آریا جوان

آخرين مطالب

گوناگون/ چرا نباید وقت ظهور را تعیین کرد؟ خواندنی

گوناگون/ چرا نباید وقت ظهور را تعیین کرد؟
  بزرگنمايي:

آریا جوان - تسنیم / تعیین وقت ظهور، که در اصطلاح از آن با عنوان «توقیت» یا وقت‌گذاری یاد می‌شود، یکی از مسائلی است که اهل بیت وحی علیهم‌السلام به شدت از آن پرهیز داده‌اند. ایشان همواره تأکید کرده‌اند که زمان ظهور امام زمان عجل‌الله تعالی فرجه از اسرار الهی است و هیچ‌کس توانایی تعیین دقیق آن را ندارد. این موضوع به دلیل پیامدهای منفی و گمراه‌کننده‌ای است که توقیت می‌تواند در جامعه ایجاد کند، از جمله ایجاد شبهه، ناامیدی و یا حتی سوءاستفاده‌های احتمالی توسط افراد سودجو.
با این حال، متأسفانه شاهدیم که هر از گاهی، برخی افراد به بهانه‌های مختلف، مانند روشن شدن فتنه‌ای جدید در منطقه یا تحولات جهانی، دست به توقیت می‌زنند. این اقدام نه تنها با آموزه‌های دینی و روایات اهل بیت علیهم‌السلام در تضاد است، بلکه می‌تواند موجب گمراهی مردم و ایجاد انحراف در اعتقادات آنان شود. برای روشن شدن ابعاد توقیت، مروری به احادیث توقیت خواهیم داشت.
1. شیخ کلینی در اصول کافی بابی با عنوان «بَابُ کَرَاهِیَهِ التَّوْقِیت‏» (باب کراهت توقیت) دارد و احادیث مربوطه را در آن احصاء کرده است. در یکی از این روایت‌ها می‌خوانیم عبد الرحمن بن کثیر گوید: خدمت امام صادق علیه‌السلام نشسته بودم که مِهزَم وارد شد و عرض کرد: قربانت به من خبر دهید این امرى که در انتظارش هستیم چه زمانی واقع می‌شود؟ فرمود: اى مهزم، کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ؛ دروغ گفتند وقت‏‌گذاران و هلاک شدند شتاب‏‌کنندگان و نجات یافتند تسلیم‏‌شوندگان؛ جُعِلْتُ فِدَاکَ! أَخْبِرْنِی عَنْ هَذَا الْأَمْرِ الَّذِی نَنْتَظِرُ مَتَى هُوَ فَقَالَ یَا مِهْزَمُ کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ‏ وَ هَلَکَ الْمُسْتَعْجِلُونَ‏ وَ نَجَا الْمُسَلِّمُون‏ .
2. در روایتی دیگر می‌خوانیم ابو بصیر گفت از امام صادق علیه السلام راجع به قائم علیه السلام پرسیدم. فرمود: وقت‏‌گذاران دروغگویند، ما خانواده‏‌اى هستیم که تعیین وقت نکنیم ؛ « کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ إِنَّا أَهْلُ بَیْتٍ لَا نُوَقِّت‏ .»
3. سومین روایت مربوط به فضیل بن یسار است. او می‌گوید به امام باقر علیه السلام عرض کردم: براى این امر وقتى هست؟ امام سه بار فرمود وقت‏‌گذاران دروغ گویند، وقت‏‌گذاران دروغ گویند، وقت‏‌گذاران دروغ گویند. (سپس امام در مقام استدلال فرمود) همانا موسى علیه‏‌السلام چون (در طور سینا) به پروردگار خود براى پیغام بردن وارد شد، قومش را وعده سى روز داد، و چون خدا 10 روز بر سى روز افزود قومش گفتند: موسى با ما خُلف وعده کرد و کردند آنچه کردند (یعنى گوساله پرست شدند) پس اگر ما خبرى به شما گفتیم و طبق گفته ما واقع شد، بگویید: خدا راست فرموده است و اگر به شما خبرى گفتیم و بر خلاف گفته ما واقع شد، بگویید: خدا راست فرموده است تا دو پاداش گیرید. « فَإِذَا حَدَّثْنَاکُمُ الْحَدِیثَ فَجَاءَ عَلَى مَا حَدَّثْنَاکُمْ بِهِ فَقُولُوا صَدَقَ اللَّهُ وَ إِذَا حَدَّثْنَاکُمُ الْحَدِیثَ فَجَاءَ عَلَى خِلَافِ مَا حَدَّثْنَاکُمْ بِهِ فَقُولُوا صَدَقَ اللَّهُ تُؤْجَرُوا مَرَّتَیْن ‏.»
در این سه روایت مشاهده می‌کنیم که اهل بیت علیهم‌السلام به شدت از تعیین وقت ظهور پرهیز داده‌اند و در حدیث سوم به نوعی به سنت «محو و اثبات» اشاره می‌کنند؛ به این معنا که گاهی خدا حکمی را نسخ می‌کند و گاهی آن را تثبیت می‌کند. این قاعده برگرفته از آیه39 سوره رعد است: « یَمْحُوا اللَّهُ ما یَشاءُ وَ یُثْبِتُ وَ عِنْدَهُ أُمُّ الْکِتاب‏ »؛ خدا آنچه را بخواهد محو یا اثبات مى‏کند، و اصل کتاب نزد اوست.
بنابراین تعیین وقت ظهور به دلیل نهی ائمه علیهم‌السلام، اقتضای حکمت الهی، افتادن در ورطه فتنه و یأس به لحاظ عدم تحقق آن و نیز سوءاستفاده و بهره‌برداری‌های سیاسی و جناحی روا نیست. 
اما مصداق توقیت چیست؟ توقیت به این معناست که فردی به طور مشخص به زمان ظهور امام زمان عجل الله تعالی فرجه اشاره کند، خواه با تعیین سال، ماه یا روز ظهور، یا حتی با ارائه‌ی نشانه‌ها و قرائنی که به طور غیرمستقیم به تعیین زمان منجر شود. منتها ظاهر احادیث نشان می‌دهد که حکم عدم توقیت تا قبل از خروج سفیانی جاری است، چرا که اهل بیت علیهم‌السلام ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه را 6 ماه پس از خروج سفیانی بیان کرده‌اند. این نکته حائز اهمیت است که هرگونه نسبت دادن ناشیانه‌ی یک فرد به سفیانی، به طور غیرمستقیم به توقیت منجر می‌شود؛ زیرا با تعیین سفیانی، زمان ظهور نیز به تبع آن مشخص می‌گردد. همان‌طور که در روایات آمده است: «شش ماه پس از خروج سفیانی، منتظر قیام قائم باشید.» نتیجه آنکه حتی اشاره به نشانه‌های ظهور مانند خروج سفیانی، اگر بدون دقت و بر اساس حدس و گمان باشد، می‌تواند مصداق توقیت محسوب شود. این موضوع اهمیت پرهیز از هرگونه اقدام شتاب‌زده و غیرمسئولانه در این زمینه را بیش از پیش آشکار می‌کند.
بنابراین، وظیفه‌ی مؤمنان این است که با تمسک به تعالیم اهل بیت علیهم‌السلام از هرگونه توقیت پرهیز کنند و به جای آن، با آماده‌سازی روحی و عملی خود، زمینه‌ساز ظهور حضرت مهدی باشند و از هرگونه شایعه‌ای مبنی بر تعیین وقت ظهور بر حذر باشند، در عین حال باید مترصد حوادث آخرالزمانی باشند. رهایی از تطبیق‌گرایی و توقیت به سادگی حاصل نمی‌شود بلکه با افزایش معلومات حدیثی می‌توان از این فتنه نجات یافت.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1455776/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خلاصه بازی سلتیک 1 - بایرن مونیخ 2

وقتی بازیکنان اتلتیکو مادرید در زمین حریف توپ را از دست می‌دهند چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

صحبت‌های علیرضا اشرف مدیر رسانه ای پرسپولیس درباره جنجال‌های بازی با سپاهان

گل‌های برتر هفته 24 سری آ ایتالیا

فرار از شکست در آخرین ثانیه؛ اورتون 2-2 لیورپول

روی آشفتگی مدافعان؛ سلتیک 1-2 بایرن مونیخ

اخراج دوکوره، جونز و اسلوت؛ درگیری شدید بین بازیکنان اورتون و لیورپول پس از پایان بازی

خلاصه بازی اورتون 2 - لیورپول 2

صحبت‌های مسعود سعیدی مدیر رسانه ای تیم فوتبال سپاهان درباره جنجال‌های بازی با پرسپولیس

صحبت‌های سیدمهدی سیدعلی کارشناس داوری درباره داوری دیدار سپاهان - پرسپولیس

فرصت‌سوزی عجیب لیائو؛ فاینورد 1-0 میلان

شلیک دیدنی اولیسه؛ گل اول بایرن به سلتیک

گل مردود برنثویت؛ اورتون 1-1 لیورپول

گل دوم لیورپول به اورتون توسط صلاح

گل دوم بایرن به سلتیک توسط هری کین

ضربه چیپ دیدنی؛ موناکو 0-1 بنفیکا

اخراج به دلیل اعتراض؛ موناکو 0-1 بنفیکا

تصمیم جنجالی و عجیب مانزانو؛ سلتیک 0-2 بایرن مونیخ

چرا بعضی دئودورانت ها بوی بد را بدتر می‌کنند؟

علیرضا یوسفی، قهرمان وزنه برداری ایران استقلالی است یا پرسپولیسی؟

اپل امکان انتقال خریدهای دیجیتال را از یک حساب اپل به حساب دیگر فراهم کرد

اعتراض باشگاه سپاهان به محرومیت میلاد زکی‌پور

باشگاه پرسپولیس: مدعی فرهنگ، اخلاق را باخت!

بیانیه سپاهان: چشم روی فحاشی عالیشاه به داور بستید!

واکنش تماشایی اشمایکل؛ سلتیک 0-0 بایرن مونیخ

صحبت‌های سردار آزمون پس از بریس و پیروزی شباب الاهلی مقابل الوحدات

ضربه تماشایی پایشائو به تیر دروازه خورد؛ فاینورد 1-0 میلان

ضربه سر ضعیف کین؛ سلتیک 0-0 بایرن مونیخ

دولت ترامپ: قوی‌ترین تراشه‌های AI در خاک آمریکا تولید خواهند شد

رندرهای جدید گلکسی A56 تغییرات طراحی را تایید می‌کنند

عرضه بازی The Alters بار دیگر با تعویق مواجه شد

4 گوشه دنیا/ زن بارداری که دچار ایست قلبی شده بود با تولد نوزادش به دنیا برگشت!

ترجمه مهدویت در اسلام

گوناگون/ این «ساعت مرگ» مبتنی بر هوش مصنوعی زمان دقیق و دلیل مرگتان را پیش‌بینی می‌کند!

به امام پناه ببریم

ستاره پسیانی فعلا جایگزین مادرش در نمایش صابر ابر شد

ساترا: «تاسیان» نه مجوز تولید دارد نه انتشار!

چهره ها/ قابی از بهنوش بختیاری با پرستو صالحی پربازدید شد

«آنورا»: از سینمای مستقل تا مدعی اول جوایز اسکار

تیر خلاص با چمدون اشتباهی زده شد!

فراستی: عاشقانه های «صیاد» جزو یادگاری‌های سینماست!

تمام جام‌ها و افتخارات کریستیانو رونالدو از سال 2003 تا 2025

ویدیوی باشگاه بارسلونا از روند بازسازی ورزشگاه نیوکمپ

وقتی داور تحت تاثیر حرکت تکنیکی بازیکن قرار می‌گیرد

گل اول اورتون به لیورپول توسط بتو

گل اول لیورپول به اورتون توسط مک‌آلیستر

خوشحالی میلاد زکی پور مقابل هواداران، پس از گل سوم سپاهان به پرسپولیس

گل مردود کوهن؛ سلتیک 0-0 بایرن مونیخ

گل اول فاینورد توسط ایگور پایکسآئو در دقیقه 4؛ فاینورد 1 - میلان 0

خوشامدگویی جالب پیکان به فولادی‌ها قبل از بازی حذفی