آریا جوان
مروری بر ستاره‌های اصغر فرهادی از «رقص در غبار» تا «قهرمان»
شنبه 6 ارديبهشت 1404 - 10:57:29
آریا جوان - فیلم نیوز / روز گذشته خبر ساخت فیلم جدید اصغر فرهادی با نام «داستان‌های موازی» منتشر شده و نام ایزابل هوپر، ونسان کسل، ویرجینی افیرا، پییر نینی و آدام بئسا و کاترین دونو به عنوان بازیگران این فیلم مطرح شده است. این فیلم محصول مشترک فرانسه، آمریکا، ایتالیا و بلژیک ا ست و سپتامبر امسال در پاریس کلید خواهد خورد. کاترین دونو بازیگر نقش اصلی فیلم فرهادی، دو بار برنده جایزه کن شده و دوبار هم جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره فیلم ونیز را به دست آورده است. او همچنین برنده جایزه سزار بهترین بازیگر زن و برنده بفتا شده و به پاس یک عمر فعالیت هنری، خرس طلایی جشنواره برلین را هم دریافت کرده است. ونسان کسل و ویرجینی افیرا هم بازیگران مطرح فرانسوی هستند. یکی از مهمترین ویژگی‌های آثار اصغر فرهادی به قدرت بازی بازیگران آن برمی‌گردد. کست بازیگران آثار فرهادی همواره از میان بازیگران مطرح ایرانی و خارجی انتخاب شده‌اند.
 به بهانه رونمایی از بازیگران اصلی فیلم سینمایی «داستان‌های موازی» به کارگردانی اصغر فرهادی، مروری داریم بر بازیگران اصلی فیلم‌های کارنامه این کارگردان.
رقص در غبار | فرامرز قریبیان و باران کوثری | 1381
 فرهادی در اولین فیلم سینمایی‌اش «رقص در غبار» از حضور فرامرز قریبیان بهره برد.
«رقص در غبار» اولین فیلم کارنامه اصغر فرهادی بود. نقش اصلی آن در اختیار پسر جوانی قرار گرفت با بازی یوسف خداپرست که بازیگر شناخته‌‌ای نبود اما حضور فرامرز قریبیان و باران کوثری به عنوان چهره‌های مطرح سینما اهمیت زیادی در فیلم داشت. مدت زمان حضور باران کوثری در فیلم کوتاه بود اما در همان حد هم توانست جایگاه مطیع و گوش‌به‌فرمانی را که خودش در تعیین مسیر زندگی‌اش سهمی ندارد ایفا کند. با ورود فرامرز قریبیان، فیلم قدرت زیادی گرفت. او در «رقص در غبار» نقش پیرمردی عبوس و منزوی را بازی می‌کرد که شغلش مارگیری است. نظر، شخصیت اصلی فیلم به طور اتفاقی او را همراهی می‌کرد و پرده از گذشته او برداشته می‌شد. مهم‌ترین ویژگی بازی قریبیان در این فیلم،‌ سکوت است و چهره‌ای عبوس که هردو حکایت از گذشته تلخ مرد دارند و ذره ذره به آن پی می‌بریم. فصل تحول مرد مارگیر هم امتیاز بازی خوب قریبیان در رقص در غبار به حساب می‌آید. قریبیان موفق شد برای این نقش جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را از جشنواره فیلم آسیا پاسیفیک و جایزه گرگ نقره‌ای را از جشنواره بین‌المللی فیلم مسکو 2003 به دست آورد.
بازار
شهرزیبا | فرامرز قریبیان و ترانه علیدوستی | 1382
 ترانه علیدوستی در فیلم «شهر زیبا» بازیگر اصلی زن فیلم است.
در فیلم «شهرزیبا» با بازی درخشان ترانه علیدوستی و فرامرز قریبیان روبه‌رو بودیم. علیدوستی در این فیلم نقش زنی به نام فیروزه را بازی می‌کرد که برادرش با رسیدن به سن قانونی قرار بود به زودی اعدام شود. او در محله‌ای مهاجرنشین زندگی می‌کرد و خانه‌ای بسیار فقیرانه داشت. با دوست برادرش علا همراه می‌شد تا هرطور شده از پدر مقتول رضایت بگیرد. علیدوستی با لباس‌ها و سرووضع زنان حومه‌نشین و همچنین جنس بازی‌اش توانست شمایلی واقعی از زندگی زنی در این شرایط را به تصویر بکشد. علیدوستی برای این فیلم نامزد سیمرغ شد. فرامرز قریبیان هم یکی دیگر از عوامل موفقیت این فیلم بود. او را در نقش پدر سرسخت یک مقتول می‌دیدیم؛ مردی گوشه‌گیر و غمگین که حاضر نمی‌شد به راحتی برای ازادی قاتل فرزندش رضایت دهد. قریبیان هم در سال 1382 برای این نقش نامزد سیمرغ شد.
چهارشنبه‌سوری | هدیه تهرانی ، ترانه علیدوستی و حمید فرخ‌نژاد | 1384
 هدیه تهرانی برای بازی در فیلم «چهارشنبه سوری» برنده سیمرغ بلورین شد.
فیلم «چهارشنبه‌سوری» با تمرکز روی چهار کاراکتر اصلی پیش می‌رود. هدیه تهرانی، ترانه علیدوستی، حمید فرخ‌نژاد و پانته‌آ بهرام. هدیه تهرانی ایفاگر نقش مژده است؛ زنی که تمام وقایع فیلم با شک او نسبت به رابطه همسرش با زن همسایه دیواربه دیوار شروع می‌شود. همه ابتدا او را به عنوان زنی شکاش و نامتعادل می‌شناسند اما رفته رفته مشخص می‌شود که مژده به خاطر بی‌توجهی همسرش به این حال و روز درآمده است. مژده «چهارشنبه‌سوری» یکی از نقش‌های درخشان و به یادماندنی کارنامه هدیه تهرانی است. ترانه علیدوستی در نقش روحی، دختری جوان از محله‌ای مهاجرنشین در حومه تهران ظاهر شده ؛ کارگری که حضورش به عاملی برای سرپوش گذاشتن روی واقعیت‌های فیلم تبدیل می‌شود. حمید فرخ‌نژاد هم به عنوان عامل اصلی خیانت و بی‌وفایی، نقش پررنگی در این فیلم دارد. حضور پانته‌آ بهرام چندان پررنگ نیست اما جنس بازی‌اش در ایجاد تعلیق بسیار اهمیت دارد. هدیه تهرانی برای بازی در این فیلم سیمرغ گرفت.
درباره الی | گلشیفته فراهانی، ترانه علیدوستی، مریلا زارعی و شهاب حسینی | 1387
 «درباره الی» سومین همکاری ترانه علیدوستی با اصغر فرهادی است.
در «درباره الی» شخصیت اصلی به شیوه مرسوم وجود ندارد. فیلم مجموعه‌ای از ماجراهاست که توسط چند شخصیت رقم می‌خورد و اصغر فرهادی برای انتخاب بازیگران آنها دست روی بهترین‌ها گذاشته است. گلشیفته فراهانی به عنوان عامل اتصال شخصیت‌ها معرفی می‌شود؛ زنی به نام سپیده که همه را دورهم جمع کرده و تا پایان فیلم هم بیشتر در مظان اتهام قرار می‌گیرد. سپیده در مسیر فیلم از یک دختر شاداب و سرحال به فردی مستاصل و درمانده تبدیل می‌شود. ترانه علیدوستی در نقش الی، حضور به نسبت کمرنگی دارد اما تمام ماجراها به نحوی در ارتباط با شخصیت اوست. بازی مرموز او در همین مدت زمان کوتاه به عامل مهمی در جذابیت این نقش بدل شده است. شهاب حسینی در نقش احمد، پسری که بعد از طلاق به ایران برگشته هم اهمیت زیادی در شکل‌گیری روند داستان دارد. او سعی می‌کند آرام و منطقی به نظر برسد و بحران را حل‌وفصل کند. مریلا زارعی یکی دیگر از بازیگران اصلی فیلم است؛ زنی که به خاطر مشکلی که برای پسرش رخ می‌دهد به شدت عصبی است و با همه دعوا می‌کند. مانی حقیقی، پیمان معادی، رعنا ازادی‌ور و صابر ابر هم از دیگر بازیگران این فیلم هستند.
جدایی نادر از سیمین | پیمان معادی، لیلا حاتمی ، مریلا زارعی و شهاب حسینی | 1389
 لیلا حاتمی یکی از ستارگان حاضر در فیلم «جدایی نادر از سیمین» است.
تمرکز اصلی فیلم روی کاراکتر نادر با بازی پیمان معادی است. معادی که به واسطه بازی در «درباره الی» به مخاطبان شناخته شده بود در این فیلم توانست به عنوان یک بازیگر تراز اول به مخاطبان معرفی شود. مردی که مجبور است بین همسر و پدرش یکی را انتخاب کند و نمی‌تواند از پدر آلزایمری‌اش دل بکند. ورود پرستار به خانه نادر و اهمال‌کاری او در نگه‌داری از پدرش منجر به واکنش شدیدی از طرف او می‌شد و نهایتا ماجرای اصلی فیلم را شکل می‌داد. بازی معادی مقابل لیلا حاتمی بسیار موفقیت‌آمیز بود. حاتمی با اینکه به نسبت معادی بازی کوتاه‌تری داشت اما حضورش به عنوان هدایت کننده داستان، بسیار اثرگذار بود. یکی از درخشان‌ترین بازی‌ها را از شهاب حسینی شاهد بودیم. مدت حضور او هم در فیلم کوتاه بود اما توانست در نقش حجت، تصویری ماندگار از خودش برجا بگذارد. حجت مردی از طبقه‌ی فرودست و بسیار غیرتی و با آبرو بود که نمی‌دانست همسرش در خانه‌ نادر کار می‌کند. او به خاطر سقط جنین همسرش و همچنین اتهامی که به او وارد شده از نادر شکایت می‌کرد و تا پایان فیلم پای آبرویش می‌ایستاد و حاضر به عقب‌نشینی نبود. ساره بیات با اینکه پیش از «جدایی نادر از سیمین» هم بازی می‌کرد اما به واسطه این فیلم به شهرت رسید و بسیار موفق ظاهر شد. فرهادی برای نقش‌های کوتاهش هم دست روی چهره‌های مطرح سینما گذاشته بود. حضور مریلا زارعی در نقش معلم فرزند نادر و سیمین انتخابی هوشمندانه بود.
گذشته | برنیس بژو ، طاهر رحیم و علی مصفا | 1392
 برنیس بژو یکی از ستارگان سینمای فرانسه در فیلم «گذشته» حضور پیدا کرد.
در فیلم «گذشته»، اصغر فرهادی برای اولین‌بار سراغ بازیگران خارجی رفت. برنیس بژو، بازیگر مطرح فرانسوی در این فیلم کنار علی مصفا قرار گرفت. محور اصلی فیلم مردی به نام احمد است؛ مردی که چهار سال قبل همسر فرانسوی‌اش را به خاطر افسردگی زیاد ترک کرده و به ایران برگشته اما هنوز به او علاقه‌مند است. وقتی برمی‌گردد پیش ماری متوجه می‌شود که او با مرد دیگری زندگی می‌کند و از او باردار است. از یک طرف باید با احساساتش کنار بیاید و از طرف دیگر به مشکلات زندگی دختر ماری رسیدگی کند. یکی از مهمترین ویژگی‌های علی مصفا، دوگانگی شخصیتش بود. او در ظاهر بی‌تفاوت و خونسرد به نظر می‌رسید اما مجموعه رفتارهایش نشان از احساساتی عمیق می‌داد. برنیس بژو هم در نقش ماری، تلاش زیادی در پنهان کردن احساساتش داشت. او در مسیر زندگی‌اش مدام به بن‌بست می‌رسید. از یک سو در تلاش برای جلب توجه بود و از سوی دیگر دلش می‌خواست به ثباتی در زندگی برسد. برنیس بژو برای بازی در این فیلم جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره فیلم کن را گرفت.
فروشنده | شهاب حسینی و ترانه علیدوستی | 1395
 شهاب حسینی در فیلم «فروشنده» تجربه موفق دیگری با فرهادی داشت.
شهاب حسینی و ترانه علیدوستی بازیگران اصلی فیلم «فروشنده» به کارگردانی اصغر فرهادی بودند. این سومین همکاری هردوی این بازیگران با اصغر فرهادی بود. حسینی در این فیلم نقش مردی به نام عماد را داشت؛ یک معلم ادبیات که بلافاصله بعد از اسباب‌کشی به منزل جدید با بحرانی جدی روبه‌رو می‌شود. همسرش مورد تعرض مردی ناشناس قرار می‌گیرد و عماد نمی‌تواند به‌راحتی از مسئله بگذرد و با چالشی جدی در زندگی‌اش مواجه می‌شود. این مسئله رفته‌رفته روی خلق و خویش تاثیر می‌گذارد و دیگر نمی‌تواند مثل قبل با شاگردانش راحت و صمیمی باشد. ترانه علیدوستی هم در نقش زنی که مورد تعرض قرار می‌گرفت، دچار بحران روحی زیادی می‌شد و از خودش، خانواده و جامعه‌ می‌ترسید. رفتار این دو شخصیت در «فروشنده» به تدریج در طول مسیر فیلم تغییر می‌کرد و این فروپاشی روحی در ظاهر هردو آنها کاملا نمایان می‌شد. آنها همزمان مشغول بازی در نمایش «مرگ فروشنده» آرتور میلر هم بودند و تبعات این فروپاشی در آن نمایش هم آشکار بود. حسینی سال 2016 نخل طلای بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم کن را برای بازی در این نقش به دست آورد.
همه می‌دانند | خاویر بادرم ، پنه لوپه کروز و ریکاردو دارین | 1397
 خاویر بادرم و پنه لوپه‌کروز در فیلم «همه می‌دانند» جلوی دوربین فرهادی رفتند.
«همه می‌دانند» دومین فیلم اصغر فرهادی بود که خارج از ایران ساخته می‌شد. بازیگران آن تماما غیرایرانی بودند و ماجراها در یکی از روستاهای اسپانیا رخ می‌داد. ، پنه‌لوپه کروز، خاویر باردم و ریکاردو دارین بازیگران این فیلم بودند. تمرکز اصلی روی شخصیت لورا با بازی پنه‌لوپه کروز بود.؛ زنی به نام لورا بود که همراه دختر و پسرش برای شرکت در عروسی خواهرش به زادگاهش برمی‌گشت. شب عروسی خواهر لورا، دخترش ایرنه گم می‌شد و ماجرای فیلم تا پایان حول محوری همین گم شدن ایرنه پیش می‌‌رفت. عشق دوران کودکی لورا به شخصیت پاکو با بازی خاویر باردم زمینه‌ساز مسائل بسیاری می‌شد. پس از سال‌ها از رازی درباره گذشته عاشقانه آنها فاش می‌شد و پای همسر جدید لورا با بازی ریکاردو دارین هم به میان می‌آمد. با اینکه داستان در اسپانیا روایت می‌شد برای مخاطبان ایرانی بسیار ملموس بود. این فیلم سال 2018 نامزد نخل طلای کن شد. در جشنواره بین‌المللی فیلم تورنتو، نامش در فهرست نامزدها به ثبت رسید. همچنین برنده جوایز فوتوگراماس سیمین و برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد جوایز پلاتینو شد.
قهرمان | امیر جدیدی و محسن تنابنده | 1400
 اصغر فرهادی نقش اول فیلم «قهرمان» را به امیر جدیدی سپرد.
داستان فیلم «قهرمان» پیرامون مرد جوان شیرازی به نام رحیم با بازی امیر جدیدی روایت می‌شد؛ مردی که به خاطر بدهکاری در زندان بود و وقتی یک کیف پر از سکه طلا پیدا می‌کرد به جای پرداخت بدهی و آزادی از زندان، آن را به صاحبش برمی‌گرداند. او به خاطر این عمل، قهرمان مردم می‌شد اما این قهرمانی برایش دوامی نداشت. امیر جدیدی برای بازی در این فیلم بسیار لاغر شد و شمایلش تغییر کرد. بعد از مدت‌ها با چهره‌ای متفاوت به میدان آمد و یکی از بهترین بازی‌هایش را به نمایش گذاشت. محسن تنابنده هم در این فیلم نقشی متفاوت داشت. او در قامت طلبکار، تلاش می‌کرد شمایل قهرمانی رحیم را بشکند و نهایتا موفق هم می‌شد. سحر گلدوست به عنوان چهره‌ای ناشناس، برای اولین بار در این فیلم معرفی شد و بعدتر توانست خودش را در این عرصه ثابت کند

http://www.javanannews.ir/fa/News/1489118/مروری-بر-ستاره‌های-اصغر-فرهادی-از-«رقص-در-غبار»-تا-«قهرمان»
بستن   چاپ