آریا جوان

آخرين مطالب

اظهارات صریح مجتبی راعی درباره سینمای مستند نگاه سیاسی

اظهارات صریح مجتبی راعی درباره سینمای مستند
  بزرگنمايي:

آریا جوان - ایسنا / مجتبی راعی نویسنده و کارگردان شناخته شده سینمای ایران، که در نخستین دوره آکادمی سینمای مستند ایران برای داوری آثار جشن مستقل سینمای مستند حضور داشت، تجربه حضور خود و تماشای آثار این دوره را در یادداشتی کوتاه ارائه کرد.
مجتبی راعی، پیش از این، از داوران ششمین دوره جشن مستقل سینمای مستند ایران در سال 1393 و هفتمین دوره جشنواره سینما حقیقت در سال 1392 بوده است.
بازار
در این متن با تیتر: «هر کس که به آینده ایران علاقه‌مند است به داد این چراغ برسد.» آمده است:
«به نام خدای مهربان
 جشنواره سینمای مستقل مستند غریبانه تمام شد. کسانی که جایزه گرفتند و اکثریت غریب به اتفاق کسانی که جایزه نگرفتند از نوع برگزاری جشنواره و نتیجه نهایی راضی بودند. مطمئن هستیم که رای‌ها درست خوانده شد. به همین دلیل می توانیم بگوییم آثار کاندید شده و جایزه برده؛ نتیجه جمع بندی خرد جمعی دست اندرکاران حرفه ای سینمای مستند این کشور هستند. نتیجه این خرد جمعی قبل از هر کس برای خود مستندسازان قابل توجه است.
و اما به نظرم باید به صاحب نظران و محققین امور اجتماعی و البته مسئولین این کشور این مژده را داد که موجبی فراهم شده که می‌توانند از خرد جمعی مستندسازان این مرز و بوم استفاده کنند! در واقع آکادمی یعنی جمع بندی خرد جمعی مستند سازان حرفه‌ای کشور.
فرض بگیرید فیلم‌های سینمایی و فیلم‌های مستند هر دو تابلوهایی هستند که به دیوار زده و تماشا می‌شوند.
فیلم‌های سینمایی داستانی اصولا تابلوهای گرانی هستند. گاهی با شکوه و تماشایی و البته بسیاری وقت‌ها؛ معمولی و قسمتی بی ارزش و به قول خودمان فیلم فارسی. «در بارانداز» الیا کازان یک تابلو کاملا سفارشی و باشکوه است. «پدرخوانده» یک تابلوی با شکوه سفارشی است. دیدن این‌ها هنوز هم لذت بخش است.
برای اینکه بگویم که سینمای مستند چگونه تابلویی است نقلی از میلان کوندرا در جاودانگی کمک می‌کند: «فقط زندگی در جهانی را تصور کن که در آن آیینه نباشد. تو در باره‌ی صورتت خیالبافی می‌کنی و تصورت این است که صورتت بازتاب آن چیزی است که در درون توست. بعد وقتی چهل ساله شدی، کسی برای اولین بار آیینه‌ای در برابرت می‌گیرد. وحشت خودت را مجسم کن! تو صورت یک بیگانه را خواهی دید و به روشنی به چیزی پی خواهی برد که قادر به پذیرفتنش نیستی: صورت تو، خودِ تو نیست!» (جاودانگی، میلان کوندرا)
اما سینمای مستند آینه است. تماشای آینه جرات می‌خواهد و اگر کسی جرات اش را داشته باشد لذتی می‌برد که با باشکوه‌ترین تابلوهای سینمایی برابری می‌کند. برای کسی که به فیلم فقط به عنوان سرگرمی نگاه می‌کند 90 در صد از تابلوهای سینمایی؛ ایده بسیار مناسبی هستند. کسی که بیش از سرگرمی طلب کند؛ باید فیلم مستند را انتخاب کند.
کسی که شجاعت روبرو شدن با خودش و محیطش را نداشته باشد؛ از سینمای مستند لذت نخواهند برد. کسانی که با دیدن خود واقعی‌شان وحشت می‌کنند؛ از سینمای مستند متنفر خواهند شد.
اگر می توانستم تمام مسئولین دولتی و نمایندگان مجلس را اجبار می‌کردم که فیلم مستند «خانواده خلج» را ببینند. فیلم «قویدل» و چندین فیلم دیگر را ببییند.
وقتی یک گروه از یک مرکز پژوهشی می‌خواهند درباره موضوعی تحقیق کنند در نهایت یافته خودشان را با یک سری کلمات و آمار بیان می‌کنند. تاسف اینجاست که این کلمات آگاه می‌کنند؛ ولی بر نمی‌انگیزند. هر کس به نسبت آگاهی و تعهدی که از قبل داشته برداشتی می‌کند.
حال فرض کنید قانون، هر نماینده مجلس را وادار کند که قبل از ورود به مجلس یک پروژه جدی تولیدی را انجام بدهند و بعد به مجلس وارد شوند. آنها تولید را شروع می‌کنند و آرام آرام و لحظه به لحظه با مشکلاتی که تولید را در این سرزمین زمین‌گیر کرده آشنا و چند سال با قربانیان این مشکلات زندگی خواهند کرد. در این صورت آیا قوانین واقعی‌تری تصویب نخواهند کرد؟
طبیعی است که خواهید گفت زمان اجازه چنین تجربه‌ای را نخواهد داد. بله درست است اما راه کوتاهی وجود دارد. جادوی فیلم مستند چاره چنین مشکلی است. تماشای فیلم مستندی که درست ساخته شده؛ حرارتی را در قلب بیننده ایجاد می‌کند که باعث می‌شود نبضش تندتر بزند. بیننده فیلم مستند چیزی در درون خودش می‌یابد که هرگز نمی تواند فراموشش کند. و این خاصیت آیینه است.
تمام کسانی که هر گونه امیدی را به اصلاح کشور از دست داده‌اند حق دارند که از سینمای مستند استقبال نکنند.
و نیز کسانی که معتقد هستند که منافع ما در همین شرایط حاضر تامین می‌شود حق دارند که با سینمای مستند دشمنی کنند.
تمام کسانیکه به درست شدن امور امیدوار هستند باید از سینمای مستند حمایت کنند چرا که برای حل یک مساله باید ابتدا آنرا شناخت! سینمای مستند می تواند به شناخت بسیار عمیق‌تر کمک کند.
فرض کنید در آپارتمانی هستید و هیچ شناختی از همسایه خود ندارید و طبعا هیچ ارتباطی هم ندارید. حال روزی می‌بینید که از آپارتمان او بوی نامطبوعی می‌آید. پلیس را خبر می‌کنید و متوجه می شوید که او مرده است. شاید با خودتان بگوید ای کاش می‌شناختمش و می‌توانستم کمکش کنم! سینمای مستند وفاق اجتماعی ایجاد می‌کند. شهروندان با دیدن سینمای مستند به درک بهتری از هم می‌رسند. چون آیینه کارش را می‌کند. جالب است که وقتی پیامبر (ص) می فرماید مومن آیینه مومن است. قطعا منظور ایشان این نبوده که منظور از آیینه این است که تعریف کند و فقط حسن‌ها را بگوید. به نظرم بیشتر این بوده که عیوب را منعکس کند که اصلاح کنند. البته بدیهی است که آیینه باید صاف باشد و کژ و کوژ نباشد.
مستند سازان خادمان بی‌مزد این کشور هستند. برای حفظ این آیینه از جانشان مایه می‌گذارند. خادمانی که با چند سال تحمل فقر؛ فرصتی استثنایی برای ملت فراهم می‌کنند که در آیینه خودشان را بنگرند.
در پایان توجه کنیم که جشن مستقل سینمای مستند نشان داد که سینمای مستند هنوز نفس می‌کشد؛ و کسانی این چراغ را با روغن جانشان؛ روشن نگه داشته‌اند. و من دست همه‌شان را می‌بوسم. هر کس که به آینده ایران علاقه‌مند است به داد این چراغ برسد.
اسفند چهارصد و سه- مجتبی راعی»
انتهای پیام 
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1471816/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نه مادرم را دیدم نه پدرم

به عشق امام زمان(عج) زندگی می‌کنم

تلاوت زیبای آیه 105 سوره مبارکه انبیاء توسط سیدحسنین الحلو

چالش ترکی حرف زدن حسنین

سکانسی از «چهارشنبه‌سوری» اصغر فرهادی

خوانندگی «ایمان قیاسی» پس از سال‌ها در شبکه سه

صداوسیما «بوی عیدی» فرهاد مهراد را سانسور کرد!

توضیحات رویا میرعلمی و سیروس میمنت درباره سریال جدیدشان

دعوت اعضای تیم ملی کشتی ایران به تماشای «موسی کلیم‌الله»

سنت‌شکنی غیرمنتظره صداوسیما به مناسبت چهارشنبه‌سوری!

کری خوانی علی طاهرفر و سیروس میمنت برای تیم مورد علاقه‌شان

شوخی جالب جواد خواجوی با فینالیست‌های «مردان آهنین»

رمزگشایی از سکانس جالب و معنادار فیلم «چهارشنبه سوری»

چهره ها/ شاهرخ استخری اینبار با دختر بزرگش سلفی گرفت

کری خوانی هاشم بیک زاده با محمد خدابنده‌لو سر استقلال و پرسپولیس

گل یا پوچ بازی کردن بازیکنان و پیشکسوتان پرسپولیس و استقلال با مجریان شب عیدی

یا الله، بسم الله، اسماعیل کارتال‌؛ شعار ویژه پرسپولیسی ها برای مرد ترکیه‌ای

تمرین امروز تیم ملی فوتبال ایران

ورود کادر فنی و بازیکنان تیم ملی به زمین شماره یک ورزشگاه آزادی

خداحافظی ملی پوش سابق ایتالیا از فوتبال

نگران تبعات تمجید از پرسپولیس نیستم!

نویدکیا: مشکلی با جذب ستاره استقلال و پرسپولیس نداشتم!

تپل هستی؟ چه ربطی داره! بازم باید خوشتیپ باشی

ادعای کاخ سفید درباره جزئیات تماس تلفنی پوتین و ترامپ درباره ایران

تست مقاومت آیفون 16e؛ ارزان‌ترین گوشی اپل دوام خوبی دارد

بازی Resident Evil 3 برای آیفون و آیپد و مک منتشر شد

تلاوت آیاتی از قرآن کریم با موضوع دوستی

شأن و منزلت سوره مبارکه یس و اهمیت قرائت روزانه آن

مناجات دلنشین پیرمرد صاف و ساده همدانی با امام زمان (عج)

تقلید از مصطفی اسماعیل توسط محمدرضا نوریان

سعید آقاخانی زندگی «سیروس میمنت» را نجات داد

بازگشت به زندگی با عنایت حضرت زینب در سیر برزخی

انتشار نسخه ویژه نابینایان «پدرخوانده2» با صدای فرهاد اصلانی

چهره ها/ سلفی شاهرخ استخری و نبات به مناسبت چهارشنبه‌سوری

خاطرات رویا میرعلمی و سیروس میمنت از ماه مبارک رمضان در قدیم

کری یامال برای اروپا؛ جام چمپیونزلیگ مال ماست

چرا بازیکن استقلال از بازیکن النصر پیراهن گرفت

آرزوی جالب هاشم بیک زاده برای مربیگری

راز صمیمیت محمد خدابنده‌لو با اوستون اورونوف از زبان خودش

دومین برد فرشته اقتداری در مسابقات هنگ‌کنگ

چگونه قرار ازدواج را با خانواده مطرح کنیم؟

ربیعی: برای گروهی ماندن در قدرت از هر اولویت دیگری مرجح‌ تر است

گوگل بزرگترین خرید تاریخ خود را ثبت کرد

دوربین سلفی تمام مدل‌های آیفون 17 اپل، 24 مگاپیکسلی می‌شود

تصادف یک گاری که به جای آمبولانس در غزه کار می‌کرد

تقلید فوق‌العاده از تلاوت معروف عبدالباسط

سعدی خوانی سیدجلال معصومی در محفل

چهارشنبه سوری در سفارت انگلیس با قاشق‌زنی و آش پختن

چهارشنبه سوریه/ مراقب باشین!

زمان آشنایی و پدر شدن سپند امیرسلیمانی