ساترا چیست و چطور میتواند جلوی پخش برنامه ها را بگیرد؟
نگاه سیاسی
بزرگنمايي:
آریا جوان - خبرآنلاین / ساترا مخفف سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی ایران و یکی از نهادهای وابسته به صداوسیماست. ساترا مسئولیت تنظیمگری رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی ایران را بر عهده دارد و به همین علت میتواند جلوی پخش برنامهها در شبکههای نمایش خانگی یا پلتفرمها را بگیرد.
این روزها، با رونق پخش برنامهها و سریالها در شبکه های مختلف نمایش خانگی، نام ساترا را زیاد میشویم. اما شاید تنها برخی افراد با ساترا آسنا هستند و میدانند چطور میتواند جلوی پخش سریالها یا برنامههای دیگر را در شبکه نمایش خانگی یا برخی پلتفرمه بگیرد.
به گزارش دیجیاتو.، ساترا مخفف سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی ایران است و یکی از نهادهای وابسته به صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران است که مسئولیت تنظیمگریِ رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی ایران را بر عهده دارد.
رییس سازمان صدا و سیما در شهریورماه سال 1394 بر اساس ابلاغیهای که توسط رهبری به ریاست جمهوری و رییس مرکز ملی فضای مجازی ارسال شده، سازمانی را تشکیل میدهد به عنوان سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی که به اختصار ساترا شناخته میشود. این سازمان تا یکی دو سال ابتدایی راه خود چندان نقش موثری نداشت چرا که مسئولیت IPTVها یا همان تلویزیونهای تعاملی بر عهده معاونت مرکز فضای مجازی صدا و سیما بود و هنوز دقیقا مشخص نبود که ساترا برای چه به وجود آمده است.
با ورود به سال 96 اما ورق برگشت و فعالیت ساترا بیشتر از پیش به چشم آمد. ساختمان از کار افتاده سروش سیما (متعلق به صدا و سیما) بازسازی شد و تابلویی تحت عنوان طولانی «سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی» روی آن نقش بست تا مشخص شود که مقر جدید ساترا اینجاست.
ساز و کار این ساختمان ده طبقه که در جوار مترو مفتح قرار دارد به تدریج مشخصتر شد و در بهار سال 97 بود که مجلس با تصویب لایحهای؛ حیطه قدرت و اختیار این سازمان را بطور شفاف معین ساخت. طرح کمیسیون فرهنگی مجلس به این صورت بود که کلیه امور صوت و تصویر در فضای مجازی یا به بیانی بهتر را سازمان ساترا معرفی کرد و به بیانی دقیقتر اعلام شد که مرجع تصمیمگیری درباره صوت و تصویر فراگیر این نهاد خواهد بود.
با تاکید قوه قضاییه بر این موضوع، نقش ساترا بیش از همیشه پررنگ و جدی گرفته شد و در واقع اعلام شد از این پس همه رسانهها زیرمجموعه صداوسیما محسوب می شوند و با مجوز و نظارت آنها باید صوت و تصویر منتشر کنند و اگر صداوسیما تشخیص دهد این محتوا مناسب نیست، باید محتوایشان را نیز حذف کنند.
این در حالی است که رسانه ها در فرآیندی سابقهمند تحت نظر وزارت فرهنگ و ارشاد فعالیت می کنند و اساساً انتشار صدا و تصاویر در ماده یک قانون مطبوعات مصوب 1388 مجلس شورای اسلامی، جزو تعریف رسانه ها آمده است
آیا ساترا قانونی است؟
از زمان تشکیل ساترا تا به امروز، حواشی زیادی درباره این نهاد مطرح شده است؛ عدهای بر این باور هستند که ماهیت ساترا یک منشا نامشخص دارد و ماهیت وجودی آن را زیر سوال میبرند. ساترا این انتقادات را بیپاسخ نگذاشته و چندباری درباره آنها صحبت کرده اما واقعیت اینجاست که یک سری موارد تا امروز هم در هالهای از ابهام باقی ماندهاند.
جهرمی وزیر اسبق ارتباطات پا را فراتر گذاشت و به رسانهها گفت که صدا و سیما به دنبال انحصار و سهمخواهی است: «عواقب این طرح توقف رشد تولید محتوا در شبکه ملی اطلاعات است؛ صدا و سیما می خواهد تنظیم مقررات، تصدی گری و مالکیت در حوزه صوت و تصویر را به صورت یکجا در دست بگیرد و بر اساس این رویه، قرارداد بسته، مزایدهای برگزار کرده و پنج پیمانکار انتخاب کرده اند.»
به تدریج مشخص شد که صدا و سیما اعتقاد دارد به دلیل آنکه پخش تلویزیونی (برادکست) براساس قانون اساسی به صورت انحصاری در اختیار این سازمان است، در فضای مجازی (برادبند) نیز باید این ظرفیت برای آنها فراهم باشد؛ همچنین مدعی اند هرگونه پخش صوتی و تصویری در فضای مجازی باید تحت مدیریت و تحت نظارت و مقررات این سازمان انجام شود. پس از آن اعلام شد که کارشناسان مرکز ملی فضای مجازی به تعریف واحدی از «صوت و تصویر فراگیر» رسیدهاند و این تعریف اینگونه بیان شد: «صوت و تصویر فراگیر، صدا و تصویری است که «بدون شناخت مخاطب»، او را دربر بگیرد و دارای «کنداکتور پخش» و «زنده» باشد و دارای یک تعداد مخاطب خاص به بالا باشد.»
«محمد جعفر نعناکار» کارشناس حقوق فناوری نیز به دستنوشتهای از رهبری اشاره میکند که پایهگذار ایجاد ساترا بوده است: «با استناد به یک نامه یا استفتا مربوط به 1394 که در آن ذکر شده کنترل صوت و تصویر فراگیر باید در دست صدا و سیما باشد، ساترا به وجود آمده است. مشکل اینجاست که اصلا صوت و تصویر فراگیر تا به امروز یک تعریف جامع و دقیق و قانونی پیدا نکرده که کنترل و مدیریت آن به دست صدا و سیما باشد!»
-
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ - ۲۰:۳۷:۴۰
-
۱ بازديد
-
-
آریا جوان
لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1418176/