آریا جوان

آخرين مطالب

29 سال پیش در چنین روزی، مرورگر اینترنت اکسپلورر 2 منتشر شد نگاه سیاسی

29 سال پیش در چنین روزی، مرورگر اینترنت اکسپلورر 2 منتشر شد
  بزرگنمايي:

آریا جوان - زومیت / داستان اوج‌گیری و افول اینترنت اکسپلورر، شکست دادن نت‌اسکیپ نویگیتور و شکست‌خوردنش از کروم، روایتی جالب و خواندنی است.
چند دهه پیش، مایکروسافت تصمیم مهمی گرفت تا نسخه‌ی دوم مرورگر اینترنت اکسپلورر را همراه با سیستم‌عامل جدید خود در آن زمان یعنی ویندوز 95 منتشر کند. این اقدام در آن دوره برای مایکروسافت طبیعی به‌نظر می‌رسید؛ شناسایی محصول فناوری نوظهور، توسعه‌ی نسخه‌ای از آن و انتشار با قیمتی بسیار کمتر برای جذب سهم بازار. اینترنت اکسپلورر 2 در 27 نوامبر 1995 (6 آذر 1374) به‌همین‌شکل منتشر شد.
هرچند رویکرد مایکروسافت در انتشار اینترنت اکسپلورر میان شرکت‌های بزرگ عادی بود، اما سازنده‌ی ویندوز انتظار نداشت واکنش شدید رقبا و در نهایت شکایت‌های حقوقی و تحقیقاتی ازطرف دولت ایالات‌متحده را به‌دنبال داشته باشد. این رویدادها سرانجام به آنچه امروز به عنوان «اولین جنگ مرورگرها» شناخته می‌شود، ختم شد.
اولین جنگ مرورگرها
برای درک اولین جنگ مرورگرها، باید بدانید اینترنت در اواسط دهه‌ی 90 چگونه کار می‌کرد. در آن زمان، مرورگر اصلی وب در آمریکا Netscape Navigator بود که برخلاف مرورگرهای امروزی رایگان منتشر نمی‌شد. نت‌اسکیپ ابتدا برای استفاده‌ی شخصی، دانشگاهی و سازمان‌های غیرانتفاعی رایگان بود، اما با افزایش محبوبیت، این سیاست تغییر کرد و هزینه‌ی اشتراک مرورگر مذکور به‌ازای هر کاربر 99 دلار تعیین شد.

آریا جوان


XDA


نت‌اسکیپ نویگیتور بین سال‌های 1993 تا 1995 رشد کرد و روی اکثر سیستم‌های عامل اصلی دردسترس بود. این مرورگر تقریباً در هر خانه و محل کار آمریکایی وجود داشت. اما روند مذکور با تصمیم مایکروسافت برای انتشار اینترنت اکسپلورر 2 به‌صورت رایگان همراه ویندوز 95 به‌کلی تغییر کرد.
استراتژی مایکروسافت و واکنش نت‌اسکیپ
مایکروسافت قبلاً اینترنت اکسپلورر 1 را به‌عنوان بخشی از بسته‌ی Windows 95 Plus! و افزونه‌های دیگر ارائه کرده بود، اما این‌بار شرایط متفاوت بود. با انتشار اینترنت اکسپلورر 2، غول فناوری اهل ردموند عملاً دسترسی رایگان به اینترنت را برای هرکسی که کامپیوتر ویندوزی داشت فراهم کرد. این اقدام با نارضایتی شدید نت‌اسکیپ مواجه شد.


XDA
به‌نوشته‌ی XDA، نت‌اسکیپ با داشتن 90 درصد سهم بازار مرورگرها، مدعی شد که مایکروسافت درحال ایجاد انحصار است. این ادعا هرچند از دیدگاه رقابتی عجیب به‌نظر می‌رسید، اما اشتباه نبود. هر بازاری که مایکروسافت وارد آن می‌شد، در نهایت به انحصار این شرکت درمی‌آمد. این موضوع با افشای ایمیل‌های داخلی مایکروسافت تأیید شد؛ جایی‌که بیل گیتس به‌طور خاص به رقابت با نت‌اسکیپ اشاره کرده و تیم محصول را تحت فشار قرار داده بود تا اینترنت اکسپلورر را به تولیدکنندگان رایانه ارائه دهند و به گفته‌ی خودش «نت‌اسکیپ را خفه کنند».
اینترنت اکسپلورر و نت‌اسکیپ نویگیتور رقابت شدیدی را در بازار مرورگرها تجربه کردند. نت‌اسکیپ به‌مرور زمان مرورگر خود را رایگان کرد و مجموعه‌ای از برنامه‌های جانبی را به آن افزود تا کاربران را جذب کند، اما این تلاش‌ها فایده‌ای نداشت. با گذشت زمان و فروش هر کامپیوتر ویندوزی جدید، محبوبیت اینترنت اکسپلورر بیشتر و سهم بازار نت‌اسکیپ کمتر شد.
افول نت‌اسکیپ و پیامدهای آن
نت‌اسکیپ تا سال 1998 هنوز حدود 30 درصد از سهم بازار مرورگرها را در اختیار داشت، اما پیش‌بینی‌های سالانه نشان می‌داد که این شرکت توانایی رقابت با اینترنت اکسپلورر را ندارد؛ مرورگری که به‌صورت پیش‌فرض روی اکثر سیستم‌عامل‌ها وجود داشت و حتی در کامپیوترهای اپل نیز دردسترس بود. در همین سال، با اوج‌گیری حباب دات‌کام، نت‌اسکیپ تصمیم گرفت تنها گزینه‌ی باقی‌مانده را انتخاب کند. در 24 نوامبر 1998 (3 آذر ‍1377)، شرکت AOL موفق شد نت‌اسکیپ نویگیتور را با مبلغ 4٫2 میلیارد دلار خریداری کند و این معامله سال بعد نهایی شد.

آریا جوان


XDA
مرورگری که به نام نت‌اسکیپ نویگیتور شناخته می‌شد پس از رفتن به زیر چتر AOL به‌تدریج از بین رفت. جالب اینکه در سال 2008، مایکروسافت شرکت و تمامی پتنت‌های آن را با پرداخت فقط یک میلیارد دلار خریداری کرد و یک سال بعد آن را به فیسبوک فروخت. به‌هرحال، میراث نت‌اسکیپ همچنان زنده ماند و پیش‌از فروش، خالق نرم‌افزار مذکور کد منبع آن را در اینترنت منتشر کرد و کاربران با به‌روزرسانی‌های مختلف، مرورگری ساختند که امروزه به‌عنوان «موزیلا فایرفاکس» می‌شناسیم.
دادگاه‌های ضدانحصار و تأثیرات آن
در همان سالی که نت‌اسکیپ به‌فروش رفت، مایکروسافت به‌دلیل نقض قوانین ضدانحصار به دادگاه کشیده شد. نتیجه‌ی این دعوی حقوقی، تأیید انحصاری‌بودن مایکروسافت بود. دادگاه حکم داد که سازنده‌ی ویندوز باید به دو شرکت مجزا تقسیم شود؛ یکی برای ساخت سیستم‌عامل و دیگری برای توسعه‌ی مرورگرهای وب.
البته تجزیه‌ی مایکروسافت هرگز رخ نداد. این شرکت به حکم تجزیه‌ی واحد سیستم‌عامل و مرورگر اعتراض کرد و پس‌از چند سال دعوی حقوقی، تقریباً بدون آسیب جدی از دادگاه خارج شد و فقط جریمه‌ای جزئی برای آن درنظر گرفته شد. سرانجام، در سال 2005، مایکروسافت طعم رقابت شدید را چشید؛ زمانی‌که اینترنت اکسپلورر به‌دلیل رقابت با گوگل کروم و موزیلا فایرفاکس (نسل جدید نت‌اسکیپ)، کنترل بازار را از دست داد و وارد دومین جنگ مرورگرها شد.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1418185/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کنایه عجیب گزارشگر دیدار منچستریونایتد به بیرانوند در مقایسه با اونانا

جادو و جادوگری در دنیای فوتبال

احسان حدادی: در فدراسیون میز ریاست ندارم

خلاصه بازی تاتنهام 2 - آاس رم 2

هشدار مارسکا به بازیکنان

اتفاقات عجیب در برخورد با مقصران موج‌سواری

برد مقصودلو و صعود به رده ششم

حرکات موزون قایدی، قدوس و مغانلو با لباس عربی در مراسم روز ملی امارات

گل دوم منچستریونایتد به بودو گلیمت توسط هویلوند

گل سوم منچستریونایتد به بودو گلیمت

ربیعی و شاگردانش آماده تقابل با شمس‌آذر شدند

گل اول بودو گلیمت به منچستریونایتد

هدیه خوشامدگویی حریف نروژی به آموریم!

خلاصه بازی هایدنهایم 0 - چلسی 2

صنعت مد چگونه فوتبال را به تسخیر خود درآورد؟

مربیان بزرگی که به بن‌بست رسیدند

گل دوم تاتنهام به رم توسط جانسون

گل مردود رم به تاتنهام توسط الشعراوی

مرور خاطره شیرین از تیم ملی فوتبال

طراحی آنر 300 اولترا در تصاویر رسمی این گوشی مشاهده شد

تلاوت شاهکار آیاتی از سوره مریم با صدای استاد عبدالباسط

کیا اینجوری عذرخواهی میکنن؟

«خائن کشی» رکورددار جوایز جشن حافظ امسال

عبدالله روا: رای پرونده لوکادیا بالاخره چی شد؟!

گل اول تاتنهام به رم توسط سون از روی پنالتی

گل اول رم به تاتنهام توسط اندیکا

گل اول چلسی به هایدنهایم توسط انکونکو

گل دوم چلسی به هایدنهایم توسط مودریک

گل اول منچستریونایتد به بوده

پیام تبریک شورای راهبردی روابط خارجی به حزب‌الله لبنان

چرا وقتی برق می‌رود، اینترنت هم قطع می‌شود؟

ردمی بادز 6 پرو با فناوری حذف نویز و عمر باتری 36 ساعته معرفی شد

اینک آخرالزمان؛ از بیداری تا بی تفاوتی!

سخن بزرگان/ ایمان و عمل، هیچ کدام به تنهایی فایده‌ای ندارد!

شعر ایرانی که سید حسن نصرالله را خوشحال کرد

ابراز ارادت دانشمند شهید هسته ای «فخری زاده» به حاج قاسم

همدلی کودکان خردسال غزه در زیر بمباران

نماهنگ زیبای «نحن حزب الله»

چهره ها/ پاسخ کوبنده سروش صحت در واکنش به توقیف «اکنون»

ساترا یا صداوسیما؛ حذف عادل فردوسی‌پور به کدام دلیل؟

فاطیما بهارمست: نمی‌دونم چرا خیلی‌ها از من خوششون نمیاد!

قدرت باور نکردنی صدای هوتن شکیبا در دوبله شیرشاه!

لی شارپ: یونایتد برای موفقیت باید از شر آنتونی خلاص شود!

گزارش تولد قلعه‌نویی سرمربی تیم ملی از زبان عبدالله روا

ترجمه عجیب علی پوردارا، لژیونری که در لیگ کویت توپ می‌زند

لحظاتی از درخشش علی پوردارا در لیگ کویت

اعتراف آموریم: نمی‌توانم یونایتد را تنهایی درست کنم!

چالش‌های توماس توخل برای هدایت سه شیها

معرفی فینالیست‌های قوی‌ترین مردان ایران

اسبقیان: انتخابات فدراسیون بولینگ و بیلیارد کاملا قانونی برگزار شد