آریا جوان

آخرين مطالب

مروری بر 4 فصل سریال زخم‌کاری/ خوب یا بد؟ دخترونه پسرونه

مروری بر 4 فصل سریال زخم‌کاری/ خوب یا بد؟
  بزرگنمايي:

آریا جوان - سلام سینما / نگاهی به سریال «زخم کاری» به کارگردانی محمدحسین مهدویان، به بهانه‌ی پخش قسمت پایانی.
خرداد سال 1399، اولین قسمت از یک سریال به کارگردانی یکی از کارگردان‌های جوان و خوش‌نام سینمای ایران، در شبکه‌ی نمایش خانگی منتشر شد. در تبلیغات اولیه و معرفی‌های این سریال، تصاویری از جواد عزتی، بازیگر اصلی این سریال دیده می‌شد که با یک تاج پادشاهی بر سر و دست‌های خونین، به مخاطب عکس خیره شده است. نام این اثر «زخم کاری» عنوان شد. سریالی که بر اساس رمان معروف «بیست زخم کاری» نوشته‌ی محمد حسینی‌زاد، تبدیل به فیلمنامه‌ای برای ساخت یک سریال شد.
رمان «بیست زخم کاری» نیز یک اثر اقتباسی به حساب می‌آید که از شاهکار جاودانه‌ی ویلیام شکسپیر، یعنی مکبث، نگاشته شده بود. علت این نام‌گذاری، به دیالوگی از نمایشنامه بر می‌گردد. در جایی از داستان نمایشنامه گفته می‌شود: «... همیشه این بوده که وقتی بر مغز می‌کوفتند، مرد می‌مُرد و بس. ولی حالا با بیست زخم کاری بر فرق سر، از جا بر می‌خیزند و ما را تارومار می‌کنند... هنوز این‌جا بوی خون می‌دهد... . همه‌ی عطرهای عربستان هم نمی‌توانند به این دست کوچک بوی دیگری بدهند...». 
استقبال مخاطبان از سریال زخم کاری به اندازه‌ای قابل توجه بود که در مدت زمان کوتاهی توانست رکوردهای چشم‌گیری را در شبکه‌ی نمایش خانگی به ثبت برساند. داستان فصل نخست، حول محور شخصیت مالک مالکی، کارمند هولدینگ عظیم‌الجثه‌ی ریزآبادی پیش می‌رود که برای رسیدن به خواسته‌‌ها و اهدافی شومی که گویا بذر آن‌ها، از گذشته در ذهنش نقش بسته، دست به هر اقدامی، حتی غیر عرف و غیر اخلاقی می‌زند. او در این راه پر فراز و نشیب تنها نبود، بلکه همسرش سمیرا، وی را در تقویت اراده و پیگیری اهدافش، راهنمایی می‌کرد. 
از نکات قوی و قابل توجه فصل نخست سریال زخم کاری، می‌توان به جذابیت‌های داستانی، شخصیت‌پردازی قوی، انتخاب درست بازیگران، بازی صحیح و قابل قبول بازیگران و همچنین موسیقی و تدوین آن اشاره کرد. از بازیگرانی که در فصل نخست به ایفای نقش پرداختند می‌توان به جواد عزتی، رعنا آزادی‌ور، سیاوش طهمورث، سعید چنگیزیان، مهدی زمین‌پرداز، عباس جمشیدی‌فر، کاظم هژیر آزاد و... اشاره کرد. 
فصل نخست زخم کاری در نقطه‌ای به پایان رسید، که گویی شخصیت اصلی تاوان رذالت‌ها، جنایت‌ها و گذر از مرزهای اخلاقی و انسانی راکه مرتکب شد، به چشمان خود دید. کمتر کسی به ادامه‌ی این ساخت این سریال امید داشت، اما اتفاق‌های دیگری از سوی گروه سازنده رقم خورد. 


سایه‌ هملت
فصل دوم سریال زخم کاری، در حالی پخش خود را آغاز کرد که جمعیت بسیاری از مخاطبان، چشم انتظار بازگشت نقش مالک مالکی با بازی جواد عزتی بودند. داستان این فصل، حول محور فرزند مالک، یعنی میثم مالکی پیش می‌رود که گویی تلاش دارد جایگزین پدرش در امور تجاری هولدینگ شود، اما ورود شخصیت منفی جدید داستان یعنی مسعود طلوعی، راه را برای رسیدن میثم به خواسته‌هایش سخت‌تر می‌سازد. 
در تیتراژ فصل دوم اشاره می‌شود که داستان، بر اساس نمایشنامه‌ی هملت، اثر ویلیام شکسپیر طراحی و اقتباس شده است. انتشار فصل دوم، همراه بود با اعتراض برخی از مخاطبان سریال، چراکه مهره‌ی اصلی و عاملیت موفقیت سریال در فصل پیشین، یعنی شخصیت مالک، به حاشیه رانده شده بود. همچنین ضعف در نگارش فیلمنامه و نحوه‌ی الگوبرداری و اقتباس از نمایشنامه‌ی هملت، از مواردی بود که نظر منفی منتقدان و مخاطبان را نسبت به این فصل، به همراه داشت. 
در فصل دوم با ورود تعداد قابل توجهی شخصیت و کاراکتر جدید به داستان مواجه هستیم که به شکلی، قرار است جایگزین مهره‌های حذف شده‌ی فصل پیشین باشند. اما پاسخ به این سوال که آیا شخصیت‌های جدید، به اندازه‌ی کاراکترهای قدیمی همچون اخوان، حاج مظفر و یا منصوره با بازی هانیه توسلی، جذابیت لازم و کافی را از نظر کارکرد دراماتیک و اهداف شخصیتی، دارند یا خیر، شاید چندان ساده و آسان نباشد.
اما فصل دوم سریال با پایانی غافلگیر کننده، مخاطبان را برای بازگشت کاراکتر مالک، به داستان پر هیاهوی زخم کاری آماده کرد. 
لیرشاه و دخترانش
در فصل سوم زخم کاری، بازگشت شخصیت مالک، خون تازه‌ای را به سریال تزریق کرد. اقتباس مهدویان از آثار شکسپیر همچنان ادامه پیدا می‌کند. در فصل سوم، از سویی با یک مالکی مواجه هستیم که تلاش برای ضربه زدن به طلوعی با طرح و نقشه‌های پنهانی دارد و از سوی دیگر، شخصیت طلوعی قرار است مشابه شخصی لیرشاه در نمایشنامه‌ای با همین نام از شکسپیر، قدرت و ثروت خود را میان دخترانش تقسیم کرده و از هیاهو و جنجال، خود را به حاشیه براند. 
نحوه‌ی اقتباس از لیرشاه همچنان مانند اقتباس فصل گذشته، دارای اما و اگرهای فنی زیادی است، اما بازگشت کاراکتر مالک به مرکز توجه داستان، تا حدودی مخاطب را برای ادامه‌ی تماشای سریال اقناع می‌کند. گویی طیف بسیاری از مخاطبان، تنها انگیزه دیدن‌شان از زخم کاری، تماشای جواد عزتی در قامت مالک مالکی است. 
در فصل سوم سریال، مناسبات بین کاراکترهای مالک، سمیرا و سیما، جذابیت قابل توجهی را در داستان ایجاد می‌کند. کشمکش‌ها و توطئه‌های طراحی شده، به مراتب جذابیت افزون‌تری نسبت به فصل دوم داشته و مخاطب را برای ادامه‌ی آنچه که در داستان رقم می‌خورد، ترغیب می‌کند. 
شخصیت‌های فرعی از جمله حمید فرنهاد، اسپاد و فرزندان طلوعی، که داستانک‌های فرعی سریال را پیش می‌برند، از دیگر نقاط قوت این فصل، به‌شمار می‌روند. 
انتهای فصل سوم سریال زخم کاری، با اتفاقی پایان می‌پذیرد، که موجب طوفان شدیدی در فصل چهارم می‌شود.
اتللو و شک به خیانت
در فصل چهارم سریال، شاهد یک شکل دیگری از کاراکتر مالک هستیم. به زعم خودش، می‌خواهد زندگی جدیدی را، به دور از هرگونه تنش، بحران و آشوب، آغاز کند. پس از سوگواری‌هایی که در زندگی‌اش تحمل کرد، ازدواج مجدد، شاید بتواند خوشحالی و حال خوب را به زندگی‌اش برگرداند. اما نباید فراموش کرد، هر جنایتی را تاوان و مجازاتی وجود دارد.
اقتباس این فصل از سریال زخم کاری، مربوط می‌شود به نمایشنامه‌ی اتللو به قلم ویلیام شکسپیر. در نمایشنامه‌ی شکسپیر، یک تم و درون مایه‌ی بزرگ وجود دارد که سرتاسر نمایشنامه را زیر چتر خود قرار می‌دهد و آن، " alt="آریا جوان" width="100%" />

در فصل چهارم، با توجه به ویژگی‌ داستان، شاهد بازی دوباره‌ی بازیگرانی هستیم که در فصل نخست زخم کاری حضور داشتند. از عباس جمشیدی‌فر در نقش اخوان، وکیل هولدینگ ریزآبادی گرفته، تا حاج مظفر با بازی کاظم هژیر آزاد.
شخصیت مالک مالکی در فصل چهارم سریال زخم کاری، شمایلی شبیه به آنچه که در فصل نخست از او دیده‌ایم، دارد اما با یک تفاوت، او حالا کش و قوس‌ها و مصیبت‌های بسیاری را از سر گذرانده و با آنچه که در فصل یک، به‌عنوان یک شخصیت حریص طماع معرفی شد، تفاوت نسبتاً بیش‌تری دارد. 
در نهایت می‌توان گفت آنچه که در سریال زخم کاری رقم خورده، دارای ویژگی‌هایی‌ است که یک سریال سرگرم کننده باید برای مخاطب داشته باشد. همواره در سراسر دنیا، بحث ادامه‌ی ساخت سریال‌های پرمخاطب، موضوعی جنجالی و بحث برانگیز به حساب می‌آید. در برخی از نمونه‌ها حتی ساخت فصل دوم یک سریال، به افزایش کیفیت داستان و جذابیت بیش‌تر آن کمک شایان توجهی کرده است، اما برعکس آن نیز در تاریخ سریال سازی جهان کم نیست. سریال‌های بسیاری که با ساخت فصل‌های بیش‌تر، به مرور اعتبار خود را در برابر دید مخاطب، خرج کرده‌اند و خاطرات خوش فصل نخست را در ذهن مخاطب نابود کرده‌اند. 
اما زخم کاری با وجود نظرات متفاوت، توانست سریالی جذاب و سرگرم‌ کننده برای طیف قابل توجهی از مخاطبانش باشد و آمار بالای بازدید آن بر روی سکوهای اینترنتی و تعداد دانلودهای قانونی، می‌تواند نشانی از رضایت نسبی مخاطبان از سریال تولید شده توسط محمدحسین مهدویان باشد.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1456274/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ستاره بوندسلیگا چشم پپ را گرفت؛ جانشینی برای کی‌دی‌بی!

بدشانسی رونالدو به‌دنیا آمدن در نسل مسی بود!

آیا سفید شدن یک‌ شبه موها واقعیت دارد؟

پیروزی بزرگ النصر 10 نفره پیش از سفر به تهران

دلیل شگفتی‌سازی بزرگ حذفی از زبان سیروس

جشن صعود زودهنگام مورینیو با گلباران اندرلخت

اپل یکم اسفند محصول جدید رونمایی می‌کند؛ معرفی آیفون SE 4 تأیید شد؟

گلکسی S25 اج سامسونگ احتمالاً در بهار 1404 از راه خواهد رسید

کالبدشکافی قابل تعمیرترین گوشی سامسونگ در سال‌های اخیر توسط iFixit

313 یار امام زمان به چه معناست؟

حوادث آخرالزمان در کلام امیرالمومنین علیه‌السلام؛ از مسخ ارزش‌ها تا جنگ آخرالزمانی

شب نیمه شعبان درب های آسمان باز می شود

غضب الهی و فتنه های آخرالزمان

صحبت‌های شهید جمهور در سازمان ملل پیرامون امام زمان (عج)

زمزمه دعای فرج با صدای علی فانی

سخنان شورانگیز شهید مطهری درباره برقراری عدالت جهانی امام عصر(عج)

کنسرت رضا بهرام در جشنواره موسیقی فجر/ ویدئو

کمدی «صبحانه با زرافه‌ها» چقدر فروخته است؟

چهره ها/ سلفی جدید خانم بازیگر با یک پند

تکذیب شایعه عجیب درباره امید عالیشاه!

کسب نقره کانتندر ترکیه از سوی پینگ‌پنگ‌بازان ایران

ناراحتی میلانی‌ها از واکنش مانیان به اشتباه بزرگ

درخواست بی‌سابقه آرسنال از لیگ برتر برای مجوز ویژه

آدرس غلط به رحمتی در ماجرای روزبه

مرگ مغزی استعداد سابق بایرن مونیخ

دوناروما کاری کرد به یوونتوس بیایم

فلورنتینو پرس قیمت وینیسیوس را به نماینده عربستان اعلام کرد

چرا «ازدواج» کاهش یافته است؟

اپل مشغول توسعه ربات‌های انسان‌نما است؛ آیا در آینده شاهد iRobot خواهیم بود؟

بازی/ Ski Challenge؛ اسکی باز قهار

نماهنگ سرود «طاووس بهشت»

نماهنگ «اسعدالله ایامکم»

«او می آید» با صدای پویانفر با تصاویرسازی هوش مصنوعی از امام زمان(عج)

دلیل جوان ماندن حضرت مهدی (عج)

کشف گنج پلنگ و ببر طلای 2400 ساله در حاشیه دریای خزر/ عکس

پراحساس‌ترین و گیراترین جشن نیمه شعبان در فیلم «مارمولک»

چهره ها/ دلنوشته عاشقانه مهنوش صادقی برای مهدی هاشمی

محمد ولی‌زادگان: نمی‌دانم بعد از «پیرپسر» چه اتفاقی برایم خواهد افتاد

حامد بهداد: سر هامون و بوتیک دعوا کردیم تا به «پیرپسر»‌ رسیدیم

رئیس صداوسیما به وجود تعارض منافع ساترا و شبکه خانگی پاسخ داد

بازسازی سکانس فیلم «تایتانیک» توسط علی اوجی و آقا رشید!

نظر مصطفی زمانی درباره مهاجرت: من بچه این آب و خاکم

چرا سریال «تاسیان» شروع نشده حاشیه ساز شد؟/ ماجرا از کجا آب می خورد!

مروری بر 4 فصل سریال زخم‌کاری/ خوب یا بد؟

وینیسیوس اول خودش را به عربستان پیشنهاد داد!

شادی رئال کامل شد؛ بازگشت رودیگر از بازی با سیتی

ماشین سازی اراک قهرمان لیگ برتر کوراش شد

مهاجم آرسنال ادامه فصل را از دست داد

حمایت از اشلوت؛ غرور کار دست این داور داده!

میزبانی بیروت از سوپر لیگ بسکتبال غرب آسیا