آریا جوان

آخرين مطالب

فضای مجازی و هویت چند پاره دختران

فضای مجازی و هویت چند پاره
  بزرگنمايي:

آریا جوان - ایسنا / هویت در فضای مجازی، بدون محدودیت توسط انسان انتخاب می‌شود. در جهان معاصر که هویت انسان دیگر مانند گذشته نیست و انسان می‌کوشد تا با بهره‌گیری از شیوه‌های مختلف در زندگی، هویت یا همان تمایز خود از دیگران را روشن سازد. فضای مجازی امروز یکی از شیوه‌هایی است که افراد با فعالیت در آن، هویت‌شان را تعریف می‌کنند و سعی دارند تا اعتبار اجتماعی خود را در این فضا بازسازی کنند.
 در فضای مجازی افراد امکان آن را دارند که هر شخصیتی با هر صفاتی باشند، می‌توانند با هویت خودشان فعالیت کنند یا به هویتی کاملا متضاد با آن‌چه در واقعیت هستند، تظاهر نمایند. انسان در فضای واقعی دارای محدوده هویت فردی روشنی است؛ نام، نام‌خانوادگی، سن، تحصیلات، چهره و همه ویژگی‌های معینی که باعث تمایز وی از دیگران می‌شود. اما در فضای مجازی مسئله هویت، بدون محدودیت توسط انسان انتخاب می‌شود.
بررسی‌ها نشان دهنده این امر است که شکل‌گیری هویت در فضای مجازی بیشتر بر اساس محدوده‌ای است که آن فضا و یا دنبال‌کنندگان به آن علاقه نشان می‌دهند و نه آن‌چه که افراد در زندگی واقعی خود هستند. این شیوه از فعالیت در فضای مجازی بیانگر آن است که افراد تنها قسمتی از زندگی خود را به اشتراک می‌گذارند که مورد پسند دیگر کاربران در فضای مجازی قرار می‌گیرد و به صورت غیر مستقیم قسمتی دیگر از زندگی‌شان، پنهان می‌شود.
این هویت مجازی حتی اگر با هویت افراد در خارج از این فضا مطابقت داشته باشد، با این‌حال بازنمایی ساختگی از هویت فرد است، چرا که تمام ابعاد و زوایای آن را تحت پوشش قرار نمی‌دهد. اما سوال اینجاست که فضای مجازی چگونه افزونه هویتی برای انسان ایجاد می‌کند؟ و همچنین هویت مجازی چقدر به هویت واقعی نزدیک است؟ و آیا هویت مجازی می‌تواند جایگزین هویت اجتماعی انسان در جهان امروز باشد؟
برای پاسخ به این سوالات با محمدجواد خضرایی، پژوهشگر علوم‌اجتماعی و مدرس مردم‌شناسی به گفت‌وگو پرداختیم.

آریا جوان


فضای مجازی چگونه افزونه هویتی برای انسان ایجاد می‌کند؟
مسئله بحران هویت در اثر ظهور فضای مجازی موضوعی است که با گسترش اینترنت و افزایش تعداد کاربران در سطح جهانی مورد توجه گسترده قرار گرفت. از حدود 20 سال پیش تا به امروز بخصوص متکی به ایده‌های پست‌مدرن و نظریات آنارشیستی، تخیل در باب آزادی از هر نوع تقیدی که پیشتر هویت‌های افراد را می‌ساختند رو به افزایش نهاد. فراوانی مقالات تولید شده در این بازه پیرامون این موضوع نشان می‌دهد که تصور ایجاد هویتی مستقل از هویت سابق افراد به عنوان پدیده‌ای جدید و متفاوت تا چه میزان پیش‌فرض تحقیقات قرار گرفته است. همچنین واکنش به آثار احتمالی ظهور چنین پدیده‌ای در تحقیقات مذکور دو دسته روایت‌های جانبدارانه و برحذر دارنده را به وجود آورده است.
اما پیشرفت این تحقیقات در طول این مدت، در مسیری خلاف تصور اولیه جلو رفته است. در واقع تلقی ایده‌آلیستی مطالعات اولیه که ایجاد هویت جدید را نافی هویت سابق می‌دانست تعدیل شد و امروز بیشتر در خصوص نحوه تعامل این دو هویت بحث می‌شود و دیگر جایگزینی یکی با دیگری مطرح نیست. لذا به طور کلی می‌توان گفت فضای مجازی همچون هر تغییر اجتماعی دیگر در ساخت هویت‌های فردی و جمعی موثر است، لکن این امر به معنای ایجاد گسست در هویت‌های فردی و جمعی نمی‌باشد.
هویت مجازی چقدر به هویت واقعی نزدیک است؟
برای این موضوع من یک تحقیقی در کلاس انجام دادم و از دانشجویان خواستم ویژگی‌های هویتی خود در فضای مجازی و فضای واقعی را بنویسند. نتیجه جالب توجه این تحقیق نشان می‌داد که غالب افراد در فضای مجازی هویتی کامل متفاوت و بلکه متضاد با هویت واقعی خود دارند. مثلاً فردی که در فضای واقعی به شدت ساکت، آرام و کم حرف است، در فضای مجازی شخصیت جدیدی که کاملاً برون‌گراست را از خود نشان می‌دهد.
این تجربه توسط بسیاری دیگر از افراد نیز تکرار شده است، اما به طور صریح نمی‌توان گفت که این دو هویت کاملاً متضاد و نامرتبط هستند. در واقع در مراحل ابتدایی با رشد فناوری فضای مجازی و حضور نابهنگام انسان‌ها در این فضا، در هویت افراد اختلال ایجاد می‌شود، اما به تدریج و با انس با این فضا، این دو هویت به هم نزدیک می‌شوند. این مسئله خود را در شکل فناوری هم نشان می‌دهد، یعنی فناوری هم به سمتی حرکت می‌کند که این دو هویت را به هم نزدیک کند. به طور مثال به واسطه شبکه‌های اجتماعی و تکثیر دولت الکترونیک، از مرحله حضور گمنام در فضای مجازی به مرحله تشکیل هویت تازه و مشخص در فضای مجازی رسیده‌ایم. برخی همچون کاستلز نیز ظهور پروفایل را حرکتی اعتراضی در واکنش به هویت‌زدایی‌های پیشینی می‌دانند و پیش‌بینی می‌کنند که در آینده نزدیک فضای مجازی از جهت هویت به شدت سرشار خواهد شد.
آیا هویت مجازی می‌تواند جایگزین هویت اجتماعی انسان در جهان امروز باشد؟
این سوال ناشی از یک خطای لفظی است که در اشاره به فضای مجازی صورت می‌گیرد. در واقع مفهوم مجازی معادل تخیلی و غیر واقعی فرض می‌شود، در حالی که فضای مجازی به اندازه فضای واقعی، واقعی است. شاید بهتر بود به جای دو عبارت فضای مجازی و فضای واقعی از دو عبارت فضای مادی و غیر مادی استفاده می‌شد. اصل ایده شکل‌گیری فضای مجازی از این درک و دیدگاه ناشی شد که ماهیت واقعیت و بازنمایی از آن، دو امر متفاوت و متضاد نیستند، بلکه میان واقعیت و بازنمایی جمعی و فردی از آن اگر نگوییم که وحدت وجود دارد، لااقل می‌توانیم بگوییم که رابطه پررنگی وجود دارد. لذا اگر ما فضای مجازی را غیر واقعی فرض نکنیم، می‌توانیم بگوییم که همان‌طور که هر تغییر اجتماعی، هویت‌ها را نیز تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، فضای مجازی نیز در تغییر هویت‌ها موثر است. اما چنان‌که بیان شد ظهور و توسعه سریع این فضا در یکپارچگی هویتی و تغییرات تدریجی آن اختلال ایجاد کرد که منجر به تولید انسان‌های دو یا چند هویتی شد، اما به تدریج این فاصله کم خواهد شد و هویت‌های گسسته از هم به سمت همگرایی حرکت خواهند کرد.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1417899/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مایکروسافت زیر ذره‌بین تحقیقات ضد انحصار FTC قرار گرفت

ناکامی بزرگ کوالکام در بازار لپ‌تاپ‌

آپدیت جدید OxygenOS 15 برای وان پلاس 12 با قابلیت‌های هوش مصنوعی عرضه شد

ماسک ویژه ای برای محافظت از صورت در رخت خواب

سقوط آزاد از داخل هلی‌کوپتر

اوشیننِ سوئیس؛ دریاچه ای برای تمام فصول

شاه عباس، اصفهان را پایتخت اعلام کرد

ایران همیشه از عثمانی شکست می‌خورد

هولتسر تمام عکس‌ها را روی شیشه چاپ می‌کرد

آموزش رانندگی در چین

نجات بچه ببر در حال غرق شدن توسط مردی مهربان

شادی حیوانات پس از بارش برف در پارک سگمنلرِ آنکارا

لحظه تخریب یک برج 22 طبقه در لوئیزیانا

چرا صبح بعد از بیدار شدن از خواب احساس خستگی می‌کنیم؟

12 اصل در تشویق کودکان که حتماً باید بدانید

گم شدن جنازه هاشم آقا

به نعمیه میگه طوفان کاترینا

فرهاد داره با یه دختر دیگه ازدواج می کنه!

از بابا بودن فقط هشت شب خونه باش رو فهمیدی

فراز و فرودهای «جوکر»؛ از لودگی مردانه تا ظرافت طنز زنانه

شارون استون: آمریکایی‌ها نادان و متکبر هستند!

موافقت فدراسیون دوومیدانی با برگزاری دوی ماراتن کیش

احتمال رویارویی دوباره کشتی‌گیران ایران و روسیه

ستاره جوان اسپرز، پادشاه NBA را دور زد!

دعوت از تیرانداز مازندرانی به اردوی استعدادیابی تیم‌ ملی

روزبه چشمی جانشین کدام بازیکن استقلال می‌شود؟

واکنش سرمربی تیم ملی فوتسال زنان به اظهارات مجید جلالی

واعظ آشتیانی: هیچ وقت برای مدیریت در استقلال سراغ من نمی‌آیند

نقره‌داغ شدن عنوان‌دار کشتی جهان و المپیک توسط دادگاه CAS

انتقاد بی‌رحمانه فرانسوی‌ها از امباپه

لواندوفسکی بهترین مهاجم قرن21

اقدام استقلال برای جلوگیری از یک پرونده شکایت

بایدها و نبایدها در آموزش مهارت آشپزی به کودکان

واکنش سایت رهبر انقلاب به اعلام آتش‌بس در لبنان

عراقچی غرب را تهدید به سلاح هسته ای کرد

چند نفر برای انتخابات میاندوره‌ای مجلس پیش‌ثبت‌نام کردند؟

پزشکیان به مجلس می‌رود؛ علت چیست؟

گفتگوهای ایران و اروپا امروز از سرگرفته مى‌شود

معرفی 15 انیمیشن تماشایی برای کودکان؛ از شرک تا داستان اسباب‌بازی

10 سریال دیدنی اپل تی وی پلاس که کمتر دیده شده اند؛ از Black Bird تا Servant

«علی لاریجانی» عضو هیئت امنای صندوق اعتباری هنر شد

کشف حکاکی‌های اسطوره‌ای در کنار زمین فوتبال باستانی

سگ‌های گمشده چگونه راه خانه را پیدا می‌کنند؟

آیفون 17 پرو با 7 ویژگی جدید راهی بازار می‌شود

حکاکی زیبا و نفس‌گیر بر نوک مداد!

صحنه ای عاشقانه از دو میمون در زیر باران

سرگذشت غم‌انگیز گربه خانگی که در حیات وحش گم می‌شود

Polignano a Mare شهری در ایتالیا

وقتی یک خروس همسرش را به طلافروشی برد و سوژه فضای مجازی شد!

چجوری یک انسان با اعتماد به نفس بار میاد؟