آریا جوان

آخرين مطالب

4 گوشه دنیا/ اسرار مردان نمکی ایران باستان که 2500 سال پیش در معدن مومیایی شدند خواندنی

4 گوشه دنیا/ اسرار مردان نمکی ایران باستان که 2500 سال پیش در معدن مومیایی شدند
  بزرگنمايي:

آریا جوان - خبرآنلاین / گروهی از معدنچیان ایران باستان هنگام استخراج نمک از معدنی در کوه‌های ماهنشان زنجان براثر حادثه جان خود را از دست دادند؛ اما مومیایی آن‌ها باقی ماند.
هزاران سال پیش در اعماق معدن نمکی باستانی در چهرآباد زنجان، چندین معدنچی به شکلی وحشتناکی جان باختند. در طول چند دهه اخیر، بقایای مومیایی‌شده آن‌ها توسط باستان‌شناسان کشف و از خاک بیرون آورده شده است. اکنون، پژوهشی جدید بینش‌های تازه‌ای درمورد اسرار این مردان نمکی و تاریخچه معدنی که در آن جان خود را از دست دادند، ارائه کرده است.

آریا جوان


معدن چهرآباد در رسوبات نمکی دوزلاخ در کوه‌های ماهنشان زنجان واقع شده است. بیشتر مومیایی‌های مردان نمکی که از این محل کشف شده‌اند به دوران هخامنشیان (550-330 پیش از میلاد) بازمی‌گردند که بزرگ‌ترین امپراتوری زمان خود در دنیای باستان بود. امپراتوری هخامنشی در اوج خود از آناتولی و مصر تا غرب آسیا و مناطق شمالی و مرکزی آسیا گسترش داشت.
اولین تکه‌های مومیایی در سال 1993 کشف شد و آغازگر مرحله اول کاوش‌ها در این کوه نمک بود. سر جداشده اولین مرد نمکی با ریش سفید و گوشواره طلایی حفظ شده بود. همراه او چاقوهای آهنی، چکمه‌ای چرمی و قطعاتی از شلوارک‌های پشمی آلوده به ادرار و مدفوع پیدا شد.

آریا جوان

سر جداشده و مومیایی‌شده اولین مرد نمکی که سال 1993 کشف شد، در موزه ملی تهران نگهداری می‌شود.
به‌نظر می‌رسد مرد نمکی شماره یک حدود سال 300 میلادی، یعنی در دوران سلسله ساسانیان، جان خود را از دست داده باشد. سپس، در سال 2004، مرد نمکی دیگری در فاصله حدود 15 متری اولین مرد نمکی کشف شد. تا سال 2010، شش مومیایی دیگر در این محل کشف شدند.
یکی از حزن‌آورترین مومیایی‌ها به پسری 16 ساله تعلق دارد که بقایای مومیایی‌شده‌اش نشان می‌دهد دستانش را بالا آورده و در وضعیت دفاعی قرار داشته است گویی در تلاش بوده از خود در برابر چیزی محافظت کند.
تحقیقات بعدی درباره مردان نمکی نشان می‌دهد همه آن‌ها دچار شکستگی‌ها و آسیب‌های ناشی از فشاری شده بودند که نشان‌دهنده حادثه‌ای در معدن است که موجب آسیب دیدگی آن‌ها شد.

آریا جوان

بقایای غم‌انگیز مرد نمکی شماره 4 شرایط وحشتناک آخرین لحظات زندگی او را فاش می‌کند.
در روده پنجمین مرد نمکی مقادیر قابل‌توجهی تخم انگل‌های نواری وجود داشت که احتمالاً ناشی از مصرف گوشت خام و نپخته بود. این مورد به‌عنوان قدیمی‌ترین نمونه انگل‌های روده‌ای در تاریخ ایران شناخته می‌شود.
توماس اشتولنر و همکارانش در مقاله اخیر خود به بررسی تاریخچه معدن می‌پردازند و توضیح می‌دهند مومیایی‌های نمکی معدن دوزلاخ، از هیجان‌انگیزترین اکتشافات اخیر در باستان‌شناسی معدن هستند. چندین حادثه مرتبط با معدن از روی اجساد قابل مشاهده است و جزئیات زیادی را از این حوادث و تاریخچه زندگی این افراد آشکار می‌کند.
اشتولنر می‌گوید برخلاف سایر مومیایی‌های مشهوری که در مناطق دیگر جهان کشف شده است، در اینجا با یک فرد تنها روبه‌رو نیستیم، بلکه با چندین نفر از گروه‌های کاری مختلف سروکار داریم. این وضعیت فرصتی بی‌نظیر برای مطالعه‌ی اثرات چنین شرایط محافظت‌کننده‌ای بر بافت‌های نرم انسانی فراهم می‌آورد. علت حفظ‌شدن خوب مومیایی‌ها محتوای بالای نمک درون معدن است که اجساد را خشک و از تجزیه آن‌ها جلوگیری کرده است.
تاریخچه معدن
با وجود جزئیات و شواهد شگفت‌انگیز ارائه‌شده توسط مومیایی‌های مردان نمکی، اطلاعات زیادی درباره خود معدن وجود ندارد. معدن در دوران هخامنشی به‌طور گسترده‌ای مورد بهره‌برداری قرار داشت. بااین‌حال، در حدود سال‌های 405 تا 380 پیش از میلاد، پس از وقوع حادثه‌ای که مرگ سه معدنچی را به‌دنبال داشت، معدن به مدت حدود 200 سال رها شد.
معدن نمک در دوران ساسانیان، حدود قرن دوم یا سوم میلادی، نیز مورد بهره‌برداری قرار گرفت و تا حدود قرن پنجم تا اوایل قرن هفتم همچنان فعال بود تا اینکه فاجعه دیگری به مرگ مردان نمکی شماره 2 و 6 منجر شد.
شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد معدن در دوران سلجوقی (امپراتوری ترک‌تبار قرون وسطی که بین سال‌های 1081 تا 1307 میلادی بر ایران حکمرانی می‌کرد) و همچنین در دوران ایلخانی (دودمانی از مغول که ایران را بین سال‌های 1256 تا 1353 میلادی تحت سلطه داشت) نیز مورد استفاده قرار گرفت. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد معدن در دوره میانی اسلامی نیز تحت بهره‌برداری قرار داشت.
به‌نوشته‌ی پژوهشگران، در طول قرن‌ها، مکان‌ها و سیستم استخراج بارها تغییر کرده است. با تغییر مکان‌های استخراج و روی آوردن به مکان‌های پربازده‌تر، فضایی که در عملیات‌های قبلی ایجاد شده بود، می‌توانست برای مقاصد دیگر مورد استفاده قرار گیرد. این فرآیند پیچیده به این معنی است که پژوهشگران می‌توانند با مطالعه لایه‌شناسی معدن و همچنین آثار باستانی به‌دست‌آمده از مکان‌ها، نحوه و زمان استفاده از معدن را بازسازی کنند.
اما مدت زمان استفاده از معدن پیش از دوران هخامنشیان چقدر بوده است؟ در اینجا موضوع پیچیده‌تر می‌شود.
اشتولنر و همکارانش اطلاعاتی از 18 محوطه کاوش باستان‌شناسی نزدیک را که از دوره‌های ماقبل تاریخ تا دوران اسلامی را شامل می‌شد، گردآوری کردند. آن‌ها بر این باورند که گنبد نمکی دوزلاخ احتمالاً نقشی حیاتی در زندگی اقتصادی جمعیت‌های روستایی داشته است.
کاوش‌ها شواهدی از سکونتگاه‌هایی به دست آورده‌اند که به دوره نوسنگی و احتمالاً به عصر مس (5000-4000 پیش از میلاد) بازمی‌گردد. بااین‌حال، صرف حضور مردم در منطقه در آن زمان‌ها به این معنا نیست که آن‌ها نمک را استخراج می‌کردند. درحال‌حاضر شواهد اندکی برای اثبات این موضوع وجود دارد که در آن دوران مردم از معادن منطقه‌ی مورد مطالعه، نمک استخراج می‌کردند. شاید مردمان ماقبل تاریخ چنین کاری می‌کردند، اما روش‌های آن‌ها برای استخراج در طول تاریخ از دست رفته یا آنقدر پراکنده و نامنظم بوده که اثری از آن‌ها برجای نمانده است.
مطالعه در مجله‌ی Journal of World Prehistory منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1381708/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تولید سالانه 400 هزار تن زباله الکترونیکی در کشور

رقیب اپل ویژن پرو و متا کوئست پرو؛ هدست پیشرفته HTC Vive Focus Vision رونمایی شد

هنر و خلاقیت ایرانی در طراحی قاشق

یک روز عادی در استرالیا

سکانس عاشقانه سریال «طوبی» که باید دید

قرار بود شوهره من باشی!

یعنی بدتر از این هم می‌شد؟

آقاپور بهترین بازیکن دیدار ایران و گواتمالا ش

مدافع تنومند نویدکیا مجوز گرفت!

افشاگری عجیب؛ با مسی معامله کردم که محروم نشود!‏

فهرست تیم ملی نوجوانان برای اردوی قطر اعلام شد

تماشای بهترین نمایش بیرانوند برای تراکتور

شمسایی: اصلا از بازیکنانم راضی نیستم

معرفی برترین‌های مسابقات بین‌المللی اسکواش

پایان هفته نخست لیگ برتر تفنگ و تپانچه بانوان

آخرین وضعیت نویر پس از مصدومیت اخیر

یک رئالی جانشین ژابی آلونسو در لورکوزن می‌شود؟

روش آسان پاک کردن همه لکه ها از دیوار گچی

سرلشکر سلامی: اقدامات تروریستی به زودی با پاسخ کوبنده جبهه مقاومت روبه رو خواهد شد

انتقاد عضو خبرگان از بازگشت دانشجویان اخراجی به دانشگاه

ترکیه: عملیات تحریک‌آمیز اسرائیل چاره‌ای جز پاسخ برای ایران و حزب‌االله نمی‌گذارد

با این توربین بادی کوچک گوشی و لپ‌تاپ شما هرگز بدون شارژ نمی‌ماند

برگی از تاریخ/ ابوعلی سینا کدام محله تهران را قرنطینه کرد؟

زیبایی خلیج فارس

اولین پوستر رسمی از برنامه جدید «سروش صحت»

بهترین جواب برای مهریه زیاد!

جانشین برانکو ایوانکوویچ اخراج شد

جدایی سایه اوسمار از پرسپولیس

دانشگر استوری کرد: بگذارید از سپاهان بروم!

عکس یادگاری مهندس‌های مس در رفسنجان

خداحافظ معمار باخت 9 - 2؛ اخراج سرمربی دینامو زاگرب

پیولی پنجه در پنجه با هیولای رونالدو

واکنش فوری به زشت ترین چمن لیگ قهرمانان!

بی‌رحم در گلزنی، متزلزل در دفاع؛ ایران 9 - 4 گواتمالا

لباس بارداری که هیچ خانمی نباید بپوشه!

سرلشکر سلامی: جنایات صهیونیست‌ها ناشی از ناتوانی در مصاف رودررو است

جاهای دیدنی تهران در پاییز | معرفی 8 مکان پاییزی در تهران 1404

هندزفری جدید بوز یکی از رقبای جدی ایرپاد 4 اپل است

امکان بازیابی آیفون 16 به صورت بی‌سیم فراهم شد

تریلر جدید بازی A Quiet Place به اهمیت مخفی‌کاری اختصاص دارد

پرتاب صندلی در مناظره انتخاباتی برای شهردار در برزیل

گوناگون/ کشف حقیقتی جالب در مورد نقاشی شب پرستاره ون‌گوگ

اگه عرضه دزدی داشت دلم نمی‌سوخت

بازیگران نام‌آشنای ایرانی و معادل خارجی شان!

وقتی توی مجلس ختم خودت شرکت می‌کنی!

گل چهارم ایران به گواتمالا توسط آقاپور

گل پنجم و دیدنی ایران به گواتمالا

گل ششم ایران به گواتمالا توسط احمدعباسی

گل هفتم ایران به گواتمالا توسط کریمی

گل هشتم ایران به گواتمالا توسط طیبی