آریا جوان

آخرين مطالب

پیشگویی ChatGPT از آینده پژوهش و استنادات علمی نگاه سیاسی

پیشگویی ChatGPT از آینده پژوهش و استنادات علمی
  بزرگنمايي:

آریا جوان - مهر / عضو هیئت‌علمی موسسه تحقیقات سیاست علمی کشور گفت: از هوش مصنوعی می‌توان در ارزیابی کیفیت و تاثیر پژوهش‌ها و پژوهش‌های پیشروی آینده استفاده کرد.
قاسم آزادی در نشست «کاربست هوش مصنوعی در ارزیابی علم، فناوری و نوآوری» از سری پیش‌نشست‌های هشتمین دوره جایزه ملی فناوری اطلاعات که توسط پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران و موسسه تحقیقات سیاست علمی کشور برگزار شد با اشاره به فراگیر شدن هوش مصنوعی در ابعاد مختلف زندگی گفت: با توجه به حوزه کاری و ماموریت‌های محول شده به پژوهشگاه ایرانداک و تحقیقات سیاست علمی کشور باید از این موضوع در حوزه علم‌سنجی و ارزیابی علم، فناوری و نوآوری کمک بگیریم.
وی ادامه داد: در علم‌سنجی به چهار صورت از داده استفاده می‌شود که مبنای بسیاری از تحلیل‌ها و خروجی‌هاست و کمک می‌کنند وضعیتی از کشورهای مختلف بر اساس مقالات، نویسندگان و فعالیت‌های علمی موسسه‌ها قابل ارائه باشد.
عضو هیئت‌علمی موسسه تحقیقات سیاست علمی کشور خاطر نشان کرد: داده‌های کتاب‌سنجی و خروجی‌ آن ها در نهایت کمک می‌کنند تا سیاست‌های علم و فناوری به شکل مطلوب ارائه شود. به ویژه در تامین مالی پژوهش‌ها می‌تواند کمک کند تا نهادهای تامین‌های مالی تصمیمات مبتنی بر شواهد برای پشتیبانی از پژوهش بگیرند.

آزادی با اشاره به اجزای هوش مصنوعی مثل یادگیری ماشین، پردازش زبان طبیعی و ... ادامه داد: فرصتی که برای علم‌سنجی وجود دارد این است که ابعاد هوش مصنوعی با ابعاد مطالعات علم‌سنجی تطبیق دارد.
وی افزود: از هوش مصنوعی می‌توان در تخصیص بودجه پژوهشی، ایجاد استانداردهای داده‌های پژوهشی، شناسایی همکاری‌های پژوهشی بین‌المللی و ... استفاده کرد.
آزادی با اشاره به پژوهش‌های بین‌المللی که تاکنون در عرصه کاربرد استفاده از هوش مصنوعی در علم‌سنجی انجام شده‌اند، گفت: استفاده از چت جی پی تی برای یافتن مقالات پیشرو در علم، پیش‌بینی تعداد استنادات با استفاده از چت جی پی تی، ارزیابی کیفیت پژوهشی با استفاده از هوش مصنوعی، تاکنون در مقالات پژوهشی انجام شده‌اند.
معرفی ابزارهای هوش مصنوعی در علم‌سنجی
وی با اشاره به استفاده از هوش مصنوعی برای ارزیابی علم، گفت: برای مثال می‌توان از تجزیه تحلیل روابط بین مقالات، کلمات کلیدی و مفاهیم یا تحلیل شبکه‌های استنادی برای شناسایی تاثیر مقالات علمی و روابط بین کارهای پژوهشی مختلف استفاده کرد. همچنین پیش‌بینی تاثیر پژوهش‌های علمی، شناسایی روندهای پژوهشی و شناسایی و درک همکاری‌های پژوهشی و اینکه نهادها و موسسات علمی بفهمند با چه کسانی و چه موسساتی همکاری کنند از دیگر کاربردهای هوش مصنوعی در علم‌سنجی است.
عضو هیئت‌علمی موسسه تحقیقات سیاست علمی کشور در مورد ابزار «smart bibilometrics» که یکی از پلتفرم‌های هوش مصنوعی مهم در علم‌سنجی است، توضیح داد: اخیراً پلتفرمی بر اساس هوش تجاری طراحی شده است که ابزارهای مختلفی را برای ارزیابی پژوهش در اختیار متخصصان علم‌سنجی قرار می‌دهد. یکی از ابزارهای این پلتفرم «Word research» است که می‌تواند با بررسی تعداد نویسندگان، تعداد استنادات، نمودارهای مختلف ارائه دهد و در ارزیابی نویسندگان، کشورها و کلمات کلیدی استفاده می‌شود.
وی در مورد ابزار هوش مصنوعی اسکوپوس نیز توضیح داد: ابزار دیگر که اخیراً ارائه شده «Scopus AI» است که این ابزار بر اساس پایگاه علم‌سنجی اسکوپوس، تحلیل‌ها و ابزارها را در اختیار قرار می‌دهد و در کنار قابلیت برای جستجو می‌تواند دستیاری برای متخصصان علم‌سنجی باشد. این ابزار بر اساس خروجی ارائه شده و محتوای اسکوپوس، نقشه مفهومی ارائه می‌دهد و مرجع خوبی برای انتخاب موضوعات در پژوهش‌های آینده است.
وی افزود: اسکوپوس همچنین نشریات مهم و اصلی و دانشمندان برجسته در یک حوزه خاص را شناسایی می‌کند و می‌تواند راهنمایی کند افراد همکاران پژوهشی خود را انتخاب کنند.
زیرساخت‌ها لازم برای استفاده از هوش مصنوعی در ارزیابی پژوهش‌ها
آزادی به ملاحظات و راهبردهای سیاستی در مورد استفاده بهینه از هوش مصنوعی در ارزیابی پژوهش اشاره کرد و گفت: در بخش پژوهش، نیاز است که مطالعات مختلفی برای اثبات کارایی هوش مصنوعی در این زمینه انجام شود. موضوع دیگر ضرورت هماهنگی و هم‌افزایی حوزه‌های مختلف از جمله متخصصان علم سنجی و هوش مصنوعی و علم اطلاعات است تا این مسیر شکل بگیرد.
وی ادامه داد: موضوع مهم دیگری که در این زمینه اهمیت دارد، دسترسی به داده‌ها و فراهم کردن زمینه دسترسی به داده در سطح ملی و بین‌المللی است. همچنین نیاز به سخت‌افزار از جمله ابررایانه‌ها و زیرساخت‌های محاسباتی اهمیت زیادی دارد. به علاوه فعالیت در این زمینه نیازمند آموزش و تربیت نیروی انسانی است که به پیچیدگی‌های شاخص‌های ارزیابی و تکنیک‌های هوش مصنوعی آگاه باشد.
عضو هیئت‌علمی موسسه تحقیقات سیاست علمی کشور با بیان این‌که در کنار همه این مسائل نیاز به یک اقدام ملی وجود دارد، گفت: این آمادگی نهادی باید وجود داشته باشد که از هوش مصنوعی در ارزیابی پژوهش‌ها استفاده شود. این نهادها باید بتوانند بر روی حجم بالایی از منابع علمی و داده کار کنند.
وی خاطر نشان کرد: در ایران در سه نهاد پژوهشگاه ایرانداک، موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) و پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، با توجه به تنوع اطلاعات و حجم داده‌هایی و زیرساخت‌هایی خوبی که در زمینه مقالات دارند می‌توانند به این حوزه وارد شوند و الگوریتم‌های هوش مصنوعی را وارد سامانه‌های خود کنند.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1416721/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وقتی گفتی دوستم نداری، فکر کردم شوخیه!

اکران «شال سیاه» با بازی پاشا رستمی در جشنواره فیلم ایتالیا

حسینی با مشت گره کرده به استقبال پاختاکور رفت

تایید مصدومیت نگران‌کننده برای اینتر

آرش رضاوند پس از 56 روز برگشت!

تیرک مانع از تکمیل درخشش ساسان

رونالدو در ترکیب النصر برای شکست الغرافه

دفع خطرناک زکی‌پور روی حمله پاختاکور

اعلام ترکیب متفاوت پرسپولیس برای اولین برد آسیایی

گزارش زنده؛ استقلال ایران 0 - 0 پاختاکور ازبکستان

70 درصد مجردهای ژاپنی‌ نمی‌دانند چگونه همسر پیدا کنند!

عارف پیشنهاد داد: «نهضت کاهش مصرف آب» در کشور به وجود آید

رسانه رژیم صهیونیستی: ادله‌ای درباره دست داشتن ایران در ترور خاخام اسرائیلی وجود ندارد

رایزنی وزارت کشور و شورای نگهبان برای برگزاری همزمان انتخابات مجلس و شوراها

واکنش سخنگوی کمیسیون فرهنگی به معاون پزشکیان درباره قانون حجاب: در اختیار دولت نیست

قانون افزایش سهمیه دولت در صندوق بین‌المللی پول ابلاغ شد

هزینه سفر به آلانیا چقدر است؟

تاریخ رونمایی سری آنر 300 مشخص شد

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

مدیرعامل سامسونگ 5 سال زندانی می‌شود؟

این ماهی ترسناک، همه چیز خوار است!

نکته مهم برای روشن کردن ماشین در هوای سرد

اگر این عنکبوت رو دیدید فرار کنید

خواننده مشهور پاپ به شبکه نسیم می آید

پخش فیلم «می‌خوام به قتل اعتراف کنم» در خارج از کشور

تیزری از پایان داستان سریال «زخم کاری»

ترکیب استقلال مقابل پاختاکور مشخص شد

داور بدشگون چینی برای بازی پرسپولیس

حرکت مخفی و خطرناک یامگا در بازی جام حذفی

دی‌مارکو: در رختکن اینتر کسی از بازی نکردن غر نمی‌زند

ترکیب پاختاکور مقابل استقلال مشخص شد

جوهر سپاهان سرانجام روی انگشت کارترون!

پدیده استقلال در لیست انتظار موسیمانه

سرمربی قهرمان آفریقا به دنبال اولین برد در آسیا

مامان خانم ها لطفا بین دعوای بچه ها کدخدامنش باشید

پزشکیان: هرگز نمی‌پذیرم که مردم کشورم چشم به آن سوی مرزها داشته باشند

بازتاب گسترده بیانات رهبر انقلاب درباره «اعدام نتانیاهو و گالانت» در رسانه‌های عربی

هشدار عراقچی نسبت به عادی‌سازی جنایت در غزه

هند: با ایران و اسرائیل برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها در ارتباط هستیم

بروجردی: نمی گویم ظریف را از دولت بردارند اما...

جنگنده ویژه روسیه در رادار توجه ایران!

آزمایش اندروید 15 روی گلکسی A16 5G سامسونگ ادامه دارد

استتار باورنکردنی یک هشت پا به شکل یک صدف

دفاع جانانه شیرکوهی از توله هایش در برابر خرس سیاه

این مکان چشم شیطان است

غافلگیری جدید فریبرز!

تورج نصر: مردم می‌گویند با صدایت بزرگ شده‌ایم

یک تئوری تاریک درباره انیمیشن «وینی پو»!

دی‌بروینه: سیتی نیازی به جلسه عبور از بحران ندارد

تراکتور با جت شخصی به دبی رفت