آریا جوان

آخرين مطالب

گوناگون/ خویشاوند باورنکردنی نهنگ که در خشکی زندگی می‌کند دانش

گوناگون/ خویشاوند باورنکردنی نهنگ که در خشکی زندگی می‌کند
  بزرگنمايي:

آریا جوان - خبرآنلاین / نوادگان نهنگ‌های اولیه که اکنون در دریاها و اقیانوس‌های روی زمین شنا می‌کنند، ازجمله بزرگ‌ترین و شناخته‌شده‌ترین گونه‌های اقیانوسی با تکنیک‌های شکار بسیار چشمگیر و تاریخچه‌ی جالب محسوب می‌شوند. اما آن‌ها چگونه به موجودات دریایی عظیم‌الجثه و باشکوه تبدیل شدند؟
در کمال تعجب، نزدیک‌ترین خویشاوند زنده‌ی نهنگ‌ها، اسب آبی است؛ هرچند آن‌ها هیچ شباهت ظاهری به هم ندارند و از زیستگاه، رژیم غذایی و پراکندگی بسیار متفاوتی برخوردار هستند. با وجود سبک زندگی نیمه‌آبی اسب آبی، چگونه یک پستاندار بزرگ خشکی‌زی با این اندازه، توانسته تا این حد با بزرگ‌ترین پستانداران آبزی جهان خویشاوند باشد؟
تصور می‌شود اسب آبی در حدود 15 میلیون سال پیش از یک گروه غیرآبی به نام آنتراکوترها (Anthracotheres) تکامل یافته است. از سوی دیگر، نهنگ‌ها بیش از 50 میلیون سال پیش از موجوداتی که در خشکی زندگی می‌کردند، تکامل یافتند. زمانی در تاریخ تکاملی، اسب آبی و نهنگ، اجداد مشترکی داشتند که روی خشکی زندگی می‌کرد.

آریا جوان

یکی از اولین اجداد زمینی نهنگ، حیوانی به نام پاکیسِتوس (Pakicetus) بود که به نام «نهنگ اول» یا یکی از اولین آب‌بازسانان شناخته می‌شد. این موجود که روی چهار اندام حرکت می‌کرد، ظاهراً هم از گوشت حیوانات خشکی‌زی و هم ماهیان تغذیه می‌کرده است. این موجود اولین بار در سال 1983 کشف شد و احتمالاً در حاشیه‌ی اقیانوس تتیس که پاکستان و هند کنونی است، زندگی می‌کرد. فسیل‌ها نشان می‌دهند که نهنگ اول، استخوان گوش مشابهی با نهنگ‌های امروزی داشته و از ساختار منحصر به‌فردی برخوردار بوده که ممکن است به پاکیستوس امکان می‌داده تا زیر آب نیز توانایی شنیدن داشته باشد.
پس از پاکیستوس، موجوداتی تکامل یافتند که بیشتر به داخل آب حرکت کردند و با این محیط جدید سازگار شدند. یکی از این‌ موجودات آمبولوسِتوس بود که حدود 50 تا 48 میلیون سال پیش زندگی می‌کرد. این موجود دمِ بلندی برای شنا داشت، هم در خشکی و هم در آب زمان سپری می‌کرد و هنوز چهار دست و پا داشت.
پس از آمبولوستوس، دورودونتیان (Dorudontinae) و بازیلوسوریدها (Basilosauridae) در حدود 40 تا 33 میلیون سال پیش ظهور کردند. باسیلوساریدها اندام‌های عقبی کوچکی داشتند و سوراخ بینی آن‌ها عقب‌تر بود که احتمالاً گام میانجی بین بینی و سوراخ تنفسی بوده است. دورودون حیوانی به طول پنج متر با پاهای عقبی و باله‌های کوچک بود که تمام وقت خود را از جمله هنگام زایمان در آب سپری می‌کرد. علاوه بر دورودونتیان و بازیلوسوریدها، نهنگ‌های اولیه‌ی دیگری نیز در همان دوره‌ی زمانی وجود داشته‌اند.
دکتر الن کامبز، محقق آب‌بازسانان در بیانیه‌ای در سال 2022 در مورد مطالعه‌ای درباره‌ی تکامل نهنگ‌ها توضیح داد: «در عرض هشت میلیون سال، اجداد نهنگ‌ها از حالت کاملاً خشکی‌زی مانند پاکیستوسِ چهارپا و خزدار که در اطراف لبه‌ی اقیانوس تتیس زندگی می‌کردند، به موجوداتی کاملاً آبزی تبدیل شدند. این [زمان] در مقیاس تکاملی، خیلی سریع است.»
نوادگان دورودون به نهنگ‌های مدرن تبدیل شدند. نهنگان بی‌دندان حدود 34 میلیون سال پیش شروع به ایجادکردن فیلتر تغذیه برای پالیده‌خواری خود و ایجاد جمجمه‌های مسطح‌تر کردند، در حالی که دیگران دندان‌های خود را حفظ کردند و به نهنگ‌های قاتل، نهنگ‌های عنبر و دلفین‌های امروزی تبدیل شدند. این تقسیم به آب‌بازسانیان دندان‌دار (یا نهنگ‌های دندان‌دار) و آب‌بازسانیان بی‌دندان (یا نهنگان بی‌دندان) بود که نهنگ‌ها را برای تطبیق با رژیم‌های غذایی مختلف، دچار تغییراتی در بینی و صورت خود کرد.

آریا جوان

تحقیقات ژنتیکی نشان داده است که آب‌بازسانان در کنار اندام‌های عقبی و تغییرات فیزیکی که در فسیل‌ها دیده می‌شود، وقتی که دوباره به ساکنان آب تبدیل شدند چیزی بیشتر از پاهای خود را از دست دادند. محققان کشف کرده‌اند که آب‌بازسانان در میان چیزهای دیگر، ژن تولید بزاق را از دست داده‌اند که با توجه به رژیم‌های غذایی آبزی آن‌ها منطقی است. علاوه بر این، آن‌ها دریافته‌اند که نهنگ‌های دندان‌دار بیشتر ژن‌های بویایی و چشایی خود را از دست داده‌اند.
ژنتیک می‌تواند توضیح دهد که چرا نهنگ‌های امروزی به این اندازه بزرگ شده‌اند، درحالی‌که اجداد اولیه‌ی خشکی‌زی آن‌ها به اندازه‌ی یک بز بودند. رشد عظیم نهنگ‌ها نتیجه‌ی تغییرات ژنتیکی و فشارهای تکاملی است که بدن‌های بزرگ‌تر را به دلیل مزایایی مانند حفظ بهتر گرما، افزایش راندمان شنا و کاهش خطر شکارشدن در اقیانوس ترجیح داده است. همچنین، محیط آبی با کاهش محدودیت‌های ناشی از گرانش، امکان رشد بی‌سابقه‌ی آن‌ها را فراهم کرده و انتخاب طبیعی به مرور زمان گونه‌های بزرگ‌تر را برگزیده که در نهایت به اندازه‌ی عظیم نهنگ‌های امروزی منجر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1452347/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خلاصه بازی لگانس 2 - رئال مادرید 3

خلاصه بازی نیوکسل 2 - آرسنال 0

خلاصه بازی کالیاری 1 - لاتزیو 2

دربی شماره 92؛ پرسپولیس 2-2 استقلال

خلاصه بازی میلان 3 - آاس رم 1

گل سوم میلان به رم توسط ژوائو فلیکس در دقیقه 72

گل سوم رئال مادرید به لگانس توسط گارسیا

گل مردود پلگرینی؛ میلان 3-1 رم

تیم ژابی زنده ماند؛ لورکوزن 2-2 کلن

مقام سوم ارزشمند وفایی در لیگ قهرمانی حرفه‌ای اسنوکر 2025

پاس گل تماشایی سحرخیزان در بازی تدارکاتی

گل دوم نیوکاسل به آرسنال توسط آنتونی گوردون در دقیقه 53

گل دوم لگانس به رئال مادرید توسط خوان کروز در دقیقه 59

فرصت‌سوزی ویرتز؛ لورکوزن 0-1 کلن

فرار از تله آفساید؛ لورکوزن 0-2 کلن

بازگشت شاگردان آلونسو؟ لورکوزن 1-2 کلن

شیائومی 15 اولترا اسفندماه معرفی می‌شود

گوناگون/ خویشاوند باورنکردنی نهنگ که در خشکی زندگی می‌کند

لحظه نجات یک ببر و یک گراز وحشی از چاه پر از آب

⚽️گل مردود نیوکاسل به آرسنال توسط ایساک در دقیقه 4

گل اول نیوکاسل به آرسنال توسط جیکوب مورفی در دقیقه 19

گل دوم رئال مادرید به لگانس توسط اندریک در دقیقه 25

گل دوم  میلان به آاس رم توسط تامی آبراهامدر دقیقه 42

گل اول لگانس به رئال مادرید توسط خوان کروز

حاشیه‌نگاری روز ششم جشنواره فجر 43؛ از سوتی تازه در کاخ جشنواره تا جنجال ناتمام برومند و بابک!

گل اول میلان به آاس رم توسط تامی آبراهام

گل اول رئال مادرید به لگانس توسط لوکا مودریچ در دقیقه 18

موضع نتانیاهو در قبال اظهارات اخیر ترامپ درباره ایران

ایران طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا را قاطعانه رد کرد

تاریخ عرضه جهانی گوشی تاشدنی دو لولای هواوی میت XT آلتیمیت اعلام شد

گوناگون/ کشف استثنائی از خانه رئیس قبیله

تکامل دوچرخه از 1700 تا 2050؛ سفری در گذر زمان

نمای 360 درجه از قله‌ی اورست

فرایند سوختن کبریت به صورت صحنه آهسته و بسیار نزدیک

گرین پلنت دبی با چشم انداز 360درجه

بازیگران فیلم «شمال از جنوب غربی» در اکران مردمی این فیلم

بهنوش صادقی: ای کاش که به خاطر جغرافیا از حقوق خود محروم نشویم!

فیلم «خاتی» چطور بود؟

انبوه شوخی‌های جنسی در فیلم یک روحانی!

کارگردان فیلم «مرد آرام»: سرمایه گذارها به من گفتند اگر کمدی داری بیا!

نظر عجیب امیریل ارجمند درباره شروع سن بازیگری!

ماجرای عجیبی که برای «رگ های آبی» پیش آمد!

ناراحتی رویا میرعلمی از نابرابری دستمزد بازیگران خانم و آقا

مهران غفوریان: چرا مشکلات مردم رو در کمدی ها نگیم؟!

امیریل ارجمند: مسعود کیمیایی فرهنگ فیلم فارسی را تغییر داد

احترام و توجه ویژه «علی اوجی» به همسرش سوژه رسانه ها شد

سینا خلیلی صاحب مدال نقره شد

په‌په: رونالدو قصد داشت قراردادش را به‌ من بدهد!

نیمی از بازیکنان فعلی پی‌اس‌جی را نمی‌شناختم!

عباس ابراهیم‌زاده به مدال طلا دست یافت