بستن   چاپ