آریا جوان

آخرين مطالب

معمایی که «مورچه‌ها» بهتر از انسان‌ها آن را حل کردند نگاه سیاسی

معمایی که «مورچه‌ها» بهتر از انسان‌ها آن را حل کردند
  بزرگنمايي:

آریا جوان - مورچه‌ها و انسان‌ها تنها موجودات طبیعت هستند که برای حمل بارهایی به مراتب بزرگتر از اندازه‌ی خودشان با هم همکاری می‌کنند، اما کدامیک در انجام کار گروهی موفق‌تر عمل میکند، مورچه‌ها یا انسان‌ها؟

هر کسی که در آشپزخانه با مورچه‌ها سروکار داشته، می‌داند مورچه‌ها موجوداتی بسیار اجتماعی هستند و به ندرت می‌توان مورچه‌ای را تنها دید. انسان‌ها هم موجوداتی اجتماعی هستند، هرچند برخی از آن‌ها تنهایی را بیشتر دوست دارند. مورچه‌ها و انسان‌ها تنها موجودات طبیعت هستند که برای حمل بارهایی به مراتب بزرگتر از اندازه‌ی خودشان، با هم همکاری می‌کنند. 
پروفسور اوفِر فاینِرمَن و تیمش در مؤسسه علوم وایزمَن از این ویژگی مشترک برای انجام یک مسابقه تکاملی جذاب استفاده کرده‌اند که این پرسش را مطرح می‌کند: کدام موجود در حرکت دادن یک بار بزرگ در یک مسیر پر پیچ و خم بهتر عمل می‌کند؟ پاسخ شگفت‌انگیز این پرسش که در هفته‌نامه‌ی علمی «مقالات آکادمی ملی علوم» منتشر شده، اطلاعات جدیدی درباره‌ی تصمیم‌گیری گروهی و مزایا و معایب کار مشترک در مقابل کار تنهایی به همراه داشته است. 
تیم تحقیقاتی به رهبری تابیا درایِر برای مقایسه بین دو این گونه متفاوت، یک نسخه واقعی از «معمای حرکت‌دهندگان پیانو» را ایجاد کردند؛ یک مسئله محاسباتی کلاسیک از شاخه‌های برنامه‌ریزی حرکت و رباتیک که با روش‌های احتمالی حرکت دادن یک جسم با شکل غیرعادی سروکار دارد، مثلاً حرکت دادن یک پیانو از نقطه A تا نقطه B در یک محیط پیچیده. 
به شرکت‌کنندگان به جای پیانو، یک شئ بزرگ به شکل T داده شد که باید آن را در یک فضای مستطیلیِ تقسیم‌شده به سه اتاق که با دو شکاف باریک بهم متصل بودند، حرکت می‌دادند. 

آریا جوان


محققان دو مجموعه‌ی مارپیچ ایجاد کردند که فقط از نظر اندازه فرق داشتند و این اندازه‌ها با ابعاد مورچه‌ها و انسان‌ها و همچنین گروه‌هایی با اندازه‌های مختلف مطابقت داشت. در مورد انسان‌ها، انتخاب شرکت‌کننده آسان‌تر بود، چون آن‌ها صرفاً به درخواستی که از آن‌ها شده بود پاسخ مثبت دادند و خودشان هم به این رقابت علاقه نشان دادند. اما مورچه‌ها کاری با رقابت ندارند. آن‌ها به این دلیل در این رقابت شرکت کردند که گمراه شده بودند و فکر می‌کردند بار سنگینی که قرار است حمل کنند یک لقمه خوراکی آبدار است. 
مورچه‌هایی که برای رقابت با انسان‌ها انتخاب شدند از نوع پاراترچینا لانگیکورنیس (Paratrechina longicornis) بودند، هرچند گاهی به آن‌ها «مورچه‌های دیوانه» می‌گویند، چون تمایل دارند با سرعت زیاد به این طرف و آن طرف حرکت کنند. این گونه‌ی آشنا از مورچه‌ی سیاه، با طول حدود 3 میلیمتر، در سراسر جهان رایج است.
مورچه‌ها با چالش هزارتو در سه ترکیب مقابله کردند: یک مورچه تک، گروه کوچکی شامل هفت مورچه و گروه بزرگی شامل 80 مورچه. انسان‌ها نیز در سه ترکیب موازی شروع به رقابت کردند: یک فرد تک، گروهی کوچک شامل 6 تا 9 نفر و گروه بزرگی شامل 26 نفر. 

آریا جوان


برای اینکه این مقایسه تا حد ممکن معنادار شود، در برخی موارد به گروه‌هایی از انسان‌ها دستور داده شد از برقراری ارتباط از راه صحبت کردن یا اشاره کردن پرهیز کنند و حتی از ماسک‌های جراحی و عینک آفتابی برای پنهان کردن دهان و چشم‌هایشان استفاده کنند. علاوه بر این، به شرکت‌کنندگان انسانی گفته شد بار را فقط با دستگیره‌هایی نگه دارند که مدل ساخت آن از روش حمل بار توسط مورچه‌ها شبیه‌سازی شده بود. دستگیره‌ها دستگاه سنجشگری داشتند که نیروی کششی اعمال‌شده توسط هر فرد در طول تلاش را اندازه‌گیری می‌کرد. 
محققان این آزمایش را چندین بار برای هر ترکیب تکرار کردند، سپس با استفاده از شبیه‌سازی‌های کامپیوتری و مدل‌های مختلف فیزیکی، ویدئوها و تمام داده‌های ردیابی پیشرفته را با دقت تجزیه و تحلیل کردند. 
جای تعجب نیست که توانایی‌های شناختی انسان‌ها به آن‌ها در چالش ترکیب تکی برتری داده بودند، چون آن‌ها به برنامه‌ریزی حساب‌شده و استراتژیک متوسل شده بودند و به راحتی از مورچه‌ها پیشی گرفته بودند. 
با این حال، در چالش گروهی، به ویژه برای گروه‌های بزرگتر، داستان کاملاً متفاوت بود. گروه‌های مورچه‌ها نه تنها عملکرد بهتری نسبت به مورچه‌های تک داشتند، بلکه در برخی موارد بهتر از انسان‌ها عمل کرده بودند. گروه‌هایی از مورچه‌ها با هم به شیوه‌ای حساب‌شده و استراتژیک عمل کردند و حافظه جمعی‌شان به نمایش گذاشتند که به آن‌ها کمک می‌کرد در جهت خاصی حرکت کنند و از اشتباهات مکرر اجتناب کنند. 
برعکس، انسان‌ها نتوانستند عملکردشان را در فعالیت گروهی به طور قابل‌توجهی بهبود بخشند. وقتی ارتباط بین اعضای گروه انسانی محدود شد، عملکرد آن‌ها حتی در قیاس با گروه تک انسانی هم کاهش یافت. آن‌ها به راه‌حل‌های «طمع‌کارانه» تمایل پیدا کردند که در کوتاه‌مدت جذاب اما در بلندمدت سودمند نبود. 
فاینرمن می‌گوید: «کلونی مورچه‌ها در واقع یک خانواده است. آن‌ها یک جامعه‌ی بسیار منسجم دارند که در آن، همکاری بسیار بیشتر از رقابت اهمیت دارد. به همین دلیل است که گاهی به کلونی مورچه‌ها «ابر-جاندار» می‌گویند. 
«یافته‌های ما این دیدگاه را تأیید می‌کند. ما نشان داده‌ایم که مورچه‌ها به صورت گروهی باهوش‌تر عمل می‌کنند و برای آن‌ها، کل بزرگ‌تر از مجموع اجزاء است. در مقابل، تشکیل گروه توانایی‌های شناختی انسان‌ها را بیشتر نکرد. «خرد یا هوش جمعی» معروف که در عصر شبکه‌های اجتماعی بسیار محبوب شده، در آزمایشات ما محقق نشد.»

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1432242/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گل اول ایپسویچ به چلسی توسط دلاپ

گل اول نیوکسل به منچستریونایتد توسط ایساک

موقعیت خطرناک چلسی روی دروازه ایپسویچ

گل مردود چلسی به ایپسویچ توسط فلیکس

موبایل‌های سامسونگ از اپل گرانتر می‌شود

اپل با این آیفون همه را غافلگیر می‌کند!

تصاویری زیبا از بناهای تاریخی کرمانشاه

واکنش دور از انتظار گوریل مادر بعد از دیدن یک نوزاد در آغوش زن!

تمساح هایی که منجمد می‌شوند، اما نمی‌میرند!

سعید ابوطالب: اغلب مردم از طریق شبکه های ماهواره ای «شام ایرانی» می‌بینند

از دلتنگی‌های مسعود کیمیایی تا کار نکرده‌اش؛ در شبی برای خالق «قیصر» چه گذشت؟

اولین تصویر از آقای پدر سریال زی‌زی‌گولو در بیمارستان

حامد بهداد خطاب به مسعود کیمیایی: وقتی شما از روزگار ناخرسند بودید بغض من ترکید

ماجرای پیامک عاشقانه کفاشیان به کیروش چه بود!؟

ناپولی قرارداد مدافع قدیمی‌اش را فسخ کرد

هوادار سکوهای خود را به پرسپولیسی‌ها می‌بخشد!

از موتورهای قیمتی که در گمرک خاک می‌خورد تا استعدادهایی که می‌توانند ستاره ورزش باشند

صلاح از بهترین‌های جهان است، کاش مثل او بودیم!

میثاقی: گاریدو سلطان خداحافظی بود!

صعود همگروه آسیایی استقلال و پرسپولیس

ساعت‌شمار تمدید قرارداد اورونوف به کار افتاد

فرزندان طلاق در چه سنی بیشتر آسیب می‌بینند؟

جزئیات طراحی آیفون 17 اسلیم در یک ویدئو مشاهده شد

این قابلیت گلکسی S25 می‌تواند جان شما را نجات دهد!

اجرای هوش مصنوعی روی ویندوز 98؛ شاهکاری از گذشته برای آینده!

کسب و کار جدید و جالب مجسمه ساز تایلندی

آرامش سمورها در سواحل بندرعباس

گوشمالی جوجه تیغی به جگوار وحشی

حمله خرس به خوک

منیر قیدی: جشنواره فجر به دوران اوج خود برمی‌گردد/ منتظر چند پدیده جوان باشید

منوچهر هادی سراغ سریال اجتماعی رفت

شعر گفتن شاه غلام در وصف علی کفاشیان در برنامه برمودا

مسعود کیمیایی به نیاوران رفت

دستگاه پیشرفته ریکاوری کریستیانو رونالدو

تیم منتخب تاریخ لیگ قهرمانان اروپا به انتخاب رونالدینیو؛ با حضور مسی، رونالدو،آنری و عدم حضور کریستیانو رونالدو

17 لحظه فراموش‌نشدنی تاریخ فوتبال؛ از ضربه سر زیدان تا سر خوردن جرارد

مرور عجیب‌ترین اتفاق سال فوتبال آلمان!

راه رفتن روی هوا؛ تجربه خارق‌العاده استادیوم تاتنهام

کمک مالی بزرگ اتلتیکومادرید به بارسلونا

با تکه پارچه ها این بالشتک های تزئینی روبساز

رئیس جمهور پس از دیدار با رهبر انقلاب: تورم، کنترل قیمت‌ها و حل مشکل معیشت مردم در اولویت است

نخست وزیر عراق فردا به تهران سفر خواهد کرد

پزشکیان: رسیدگی به اقشار آسیب‌پذیر وظیفه دینی و شرعی حکومت اسلامی است

خبر خوش برای PC گیمرها؛ قیمت حافظه رم سال آینده نزولی خواهد شد

استوری/ تسلیت وفات ام کلثوم سلام الله علیها

روستای خرانق در یزد

نمایی فوق العاده زیبا و دیدنی از قلعه بابک خرمدین

گوناگون/ 4 هزار سال است که انسان می‌گوید: «از امسال شروع می‌کنم»!

چرا برای امام زمان (عج) دعا می‌کنیم؟

گوناگون/ فهرست 10 شغل برتر 2025 با درآمد بالا و استرس کم