آریا جوان

آخرين مطالب

شبکه دو تبدیل به شبکه افق شده؟! اجتماعی فرهنگی

شبکه دو تبدیل به شبکه افق شده؟!
  بزرگنمايي:

آریا جوان - هفت صبح / حامد بامروت‌نژاد در حالی از «خندوانه» به عنوان یک نمونه موفق ِبرنامه‌سازی یاد کرده که شبکه تحت مدیریت خودش زیاد از حد جدی است و اغلب محصولات آن فاقد ظرافت هنری هستند.
اردیبهشت 1404 عمر مدیریت حامد بامروت‌نژاد در شبکه دو، سه ساله می‌شود. او جزو کسانی است که همزمان با تغییر و تحولات صدا و سیما، آمد تا شعار تحول را محقق سازد. آیا در این راه موفق بوده است؟ حتی با دیدن نیمه پر لیوان، بدون لکنت می‌توان اعلام کرد شبکه دو پیشرفت خاصی نسبت به دوره قبل نداشته و حتی در برخی جهات گرفتار عقبگرد شده است. این شبکه در زمان محمدرضا جعفری‌جلوه واجد انتقادات زیادی بود و حالا نیز نمی‌توان آن را شبکه‌ای محبوب و موفق دانست.
مورد اول| چالش حرف و عمل
حامد بامروت‌نژاد نشستی با اعضای نهضت اجتماعی جوانان داشته و درباره چند موضوع از جمله نیازسنجی نسبت به مخاطب امروز حرف زده است. قصد مجادله با بخش اعظم نظریات او را نداریم؛ نکته، اشاره‌ای است که برای تفهیم منظور خود به «خندوانه» کرده و گفته‌: « یکی از دلایل موفقیت برخی برنامه‌های طنز و مفرح مثل «خندوانه» در سال‌های گذشته، اضافه کردن عنوان و جزئیات در بخش متفاوتی از فرمِ روایت رسانه‌‌ای بوده است.»
چه حرف درستی؛ همانی است که بارها اشاره کردیم و گفتیم «خندوانه» می‌تواند جدی‌ترین موضوعات را به شیرین‌ترین وجه ممکن منتقل سازد. مثلا در هفته دفاع مقدس، با رویکردی غیر کلیشه‌ای سراغ قهرمانان جبهه‌ها می‌رفت و... سوال این است که چرا بامروت‌نژاد و دوستان تحول‌خواه فاقد چنین هنری هستند؟ چرا بیشتر برنامه‌های تلویزیون، رنگ ایدئولوژی دارند و خالی از عنصر سرگرمی هستند؟ چرا همین شبکه دو، تا این اندازه عبوس و جدی است و محصولاتش از ظرافت هنری بهره نمی‌برند؟

مورد دوم| سیمای عبوس
از زمان حضور بامروت‌نژاد در شبکه دو تاکنون، چندین برنامه جدید ساخته شده‌اند که شمای کلی آنها حکم به جدیت بیش از اندازه می‌دهد. منظور این نیست که مثلا برنامه «زمانه» چیزی شبیه «خندوانه» داشته باشد و مجری و مهمانان بالا و پایین بپرند! حتی خود مخاطب متوجه تفاوت رسالت هر برنامه است. منظور این است که چنین آثاری مسائل مختلف را با همان رویکرد کلیشه‌ای پیش می‌برند.
در همین «زمانه» یک موضوع محور قرار می‌گیرد و یک کارشناس درباره‌اش حرف می‌زند. آیتم و تماس تلفنی و ... هم هست. اول اینکه چنین برنامه‌ای برای کدام مخاطب ساخته می‌شود؟ برای کسی که از شبکه دو (با شعار شبکه خانواده) انتظار آرامش و نکات کارآمد دارد یا برای فلان مسئول؟ دوم اینکه اصلا «زمانه» چه ربطی به باکس شبانگاهی شبکه دو دارد و چرا در باکس دیگر روی آنتن نمی‌رود؟ سوم اینکه چرا موضوعات استراتژیک برای مخاطب آغشته به جذابیت نمی‌شوند؟ همین ایرادات به برنامه‌ای چون «نوسان» وارد است که به غلظت جدی بودن سیمای شبکه دو ضریب می‌دهد.
مورد دوم| سهم کم سرگرمی
حامد بامروت‌نژاد مثال درستی از «خندوانه» زده؛ برنامه‌ای که ویژگی اصلی آن سرگرمی‌سازی بود و در عین حال مفاهیم مختلف را منتقل می‌کرد. دورخیز شبکه دو برای پیاده‌سازی آن الگو اما با «هموطنز» شکست خورد. به این دلیل که کپی ناشیانه‌ای از «خندوانه» بود و اگر قرار به ساخت سری جدیدش باشد، باید هویت مستقلی برای آن در نظر گرفته شود. «عصر خانواده» دیگر برنامه جدید مدیریت کنونی است که عصر و بامداد روی آنتن شبکه دو است.
تغییرات ساختاری برنامه و استفاده از چهار مجری ایده‌ای قابل‌تحسین محسوب می‌شود اما «عصر خانواده» به قدر کفایت عنصر سرگرمی ندارد. به عنوان مثال می‌توان به ویژه‌برنامه شب یلدا و روز پدر اشاره کرد که در مجموع تبدیل به یک برنامه خسته‌کننده شد. طولانی بودن «عصر خانواده» و عدم دقت در گزینش مهمانان جذاب ایرادات اصلی‌اش محسوب می‌شوند.
برسیم به برنامه دیگر شبکه دو در دوران تحولی: «نقل و نقل» با اجرای حامد عسکری . تلاش برای تولید یک محصول فاخر و مخاطب‌پسند جواب نداده و همه اجزای آن از شیوه پذیرایی تا معاشرت با مهمانان، باسمه‌ای است. این دست محصولات نه مخاطب خاص را با خود همراه می‌کند (برعکس دو قدم مانده به صبح، کتاب‌باز و...) و نه مخاطب عام را. «سندباد» با حضور مهمانان خارجی یک برنامه متوسط است و از معدود اتفاقات قابل قبول کنداکتور شبانه دو.
مورد سوم| برای یک طیف خاص
«پاورقی» دیگر محصول جدید دوران بامروت‌نژاد است که در واکنش به ناآرامی‌های سال 1401 روی آنتن رفت. ایده خوب است و اصلا تلویزیون باید برنامه‌هایی متنوع برای اقناع افکار عمومی داشته باشد. «پاورقی» اما عمدتا جهت‌دار است و بدتر اینکه نمی‌تواند همدلی قشر خاکستری را برانگیزد. محمدرضا شهبازی مجری محبوب برای همه طیف مخاطب نیست و «پاورقی» ابتدا به ساکن از همین نقطه لطمه می‌بیند. اگر صدا و سیما‌ ملی است، شبکه دو باید به فکر تامین خوراک برای همه باشد و نه یک گروه خاص. 
مورد چهارم| موازی‌کاری
سعی کردیم باکس شبانگاهی شبکه دو به شکل مصداقی بررسی شود. با این حال نقدی که دیگران به طور کلی درباره‌اش بیان می‌کنند، بیراه نیست و وارد است: «شبکه دو، تبدیل به شبکه افق شده.» بله، باکس شبانگاهی شبکه دو یادآور ماموریت شبکه افق است و حتی در مواردی آتش آن تیزتر هم می‌شود! این موازی‌کاری در حالی رخ می‌دهد که خانواده‌ها نیازمند برنامه‌هایی سرگرم‌کننده، آموزشی و توام با آرامش ِ‌شبانه هستند. 

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1441134/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گلکسی A56 اولین گوشی میان‌رده با هوش مصنوعی Awesome Intelligence خواهد بود

تو به زینب گفتی سر شاهانه

معدن شور بیکران یا زینب

کاردستی جذاب و خلاقانه با برگ‌ها

پیاده روی از پیکو به پیکو در پرتغال

چرا بالای مرقد امام علی (ع) پرچمی نیست؟

اعتکاف فرصت تفکر را به ما می‌دهد

ماهی ترسناک با دندان های تیز

فرهاد آئیش کتاب چاپ می‌کند

همه آنچه درباره سینماهای مردمی فجر اعلام شد

رونمایی از گریم علی سرابی در نقش شهید صیاد شیرازی

جنگ بزرگان در شمال لندن

گزارشی از بازدید نمایندگان afc از روند آماده‌ سازی و تاییدیه ورزشگاه آزادی

گزارشی از اردوی آماده سازی تیم ملی کشتی فرنگی برای مسابقات جهانی 2025

دومین دوره المپیاد استعدادهای برتر سیستان و بلوچستان به میزبانی زاهدان برگزار شد

بازگشت مدافع پی‌اس‌جی بعد از 690 روز مصدومیت!‏

فرشید اسماعیلی بازیکن آزاد شد

آرسنال برای قهرمانی داروین نونیز را لازم دارد!‏

طعنه لیون به رونالدو با پیام مسی!

کاوه رضایی برای پرسپولیس رسید

حوله‌ها را چند وقت یکبار بشوییم؟/ توصیه یک استاد آمریکایی

خشکی پوست را با روش‌های خانگی درمان کنید

تصاویری از شناسایی زیردریایی آمریکا توسط پهپاد ارتش ایران

هادی خانیکی: وفاق یک امر اجباری و از بالا به پایین نیست

مایکروسافت ظاهر فریبنده و شبیه به موتور جست‌وجوی گوگل را از بینگ حذف کرد

فقط بر «لافتی الا علی » باید پناه آورد

کار جالبی که باعث علاقه‌مند شدن نوجوانان برای رفتن به اعتکاف شد

نبرد خروس سیاه و عقاب

منزوی هرگز مزن بیهوده لاف عاشقی

عالمه غیر معلمه

پیدا شدن کایوت وحشی در یخچال فروشگاهی در شیکاگو آمریکا

گیاه مهاجم اروجیا، زنگ خطری برای جنگل هیرکانی

شعبده عجیب بلند کردن جعبه از راه دور

آخرین اخبار از فصل جدید سریال پایتخت

طعم شیرین پدر شدن

سمدو جانی نیست، همسرش او را کتک زده بود!‏

نامدارترین ستاره سوپرجام پرسپولیسی نیست!

اسم رمز سپاهان؛ محسن خلیلی، محمد خدابنده‌ لو!

داشتیم خوب کار می‌کردیم، نمی‌دانم چرا اخراج شدم

سه بازیکن از ملوان جدا شدند

میلاد محمدی در پرسپولیس گارانتی ندارد!

یامال توپ طلا می‌برد، حداقل سه تا!‏

قطعی شدن برگزاری سوپرجام با VAR

رفع تیرگی دور چشم با این 3 ویتامین

روش‌های جالب استفاده از تفاله لیموترش

اظهارات 4 نفر از نمایندگان مجلس که با FATF مخالفت دارند

فیلمی از لحظه بازداشت «وریشه مرادی» و «پخشان عزیزی» اعضای گروهک پژاک

انتقاد شدید حمید ابوطالبی از عراقچی؛ کاین ره که تو می‌روی به ترکستان است

دعوت شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی از مردم 3 استان برای راهپیمایی جمعه‌های خشم

برگزاری پنجمین نمایشگاه بزرگ کتاب کیش از 11 تا 19 بهمن