آریا جوان

آخرين مطالب

جای خالی تلویزیون و ماجرای پول‌پاشی‌ها برای گیشه! اجتماعی فرهنگی

جای خالی تلویزیون و ماجرای پول‌پاشی‌ها برای گیشه!
  بزرگنمايي:

آریا جوان - تسنیم / وقتی برخی از تهیه‌کنندگان برای موفقیت در گیشه به شبکه‌های ماهواره‌ای پناه می‌برند؛ تلویزیون نباید بیشتر از این‌ها در امر توجه به محصولات فرهنگی تعلل کند.
موضوع تیزرهای تبلیغاتی فیلم‌های سینمایی در شبکه‌های ماهواره‌ای یک اتفاق تازه نیست. اما شاید پول‌پاشی عده‌ای برای به دست آوردن گیشه موضوع جدیدی باشد که بایستی بررسی و واکاوی شود.
شاید اوج این انتقادها به وزارت ارشاد و صداوسیما در دولت قبل بیشتر هم شد. محمدمهدی اسماعیلی وزیر وقت اعلام کرد که پخش تبلیغ‌ در شبکه‌های ماهواره‌ای ممنوع است و باید با آن برخورد شود. اما از طرفی دیگر خبری از تبلیغات در صداوسیما نبود.
این در حالی است که مدیران صداوسیما می‌گویند فیلم سینمایی بایستی از شاخصه‌هایی برخوردار باشد که بتوانیم آن را تبلیغ کنیم. (برخی از مدیران تلویزیون اعتقاد دارند که بیشترِ فیلم‌های سینمای ایران را نمی‌توان همراه خانواده دید و قابل تبلیغ نیستند) البته که این نقطه نظرِ استاندارد و درستی است اما رونقِ سینما و جلوگیری از این تبلیغات ناعادلانه هم نیاز به تمهید و تدبیر ویژه‌ای دارد.
وقتی یک تهیه‌کننده خاص برای به دست آوردن عنوان «سلطان گیشه» حاضر است مبالغ بالایی هزینه کند تا در شبکه‌های ماهواره‌ای فیلم او تبلیغ شود. شبهاتی درباره برخی از فیلم‌ها و تبلیغات آنها وجود دارد که مبالغ زیادی به حساب برخی از شبکه‌های خارجی ریخته تا فیلم‌شان بیشتر تبلیغ شود و اینجا فقط عنوان «پرفروش‌ترین فیلم گیشه سینماها» را به خودش اختصاص دهند نه رضایتِ مخاطب!امروز در پسِ این اتفاق تنها یک جرم اتفاق نمی‌افتد؛ جرمِ تبلیغ در شبکه‌های خارجی، جرمِ عدم توجه به رضایت مخاطب هم به آن اضافه کرد. اینکه برخی از کارگردانان همچون کارگردان «فیلم عزیز» در برنامه «هفت» می‌گوید سینما را تک ژانری کردند زیاد بیراه نیست.
اتفاقاً در این فضا می‌توان گفت در سینما امروز کسانی پول درمی‌آورند که بیشتر تبلیغ کنند! حالا این تبلیغ می‌تواند در هر شبکه، مدیوم و پلتفرم و صفحه مجازی اتفاق بیفتد.

اگر تلویزیون به میدان بیاید همه این اتفاقات به سمت دیگری خواهد رفت. چرا که یک فضای تبلیغی عادلانه، آن‌وقت مردم به دور از هر هیاهوی تبلیغی به کیفیتِ کارگردانی، بازیگری و قصه فیلم نمره می‌دهند و بر این اساس فیلم‌ها به فروش می‌رسد. همچون گذشته‌ای نه چندان دور هم چنین رویکردی وجود داشته است.
امروز می‌توان با نگاهی به فروش فیلم‌های سینمایی به این نکته کاملاً رسید؛ بسیاری از تهیه‌کنندگان و کارگردانان در سینما این اعتراض را بارها به صداوسیما داشتند تا فضای تبلیغی را به طور یکسان برای همه فیلم‌ها فراهم کند.
هرچند این تبعیض را می‌توانیم در تبلیغِ فیلم‌های کودکانه در شبکه کودک مشاهده کنیم که برخی فیلمها مورد حمایت این شبکه قرار می‌گیرند و برخی دیگر نه.
از طرفی دستگاه‌های نظارتی در ارشاد هم بایستی وارد این اتفاق شوند و واکاوی کنند؛ ماجرای این تبلیغات ماهواره‌ای چیست؛ در پشت پرده آن چه خبر است؟ این پول‌ها از کجا می‌آید که برخی از تهیه‌کنندگانِ خاص حاضرند چند برابرِ هزینه ساخت فیلم‌شان، هزینه تبلیغ بپردازند.
در حالی‌که بخش عمده‌ای از بدنه سینمای ایران قادر به پرداخت چنین پول‌هایی نیستند و چشم‌شان به تبلیغ در شبکه‌های داخلی و بیلبوردهای شهری دوخته شده است.
«با مسببان این اتفاق برخورد خواهد شد.» این جمله معروف وزیر وقت ارشاد بود که در مقامِ حرف باقی ماند و عملیاتی نشد. یا حمایت از سینمای ایران و رونقِ فروش آن که معمولاً در صحبت‌های مدیران صداوسیما دیده می‌شود نیز در مقام حرف باقی ماند.
یکی از وظایف رسانه ملّی حتماً تبلیغ محصولات فرهنگی و هنری است؛ تبلیغ سینما، تئاتر، کتاب و حتی هنرهای تجسمی به جای این همه تبلیغ رنگارنگ و حتی لاکچری باید در دستورِ کار قرار بگیرد؛ اما نه آنقدر تبلیغ محصولات فرهنگی و هنری ارگانی و سازمانی بلکه بخش خصوصی نیازمند حمایت بیشتری است.
نباید بیشتر از این‌ها تلویزیون در امر توجه به محصولات فرهنگی تعلل کند که اقتصاد فرهنگ دچار مشکل شود.
شروعِ این اتفاقات از نیمه اول سال 1395 بود و در زمانِ‌ فعالیت شبکه جم این اتفاقات به اوج خودش هم رسید. حتی بعضاً پایِ تعهدنامه‌هایی به میان آمد که حق تبلیغ فیلم در شبکه‌های ماهواره‌ای از بین برود و به جایِ آن آنونس فیلم به رادیو برود و تیزر به تلویزیون!
در سال‌هایی با اوج گرفتن برنامه «هفت» شبکه سه و کارهای زنده دیگر در شبکه‌های یک و دو سیما ضمن مرور بر اکران فیلم‌ها در قالب موضوعات مختلف فیلم‌های سینمای ایران معرفی می‌شدند.
این اتفاق بعضاً در رادیو بیشتر اتفاق می‌افتاد اما در سال‌های اخیر این برنامه‌ها هم کمتر شد. حتی بسیاری از سینماگران نسبت به نگاه سلیقه‌ای رسانه ملّی مبنی بر پخش تیزر فیلم‌های سینمایی انتقاد کردند. در عین حال هنوز جریانِ تبلیغ فیلم‌های سینمایی ایران و حتی سریال‌های خانگی در شبکه‌های ماهواره‌ای ادامه دارد.
بارها این موضوع را از مدیران امر در وزارت فرهنگ و سازمان صداوسیما پیگیری کرده است. مدیرکل تبلیغات و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوره گذشته این نکته را مطرح کرده بود که «در حوزه برخورد با این دوستان رویه خودمان را تشدید کردیم. حتی از اخطار و تذکر دادن عبور کرده‌ایم به حوزه بازدارندگی تبلیغات در فضای ماهواره‌ای رسیده‌ایم که با همت مراجع قضایی در آینده‌ای نزدیک مشکلات و چالش‌ها در این حوزه برطرف شود.»
اما امروز که عدم توجه صداوسیما به موضوع تبلیغات سینما را یادآور شدیم و از تبلیغات بی‌رویه و شائبه‌برانگیز برخی از تهیه‌کنندگان سینما در شبکه‌های ماهواره‌ای گفتیم، به نظر می‌رسد نه تنها بازدارندگی ایجاد نشده بلکه متأسفانه به یک رویه‌ای برای فروشِ پوشالی فیلم‌ها هم بدل شده است.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1420457/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مدیرعامل اپل از هوش مصنوعی، آینده ویژن پرو و موضوعات دیگر می‌گوید

بازی/ Tank Stars؛ جنگ‌های مهیج تانکی

ناتینگ فون 3a به تراشه اسنپدراگون برمی‌گردد

استوری/ مرا در عالم ذر حضرت زهرا سوا کرده

نوحه خوانی فاطمی؛ جدیدترین اثر مهدی رسولی به مناسب شهادت حضرت زهرا(س)

زهرا (س) در آتش بود، حیدر داشت می‌سوخت...

استوری/ قصه دیوار و در را کس نداند جز خدا...

اولین‌ برف پاییزی در ارتفاعات ماسوله

علت ضجّه ی امیرالمؤمنین صلوات الله علیه

نوحه «بزرگ مدینه بزرگ همه، دعای قنوت شب فاطمه(س)» با نوای محمود کریمی

استوری/خلقت از روز ازل مدیون عطر یاس بود

شعر خوانی مرحوم حسان در محضر آیت الله بهاء الدینی

استوری/ حلالم کن که من رفتم....

کشف کوسه ارواح؛ موجودی عجیب و اسرارآمیز در اعماق دریا/ ویدئو

تصاویر جالب از پرواز ایرباس هواپیمایی امارات در هوای مه آلود پاییزی/ ویدئو

چطوری تونستی این همه سال با هووی خودت زندگی کنی؟

چقدر گفتم به هر مذکری که ابراز عشق کرد دختر ندید

غیرت زن و مرد ندارد

خاطره ها که نمیمیرند؛ میمیرند؟!

روی پاس عالی سردار آزمون، گل اول شباب‌ الاهلی توسط لیما

گل سردار آزمون برای شباب الاهلی روی پاس عزت‌اللهی

معرفی حریفان جوانان والیبالیست ایران در قهرمانی جهان

بریس در 2 دقیقه! گل دوم سردار آزمون برای شباب الاهلی

بازیکن اسبق سپاهان دستیار کارترون شد

معرفی داوران بازی‌های پرسپولیس و استقلال در هفته یازدهم

برای افزایش حس مسئولیت‌پذیری کودک خود چه کاری انجام داده‌اید؟

سفیر ایران: روابط با عربستان براساس گام‌های برنامه‌ریزی‌شده‌ پیش می رود

بطحایی: دولت برای قانون عفاف و حجاب لایحه جدید نمی دهد

سخت‌گیری رئیس جمهور برای مصرف انرژی در جلسه هیئت دولت

پناهیان: فتنه‌های آخرالزمانی چهره منافقان را رسوا خواهد کرد

فرد توهین‌ کننده به پزشکیان از ستاد امر به معروف اخراج شد

اسنپدراگون 8 الیت نسل 2 شاید گران‌ترین تراشه موبایل کوالکام شود

کنسول PS3 می‌توانست پایان فعالیت پلی استیشن باشد

بازه انتشار بازی Wildkeepers Rising اعلام شد

دموی رایگان Gran Turismo 7 طی چند روز آینده منتشر می‌شود

چرا مغز دارکوب موقع ضربه زدن به درخت، نمی‌ترکد؟

روضه‌خوانی «محمود کریمی» در مراسم عزاداری شب شهادت حضرت ‌زهرا(س) در حسینیه امام خمینی(ره)

سه ویژگی اخلاقی که سبب بهشتی شدن می‌شود

مداحی «احمد واعظی» در مراسم شب شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) و تشییع شهدای گمنام

دلایل به حق حضرت فاطمه (س) برای پس گرفتن فدک

روش ساختِ ویدیوهای تبلیغاتی پر هزینه

نوحه خوانی مجتبی رمضانی در مراسم شب شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) و تشییع شهدای گمنام

«لگد اگه سنگین بشه مگه می‌شه در نشکنه» با محمد حسین پویانفر

سُبْحَانَ مَنْ فَطَمَ بِفَاطِمَهَ مَنْ أَحَبَّهَا مِنَ اَلنَّار با نوای محمدحسین پویانفر

بزرگترین مار پیتون توسط یک تمساح شکار شد

اولین عکس‌ها از «زخم کاری؛ مجازات» منتشر شد

رشادت و مظلومیت رزمندگان ایرانی در سریال "شور شیرین"

دستگیری نقاش قاتل!

گلر برزیلی، خیبر را خیلی نگران کرد!

قهرمان لیگ‌ قهرمانان بالاخره در نخبگان برد