آریا جوان

آخرين مطالب

اختلافات میان طالبان چقدر جدی است؟ برگزیده ها

اختلافات میان طالبان چقدر جدی است؟
  بزرگنمايي:

آریا جوان - انتخاب / آنتونیو جیوستوزی، از کالج کینگ لندن معتقد است که اختلافاتی نظیر آنچه در قصر ریاست‌جمهوری رخ داده، با توجه به تنوعی که در طالبان وجود دارد، موضوع حیرت‌آوری نیست.
گروه طالبان در حالی که پیشرفت می‌کرده انواع شبکه‌ها و فرماندهان و مبارزان را بلعیده یا جذب خود کرده است؛ که طایفه حقانی تنها یکی از شناخته‌شده‌ترین آنهاست. این امر به شورشی تحت امر نیرویی مرکزی تبدیل نشد، اما ائتلافی از فرماندهان را شکل داد که به برخی باورهای بنیادین اعتقاد راسخ داشتند.
کاخ ریاست‌جمهوری افغانستان شاهد مشاجرات بدی میان سیاستمداران بوده است. در سال‌های اخیر ساختمان قلعه‌مانند مستقر در مرکز کابل، محل درگیری‌های شدیدی میان اشرف غنی رئیس‌جمهور سابق خشمگین و رقیبش عبدلله عبدلله بوده است. نقل است که آقای غنی دوره‌های مدیریت خشم را نیز گذرانده بوده! در مرحله‌ای او و دکتر عبدلله مراسم تحلیفی برگزار کردند و بر سر اینکه چه کسی باید حکومت کند به اختلاف خوردند. با وجود استانداردهای ناقص و نُنُری که از دیر‌باز بر افغانستان حاکم بوده، حالا به نظر می‌رسد طالبان در شرایط تازه‌شان نیز رو به تلاشی هستند.
این مشکل از اواسط ماه سپتامبر آغاز شده است؛ درست چند روز پس از اعلام تشکیل دولت موقت توسط طالبان. گفته می‌شود ملا عبدالغنی برادر، که از بنیان‌گذاران گروه بوده و حالا نیز معاون نخست‌وزیر است، از اینکه کابینه با محافظه‌کاران گارد قدیم و تندروهای نظامی از شبکه حقانی (جناحی پیشرو در وفاداری بیعت طالبان) پر شده، ناراحت است. خلیل حقانی، وزیر پناهندگان و یکی از اعضای ارشد طایفه حقانی اظهار داشته که این تندروهای بسیار نظامی بوده‌اند که پیروز شده‌اند و باید به آنها پاداش داد. مطابق آنچه از غالب گزارشات بر‌می‌آید این اختلاف به واژگانی تند تبدیل شده است. برخی معتقدند که از این هم باید فراتر رفت: وقتی میان رهبران گروه‌ها درگیری اتفاق بیفتد، کار به مشت و لگد‌پرانی و حتی شلیک گلوله نیز خواهد کشید. آقای برادر که به عنوان یکی از معتدلین جنبش شناخته می‌شده است، چند روزی در قندهار خود را زمین‌گیر کرد و باعث شد گمانه‌زنی‌هایی در‌باره مجروحیتش به وجود بیاید.
طالبان وقوع هر‌گونه درگیری را انکار کرده‌اند. و آقای برادر حالا به کابل برگشته و کارهای رسمی‌اش را از سر گرفته است. به نظر می‌رسد آسیبی ندیده؛ هر چند که در این مجادله شکست خورده است. اما این گزارشات، سیاست داخلی گروهی را که رهبری‌اش ده‌ها سال مخفیانه و در سایه اقدام می‌کرده است، روشن کرده‌اند. سازمان‌های اطلاعاتی و طالبان‌شناس‌ها، دینامیک این گروه‌ها را ابتر توصیف کرده‌اند.
آنتونیو جیوستوزی، از کالج کینگ لندن معتقد است که اختلافاتی نظیر آنچه در قصر ریاست‌جمهوری رخ داده، با توجه به تنوعی که در طالبان وجود دارد، موضوع حیرت‌آوری نیست. گروه طالبان در حالی که پیشرفت می‌کرده انواع شبکه‌ها و فرماندهان و مبارزان را بلعیده یا جذب خود کرده است؛ که طایفه حقانی تنها یکی از شناخته‌شده‌ترین آنهاست. این امر به شورشی تحت امر نیرویی مرکزی تبدیل نشد، اما ائتلافی از فرماندهان را شکل داد که به برخی باورهای بنیادین اعتقاد راسخ داشتند.
محرمانگی طالبان در جریان شورش 20 ساله آنها باعث می‌شد برخی اختلافات پنهان بمانند. اما در سال 2015، یعنی دو سال پس از مرگ ملا محمد عمر، رهبر اصلی جنبش، ناگهان شعله‌ای پرحرارت افروخته شد. انتصاب جانشینی برای او، یعنی ملا اختر منصور (که البته پس از آن کشته شد) توسط چند تن از شخصیت‌های ارشد که پسر عمر نیز جزوشان بود، رد شد. طالبان چند‌وقتی درگیر آشفتگی بود، چون جناح‌های رقیب داشتند برای دست‌یابی به قدرت سعی‌شان را می‌کردند. اختلافات موجود از مسائلی نظیر اینکه بنیان و شالوده گروه چه باید باشد شروع می‌شد و تا تصمیم برای قطع رابطه با جهادگران خارجی مثل القاعده (که بسیاری مبارزان طالبان، آنها را رفیق خود می‌دانستند) و همین‌طور همکاری با دیگر سیاست‌های داخلی پیش می‌رفت.
با وجود تمام این اختلافات، آنچه در مورد طالبان قابل ذکر است، نه درگیری‌ها و ضدیت‌هاشان، بلکه انسجامی است که با هم دارند. آقای گیوستوزی می‌گوید: «بزرگ‌ترین مهارت این گروه این است که با وجود اصطکاک مدامی که بین‌شان است، کماکان کنار هم مانده‌اند.» هارون رحیمی از دانشگاه امریکایی افغانستان می‌گوید که این امر بر‌آمده از سخت‌کوشی آنهاست. این گروه ممکن است به صدور احکام اقتدارگرایانه برای افغان‌ها شهره باشند، اما در هر شرایطی از مسیر خارج شده و در پی اجماع داخلی‌اند. در میان خود برای ارشد روحانی‌شان و آن‌که تجربه نبرد دارد، احترام زیادی قائلند، اما موضوعات بحث‌بر‌انگیز در آنچه قاعدتاً باید شورا نامش گذاشت، در این گروه به سختی به بحث گذاشته می‌شود. در میان آنها به جناح‌هایی نظیر حقانیان اجازه داده شده است از حیطه عملکردی وسیعی برخوردار باشند؛ که تصور می‌شود در این میان میانجی‌گری نیروهای امنیتی پاکستان نیز بی‌تأثیر نبوده نباشد.
بعضی مجادلات تنش‌ها را نرم می‌کنند، اما می‌توانند به بلاتکلیفی و محافظه‌کار شدن سازمان بینجامند. سیاست‌های هماهنگ‌کننده در کوچک‌ترین مخرج‌مشترک گروه تدوین می‌شوند. و همین موضوع تغییر را برای طالبان به امری دشوار بدل کرده است. در واقع اقدامات اولیه سیاسی آنها هیچ تحول بزرگی را نشان نمی‌دهند؛ علی‌رغم داعیه‌ای که آنها برای خروج از رژیم سرکوب‌گر دهه 1990 داشتند. مجازات‌های شدید شرعی نظیر به دار‌آویختن در میان عموم و قطع دست سارقان دوباره دارد به جمع رسومی که این گروه داشتند، باز‌می‌گردد. محیط‌های کاری از زنان پاک شده است. همین موضوعات باعث می‌شود که حتی پاکستان نیز که بار پیش طالبان را به رسمیت شناخته بود، هنوز این کار را انجام نداده باشد.
قدرت، چالش‌های جدیدی به نظم داخلی طالبان وارد کرده است. در طول دهه 1990، مقاومت جبهه داخلی که هیچ‌گاه به طور کامل شکسته نشد، به حفظ وحدت‌شان کمک کرد. اما حالا طالبان بی هیچ مناقشه و مخالفت علنی‌ای در حال حکم‌رانی بر کل کشور است. هزاران مبارز این گروه در فرهنگ ستیزه‌جویانه غرق‌اند. در این دولت جدید، هر فرماندهی، صاحبِ منصب نخواهد شد. منابع مالی اندک هستند. آقای رحیمی می‌گوید: «من فکر می‌کنم اختلافات درون رهبری عالی ما را از فشاری که جنبش طالبان را از پایین آزار می‌دهد دور می‌کند.»
تمیم آسی، رئیس مؤسسه مطالعات جنگ و صلح، اندیشکده‌ای در پایتخت افغانستان، آنچه را که «آنارشیسم جهادی» می‌نامدش، توصیف می‌کند. شعبات طالبان در برخی ولایات نشانگانی از زیر سؤال بردن نامه کابل نشان می‌دهند. او می‌گوید: «گذار از شبه‌نظامی‌گری به دولت برای طالبان هزینه‌بردار و دردناک بوده است.» برخی مبارزان این گروه در حال بازگشت به زندگی غیر‌نظامی‌شان هستند. برخی دیگر درگیر نوستالژی روزهای مبارزات انتخاباتی‌اند و اعتراف می‌کنند که صلح، واقعیت زجر‌آوری است. طالبی که از سفارت بسته‌شده انگلستان محافظت می‌کند، در نامه می‌گوید: «متأسفانه فرصت به شهادت رسیدن پیدا نکردم من!» اخیراً وزیر دفاع جدید، جنگجویان را به سبب بی‌انضباطی (شکایت آنها از قصاص) مورد بازخواست قرار داده؛ اقدامی که تحت عنوان اعلام‌شده طالبان، برای مقامات رژیم سابق ممنوع اعلام شده است. او همچنین به سربازان نهی کرده است که به صورت ناخواسته دارند اسرار خود را در عکس‌های سلفی‌شان در وزارت‌خانه‌ها فاش می‌کنند. او گفت: «این‌جور ارتباط‌گرفتن‌ها و فیلم‌برداری‌ها نه به کار دنیای شما می‌آید و نه آخرت‌تان را آباد می‌کند.» اخبار انشعابات احتمالی در طالبان شاید زمانی دل سربازان غربی را شاد می‌کرده، اما دیگر این اتفاق نمی‌افتد. اختلافات جدی حالا می‌تواند این کشور را به جنگی داخلی کشانده، بحران انسانی را تشدید کرده و به افزایش مهاجران بینجامد. چنین شکافی ممکن است فرار از سایر گروه‌های شبه‌نظامی و جسارت تروریست‌هایی مانند دولت اسلامی را در پی داشته باشد.
به همین علت است که لااقل در حال حاضر، حتی دشمنان دیرینه طالبان نیز امید دارند که این گروه بتواند انسجام خود را حفظ کند.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/732472/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حیات عالمانه به بیان آیت الله جوای آملی

درخشش بیمه دی در خدمات‌رسانی به ایثارگران؛ رتبه اول توانگری و پرداخت به‌روز مطالبات درمانی

داستان سیمرغ و جنگ با تقدیر/ پرنده ای که می خواست سرنوشت دختر و پسر را عوض کند/ قسمت دوم

درآمد عجیبی که صداوسیما از «پایتخت» به جیب زد!

چهره ها/ «شری» پایتخت با این عکس جذاب خودنمایی کرد

آنچلوتی قصد کناره‌گیری ندارد

نصف بازیکنان استقلال با خداحافظی هواداران را خوشحال کنند!

درگذشت شاگرد سابق برانکو بر اثر تصادف در کرواسی!

رکورد مهمی که پرسپولیس از دست داد

پاسخ سفت و محکمی که بیرانوند می‌دهد

نیمار یک ماه خانه‌نشین شد

کرمی که بی‌اجازه روی مخ همه می‌رود

نحوه ساخت گوشواره مرواریدی

روایت خبرنگار اعزامی صداوسیما از جزئیات و زمان آغاز دور دوم مذاکرات

سلیمی نمین: پزشکیان مثل روحانی مذاکره را به برگی برای افزایش قدرت تبدیل نکرد

پیش‌بینی وضعیت جوی، دریایی و دمایی استان هرمزگان در روز شنبه 30 فروردین 1404

درآمد 45 هزار میلیارد تومانی تلویزیون از سریال پایتخت

مایکروسافت گیفت‌کارت رایگان به گیمرهای ایکس‌باکس هدیه می‌دهد

تقویم تاریخ/ روز آزمایشگاه و علوم آزمایشگاهی

فال روزانه شنبه 30 فروردین 1404

بنظر شما لاله مرزبان به آقای خواننده شباهت دارد؟

طاهرزاده: مدیران پرسپولیس بازیکنان تاریخ مصرف گذشته را به خدمت گرفته‌اند

چهارصدمین گل لیگ به تور پرسپولیس چسبید!

شافعی: تفکرات کارتال به درد پرسپولیس نمی‌خورد

شایان مصلح مرد همه فن حریف ذوب‌آهن!

ساخت شمع دریایی شیک و زیبا

وزیر خارجه ایتالیا: رم میزبان گفت‌وگوهای سطح بالا برای تسهیل یک راه‌حل مثبت خواهد بود

روایت شنیده‌نشده از عقد اخوت سردار حجازی با سردار سلیمانی و سیدحسن نصرالله

تفال/ ای دل آن دم که خراب از می گلگون باشی

حکمت/ اهمیت کوتاه سخن گفتن

فال حافظ شنبه 30 فروردین 1404

5 نکته از «پایتخت» که احتمالا برایتان غریب باشد

سرمربی السد: قهرمان شدیم، این بهترین حس است!

رکورد تاریخی سپاهان چگونه ثبت شد

عراقچی: در اوج همکاری با روسیه در تاریخ روابط 500 ساله خود هستیم

هشدار سفیر ایران در لبنان نسبت به پروژه خلع سلاح

تولید انبوه ربات انسان‌نمای «آیرون» از سال 2026

عراقچی وارد رم شد

سخنگوی وزارت خارجه درخصوص دومین دور مذاکرات: مسیر پیش رو هموار نیست

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه درخصوص انتخاب محل و محتوای مذاکرات

OpenAI از «پردازش فلکس» رونمایی کرد؛ کاهش 50 درصدی هزینه استفاده از o3 و o4-mini

ورزش سنگین در شب، به خواب آسیب می‌رساند

نبرد کتابفروشی‌های سنتی با موج فروش آنلاین کتاب

علیرضا منصوریان پیشکسوت استقلال: بهترین بازی برای من دربی 3-2 نبود، بازی السد بود که با ژاوی آن ها را حذف کردیم

واکنش علیرضا منصوریان پیشکسوت استقلال به عکسی مشترک با فرهاد مجیدی

واکنش علیرضا منصوریان پیشکسوت استقلال به فحاشی ها علیه علیرضا بیرانوند

کارشناسی داوری دیدار گل گهر - استقلال

کارشناسی داوری دیدار هوادار - مس رفسنجان

کارشناسی داوری دیدار تراکتور - ملوان

کارشناسی داوری دیدار پرسپولیس - سپاهان