آریا جوان - خراسان /بعضی از وسایلی که روزمره بارها از آنها استفاده میکنیم آنقدر آلودهاند که نمیتوانید تصور کنید
ما بیشتر وقتها وسایلی را تمیز یا ضدعفونی میکنیم که میبینیم کثیف یا آلوده شدند. اما بعضی از آلودگیها پنهان هستند و آنها را به شیوه معمولی نمیتوان دید. ما با بخشی از این آلودگیها به صورت روزانه در تماس هستیم اما چون آنها را نمیبینیم و شاید نمیدانیم سطح آلودگیشان چقدر است آن را جدی نمیگیریم. از آلودگی بعضی وسایل مانند تلفن همراه، تبلت، حوله دستی، فرمان خودرو و... هم خبر داریم. در این مطلب متوجه برخی از این آلودگیها خواهید شد که شاید تا الان به آن فکر نکرده اید.
وزنههای باشگاه 362بار آلودهتر از صندلی توالت!
گزارشها نشان میدهد باکتریهای موجود روی بعضی از تجهیزات ورزشی در باشگاهها حتی از توالت هم بیشتر است. طبق یک مطالعه جدید از «فیتریتد» سطح باکتری دوچرخههای ثابت از سینیهای کافهها و رستورانها که مجدد مورد استفاده قرار میگیرند، 39بار بیشتر است. همچنین وزنه یا دمبلها 362برابر بیشتر از صندلیهای توالت فرنگی، باکتری دارند. همچنین تردمیل هم 74برابر آلودهتر از شیر آب سرویس بهداشتی عمومی بود! کارشناسان در این مطالعه دو گروه از باکتریهای خطرناک را روی تجهیزات مشاهده کردند.آنها توصیه میکنند برای محافظت از خودتان در برابر این باکتریها تجهیزات را قبل و بعد از استفاده ضدعفونی کنید، با پای برهنه راه نروید یا به صورتتان دست نزنید، همیشه دستهایتان را بشویید و بلافاصله بعد از تمرین لباسهای باشگاه را عوض کنید.
صفحه کلیدها، سطل زباله خردهغذاها
شاید با صفحهکلیدها موضوع مهمی مانند نوشتن در دستان شما باشد اما باید بدانید باکتریهای پنهانشده در صفحه کلید قدرت بالایی دارند. صفحهکلیدها به ویژه آنهایی که در ادارهها مورد استفاده قرار میگیرند مکان خوبی برای جمع شدن مواد خردهریز هستند. بنابر نتایج یک مطالعه که در لندن انجام شده است صفحه کلیدها چندین برابر بیشتر از یک کاسه توالت آلوده بودند و این دلیلی برای تمیز کردن صفحه کلیدهاست. طبق این تحقیق، بعضی از میکروبهایی که در صفحه کلید رایانه یک اداره بودند در بینی و معده انسان پیدا میشوند و میتوانند باعث سرماخوردگی و حتی ورم معده در افراد شوند. یکی از محققان این پژوهش گفته است :«ما صفحه کلید را با توالت مقایسه کردیم. توالت به دفعات تمیز میشود، اما حدود 11درصد افراد هرگز صفحه کلید رایانه خود را تمیز نمیکنند.» میتوانید صفحه کلید را برگردانید و ضربههای کوچکی به آن بزنید تا خردههای مواد غذایی از لابهلای دکمهها بیرون بریزد و بعد آن را با دستمال ضدعفونیکننده تمیز کنید.
زندگیِ شیرینِ میکروبها در نمکدان!
معمولا هر چند وقت یکبار نمکدانها را میشویید؟ آنها در آشپزخانه بارها استفاده میشوند و ما هرگز به میکروبهایی که در آنها زندگی میکنند، فکر نمیکنیم. شاید چون فکر میکنیم نمک میتواند جلوی هر نوع آلودگی را بگیرد در صورتی که محیط نمکدان به قسمت بیرونی آن هم ختم میشود. اینجور وقتها خیلیها میپرسند چاره چیست؟ قبل از این که دوباره نمکدانها را پر کنید آنها را در ماشین ظرفشویی قرار دهید تا دمای آب به بالای 140درجه سانتیگراد برسد. اینجور نمکدانها استریل میشوند و برای قسمت بیرونی آن هم میتوانید از پاککنندههای ضدباکتری استفاده کنید. اگر ماشین ظرفشویی ندارید نمکدان را در آب جوشآمده بغلتانید و بعد از گذشت 5دقیقه آن را از آب خارج کنید. البته حواستان باشد که نمکدانتان تا چه اندازه تحمل دما دارد و نشکند. موضوع آلودگی پنهان در آشپزخانه درباره ابرهای ظرفشویی، تختههای آشپزی و چاقوها هم صدق میکند.
کلید برق و آسانسور
شاید تعجب کنید اما کلید برق و آسانسور آن هم در محیطهای عمومی مانند اداره، بانک، مدرسه و ... بسیار آلودهاند، چون همه به آن دست میزنند و کمتر پیش میآید که آن را تمیز کنیم. طبق تحقیقات در شش و نیم سانتیمترمربع کلید برق 200 باکتری وجود دارد. کلیدهایی که در اماکن عمومی هستند وضعیتی به مراتب بدتر دارند. بنابراین به چیزهایی که به دفعات و توسط افراد مختلف لمس میشوند و کمتر تمیز میشوند، دقت داشته باشید، آلودگی میکروبی در آن ها زیاد است، بنابراین با همین فرمول میتوانید حدس بزنید که چرخ خرید (پنج برابر)، منوی رستوران (100 برابر)، میله اتوبوس و امثال آن آلودگی زیاد دارند. همچنین کلیدهای آسانسور که روزانه جمعیت زیادی از آن استفاده میکنند و معمولا کسی آنها را تمیز نمیکند یکی از همین مکانهای پنهان آلوده هستند. بهتر است بعد از استفاده از کلیدها دستتان را ضدعفونی کنید.
نویسنده: انتصاری | روزنامه نگار
![]()