از نوید محمدزاده تا هادی حجازیفر؛ بازیگرانی که در فیلم فجر درخشیدند
نگاه سیاسی
بزرگنمايي:
آریا جوان - ایسنا / جشنواره فیلم فجر در بسیاری از دورهها محلی برای کشف یک استعداد تازه در سینما بوده که بعدها در شاخههای مختلفی همچون کارگردانی و بازیگری به نامی پرآوازه بدل شده است. دهه چهارم جشنواره هم از این موضوع مستثنی نیست و برخی از ستارههای امروز بازیگری محصول فیلمهای دهه 90 جشنواره فجر هستند.
در ادامه مرور شخصیتهای خلق شده ماندگار و متفاوت در فیلمهای جشنواره فجر به دهه چهارم این رویداد یعنی دورههای 31 تا 42 میرسیم که در سالهای دهه 90 و سه سال گذشته برگزار شدند.
در این دهه هم فیلمسازان صاحب ذوقی به سینما معرفی شدند و هم بازیگران جدید که برخی از آنها در سالهای اخیر چهره ثابت بخش قابل توجهی از آثار فیلمسازان سرشناس سینما بودند.
در این گزارش بیش از 120 کاراکتر با بازی هنرمندانی همچون نوید محمدزاده، نازنین بیاتی، ساعد سهیلی، امیر جدیدی، پریناز ایزدیار، طناز طباطبایی و پیمان معادی یادآوری میشوند که چهرهای تازه از خود در فیلمها نشان دادند.
سیویکمین جشنواره فیلم فجر- بهمن 1391
1. کاراکتر: شیرین نعیمی/ بازیگر: طناز طباطبایی
2. کاراکتر: بازپرس/ بازیگر: شهاب حسینی
3. کاراکتر: سرگرد/ بازیگر: جمشید هاشم پور
4. کاراکتر: مراد/ بازیگر: بابک حمیدیان
5. کاراکتر: فریماه تولایی(وکیل شیرین) / بازیگر: مریلا زارعی
فیلم: «هیس! دخترها فریاد نمیزنند»
نویسندگان: پوران درخشنده، میترا بهرامی/ کارگردان: پوران درخشنده
پوران درخشنده چگونگی ساخت این فیلم را این چنین شرح دادهاست: سال 68 دفترچهای از شهر بوکان به دست من رسید. در این دفترچه پسری توضیح داده بود که مورد آزار قرار گرفته است. آن زمان من سر فیلم «زمان از دست رفته» بودم. این موضوع همینطور در ذهن من ماند تا سر فیلم «شمعی در باد» که موضوعی از طرف شخصی که من او را میشناختم برایم تعریف شد و دوباره ذهنم را به خود مشغول کرد. ماجرا از این قرار بود که اتفاقی برای دختر این شخص افتاده بود که با موضوع آن دفترچه که چند سال قبل به دستم رسیده بود ارتباط داشت. من روزی وارد دفتر این خانم شدم و دیدم که بسیار آشفته و پریشان است. بعد مشخص شد فردی که مورد اعتمادشان بوده و دخترشان را به مدرسه میبرده و آورده به مدت یک سال این دختربچه را مورد آزار و اذیت قرار میداده است. کتاب فیلمنامه این اثر در قطع رقعی در انتشارات روشنگران و مطالعات زنان به چاپ رسیدهاست.
داستان این فیلم روایتگر بیتوجهی و سهل انگاری پدر و مادر شیرین دختری هشت ساله است که واقعهای را برای او رقم میزند که زخمش سالها بر روح او باقی میماند و همه زندگیاش را تحتالشعاع خود قرار میدهد آنچه این زخم را عمیقتر میکند و واقعه را به فاجعه ختم میسازد، این است که دخترک هیچکس را نمییابد تا دردش را با او در میان بگذارد.
بازی طناز طباطبایی در نقش شیرین مورد تحسین منتقدان، اهالی فرهنگ و هنر و مردم قرار گرفت. از جمله حواشی دوره 31 جشنواره فیلم فجر نامزد نشدن طباطبایی برای بخش سودای سیمرغ بازیگری بود که موجب اعتراض کارگردان این اثر نیز شد. همچنین بازی شهاب حسینی، بابک حمیدیان و جمشید هاشم پور در «هیس دخترها فریاد نمیزنند!» که هر کدام سه شخصیت متفاوتی را بازی کردند؛ به جذابیت فیلم افزوده است. در این میان مریلا زارعی تنها بازیگری از این فیلم بود که بازیاش به چشم داوران جشنواره فیلم فجر دوره 31 آمد و او نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد.
6. کاراکتر: سرگرد نادر روانگر/ بازیگر: رامبد جوان
فیلم: «گناهکاران» / نویسنده: سام قریبیان، کارگردان: فرامرز قریبیان
داستان فیلم درباره دختری است که در زندگی خود با آدم های مختلفی برخورد می کند و هر یک از این آدم ها برداشت خاص خود را نسبت به او دارند. رامبد جوان با نقشی متفاوت و جدی در این فیلم بازی کرد. رامبد جوان برای این فیلم موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل مرد شد.
7. کاراکتر: سحر/ بازیگر: پگاه آهنگرانی
8. کاراکتر: نازنین/ بازیگر: نازنین بیاتی
فیلم: «دربند» / نویسنده و کارگردان: پرویز شهبازی
«دربند» نخستین تجربه بازیگری نازنین بیاتی در سینما است. او با بازی قابل توجه توانست موقعیتی را برای خود در بازیگری تثبیت کند و در جشنواره فیلم فجر دیده شود. نازنین بیاتی برای این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد. در کنار او حضور کاراکتر سحر با بازی پگاه آهنگرانی در کنار بیاتی زوج هنری خوب تشکیل داد که پگاه آهنگرانی برای این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن را دریافت کرد. داستان فیلم درباره دختری است که در زندگی خود با آدم های مختلفی برخورد میکند و هر یک از این آدمها برداشت خاص خود را نسبت به او دارند.
9. کاراکتر: رضا/ بازیگر: شهاب حسینی
10. کاراکتر: مریم/ بازیگر: نگار جواهریان
فیلم: «حوض نقاشی» / نویسنده: حامد محمدی، کارگردان: مازیار میری
مریم و رضا با آدمهای دیگر فرق دارند، آن هم نه یک فرق ساده، بلکه بسیار بزرگ، آنها هر دو دچار معلولیت ذهنی هستند و باید تلاش کنند تا به دیگران ثابت کنند این تفاوت بزرگ را با معجزه عشق حل کردهاند ولی پذیرفتن این تفاوت برای تنها پسرشان که بر خلاف آنها کاملا سالم و مثل بقیه آدمهاست، به اندازهای سخت است که از خانه میگریزد.
نگار جواهریان برای بازی در این فیلم برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول شد.
11. کاراکتر: بهزاد/ بازیگر: رضا عطاران
12. کاراکتر: شیوا/ بازیگر: هانیه توسلی
فیلم: «دهلیز» / نویسنده: علی اصغری، کارگردان: بهروز شعیبی
این فیلم نخستین تجربه بازیگری رضا عطاران در نقشی کاملا جدی است که بازیاش مورد توجه قرار گرفت و نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد. شیوا (هانیه توسلی) پس از به زندان افتادن شوهرش (رضا عطاران) از امیرعلی (محمدرضا شیرخانلو) پسرشان به سختی مراقبت می کند. امیرعلی که حالا کلاس اول دبستان است با تصمیم مادرش و مددکار اجتماعی، پی میبرد پدرش در زندان محبوس است. وی احساس پدرانه او را در مییابد. پدر امیرعلی معلمی است که در یک درگیری خیابانی فردی را به قتل رسانده و در آستانه قصاص نفس قرار گرفته است. او از مرگ میهراسد و دوست دارد برای فرزندش پدری کند اما اولیای دم، بخصوص خواهر دو قلوی مقتول هنوز قاتل را نبخشیدهاند.
هانیه توسلی برای بازی در این فیلم برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد.
سیودومین جشنواره فیلم فجر- بهمن 1392
13. کاراکتر: نوید/ بازیگر: نوید محمدزاده
فیلم: «عصبانی نیستم» / نویسنده و کارگردان: رضا درمیشیان
«عصبانی نیستم» یکی از فیلمهای جنجالی دوره 32 جشنواره فیلم فجر بود و پس از نمایش در جشنواره تا چند سال توقیف ماند. جرقهی ستاره شدن نوید محمدزاده با این فیلم اتفاق افتاد. فیلم در مورد دانشجوی ممتازی به نام نوید (نوید محمدزاده) است که به دلیل فعالیتهای سیاسی از دانشگاه اخراج شدهاست، او نامزدی به نام ستاره دارد (باران کوثری) که از طرف پدرش تحت فشار است و نوید تلاش میکند که بتواند مشکلاتش را حل کند.
نوید محمد زاده برای این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.
14. کاراکتر: مسعود ترابی/ بازیگر: حامد بهداد
15. کاراکتر: لادن بخشی/ بازیگر: طناز طباطبایی
فیلم: «آرایش غلیظ» /نویسندگان: هادی مقدم دوست، حمید نعمت الله، کارگردان: حمید نعمت الله
مسعود بار قاچاق ترقه و فشفشههای چهارشنبه سوری یکی از دوستانش را بالا می کشد و از طریق دختری که دوستش دارد تلاش می کند آنها را بفروشد. حامد بهداد برای بازی در این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد. در این جشنواره نیز بازی طناز طباطبایی به چشم داوران وقت آن دوره نیامد!
همایون شجریان قطعات ماندگاری را در فیلم «آرایش غلیظ» خوانده است.
16. کاراکتر: حاج آقا کمالی/ بازیگر: رضا عطاران
فیلم: «طبقه حساس» / نویسنده: پیمان قاسمخانی بر اساس طرحی از سیروس همتی، کارگردان: کمال تبریزی
آقای کمالی (رضا عطاران) که مردی متعصب و به ظاهر متدین است، بعد از مرگ همسرش، او را در یک قبر دو طبقه دفن میکند. سپس برای تقویت روحیه به سفر چین میرود اما پس از بازگشت میفهمد که فروشندهٔ قبر کلاهبردار بوده طبقه دیگر را که متعلق به آقای کمالی بودهاست به دیگری فروخته؛ و حالا مردی غریبه در کنار همسرش دفن شدهاست.
رضا عطاران برای بازی در این فیلم، اولین سیمرغ بلورین بازیگری خودش را دریافت کرد و برگزیده بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.
17. کاراکتر: یونس/ بازیگر: پرویز پرستویی
18. کاراکتر: شبنم مجد(پرستار) / بازیگر: شبنم مقدمی
فیلم: «امروز» / نویسندگان: سیدرضا میرکریمی، شادمهر راستین
یونس راننده تاکسی کهنهکار، در پایانِ یک روزِ کاری به زن جوان بارداری کمک میکند تا به بیمارستان برسد. غافل از اینکه در بیمارستان اتفاقاتِ زیادی در انتظارِ اوست. پزشک و کارکنان بیمارستان پیشداوریهایی گوناگون درباره راننده و ارتباطش با زن دارند، اما در مقابل پرسشها فقط با سکوت راننده روبرو میشوند.
شبنم مقدمی برای بازی در این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن را دریافت کرد. پرستویی نیز نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.
19. کاراکتر: صابر/ بازیگر: ساعد سهیلی
20. کاراکتر: مرونا/ بازیگر: حسیبا ابراهیمی
21. کاراکتر: پدر مرونا/ بازیگر: نادر فلاح
فیلم: «چند متر مکعب عشق» / نویسنده و کارگردان: جمشید محمودی
عبدالسلام (نادر فلاح) که یک مهاجر افغان است، به همراه دخترش مرونا (حسیبا ابراهیمی) در یک کارگاه مشغول کار و زندگی است. مرونا عاشق صابر (ساعد سهیلی) یکی از کارگران کارگاه است. بعد از مدتی که مرونا قصد رفتن از ایران را دارد صابر بالأخره موضوع را با عبدالسلام در میان میگذارد و با مخالفت شدید او مواجه میشود. در پایان زمانی که صابر و مرونا در کانتینر کهنه همیشگی قرار گذاشتند تا چارهای پیدا کنند ناگهان متوجه میشوند که کانتینر در حال پرس شدن است.
حسیبا ابراهیمی برای این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد.
22. کاراکتر: فریدون دولابی/ بازیگر: مصطفی زمانی
23. کاراکتر: کاوه/ بازیگر: هومن سیدی
فیلم: «خط ویژه» / نویسنده و کارگردان: مصطفی کیایی
کاوه (هومن سیدی) نابغه علوم کامپیوتری به همراه خواهر (هانیه توسلی) و شوهرخواهرش (مصطفی زمانی) تحت شرایط خاصی حساب بانکی یک رانتخوار به نام محتشم را هک میکنند. محتشم برای بازگشت پولش به روشهای غیرقانونی رو میآورد، اما این پول هنگفت در اختیار هفت جوان قرار میگیرد و مشکلات عدیدهای را برای آنها به وجود میآورد.
24. کاراکتر: الفت/ بازیگر: مریلا زارعی
فیلم: «شیار 143»/ نویسنده و کارگردان: نرگس آبیار
پسری جوان به جبهه رفته است. مادر او (با بازی مریلا زارعی) در نبود پسرش روزهای تلخی را میگذراند و منتظر است او روزی از جبهه بازگردد.
مریلا زارعی برای این نقش برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد.
25. کاراکتر: مصطفی چمران/ بازیگر: فریبرز عربنیا
26. کاراکتر: تیمسار فلاحی/ بازیگر: سعید راد
27. کاراکتر: علی اصغر وصالی/ بازیگر: بابک حمیدیان
فیلم: «چ» / نویسنده و کارگردان: ابراهیم حاتمیکیا
در اواخر مرداد سال 1358، مصطفی چمران از طرف دولت موقت مأموریت پیدا میکند به پاوه برود و درگیری داخلی بهوجودآمده در آنجا را خاتمه دهد. سه رأس درگیری موردنظر را مردم پاوه، پیشمرگههای حزب دموکرات و رزمندگان پاسدار تشکیل میدهند. چمران با تکیه بر نگاه عرفانی و بینش صلحجویانهاش، هم باید در برابر جسارت و میل به عدالتطلبی اصغر وصالی به عنوان فرمانده پاسداران مستقر در پاوه مقاومت کند و هم عنایتی به عنوان رئیس کردهای شورشی را قانع کند که دست از درگیری بردارد.
وصالی که جوانی پرشور است و روحیهای انقلابی دارد صلحطلبی و میل چمران به جلوگیری از برخوردها و ملایمت او را به انفعال تعبیر میکند و مدام با او کشمکش دارد. تیمسار فلاحی فرمانده نیروی زمینی ارتش هم در این میان نماینده نگرش دیگری به جنگ است و سعی میکند اوضاع را طبق تشخیص خود مدیریت کند.
چمران همه تلاش خود را میکند که گروههای فکری و عقیدتی مختلف را به وحدت و رفتار عاقلانه تشویق کند. اما برخلاف پیشبینیهای او نه عنایتی که رفیق قدیمی او نیز است پیشنهاد صلح را میپذیرد و نه وصالی و همسنگرانش حاضر میشوند دست از مقاومت بردارند. بدین ترتیب چمران که دردی عارفانه را در دل تحمل میکند، دو روز سخت و طاقتفرسا را پشت سر میگذارد، در حالیکه نیروهای معارض در حال تسخیر شهر هستند تا این که به فرمان مستقیم سید روحالله خمینی نیروهای رزمی کافی از مرکز به سرعت به محل اعزام میشوند و درگیریها پایان مییابد.
بابک حمیدیان برای بازی در این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را دریافت کرد. از حاشیههای این فیلم به این مورد میتوان اشاره کرد که حین فیلمبرداری فریبرز عربنیا با ابراهیم حاتمیکیا به اختلاف برخوردند و عرب نیا آخرین پلان خود را که باقی مانده بود بازی نکرد.
28. کاراکتر: بمانی/بازیگر: یسنا میرطهماسب
فیلم: «سیزده» /نویسنده و کارگردان: هومن سیدی
بمانی پسر 13 سالهای است در سن رشد، که پدر و مادرش در آستانه جدا شدن هستند. مادر خانه را ترک میکند و پدر غرق در کار است. بمانی به دلیل تنهایی و عقدههایی که برایش به وجود آمده به جوانهای بزرگتر از خودش پناه میبرد و این باعث تغییر و تحولی در وی میشود که هویت واقعی و اصلی او را تغییر میدهد. درست وقتی که این پسر باید به ثبات شخصیتی برسد با افرادی بُر میخورد و با آنها وارد ماجراهایی میشود که باعث بروز اتفاقاتی در زندگیاش میشود.
این فیلم از جمله آثاری است که هومن سیدی را در قامت کارگردان هم متفاوت نشان داد.
سیوسومین جشنواره فیلم فجر- بهمن 1393
29. کاراکتر: ماندانا ریاحی/بازیگر: طناز طباطبایی
30. کاراکتر: پیروز/بازیگر: امیر جدیدی
31. کاراکتر: مسعود/بازیگر: ساعد سهیلی
فیلم: «رخ دیوانه» /نویسنده: محمدرضا گوهری، کارگردان: ابوالحسن داوودی
داستان چند جوان است که در یک قرار اینترنتی با یکدیگر آشنا شده و به دنبال یک شوخی و شرطبندی در مسیری پیچیده و دلهرهآور میافتند، مسیری که درک جدیدی از زندگی و اجتماع را برای هرکدامشان رقم میزند و باعث میشود سرهم دیگر کلاه بگذارند.
ساعد سهیلی برای بازی در این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل شد و طناز طباطبایی نیز برای این نقش نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد.
32. کاراکتر: یحیی/بازیگر: سعید آقاخانی
فیلم: «خداحافظی طولانی» /نویسنده: اصغر عبداللهی، کارگردان: فرزاد موتمن
سعید آقاخانی با بازی در این فیلم پا به مسیر جدیدی از بازیگریاش گذاشت و پس از آن دیگر فقط به ایفای نقشهای کمدی نپرداخت. نقش یحیی برای آقاخانی که نقش متفاوت و جدی است؛ دستاورد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را در پی داشت.
این فیلم داستان مردی است که از اتهام یک قتل جنجالی تبرئه شده است ولی جامعه و اطرافیانش هنوز به عنوان مجرم نگاه میکنند. مرد که درگیر یک رابطهٔ عاطفی ست، برای تداوم عشق و زندگی باید بر این بحران غلبه کند.
33. کاراکتر: بابک/بازیگر: فرهاد اصلانی
فیلم: «عصر یخبندان» / نویسنده و کارگردان: مصطفی کیایی
«منیره» و «بابک» زن و شوهری هستند که پس از 12 سال زندگی مشترک و داشتن یک فرزند، روابطشان به سردی کشیده است. «منیره» که از وضعیت موجود ناراضی است، برای فرار از شرایط رو به مواد مخدر و رابطه با مردی به نام «فرید» میآورد. در این وضعیت «بابک» نیز به زن خودش شک میکند.
34. کاراکتر: حاج مهدی/ بازیگر: فرهاد اصلانی
35. کاراکتر: محدثه/ بازیگر: باران کوثری
36. کاراکتر: فروغ/ بازیگر: پانتهآ بهرام
فیلم: «کوچه بینام» /نویسنده و کارگردان: هاتف علیمردانی
این فیلم درباره دو خانواده سنتی است که در خانهای قدیمی زندگی میکنند. پسر جوان قرار است برای کار به خرمآباد برود. حاج مهدی عموی او با اصرار برایش بلیت هواپیما میگیرد و فردا خبر میرسد که هواپیما سقوط کرده است و این آغاز درگیریها و چالشهای داستان در زندگی این دو خانواده میشود.
باران کوثری برای این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کرد.
37. کاراکتر: گلی/ بازیگر: لیلا حاتمی
38. کاراکتر: فرهاد/ بازیگر: علی مصفا
فیلم: «در دنیای تو ساعت چند است؟»/ نویسنده و کارگردان: صفی یزدانیان
گلی بعد از بیست سال زندگی در فرانسه یکباره تصمیم میگیرد به ایران و به زادگاهش، شهر رشت سفری کند. فرهاد در رشت به استقبالش میرود و میگوید که آشنایی قدیمی است، اما گلی اصلاً او را به یاد نمیآورد.
نمایش این فیلم در جشنواره آن سال به دلیل حس و حال عاشقانه و آرام قصه با بازخوردهای مثبتی همراه شد.
سیوچهارمین جشنواره فیلم فجر- بهمن 1394
39. کاراکتر: بهمنش(مامور ساواکی) / بازیگر: مهدی هاشمی
40. کاراکتر: هما/ بازیگر: هانیه توسلی
فیلم: «سیانور» / نویسنده: مسعود احمدیان- بازنویسی فیلمنامه: حسین تراب نژاد، کارگردان: بهروز شعیبی
فیلم سینمایی سیانور که در دهه 1350 میگذرد داستان عاشقانه یک زوج است که به خاطر فعالیتهای سیاسی یکی و عضو ساواک بودن دیگری از هم جدا و بیخبر بودند. آنها بر حسب یک اتفاق پس از سالها دوباره با هم برخورد میکنند. داستان فیلم برگرفته از روایات رسمی دولت ایران از وقایع درونی سازمان مجاهدین تا پیش از انقلاب 1357 است. این فیلم بازگوکننده اختلافات میان دو دسته در سازمان مجاهدین خلق و درگیری میان چهرههای کلیدی آن مانند تقی شهرام، مرتضی صمدیه لباف و مجید شریف واقفی در متن یک داستان عاشقانه نافرجام است.
41. کاراکتر: زن عمو/ بازیگر: شبنم مقدمی
فیلم: «نفس» / نویسنده و کارگردان: نرگس آبیار
فیلم سینمایی «نفس» روایت زندگی چهار کودک به نام های بهار، نادر، کمال و مریم است که به همراه پدرشان غفور و مادربزرگ خود در دهه 50 خورشیدی نفس می کشند! دنیای این کودکان، دنیایی پر از رویاهای زیبای کودکانه است و قرار است رنگ حقیقت به خود بگیرد.
شبنم مقدمی برای بازی در این فیلم که نقش کوتاهی هم داشت برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد.
42. کاراکتر: مرتضی/بازیگر: پیمان معادی
43. کاراکتر: محسن/بازیگر: نوید محمدزاده
44. کاراکتر: سمیه/ بازیگر: پریناز ایزدیار
45. کاراکتر: مادر/ بازیگر: شیرین یزدان بخش
فیلم: «ابد و یک روز» / نویسنده و کارگردان: سعید روستایی
سمیه (پریناز ایزدیار) دختر جوانی است که قرار است به زودی به عقد مردی افغان درآید. اما سمیه برای انتخاب این وصلت مردد است چرا که وضعیت خانه ای که در آن قرار دارد تا حدود زیادی به او وابسته است. خانوادهای که درگیر مشکلات مختلفی همچون اعتیاد، فقر، بیکاری و مشکلات خانوادگی هستند. وی مادر پیر و از کار افتادهای دارد و البته برادران و خواهرانی که همواره در حال نزاع با یکدیگر هستند.
«ابد و یک روز» نخستین ساخته سینمایی سعید روستایی است. روستایی در دوره 34 جشنواره فیلم فجر ساخته شدن این فیلم را مدیون اعتماد سعید ملکان دانست.
پریناز ایزدیار با بازی در این فیلم موفق به کسب دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد. نوید محمدزاده با این فیلم اولین سیمرغ بازیگریاش را دشت کرد. محمدزاده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل مرد شد. پیمان معادی در «ابد و یک روز» نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد و همچنین شیرین یزدان بخش نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن شد.
46. کاراکتر: حاج احمد متوسلیان/ بازیگر: هادی حجازی فر
فیلم: «ایستاده در غبار» / نویسنده و کارگردان: محمدحسین مهدویان
احمد متوسلیان که دوران نوجوانیاش را در سکوت گذرانده و اکنون جوان شده، فرمانده لشکری میشود که باید در دروازههای خرمشهر با دشمن بجنگند اما سرنوشت او فرسنگها دورتر از مرزهای ایران رقم میخورد.
هادی حجازیفر پس از بازی در این فیلم-مستند به یکی از بازیگران معروف تبدیل شد.
47. کاراکتر: پاشا/بازیگر: نوید محمدزاده
48. کاراکتر: مریم/ بازیگر: مریم پالیزبان
فیلم: «لانتوری» /نویسنده و کارگردان: رضا درمیشیان
پسر جوانی به نام «پاشا» که سردسته باند تبهکارانه لانتوری است، عاشق دختری به نام مریم میشود. مریم یک روزنامهنگار و کُنِشگر اجتماعی است. او در جهت کسب رضایت از خانوادههایی فعالیت میکند که به دلیل از دست دادن نزدیکانشان در پی اجرای حکم قصاص برای مجرمان هستند.
مریم بارها پاشا را که به دلیل علاقه بسیار باعث زحمت و مزاحمت او میشود، از خود میراند. پاشا که به صورت بیمارگونهای به او دل بسته است، پس از تلاش های بسیار در جهت جلب توجه مریم، سرانجام ناامید میشود و از سر خشم فراوان و حس سرخوردگی عصیان میکند. او تصمیم میگیرد به صورت مریم اسید بپاشد.
مریم که پس از این حادثه زیبایی و بینایی خود را از دست داده است، مانند تمام خانوادههایی که روزی با آنها در رابطه با چشمپوشی از قصاص صحبت میکرد، اکنون تنها قصاص میخواهد.
49. کاراکتر: حیدر ذبیحی/ بازیگر: پرویز پرستویی
فیلم: «بادیگارد» / نویسنده و کارگردان: ابراهیم حاتمی کیا
موضوع درباره بادیگاردی است به نام «حیدر» که وظیفه حفاظت از مسؤولان بلندپایه کشور را برعهده دارد. نقش او را پرویز پرستویی بازی میکند. حیدر شخصیت آرمانگرایی است که مسائلی را در کارش میبیند و این مسائل او را نسبت به کارش دچار تضاد و شک و تردید میکند.
پرویز پرستویی برای بازی در این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را دریافت کرد.
50. کاراکتر: اکرم محمودی/ بازیگر: پردیس احمدیه
51. کاراکتر: ارسلان محمودی (پدر اکرم) / بازیگر:بهنام تشکر
فیلم: «لاک قرمز» /نویسنده: امیرمحمدی عبدی، کارگردان: سیدجمال سیدحاتمی
اکرم به همراه پدرش ارسلان، مادرش اعظم، برادرش اسماعیل، و خواهر کوچکش الهام در یک خانه ی قدیمی، در محله ای فقیر نشین و پایین شهر زندگی می کنند. آنها وضع مالی خوبی ندارند، چرا که تمام سرمایه اشان را از شغل پدر خانواده به دست می آورند و او سازنده ی عروسک های چوبی است.
پردیس احمدیه با بازی در این فیلم برای اولین در جشنواره فیلم فجر دیده و شناخته شد.
52. کاراکتر: آذر/ بازیگر: لیلا حاتمی
53. کاراکتر: آریا/ بازیگر: امیر جدیدی
فیلم: «من» / نویسنده و کارگردان: سهیل بیرقی
این فیلم داستان زنی به نام آذر است که اقدام به کارهای غیرقانونی و خلاف برای دیگران و کسب درآمد از این راه میکند. آریا خوانندهای است که با آذر همکاری میکند و سر راهش قرار میگیرد.
امیر جدیدی برای این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد.
54. کاراکتر: خسرو یعقوب زاده/ بازیگر: نوید محمدزاده
55. کاراکتر: حنا سرافراز/ فیلم: «خشم و هیاهو» / نویسنده و کارگردان: هومن سیدی
این فیلم داستانی جنایی و پیچیده از زندگی یک خواننده را به تصویر میکشد. نام و شیوه روایت این فیلم، برگرفته از رمان خشم و هیاهو نوشته ویلیام فاکنر است.
نوید محمدزاده برای این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد. طناز طباطبایی مانند بازیگر مقابل خود برای بازی در این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بازیگر نقش اول زن شد.
56. کاراکتر: احمد عزیزی/ بازیگر: فرهاد اصلانی
فیلم: «دختر» / نویسنده: مهران کاشانی، کارگردان: سیدرضا میرکریمی
«دختر» در کارنامه سینمایی سیدرضا میرکریمی به درخشانی برخی دیگر از آثارش نیست ولی نشانههای کاری این فیلمساز را دارد. آقای عزیزی در این فیلم سرپرست بخش تعمیرات و نگهداری پالایشگاه آبادان است و برای مراسم خواستگاری دخترش آماده میشود. ستاره دختر دیگرش در همان روز قصد سفر به تهران برای شرکت در جشن خداحافظی یکی از دوستان همدانشگاهیاش را دارد. پدرش به دلایلی به این سفر مشکوک است و این آغاز ماجرا است.
فرهاد اصلانی در این فیلم نقش اول مرد را بازی کرد و نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد در دوره 34 شد.
سیوپنجمین جشنواره فیلم فجر- بهمن 1395
57. کاراکتر: رحیم/ بازیگر: احمد مهرانفر
58. کاراکتر: صادق/ بازیگر: جواد عزتی
59. کاراکتر: کمال/ بازیگر: هادی حجازی فر
فیلم: «ماجرای نیمروز» / نویسندگان: ابراهیم امینی، محمدحسین مهدویان، کارگردان: محمدحسین مهدویان
فیلم به ترورهای سال 1360 به دست گروه مجاهدین خلق میپردازد. این درگیریها پس از برکناری ابوالحسن بنیصدر از ریاست جمهوری توسط مجلس شورای اسلامی شدت میگیرند. پس از برکناری ابوالحسن بنی صدر، گروههای ضد حکومت مانند گروه سازمان مجاهدین خلق ایران دست به ترورهای موفق مقامات ارشد حکومت میزنند. از سوی دیگر، سازمان وزارت اطلاعات کشور و اطلاعات سپاه با همکاری هم درصدد دستگیری اعضای گروه سازمان مجاهدین خلق هستند. در این میان، این فیلم رابطه بین یکی از اعضای سپاه و زنی از اعضای گروه سازمان مجاهدین خلق را که در گذشته در دانشگاه همکلاسی بودند، نشان میدهد.
هادی حجازی فر و جواد عزتی هر دو نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل مرد شدند. این فیلم برای جواد عزتی پله پرتابی در ادامه مسیر حرفهای بازیگریاش بود.
60. کاراکتر: موسی (پدر کودک) / بازیگر: نوید محمدزاده
61. کاراکتر: دکتر کاوه نریمان/ بازیگر: امیر آقایی
فیلم: «بدون تاریخ، بدون امضا» / نویسندگان: علی زرنگار، وحید جلیلوند، کارگردان: وحید جلیلوند
دکتر کاوه نریمان در زمان رانندگی با یک موتورسیکلت که خانواده ای سوار آن بوده تصادف می کند. فردای آن روز او در محل کارش در پزشکی قانونی با جسدی روبه رو می شود که او را میشناخته اما از روبه رو شدن با خانواده متوفی خودداری می کند.
نوید محمد زاده برای بازی در این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل را گرفت. امیر آقایی نیز نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.
62. کاراکتر: مینا/ بازیگر: لیلا حاتمی
63. کاراکتر: کامران/ بازیگر: کوروش تهامی
فیلم: «رگ خواب» / نویسنده: معصومه بیات، کارگردان: حمید نعمتاللّه
مینا، بعد از جدایی از همسرش به دنبال شغل و محل اسکانی میگردد. در این مسیر با کامران، مدیر رستورانی که در آن کار میکند آشنا میشود. کامران سرپناهی به او میدهد. مینا تحت تأثیر حمایتها و محبتهای کامران به او دل میبازد. کامران نیز به مینا مشتاق و علاقهمند است. روزها از پس هم میگذرد و عشق مینا به کامران کاسته نمیشود و اوج میگیرد. اما کامران آن کسی نیست که او فکر میکرده. درواقع کامران از اعتماد و علاقه مینا به خود سوء استفاده کردهاست.
لیلا حاتمی برای بازی در این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کرد. همایون شجریان در این فیلم هم قطعات ماندگاری را خوانده است.
64. کاراکتر: قاسم/ بازیگر: حامد بهداد
فیلم: «سد معبر» / نویسنده: سعید روستایی، کارگردان: محسن قرایی
قاسم کارمند اداره سد معبر شهرداری، در تلاش است وضعیتِ زندگیِ خود را بهبود ببخشد، اما در این راه با نرگس همسرش اختلافِ نظر دارد.
محسن قرایی برای نامزد نشدن حامد بهداد در این فیلم نامهای به داوران جشنواره فیلم فجر دوره 35 نوشت و نسبت به چشم نیامدن بازی حامد بهداد از جانب آنان اعتراض کرد.
65. کاراکتر: نادر/ بازیگر: محسن تنابنده
فیلم: «فِراری» / نویسنده: کامبوزیا پرتوی، کارگردان: علیرضا داوود نژاد
گلنار دختر نوجوانی است که برای یافتن یک ماشین فِراری و صاحبش و عکس گرفتن با ماشین به تهران می آید در ابتدای راه با راننده آژانسی به اسم نادر آشنا می شود. نادر که موقعیت او را فهمیده است سعی می کند به او کمک کند تا خطری تهدیدش نکند اما ...
محسن تنابنده برای بازی در این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را دریافت کرد.
سیوششمین جشنواره فیلم فجر- بهمن 1396
66. کاراکتر: مهسا/ بازیگر: سارا بهرامی
67. کاراکتر: روزبه علیزاده/ بازیگر: امین حیایی
68. کاراکتر: اناری/ بازیگر: جمشید هاشمپور
69. کاراکتر: لادن/ بازیگر: نگار عابدی
فیلم: «دارکوب» / نویسندگان: حسین تراب نژاد، آزیتا ایرایی، کارگردان: بهروز شعیبی
این فیلم داستان اجتماعی روابط انسانی افراد جامعه را در رو در رویی با معضلات اجتماعی و اعتیاد روایت می کند. این فیلم نامزد ده سیمرغ بلورین از جمله سیمرغ بلورین بهترین فیلم سی و ششمین دوره جشنواره فیلم فجر شده بود که موفق به دریافت دو سیمرغ شد. دارکوب داستان زنی معتاد است که همسرش او را رها کرده و مجدداً ازدواج کرده. زن معتاد که به او دروغ گفته شده که فرزندش مرده؛ متوجه می شود کودکش زنده است. پی گیری های زن برای پس گیری فرزندش مشکلاتی را برای پدر دختر و زن جدید به وجود می آورد.
سارا بهرامی برای این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کرد. او پس از گرفتن جایزهاش از امین حیایی به عنوان زوج بازیگری و اخلاق حرفهای او تمجید کرد.
بازی امین حیایی در این فیلم مورد توجه قرار گرفت. جمشید هاشم پور نیز در این فیلم پس از سالها فعالیت در سینما و بازی در نقشهای ماندگار، اولین سیمرغ بازیگری خود را از جشنواره فیلم فجر دریافت کرد و برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد. هاشم پور هنگام دریافت جایزه در مراسم حضور نداشت. نگار عابدی دیگر بازیگری از این فیلم سینمایی بود که توانست نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن شود.
70. کاراکتر: شاهین/بازیگر: نوید محمدزاده
71. کاراکتر: شکور/ بازیگر: فرهاد اصلانی
72. کاراکتر: امیر/ بازیگر: نوید پورفرج
73. کاراکتر: افسر/ بازیگر: لادن ژاوهوند
فیلم: «مغزهای کوچک زنگ زده» / نویسنده و کارگردان: هومن سیدی
در منطقهای نزدیک البرز و زندان قزل حصار، یک آبادی وجود دارد که مختص فقیران و آشغال جمع کنها، اراذل و اوباش، فروشندگان مواد و افراد به شدت گیر افتاده در تمکن مالی است. شکور، شاهین، شهره و شهروز به همراه پدر و مادرشان، در این آبادی زندگی میکنند. خشونتهای جامعه و مسائل جمعی مواد مخدر به طوری این خانواده را تحتالشعاع قرار دادهاست که این خانواده از هم میپاشد. این داستانها جنایتها و جرمهایی را در دنیای این افراد به وجود میآورد.
نوید پور فرج و فرهاد اصلانی برای این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شدند. نوید محمد زاده نیز برای بازی در این نقش نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.
74. کاراکتر: میترا/ بازیگر: لیلا حاتمی
75. کاراکتر: ایرج/ بازیگر: پیمان معادی
76. کاراکتر: دانش پسند (مدیر مدرسه) / بازیگر: سیامک انصاری
فیلم: «بمب، یک عاشقانه» / نویسنده: پیمان معادی بر اساس طرحی از مانی حقیقی، کارگردان: پیمان معادی
در بحبوحه جنگ ایران و عراق در سال1367، تهران بی وقفه بمباران می شد. عشق، محبت، امید، زندگی و ترس از مرگ را در روزهای پر اضطراب آن زمان برای مردمی که درگیر جنگ بودند از بین می برد. اغلب عشق به سختی درک می شود اما مرگ واقعیتی است ترسناک. بمب؛ یک داستان عاشقانه نشان می دهد که عشق و امید چطور حتی در مواجهه با تاریکی مرگ، راهشان را پیدا می کنند.
این فیلم تجربه دوم همکاری لیلا حاتمی و پیمان معادی به عنوان زوج هنری در یک فیلم است. همچنین سیامک انصاری برای این توانست نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل شود.
77. کاراکتر: افروز اردستانی/ بازیگر: باران کوثری
78. کاراکتر: یاسر شاه حسینی/ بازیگر: امیر جدیدی
79. کاراکتر: مهرانه نوری/ بازیگر: سحر دولتشاهی
فیلم: «عرق سرد» / نویسنده و کارگردان: سهیل بیرقی
افروز اردستانی کاپیتان تیم ملی فوتسال زنان ایران است. با گلزنی افروز، تیم ملی برای اولین بار به فینال بازیهای آسیایی راه پیدا میکند و عازم مالزی میشود، در فرودگاه افروز درمییابد که توسط شوهرش، یاسر شاهحسینی ممنوعالخروج شدهاست.
امیر جدیدی و باران کوثری هر دو برای این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول را دریافت کردند. سحر دولتشاهی نیز که در این فیلم نقش مشاور را داشت؛ موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد.
80. کاراکتر: مجید/ بازیگر: جواد عزتی
81. کاراکتر: حسن/ بازیگر: امیر جدیدی
82. کاراکتر: عزیز/ بازیگر: علی سلیمانی
فیلم: «تنگه ابوقریب» / نویسنده و کارگردان: بهرام توکلی
این فیلمی بر اساس واقعه نبرد گردان عمار لشکر 27 محمد رسولالله با لشکر زرهی عراق در آخرین روزهای جنگ عراق علیه ایران است.
امیر جدیدی برای این فیلم به طور مشترک با فیلم «عرق سرد» سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را دریافت کرد.
83. کاراکتر: فرید/ بازیگر: امین حیایی
فیلم: «شعله ور» / نویسندگان: هادی مقدم دوست، حمید نعمت الله، کارگردان: حمید نعمت الله
یکی از عوامل فیلم درباره همکاری امین حیایی و حمید نعمت الله در فیلم «شعلهور» تعریف کرده است که سر صحنه فیلمبرداری نعمت الله به او میگوید: با امین 20 سال بود میخواستیم کار کنیم؛ نشد.
این فیلم اولین همکاری امین حیایی و حمید نعمتالله است که پس از آن در فیلم «قاتل و وحشی» با یکدیگر همکاری مجدد داشتند.
«شعله ور» داستان زندگی مردی را روایت میکند که احساس میکند «عددی نشده» است و این احساس او همه زندگیاش را تحت تأثیر قرار میدهد.
امین حیایی برای بازی در این فیلم دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد را گرفت.
سیوهفتمین جشنواره فیلم فجر- بهمن 1397
84. کاراکتر: صادق/ بازیگر: جواد عزتی
85. کاراکتر: کمال/ بازیگر: هادی حجازیفر
86. کاراکتر: سیما/ بازیگر: بهنوش طباطبایی
فیلم: «ماجرای نیمروز: رد خون» / نویسندگان: حسین تراب نژاد، ابراهیم امینی، کارگردان: محمدحسین مهدویان
«رد خون» داستانش دنباله فیلم «ماجرای نیمروز» است که داستان پیرامون اتفاقات بعد از پایان جنگ ایران و عراق در سال 1367 است. نیروهای امنیتی ایران متوجه حضور نفوذیهای سازمان مجاهدین خلق پس از پذیرش قطعنامه 598 توسط ایران در جبهه میشوند. با ارسال دو مأمور امنیتی به بغداد میخواهند قبل از شروع عملیات فروغ جاویدان، عباس زریباف فرمانده این عملیات را ترور کنند. اما داستان طور دیگری رقم میخورد. در این فیلم به ماهیت تروریستی و غیر انسانی فرقه منافقین به سرکردگی مسعود رجوی پرداخته میشود.
جواد عزتی در این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد که موجب اعتراض و تعجب منتقدان واقع شد. به اعتقاد آنان و کارگردان فیلم، عزتی نقش اول این فیلم را بر عهده داشت و به او(جواد عزتی) کمتوجهی و بی مهری شده است.
بهنوش طباطبایی نیز برای این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد.
87. کاراکتر: سرگرد نعمت جاهد/ بازیگر: نوید محمد زاده
فیلم: «سرخ پوست» / نویسنده و کارگردان: نیما جاویدی
سال 1347 زندانی قدیمی در جنوب ایران به دلیل مجاورت با فرودگاه تازه تاسیس شهر در حال تخلیه است. رئیس زندان سرگرد نعمت جاهد به همراه مامورانش مشغول انتقال زندانیان به زندان جدید هستند. یکی از زندانیان در این میان گم شده است.
نوید محمد زاده برای بازی در این نقش نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.
88. کاراکتر: صمد/ بازیگر: پیمان معادی
89. کاراکتر: ناصر خاکزاد/ بازیگر: نوید محمد زاده
فیلم: «متری شیشونیم» / نویسنده و کارگردان: سعید روستایی
نام فیلم برگرفته از خاطره ناصر خاکزاد، متهم پرونده مواد مخدر است که در بخشی از سکانس دادگاه روایت میکند که کفن برادرش را متری شش و نیم خریدند. این فیلم سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه مردمی را دریافت کرد. «متری شیش و نیم» حواشی بسیاری از زمان پروانه ساخت آن تا لحظه پایان ساخته شدنش را به همراه داشت؛ به طوری که گفته میشود پایان بندی آن مدنظر سازندگان فیلم نبوده است.
پیمان معادی برای بازی در این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد و نوید محمد زاده در نقش ناصر خاکزاد در دوره 37 جشنواره فیلم فجر نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد.
90. کاراکتر: کاظم خان/ بازیگر: علی نصیریان
91. کاراکتر: دانش/ بازیگر: صابر ابر
92. کاراکتر: شاپور/ بازیگر: بابک حمیدیان
فیلم: «مسخره باز» / نویسنده و کارگردان: همایون غنی زاده
مسخرهباز داستان جوانی شیفته بازیگری است که در یک سلمانی به همراه شاپور کار میکند و شبها بعد از اتمام کار به تمرین بازیگری میپردازد. صاحبکار او کاظم خان که فردی معتقد به اصول اخلاقی است، به چیزی جز فیلم کازابلانکا و سلمانیاش فکر نمیکند و سر ماجرایی با سرهنگ کیانی با بازی رضا کیانیان از قدیمالایام مشکل دارد!
علی نصیریان پس از سالها فعالیت در سینما و ایفای نقشهای ماندگار که تعداد بسیاری از آنها در ادوار جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد؛ برای اولین بار سیمرغ بلورین بازیگری را گرفت که البته از کنایه او هم بخاطر سیمرغ نقش دوم دور نماند.
علی نصیریان در نقش کاظم خان سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل را در دوره 37 جشنواره فیلم فجر دریافت کرد.
93. کاراکتر: جلال/ بازیگر: حامد بهداد
94. کاراکتر: نجمه/ بازیگر: ژیلا شاهی
فیلم: «قصر شیرین» / نویسندگان: محسن قرایی، محمد داوودی، کارگردان: سیدرضا میرکریمی
جلال مرادی 42 ساله در طی تصادفی خانوادهای را به قتل میرساند، اما تصادف در دادگاه غیرعمد شناخته میشود. او پس از گذراندن دوران زندان، همسر و فرزندانش را ترک کرده و به شهری دیگر میرود، پس از دو سال به شهرش باز میگردد.
حامد بهداد برای این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد. ژیلا شاهی نیز در جدیترین تجربهاش در بازیگری سینما توانست نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن شود.
95. کاراکتر: فائزه منصوری/ بازیگر: الناز شاکردوست
96. کاراکتر: عبدالحمید ریگی/ بازیگر: هوتن شکیبا
فیلم: «شبی که ماه کامل شد» / نویسندگان: مرتضی اصفهانی، نرگس آبیار، کارگردان: نرگس آبیار
«شبی که ماه کامل شد» روایت دختر جوانی از مناطق جنوب شهر تهران است که درگیر عشق جوانی شهرستانی میشود و این در حالی است که پس از ازدواج بنا به دلایلی مجبور به مهاجرت از ایران است. در این مسیر، برادرش با او همراه میشود اما در میانه راه، اتفاقاتی برای آنها رقم میخورد. این فیلم براساس داستان واقعی عبدالحمید ریگی و همسرش فائزه منصوری است که داستانی تراژیک دارد.
هوتن شکیبا با بازی در این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را گرفت و الناز شاکردوست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را تصاحب خود کرد.
سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر- بهمن 1398
97. کاراکتر: بهمن (مدیر رادیو نفت آبادان) / بازیگر: علیرضا کمالی
98. کاراکتر: مریم/ بازیگر: شبنم گودرزی
99. کاراکتر: اسماعیل (اسی) / بازیگر: نادر سلیمانی
فیلم: «آبادان یازده شصت» نویسندگان: حسین تراب نژاد، مهرداد خوشبخت، کارگردان: مهرداد خوشبخت
آبادان یازده 60 روایت مجاهدت گروهی از کارکنان رادیو نفت آبادان برای حفظ رادیو و مخابره اخبار به منظور مقاومت مردم در برابر نیروهای عراقی است. این فیلم برنده سیمرغ بلورین جایزه ویژه قاسم سلیمانی جشنواره فیلم فجر گردید.
«آبادان یازده 60» یکی از متفاوت ترین فیلمهای حوزه دفاع مقدس است که در دوره 38 جشنواره فیلم فجر مورد توجه و تحسین منتقدین قرار گرفت.
100. کاراکتر: حجت/ بازیگر: جواد عزتی
101. کاراکتر: هاشم/ بازیگر: امیر آقایی
102. کاراکتر: پروانه/ بازیگر: طناز طباطبایی
فیلم: «شنای پروانه» / نویسندگان: حسین دوماری، پدرام پور امیری، محمد کارت، کارگردان: محمد کارت
شنای پروانه در جنوب شهر، غوغا به پا می کند. فیلمی از زنی به نام پروانه که مشغول شناست، در فضای مجازی منتشر می شود. حالا شوهر پروانه و برادر شوهرش به دنبال انتقام از عامل این بی آبرویی هستند و این شروع ماجراست.
امیر آقایی و طناز طباطبایی به ترتیب برای بازی در این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن را دریافت کردند.
103. کاراکتر: سیما/ بازیگر: سحر دولتشاهی
104. کاراکتر: کاظم/ بازیگر: هادی حجازی فر
فیلم: «آتابای» / نویسندگان: هادی حجازی فر، نیکی کریمی، کارگردان: نیکی کریمی
داستان فیلم درباره مردی میانسال به نام کاظم است که در روستای پیرکندی شهرستان خوی زندگی میکند. او که دانشجوی معماری دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بوده، پس از یک شکست عاطفی از دانشگاه انصراف داده و به زادگاه خودش بازگشته است. خواهرش در جوانی خودسوزی کرده و پس از آن مسئولیت سرپرستی و تربیت پسر خواهرش با اوست. حالا آیدین به سن نوجوانی رسیده و او خود را در تربیت او ناتوان میبیند و با این حال به شدت به او علاقهمند است. از سوی دیگر رابطه او با دوست قدیمیاش به نام یحیی دچار چالش شدهاست. در این میان، حضور دو خواهر که آتابای کار ساخت ویلا برای پدر آنها را بر عهده دارد، شرایط تازهای را رقم میزند و او به سیما دختر بزرگ خانواده علاقهمند میشود اما در بیان این علاقه به او دچار تردید است.
105. کاراکتر: علی/ بازیگر: روح الله زمانی
فیلم: «خورشید» / نویسندگان: نیما جاویدی، مجید مجیدی، کارگردان: مجید مجیدی
این فیلم به مسئله کودکان کار میپردازد. داستان فیلم داستان نوجوانی به اسم علی است که از طرف یک مرد به دنبال یک زیرخاکی میرود.
این فیلم سیمرغ بلورین بهترین فیلم در دوره 38 را دریافت کرد.
106. کاراکتر: سیاوش (مامور امنیتی ایران) / بازیگر: امیر جدیدی
فیلم: «روز صفر» / نویسندگان: بهرام توکلی، سعید ملکان، کارگردان: سعید ملکان
داستان این فیلم در مورد نحوه و چگونگی دستگیری عبدالمالک ریگی توسط وزارت اطلاعات ایران میباشد.
امیر جدیدی برای بازی در این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.
107. کاراکتر: قادر مولانپور/ بازیگر: پیمان معادی
فیلم: «درخت گردو» / نویسندگان: ابراهیم امینی، حسین حسنی، کارگردان: محمدحسین مهدویان
داستان درخت گردو در سه بازه زمانی سالهای 1366، 1384 و 1395 روایت میشود و بر پایه داستان واقعی و تلخ زندگی فردی رنج کشیده اهل آذربایجان غربی، به نام قادر مولان پور در روستای مرزی رشهرمه در نزدیکی سردشت ساخته شدهاست؛ قادر و خانوادهاش درگیر فاجعه بمباران شیمیایی سردشت شدند.
پیمان معادی برای این نقش سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد. او هنگام دریافت این جایزه ایران نبود و با در یک پیام ویدئویی که در مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر از هیئت داوران تشکر کرد.
سی و نهمین جشنواره فیلم فجر- بهمن 1399
108. کاراکتر: آمردان/ بازیگر: پوریا رحیمیسام
109. کاراکتر: استوار مسعود احمدی/ بازیگر: نوید پور فرج
فیلم: «زالاوا» / نویسندگان: آیدا پناهنده، تهمینه بهرام، ارسلان امیری، کارگردان: ارسلان امیری
داستان زالاوا در اواخر دهه 1350 خورشیدی روی میدهد و راوی اتفاقی است که باعث ترس مردم شده و رئیس پاسگاه تلاش میکند تا امنیت را به روستا بازگرداند.
پوریا رحیمی سام برای بازی در این فیلم برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد. نوید پور فرج نیز نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای بازی در این نقش شد.
110. کاراکتر: امیر/ بازیگر: پرویز پرستویی
111. کاراکتر: لیلی/ بازیگر: هدیه تهرانی
فیلم: «بی همه چیز» / نویسندگان: محمد داوودی، محسن قرایی، کارگردان: محسن قرایی
در روستایی پیش از انقلاب فردی خانزاده با نام امیر به عنوان قاضی محلی در روستا فعالیت میکند و به خاطر سابقه خوبی که داشته، مردم به او اعتماد کامل دارند و بخش مهمی از کارهای روستا را به امیر سپردهاند. حال پس از سالها یکی از اهالی روستا با نام لی لی که از روستا به خاطر تهمت مردم به فاحشه بودن رفته، به عنوان اشرافزاده به روستا برمیگردد و به مردم وعده میدهد که در صورت کشتن امیر، پول زیادی به آنها خواهد داد.
پرویز پرستویی برای بازی در این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.
چهلمین جشنواره فیلم فجر- بهمن 1400
112. کاراکتر: مهدی باکری/ بازیگر: هادی حجازی فر
113. کاراکتر: صفیه مدرس/ بازیگر: ژیلا شاهی
فیلم: «موقعیت مهدی» / نویسندگان: ابراهیم امینی، هادی حجازی فر، کارگردان: هادی حجازی فر
داستان در 6 پرده روایت میشود؛ داستان درباره زندگی مهدی باکری و رابطه وی با همسرش، شرکت در جنگ ایران و عراق همراه برادرش حمید باکری، فرماندهی سپاه عاشورا در جنگ و به شهادت رسیدن وی است.
این فیلم توانست سیمرغ بلورین بهترین فیلم را در دوره 40 جشنواره فیلم فجر دریافت کند. زندگی شهید مهدی باکری ابتدا قرار بود که فقط سریالی از آن ساخته شود و تهیهکنندگی آن بر عهده ابوالفضل صفری بود. سپس تصمیم بر آن شد؛ نسخه سینمایی نیز از این اثر ساخته و آماده شود. از جمله حواشی فیلم به اختلاف خوردن صفری و حجازی فر به عنوان تهیهکننده و کارگردان بود. اما خوشبختانه این کار منجر به تعطیل شدن این اثر ارزشمند سینمایی در حوزه دفاع مقدس نشد. سجاد نصراللهی نسب که دستیار ابوالفضل صفری بود و با همت حبیب والی نژاد که در ماه آخر فیلمبرداری که 15 ماه طول کشیده بود برای به نتیجه رسیدن کار، وجه المصالحه پروژه شد و نصراللهی نسب به برکت این کار توانست پا به عرصه تهیهکنندگی بگذارد و از تجربهای که نزد ابوالفضل صفری اندوخته بود؛ استفاده بهینه کند.
ژیلا شاهی برای بازی در این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد.
114. کاراکتر: پروانه/ بازیگر: پریناز ایزدیار
115. کاراکتر: فرهاد/ بازیگر: هوتن شکیبا
فیلم: «ملاقات خصوصی» / نویسندگان: بهمن ارک، امید شمس، علی سرآهنگ، کارگردان: امید شمس
پدر پروانه در زندان است و از طریق گوشی فرهاد، یکی از هم بندهایش، با دخترش در ارتباط است. پس از مدتی، فرهاد و پروانه به هم علاقه مند می شوند و این آغاز ملاقات های آن ها و شروع ماجراها است. از حواشی «ملاقات خصوصی» به این مورد میتوان اشاره کرد که این فیلم در صدر آرای مردمی برای دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاهی مردمی بود اما این سیمرغ به دلیل برخی تخلفها از جشنواره فیلم فجر دوره 40 حذف شد که اعتراض تهیه کننده، بازیگران و کارگردان این فیلم را به همراه داشت.
116. کاراکتر: ناصر/ بازیگر: نادر سلیمانی
فیلم: «ضد» / نویسنده: حسین تراب نژاد، کارگردان: امیرعباس ربیعی
ضد یک درام سیاسی است که در بستر التهابات کشور در تابستان سال 1360 میگذرد. قصه این فیلم درباره یک عشق در دل حوادث سیاسی است که پس از سالها دوباره شعلهور میشود.
در خلاصه داستان رسمی فیلم ضد نیز آمده است: «بعضی آدمها میتوانند بر «ضدِّ» هدفی باشند که همه میپندارند در خدمت آن هستند. این «ضد» میتواند حذف یک نفر یا یک ملت باشد» اما بد نیست بدانید این فیلم به فعالیت تروریستی منافقان (سازمان مجاهدین) در ابتدای دهه 60 در بستری ملتهب بین عشق و ایدئولوژی میپردازد.
نادر سلیمانی این فیلم که نقشی متفاوت و جدی را بازی کرد توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را دریافت کند.
117. کاراکتر: بازپرس/ بازیگر: پژمان جمشیدی
118. کاراکتر: فریبا/ بازیگر: صدف اسپهبدی
فیلم: «علفزار» / نویسنده و کارگردان: کاظم دانشی
داستان این فیلم الهامگرفته از ماجرای واقعی و تجاوز گروهی در خمینیشهرِ اصفهان در سال 1390 خورشیدی است. در این پرونده 6 مرد به صورت غیرقانونی وارد یک مراسم خانوادگی در باغی میشوند و پس از حبس کردن مردان، به زنان تجاوز میکنند. بازپرس که قصد رسیدگی عادلانه به ماجرا را دارد، با ممانعت دادستان به سفارش شهرداری مواجه میشود که اعضای خانوادهاش در این ماجرا مورد تجاوز قرار گرفتهاند و از ترس از دست دادن موقعیت خود اعضای خانوادهاش را مجبور به رضایت میکند.
پژمان جمشیدی برای این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد و صدف اسپهبدی برای بازی در این فیلم که نخستین تجربه جدیاش در بازیگری بود سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن را دریافت کرد.
119. کاراکتر: رسول/ بازیگر: تورج الوند
120. کاراکتر: پیرمرد/ بازیگر: علی اکبر اُصانلو
فیلم: «نگهبان شب» / نویسندگان: محمد داوودی، سیدرضا میرکریمی، کارگردان: سید رضا میرکریمی
کارگری روستایی به نام رسول برای امرار معاش چارهای جز کنار خیابان ایستادن و یافتن کار روزمزدی در خیابانهای شهر ندارد.
تورج الوند با این فیلم به عنوان یک چهره جدید به سینمای ایران معرفی شد و برای بازی در نقش رسول در دوره 40 نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد. علی اکبر اصانلو نیز برای در این فیلم دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را دریافت کرد.
چهلویکمین جشنواره فیلم فجر- بهمن 1401
121. کاراکتر: علی (سهراب) بهاریان/ بازیگر: میرسعید مولویان
122. کاراکتر: مریم سیفی/ بازیگر: سارا بهرامی
فیلم: «جنگل پرتقال» / نویسنده و کارگردان: آرمان خوانساریان
معلمی به نام علی بهاریان و با نام هنری سهراب بهاریان در رشته نمایشنامهنویسی تحصیل کرده و حالا پس از سالها بیکاری به تازگی در یک مدرسه به عنوان معلم ادبیات مشغول به کار شدهاست. معلمی آنچنان سختگیر که در عرض 3 روز 5 نفر را از کلاس اخراج میکند و حالا از طرف مدیر تهدید میشود که اگر تا 2 روز دیگر مدرک تحصیلیاش را تحویل ندهد عذرش را از مدرسه میخواهند. اینگونه است که آقای معلم علیرغم میل خود به شهر محل تحصیلش در «تنکابن» میرود.
میرسعید مولویان و سارا بهرامی به ترتیب نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد و بهترین بازیگر نقش اول زن شدند.
123. کاراکتر: صالح/ بازیگر: پژمان جمشیدی
124. کاراکتر: رعنا/ بازیگر: الناز شاکردوست
نویسنده و کارگردان: حسین دوماری، پدرام پور امیری
معلمی به نام علی بهاریان و با نام هنری سهراب بهاریان در رشته نمایشنامهنویسی تحصیل کرده و حالا پس از سالها بیکاری به تازگی در یک مدرسه به عنوان معلم ادبیات مشغول به کار شدهاست. معلمی آنچنان سختگیر که در عرض 3 روز 5 نفر را از کلاس اخراج میکند و حالا از طرف مدیر تهدید میشود که اگر تا 2 روز دیگر مدرک تحصیلیاش را تحویل ندهد عذرش را از مدرسه میخواهند. اینگونه است که آقای معلم علیرغم میل خود به شهر محل تحصیلش در «تنکابن» میرود.
چهلودومین جشنواره فیلم فجر- بهمن 1402
125. کاراکتر: پرویز دهداری/ بازیگر: سعید پورصمیمی
فیلم: «پرویز خان» / نویسنده و کارگردان: علی ثقفی
فیلم پرویز خان داستان زندگی پرویز دهداری، بازیکن و سرمربی سابق تیم ملی فوتبال ایران را به تصویر میکشد، او به عنوان بازیکن فوتبال را از تیمهای جم و شاهین آبادان آغاز کرد و همچنین به عنوان اولین مربی باشگاه پرسپولیس تهران شناخته میشود.
سعید پورصمیمی برای بازی در این فیلم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.
126 . کاراکتر: پروین اعتصامی/ بازیگر: مارال بنیآدم
فیلم: «پروین» / نویسنده و کارگردان: محمدرضا ورزی
داستان این فیلم زندگی پروین اعتصامی را از جوانی تا مرگ بازگو میکند. مارال بنیآدم برای بازی در نقش پروین اعتصامی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کرد.
127. کاراکتر: حاج احمد/ بازیگر: بهزاد خلج
فیلم: «مجنون» / نویسنده: علیرضا محصولی، کارگردان: مهدی شامحمدی
این فیلم برشی از حماسه آفرینی شهیدان مهدی و مجید زینالدین و رزمآوران لشگر 17 علیبنابیطالب(ع) قم در جزیره مجنون و عملیات بزرگ خیبر را به تصویر میکشد.
بهزاد خلج را بازی در این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل را دریافت کرد.
128. کاراکتر: شاهین/ بازیگر: بیژن بنفشه خواه
129. کاراکتر: دکتر/ بازیگر: هادی حجازیفر
فیلم: «صبحانه با زرافهها» نویسندگان: ایمان صفایی، سروش صحت، کارگردان: سروش صحت
پویا، شاهین و مجتبی به عروسی رضا دعوت شدهاند، رضا یعنی داماد چند سالی دنبال بله گرفتن از خونواده عروس بوده و بالاخره موفق شده امشب مراسم عروسی برپا کند، خونواده عروس سنتی هستند و مجتبی که فامیل نزدیک داماد هست به توصیه او امشب به الکل لب نمیزند اما دوستانش برای خوشگذرانی به استفاده از مواد مخدر مثل کوکائین روی میآورند و به مجتبی و رضا هم پیشنهاد میدهند، البته در موتورخونه ساختمون و دور از چشم همه، برادر عروس هم مدام چارچشمی مراقب دوماد هست که دست از پا خطا نکنه، همه چیز خوب پیش میرود تا وقتی که رضا اوردوز میکند و این شب مبارک به شبی وحشتناک تبدیل میشود.
130. کاراکتر: جلیل/ بازیگر: تورج الوند
فیلم: «آپاراتچی» / نویسندگان: حسین تراب نژاد، احسان لطفیان، کارگردان: قربانعلی طاهر فر
داستان این فیلم برداشتی آزاد از رمانی با همین نام نوشته روحالله رشیدی است و دلبستگیهای یک نقاش ساختمان عاشق سینما را روایت میکند که در تولید چند فیلم کوتاه موفق شده و در آرزوی ساختن نخستین فیلم سینمایی خودش است.
-
جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۰:۱۹
-
۴ بازديد
-
-
آریا جوان
لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1445744/