آریا جوان-
تبخال تناسلی یک بیماری شایع است که میتواند موجب بروز برجستگیهای قرمز رنگ اطراف ناحیه تناسلی شود. درمانی ریشهکن کننده برای تبخالهای تناسلی وجود ندارد، اما برخی داروهای ضد ویروس میتوانند مدت زمان علائم را کوتاه کرده و به پیشگیری از وقوع آنها در آینده کمک کنند. بیشتر افرادی که به ویروس تبخال مبتلا میشوند هیچ علائمی را تجربه نکرده و اغلب از آلوده شدن به ویروس آگاهی ندارند.
تبخال تناسلی به شکل تاولهایی آبدار و دردناک در ناحیه ی تناسلی و مقعد ایجاد میشود که پس از گذشت چند روز پاره شده و زخمهای عفونی دردناکی را از خود برجای می گذارند. پس از چند روز محل این زخم خشک شده و هیچ اثری هم از آن باقی نخواهد ماند و این روند به صورت دوره ای تا پایان عمر ادامه می یابد. امروز در این مطلب قصد داریم شما را با بیماری تبخال تناسلی آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
تبخال تناسلی چیست؟
تبخال تناسلی یک بیماری عفونی شایع است که از طریق برقراری روابط جنسی منتقل می شود. عامل اصلی ایجاد کنندهی این عفونت نوعی ویروس با نام هرپس سیمپلکس می باشد.
تبخال نوعی تاول موضعی با ظاهری شبیه به زخم، آبدار و عفونی است که بیشتر در نواحی مخاطی بدن مانند دهان و دستگاه تناسلی به وجود می آید و پس از مدتی خود به خود بهبود می یابد ولی امکان عود مجدد آن وجود دارد و تا پایان زندگی ممکن است چندین بار در بدن شخص به وجود بیاید. توجه داشته باشید که این بیماری با بیماری زگیل تناسلی کاملا متفاوت است.
تماس جنسی راه اصلی انتقال ویروس است، بعد از آلوده شده شخص، ویروس درون بدن به صورت غیر فعال باقی میماند و گاهی فعال شدن آن سالها بعد اتفاق میافتد.
تبخال تناسلی باعث ایجاد درد، خارش و جراحت در ناحیهی تناسلی میشود، ولی با این همه این عارضه گاهی هیچ علامت و نشانهای ندارد. در صورتی که فرد ناقل و آلوده به ویروس باشد و حتی در صورت نداشتن هیچ گونه درد و علامتی میتواند آن را به فرد دیگر منتقل کند. هرپس تناسلی درمانی ندارد، ولی داروها به کم شدن شدن علائم و کم کردن خطر انتقال به دیگران کمک میکنند.
اگر فردی زخم یا مایع خارج شده از زخم های تبخال را لمس کند می تواند ویروس را به بخش دیگری از بدن خود مانند چشم ها منتقل کند. از این رو، تا حد امکان باید از لمس این قسمت ها پرهیز کرده تا از انتشار ویروس به بخش های دیگر جلوگیری شود. شستشوی دست ها با آب و صابون در صورت لمس زخم ها یا مایعات اهمیت دارد.
علائم
همانطور که در ابتدا گفتیم، بیشتر موارد تبخال موجب علائم نمیشوند و افراد بسیاری از ابتلا به این شرایط نیز آگاهی ندارند. اما برخی در صورت فعال شدن ویروس ممکن است علائمی را تجربه کنند، که عصرایران از علائم تبخالهای تناسلی به موارد زیر اشاره کرده است:
- احساس سوزن سوزن شدن در ناحیه تناسلی
- وجود تاول های آبدار و عفونی در اطراف آلت تناسلی ، بیضه ، مقعد ، باسن و پاها
- احتمال بروز تب، سردرد و استفراغ خفیف
- ترشحات آبکی از مجاری ادراری
- تورم در کشاله ران، گردن یا زیر بغل
- دردهای عضلانی
- تب
- سردرد
- خستگی
- دشواری در دفع ادرار
افراد دارای علائم به طور معمول چهار روز پس از آلوده شده به ویروس آنها را تجربه میکنند. علائم میتوانند برای چند هفته ادامه داشته و ممکن است در آینده دوباره ظاهر شوند.
دوره نخست به طور معمول طولانیتر است و احتمال بیشتری دارد شامل علائمی در کل بدن مانند تب یا درد شود. افرادی که بروز دوباره علائم را تجربه میکنند، به طور معمول برای مدت زمان کوتاهتری با برجستگیهای قرمز یا تاولها مواجه میشوند.
محل علائم هرپس تناسلی در مردان
محل بروز علائم معمولاً محلی است که ویروس وارد بدن شده است. با لمس جراحت ایجاد شده و سپس مالیدن دست به دیگر نقاط بدن به خصوص چشمها، آلودگی منتقل خواهد شد.
- باسن و کشاله ران
- مقعد
- مجاری ادراری
- آلت تناسلی مردانه
- کیسه بیضه
دلایل مبتلا شدن به تبخال تناسلی
تبخالهای تناسلی در نتیجه ابتلا به یک عفونت با ویروس هرپس سیمپلکس شکل میگیرند. افراد ویروس را از طریق رابطه جنسی منتقل میکنند.
افراد به طور معمول ویروسهای نوع 1 را از طریق لمس یا بوسه انتقال داده و در مقابل، ویروس نوع 2 به طور معمول طی رابطه جنسی منتقل میشود. امکان ابتلا به ویروس از فردی بدون زخم یا ضایعات پوستی مشهود نیز وجود دارد. همه از این که به ویروس آلوده شده یا آن را به دیگران منتقل کرده اند، آگاه نخواهند شد.
چطور از تبخال تناسلی پیشگیری کنیم؟
1. استفاده از کاندوم: به علت عدم پوشاندن کامل ناحیه تناسلی امکان جلوگیری 100 درصد نمیباشد، ولی درصد ابتلا را کاهش میدهد.
2. در موقع فعال بودن ویروس که با تاولهای گروهی همراه است و زمانی که تاولها مرطوب هستند از مقاربت جنسی اجتناب کنید، چون شانس ابتلا طرف مقابل بسیار بالا میرود.
3. در صورتیکه بی علامت هستید با انجام آزمایش خون از عدم ابتلا به آن آگاه شوید.
4. در زمانیکه تبخال دهانی دارد تماس با ناحیه تناسلی باعث ابتلاء فرد مقابل خواهد شد، پس اجتناب نمائید.
این بیماری چطور درمان میشود؟
هیچ درمان قطعى برای تبخال تناسلی وجود ندارد، اما داروها میتوانند علائم را کاهش دهند و خطر ابتلا به دیگران را کاهش دهند. درمان با داروهای ضد ویروسی تجویزى ممکن است:
- کمک کنند زخم زودتر از معمول ناپدید شوند.
- شدت و مدت علائم در شیوعهای مکرر را کم کنند.
- امکان عود را کم کنند.
- احتمال انتقال ویروس تبخال به دیگری را کم کنند.
پزشک شما ممکن است توصیه کند که دارو را فقط زمانی که علائم پدید مى آیند مصرف کنید حتی اگر نشانهای از شیوع آن وجود نداشته باشد. این داروها معمولا به خوبی تحمل میشوند و عوارض جانبی اندک دارند.
به دلیل نداشتن درمان قطعی برای تبخال تناسلی، جهت مدارا با آن:
- استرس خود را کاهش دهید.
- ایمنی بدن خود را ورزش و کنترل قند و بیماریهای زمینهای بالا نگه دارید.
افراد به ندرت برای تبخال تناسلی به پزشک نیاز دارند. بیشتر موارد خفیف بوده یا موجب هیچ علائمی نمی شوند. علائمی که بروز می کنند به طور معمول طی چند هفته از بین می روند. با این وجود، برخی افراد ممکن است علائمی در کل بدن داشته باشند که موجب ناراحتی آنها می شود. در این موارد، پزشکان می توانند داروهای ضد ویروس را برای تسریع ریکاوری و کاهش خطر وقوع دوباره در آینده تجویز کنند.